Slovenija
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
Karl Erjavec
Erjavec pravi, da je Slovenija v statusu pravne naslednice avstrijske državne pogodbe. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Erjavec: Ni potrebe po notifikaciji ADP-ja

Avstrija priznava pravno nasledstvo Slovenije, ko gre za ADP
17. junij 2015 ob 21:01,
zadnji poseg: 17. junij 2015 ob 21:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Ljubljani je potekal strateški svet ministra za zunanje zadeve na temo notifikacije avstrijske državne pogodbe (ADP). Po seji je minister za zunanje zadeve Karl Erjavec ocenil, da ni potrebe, da bi Slovenija notificirala ADP, saj je Slovenija v statusu pravne naslednice ADP.

Na današnjo sejo so bili povabljeni člani strateškega sveta, v katerem so predstavniki stroke in nekdanji zunanji ministri, predstavniki krovnih organizacij koroških in štajerskih Slovencev ter pobudniki za notifikacijo ADP, ki jo vodi ustavni pravnik Ivan Kristan.

Kot je še dejal minister Erjavec, je ADP zaprta pogodba, Avstrija pa priznava pravno nasledstvo Slovenije, ko gre za ADP. Zlasti pomembna je tukaj slovenska manjšina in 7. člen ADP-ja, ki slovenski manjšini v Avstriji zagotavlja določene pravice, je še dejal minister.

Predstavniki manjšine se bojijo poslabšanja odnosov
Predstavniki slovenske manjšine so po ministrovih besedah izrazili bojazen, da bi lahko notifikacija ali zahteva po notifikaciji ADP-ja prinesla negotovost, kar se tiče dobrih odnosov med manjšino in avstrijsko državo.

Kot je še ocenil vodja slovenske diplomacije, so bili na tem področju v zadnjem času narejeni veliki koraki, od dvojezičnih krajevnih napisov do financiranja šolstva, prav tako je dobro sodelovanje med Slovenijo ter avstrijskima Koroško in Štajersko.

"Kar se tiče Slovenije, imamo pravno nasledstvo in ne vidimo potrebe, zakaj bi notificirali. Če bi začeli postopek notifikacije, bi po mojem mnenju posredno priznali, da se ne čutimo pravni nasledniki ADP-ja," je še dejal Erjavec.

Avstrija je 15. maja 1955 podpisala ADP, uradno pogodbo o ponovni vzpostavitvi samostojne in demokratične Avstrije, s katero je država deset let po koncu druge svetovne vojne dobila povrnjeno polno suverenost. Za Slovenijo je posebej pomemben njen 7. člen, ki določa obveznosti Avstrije do slovenske manjšine.

B. R.
Prijavi napako
Komentarji
zozozo
# 17.06.2015 ob 21:28
Ni poguma, ne pa potrebe.
divacvlade
# 17.06.2015 ob 22:25
Notificiraš pa si, ne pa da je misliš da si
dusan21
# 18.06.2015 ob 13:45
Brezjajčniki - klasika
jureimacure
# 18.06.2015 ob 01:18
Desus je pa res kr neki.
Kazalo