Aleksander Zorn (SDS) je prepričan, da je politična polastitev RTV-ja že stekla. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Aleksander Zorn (SDS) je prepričan, da je politična polastitev RTV-ja že stekla. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
RTV Slovenija
V kritiki sprejetega zakona o RTV Slovenija se je SDS-u in SNS-u pridružil še NSi. Foto: Bobo
Opozicija opozarja: Nov zakon pomeni komercializacijo

Aleksander Zorn in Alenka Jeraj iz SDS-a ter Zmago Jelinčič iz SNS-a so se odzvali na besede predsednikov koalicijskih strank, ki so podprli zakon o RTV-ju, in na novinarski konferenci predstavili stališča proti omenjenemu zakonu.


"Politiki govorijo, da so spisali nepolitičen zakon"

Zorn je uvodoma pojasnil, da bo zakon z uvedbo sui generis statusa omogočil gospodarsko in kapitalsko polastitev RTV-ja. "Gospodarski del bo delal po zakonih o gospodarskih družbah, javni pa po zakonu o javnih zavodih. To je po naših zakonih opravilno nemogoče," je zatrdil.

Prepričan je, da je to, čeprav predsedniki koalicijskih strank trdijo drugače, najbolj političen zakon, kar smo jih kdaj sprejeli. Dodaja še, da pri zahtevi za referendum nikakor ne gre za njegovo zlorabo. "Za zlorabo gre tisti hip, ko politiki govorijo, da so spisali nepolitični zakon," dodaja.

Se bodo izplačevale visoke nagrade?
Njegova strankarska kolegica Jerajeva je pojasnila, da veljavni zakon iz leta 2005 zagotavlja stabilnost RTV-ja, prav tako pa naj bi pripomogel k pozitivnemu sodelovanju zavoda in jasnejšemu ravnanju s sredstvi.

Izrazila je skrb, da se bo zaradi možnosti delitve dobička, ki jo uvaja nov zakon, na RTV-ju začelo podobno dogajanje kot v drugih gospodarskih družbah, kjer izplačujejo visoke nagrade.

"Zakon o RTV-ju je politično zlorabljen"
Jelinčič je ob tem dodal, da tako politično zlorabljenega zakona naša država še ni sprejela, kar po njegovem dokazuje tudi navzočnost premierja Boruta Pahorja na novinarski konferenci, na kateri so predsedniki koalicijskih strank zakon podprli.

Prepričan je, da je zakon o RTV-ju "samoupravni socialistični sporazum", ki ga je uvedla "liberalno-neokomunistična vlada". Po njegovih besedah si vlada pri uvedbi 5-članskega vodstva RTV-ja za vzor jemlje nekdanjo Jugoslavijo. Dodal je še, da gre pri vsem tem za poskus lastninjenja "še tistega malo državnega premoženja, ki ga še niso pokradli".

SLS v koaliciji namesto DeSUS-a?
"Zakon je velik korak nazaj v demokraciji, zaradi tega bomo tudi padli na lestvici medijske svobode," je še povedal predsednik SNS-a in dodal, da se jim SLS ni pridružil pri nasprotovanju zakonu, "saj verjetno razmišljajo o vstopu v koalicijo namesto DeSUS-a".

NSi: Zakon je slab in nedodelan
Novemu zakonu o RTV-ju nasprotuje tudi Nova Slovenija, saj je po njihovih besedah "zakon slab, nedodelan in ne predvideva nobenih bistvenih izboljšav, ki bi pomenile še boljšo RTVS, ampak ravno nasprotno". "Povečuje se vpliv politike na javna radio in televizijo, kar je zelo skrb vzbujajoče".

V NSi-ju pojasnjujejo, da se bodo kot organizator referendumske kampanje dejavno vključili v samo kampanjo, in tako skušali preprečiti, da "RTV postane politično trobilo več v rokah vladne koalicije in stranke Zares".

"Zakon izključuje civilno družbo"
Zakonu nasprotujejo predvsem zato, ker predvideva, da se bodo predvajale vsebine, namenjene predstavljanju pripadnikov narodnih skupnosti republik nekdanje Jugoslavije, ker izključuje civilno družbo, kamor spadajo tudi verske skupnosti, in ker predvideva preoblikovanje RTV Slovenija v gospodarsko družbo.

"Zakon Novi Sloveniji jemlje pravico do zastopanosti v programih v času volilne kampanje. S tem je kršena že pridobljena pravica parlamentarne stranke, ki jo je NSi imel do zdaj kot stranka s poslancem v evropskem parlamentu," so še prepričani.

Opozicija opozarja: Nov zakon pomeni komercializacijo