DeSUS pod vodstvom Karla Erjavca bo vstopil v koalicijo, podobno tisti iz leta 2004. Foto: BoBo
DeSUS pod vodstvom Karla Erjavca bo vstopil v koalicijo, podobno tisti iz leta 2004. Foto: BoBo
DeSUS
Izvršilni odbor DeSUS-a je podprl vstop v desnosredinsko koalicijo. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
V soboto naj bi bil Janša izvoljen za mandatarja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predsednik republike Danilo Türk bo v sredo na novinarski konferenci sporočil svojo odločitev glede kandidata za mandatarja. Janševo kandidaturo za mandatarja naj bi desnosredinska koalicija vložila v sredo točno opoldne.

DeSUS v koalicijo z Janšo

Predsednik stranke Karl Erjavec je po koncu seje dejal, da je bila s tem izbrana manj slaba možnost. Druga, nove predčasne volitve, bi namreč bila škodljiva tako za državo kot tudi za stranko, je dejal. Izrazil je prepričanje, da bo parlamentarna večina s predvidenimi 50 glasovi lahko delovala stabilno. In še: koalicijska vlada po njegovem mnenju ne bi smela nositi predznaka desne sredine. "To bo vlada za izhod iz krize," je dejal.

Erjavec se je ozrl tudi na prihodnost stranke, ki v teh dneh ni bila povsem enotna. Dejal je, da izrednega kongresa ne bo, pričakuje pa določene "turbulence" in tudi morebitne izstope. Neenotnost je pričakoval, saj naj bi bil del članstva po njegovem mnenju ideološko bolj obremenjen in nepripravljen na sodelovanje z nekaterimi bodočimi koalicijskimi partnericami.

Pred novinarje je stopil tudi vodja DeSUS-ove poslanske skupine Franc Jurša in zagotovil, da je ta enotna: vseh šest glasov gre po njegovih besedah najverjetnejšemu mandatarju Janezu Janši.


Zelena luč izvršnega odbora
Pred tem je enako odločitev sprejel tudi izvršilni odbor DeSUS-a, a tam je bilo glasovanje veliko bolj tesno. Sedem glasov za, štirje proti in dva vzdržana. S tem je omogočena sestava vlade strankam SDS, SLS, NSi, Državljanska lista Gregorja Viranta in DeSUS. Njihov najverjetnejši mandatar bo Janez Janša.

Pred sejo izvršilnega odbora je DeSUS-ov poslanec Franc Jurša zatrdil, da pričakuje konstruktivno razpravo in rešitev, ki bo pozitivna za stranko in za državo. Poudaril je, da so potencialni koalicijski partnerji ugodili DeSUS-ovim zahtevam, ki se jih bodo po njegovem mnenju držali, saj v nasprotnem primeru vlada ne bo zdržala štiri leta.

Glede uvajanja socialne kapice je Jurša dejal, da nekomu, ki ima samo še kos kruha, tega ne morejo vzeti. Dodal je, da je ključno vprašanje stranke zagotovitev socialne varnosti šibkim. "Zategnemo lahko tam, kjer je, in upam, da bo ta vlada varčevala tam, kjer je, predvsem pri drugih izdatkih, in da bo ljudem zagotovila osnovne pogoje za preživetje," je poudaril.

Jurša je komentiral tudi kadrovske zadeve nastajajoče vlade, o katerih naj bi se pogovarjali po izvolitvi mandatarja, je pa poudaril, da DeSUS zanima ministrstvo za zdravstvo, pa tudi druga podobna ministrstva.
Organi strank o desnosredinski koaliciji
Če bo vseh pet strank prižgalo zeleno luč, bo mandatar za sestavo vlade najverjetneje predsednik SDS-a Janez Janša. Ta je že pred časom napovedal, da bo kandidiral le, če bo koalicijska pogodba podpisana in večina v DZ-ju zagotovljena.

Sicer ni še znano, kdaj bodo omenjene stranke pogodbo podpisale - zadnji rok za vložitev kandidature za mandatarja je v sredo. Glasovanje o predlogu bo na sobotni seji DZ-ja.

Izvršni odbor NSi-ja se je sešel že v ponedeljek in svetu stranke predlagal, naj podpre vstop v koalicijo.

Sindikati zapretili še nesestavljeni vladi
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je po pregledu desnosredinske koalicijske pogodbe poslala javni odziv. V njem je zatrdila, da mnogo rešitev v pogodbi odpravlja socialno državo in je zato protiustavna.

Nova vlada najpozneje do 12. februarja?
Po poročanju TV Dnevnika je znana že večina ministrskih imen. Zvonko Černač (SDS) naj bi prevzel ministrstvo za notranje zadeve, ministrica za delo naj bi bila nekdanja državna sekretarka Romana Tomc (SDS), ministrstvo za šolstvo naj bi prevzela Mojca Škrinjar (SDS), ministrstvo za infrastrukturo in prostor pa naj bi prevzel Andrej Šircelj (SDS).

Predsednik SLS-a Radovan Žerjav naj bi postal minister za gospodarstvo, minister za trajnostno upravljanje z naravnimi viri naj bi bil poslanec SLS-a in krški župan Franc Bogovič.

Najmanjša parlamentarna stranka NSi naj bi nekdanjega člana uprave Darsa Aleša Hojsa predlagala za ministra za obrambo, Ljudmila Novak pa naj bi bila ministrica brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V DeSUS-u naj bi dobili zunanje ministrstvo, ki bi ga vodil Karl Erjavec, in zdravstveno, ki bi ga prevzel Tomaž Gantar. Listi Virant naj bi pripadli ministrstvi za finance in pravosodje, ki naj bi ju prevzela Janez Šušteršič in nekdanji ustavni sodnik Janez Čebulj.

Novo vlado, drugič z Janšo na čelu, naj bi Slovenija dobila najpozneje 12. februarja.

Predsednik republike Danilo Türk bo v sredo na novinarski konferenci sporočil svojo odločitev glede kandidata za mandatarja. Janševo kandidaturo za mandatarja naj bi desnosredinska koalicija vložila v sredo točno opoldne.

DeSUS v koalicijo z Janšo