Ob Erjavčevi odsotnosti na novinarski konferenci se poraja vprašanje, ali koalicija še zmeraj enotno podpira novi zakon o RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Ob Erjavčevi odsotnosti na novinarski konferenci se poraja vprašanje, ali koalicija še zmeraj enotno podpira novi zakon o RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Začela se je kampanja pred referendumom o RTV-ju

Predsednik vlade in predsednik SD-ja Borut Pahor je na novinarski konferenci pojasnil, da je ta koalicija sprejela mandat v času, ko so bile spremembe neizogibne. "Imamo sposobnost procesirati te spremembe in jih tudi bomo," je prepričan.

"Zakon o RTV-ju del vladnih sprememb"
Zakon o RTV Slovenija je po njegovih besedah del teh sprememb, ki jih želi uvesti vlada. "Vzor je britanski BBC, ki ima dolgo tradicijo in kredibilne novinarje, ki kritizirajo tako koalicijo kot tudi opozicijo in se znajo tudi opravičiti v primeru navajanja napačnih podatkov," pojasnjuje Pahor.

Katarina Kresal (LDS) je povedala, da v njeni stranki podpirajo novi zakon o RTV-ju, saj obstoječi zakon ni prinesel obljubljene depolitizacije in boljšega programa. "Največ, kar lahko naredi RTV za slovensko družbo, je, da ji ponudi z argumenti podprte vsebine. Ni zakona, ki bi lahko predpisal neodvisno delovanje medijev. Lahko ga le spodbujajo," meni Kresalova.

Poudarila je še, da zakona niso pisali politiki oz. en sam politik. "Iz programskega sveta smo poskušali maksimalno umakniti politiko. Po novem politične stranke ne bodo imele več svojih svetnikov," zatrjuje.

"Sedanji zakon omogoča ribarjenje v kalnem"
Gregor Golobič (Zares) je ob tem dodal, da je zakon o RTV-ju v prejšnjem mandatu nastajal povsem drugače kot ta v mandatu zdajšnje vlade. Referendum je bil po njegovih besedah takrat način, kako preprečiti škodljive posledice zakona, "o katerih ni treba danes nikogar prepričevati".

"Novi zakon ni potreben trenutni koaliciji, saj je ta zavezana načelu samoomejevanja, temveč ga potrebujejo državljani in državljanke. Sedanji zakon namreč omogoča ribarjenje v kalnem, kar pa ni cilj te ustanove," dodaja.

"Zaslužimo si dober program"
Podporo zakonu je izrazila tudi ministrica za kulturo Majda Širca. Poudarila je, da si Slovenke in Slovenci zaslužimo dobre, kredibilne, prodorne in razvojno naravnane programe. Zakon je po njenih besedah nastajal strpno in v sodelovanju s stroko ter ima vse elemente zakonov iz evropskega prostora.

"Verjamem, da bodo ljudje spoznali, da se trenutno soočamo s programom, ki ni dovolj kvaliteten in ki mu, predvsem informativnemu programu, gledanost pada," trdi ministrica in dodaja, da se je to zgodilo tudi zaradi zdajšnjega zakona o RTV-ju.

Pahor ne pozna razloga Erjavčeve odsotnosti
Novinarske konference pa se ni udeležil predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Razloga za njegovo odsotnost Pahor ni poznal, je pa dodal, da je DeSUS- ta zakon v parlamentu podprl, in meni, da ga bo podpiral tudi pred referendumom.

Začela se je kampanja pred referendumom o RTV-ju