Slovenija

Poudarki

  • Erjavec poudarja, da Slovenija nima izbire glede spoštovanja bruseljske uredbe o nadzoru schengenske meje.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 64 glasov Ocenite to novico!
Karl Erjavec
Erjavec poudarja, da Slovenija zgolj spoštuje bruseljsko uredbo o krepitvi nadzora schengenske meje. Foto: BoBo

Dodaj v

Erjavec začuden, da hrvaška predsednica povezuje zastoje na meji z arbitražo

Po mnenju zunanjega ministra je pismo Kolinde Grabar-Kitarović neustrezno in vsebuje neresnice
20. april 2017 ob 14:22,
zadnji poseg: 20. april 2017 ob 16:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zunanji minister Karl Erjavec je začuden nad pismom, ki ga je zaradi nadzora na meji v Bruselj poslala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Erjavcu se zdi pismo neustrezno, vsebuje pa tudi veliko neresnic, je še dodal.

V prvi vrsti je Erjavec poudaril, da krivda zaradi zastojev na slovensko-hrvaški meji ni na strani Slovenije, ki zgolj spoštuje bruseljsko uredbo o krepitvi nadzora schengenske meje. Ob tem je Erjavec spomnil, da je Slovenija Bruselj večkrat opozorila na nevarnost zastojev v času praznikov, "a žal nismo bili uslišani".

Dodal je, da nekatere članice EU-ja dajejo velik poudarek varnosti, so pod pritiskom terorističnih dejavnosti in napadov ter zato zahtevajo od držav članic, ki so del schengena, da točno spoštujejo uredbo. Zavrnil je tudi navedbe, da Hrvaška izvaja schengenski režim na svoji južni meji do tretjih držav. "Če bi bilo tako, sploh ne bi bilo nobenih težav," je dejal Erjavec in dodal, da "Slovenija želi, da bi Hrvaška čim prej postala del schengena in potem teh težav ne bi bilo, ampak žal za zdaj še vedno ne izpolnjujejo teh pogojev".

Pahor: Schengenska meja je strateški interes
Na pismo hrvaške predsednice so se odzvali tudi v uradu predsednika republike Boruta Pahorja, kjer poudarjajo, da je Pahor v vseh svojih govorih poudaril, da se za nobeno ceno ne sme meja najbolj povezanega dela EU-ja premakniti z naše južne meje na Karavanke. Pahor je ob tem tudi poudaril, da je za Slovenijo to državni interes strateškega značaja.

"Predsednik republike Pahor hkrati podpira napore obeh vlad sosednjih držav, Slovenije in Hrvaške, da v medsebojnem dialogu sprejmeta vse ustrezne ukrepe za hitrejši pregled potnikov, kolikor obema vladama evropska uredba to dopušča," so še zapisali v uradu predsednika republike in dodali, da izvajanje bruseljske uredbe nima nobene povezave z arbitražo, "saj si predsednik Pahor prizadeva, da bi bili zlasti zaradi pričakovane odločitve arbitražnega sodišča odnosi med obema državama dobrososedski in prijateljski".

Erjavec: Nadzor nima zveze z arbitražo
Vodja slovenske diplomacije je tudi izrazil začudenje, da hrvaška predsednica povezuje uresničevanje in realizacijo bruseljske uredbe z arbitražnim postopkom in sporazumom. "Čudim se, da predsednica ene izmed držav EU-ja govori o tem, da ne bo spoštovala arbitražnega sporazuma. Ta arbitražni sporazum velja, arbitražno sodišče je odločilo, da nadaljuje postopek in je tako ravnanje zelo neevropsko," je dejal Erjavec.

Zato je tudi zanikal namigovanja, da naj bi šlo za uresničitev njegovih groženj glede blokade turistov zaradi arbitraže. "Jaz nisem nikdar grozil glede tega. To so takrat zlorabili mojo izjavo. To se večkrat zgodi na Hrvaškem. In še enkrat ponavljam, to nima nobene zveze z arbitražnim postopkom," je dejal Erjavec in poudaril, da Slovenija glede izvajanja bruseljske uredbe nima izbire. "Če tega ne bi storili, bi lahko bil schengen na naši severni meji in bi mi morali čakati za prehod v Avstrijo."

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Celine
# 20.04.2017 ob 14:33
Bruselj naj pošlje Kolindi pravilnik Shengena.
mirror
# 20.04.2017 ob 14:27
Med naši in hrvaško mejo poteka območje Šengna, kjer mora Slovenija izvajati šengenske predpise kontrole vstopa in izstopa iz območja tudi za turiste ki obiskujejo hrvaško obalo. Nekateri se še spominjamo kolon migrantov, ki so jih Hrvati ponoči usmerjali čez Sotlo brez popisovanja, samo čimprej iz lepe njihove, da so se jih znebili in potisnili v Slovenijo. Naši politiki se obnašajo do sosedov preveč popustljivo in hlapčevsko. Ni treba za vsak ukrep spraševati, obiskovati in se posvetovati s Hrvaško, saj smo samostojna suverena država in članica Šengna, kar Hrvaška ni. Razen če niso vzrok hlapčevstva vikendi naših politikov v Istri.
Churchill W.
# 20.04.2017 ob 14:39
Erjavc,
Podal si mnenje/odgovor kar je lepo in prav, kot tudi delo ministra za zunanje zadeve.

V dobro Slovenije pa te lepo prosim, da se od tu naprej vzdržiš podajanja nadaljnih informacij. Če že bo potreba, pa ponavljaj stavke ki si jih izrekel in ne dodajaj ničesar novega.
Se znaš prevečkrat zaplesti, pa še diplomatsko pogoriš....tako da te na koncu vedno narobe interpretirajo.
Wasabi
# 20.04.2017 ob 14:40
Ne vem, kaj se Hrvati tako pritožujejo. Saj turisti konec koncev vseeno pridejo na Hrvaško, pač kakšno uro bolj pozno. In gredo potem na 4 pirčke, namesto na enega, da si malo ohladijo živčke. ;) Naj nekdo Čokolindi pove, da jim Slovenci samo dodaten biznis delamo, samo ona ne šteka ekonomije.
seeblue123
# 20.04.2017 ob 15:12
Prosim Kahl, samo tiho bodi, ne dajati nobenih izjav in komentarjev, potuhni se, molči. Naj namesto tebe delajo profesionalni diplomati in preostanek vlade, pa bo vse OK.
Slovenija ti bo hvaležna. Celo čokolinda, hrvatska kraljica, je lahko uporabila tvojo butasto izjavo za argument proti Sloveniji.
nightwing
# 20.04.2017 ob 14:59
Naš Karlos je vedno začuden.
artoum
# 20.04.2017 ob 15:33
je pa še ena možnost.
očitno imajo evropski pravniki poln kufer hrvaške zaradi arbitraže. arbitraža jim je pravna svetinja. ko se enkrat sprti strani strinjata z arbitražo , ni več poti nazaj. nespoštovanje arbitraže s strani hrvaške bi dejansko pomenilo spremembo pravne prakse. tega pa evropski pravniki nočejo. pravzaprav ščitijo evropsko pravo.
dokler bodo hrvati bluzil po piranskem zalivu in politiki otresal ,toliko časa bo strogi šengen. briga evropske pravnike za hrvaški turizem, v končni fazi tudi njihov bdp. orodja arbitraže ne bodo dali iz rok.
abi normal
# 20.04.2017 ob 14:55
A da bi Pahor podal mnenje ????
artoum
# 20.04.2017 ob 15:15
ste me prehiteli ........ Karl samo tiho bodi. če te bo kdo klical , pa osebju naroči ,da si na dopustu . samo ne na hrvaškem.
Micesar
# 20.04.2017 ob 15:24
Erjavec se naj kar čudi, resnično si želim, da ga v naslednji koaliciji ne vidim.
daco1
# 20.04.2017 ob 15:46
Ponovno smo slovenci krivi,ker so croati v težavah,kaj bo šele ko bodo izgubili Savudrijo.
POIVRE
# 20.04.2017 ob 15:19
abi normal@

A da bi Pahor podal mnenje ????

Pahor nima o ničemer koristnega mnjenja.
Deep_G
# 20.04.2017 ob 16:28
EU pošlje navodila Sloveniji, Slovenija navodila izvršuje, Hrvaška zatoži Slovenijo EU, ker se ta drži navodil.....če prav razumem?
Brokoli1976
# 20.04.2017 ob 15:05
Erjavec zna biti začuden tj. njegov obraz je naravno začuden.
Kekec035
# 20.04.2017 ob 16:06
Butalci do konca ... zahteva do Bruslja bi morala bisti jasna: Če želite da vršimo pravo Schengensko kontrolo na južni meji, zahtevamo, da Avstrija umakne kontrole pri vstopu v AT. Sedaj imamo namreč Južno kontrolo in potem še AT kontrolo, kot da ni schengena. Če bi se Avstrijci protivili, bi tudi mi mogli uvesti kontrole na SLO AT meji - pika!!!!
Ker pa se seveda Janezu hlače tresejo v smislu "Če ne bomo pridni, nas bodo vrgli iz Schengena", si seveda nič ne upamo reči. In smo če gledamo na obnašanje Avstrijcev de facto izven schengena.
nepopustljiv
# 20.04.2017 ob 15:06
Nad čudaki ne moreš bit začuden :)
Majora
# 20.04.2017 ob 18:33
Hrvati se mi čedalje bolj gabijo.
dralex
# 20.04.2017 ob 17:01
Krolinda in Kahl... ne moreš pričakovati karkoli pametnega.

Pojdite kdaj na Bosansko Hrvaško mejo, pa boste videli prave zastoje. Kako Hrvati zaj. uboge Bosance... In to brez kakšnega razloga iz Bruslja, samo zato ker lahko in da pokažejo svojo moč. Vse se vrača, vse se plača.
poharc
# 20.04.2017 ob 15:36
Ja, trajba jih jabat.
zmrdamačkon
# 20.04.2017 ob 16:01
Preden so se odločili za EU, bi si morali prebrati definicijo Šengenske meje.
Oni bi opet samo ono što njima valja.
WAITAPU
# 20.04.2017 ob 15:51
Če bi Kolinda imela rada pite, bi se pisala Pitarović
mend055
# 20.04.2017 ob 15:34
Ahh, ta naš mini-ster. Po dolgem stažu ministrovanja še ne pozna hrvaških kolegov. Ti bodo VEDNO za vse obtoževali nas Slovence, če jim ne bo turistični denar dotekal tako hitro, kot si oni predstavljajo.
Ni kaj, naporen sosed. , Mislijo, da imajo samo oni ''našu lipu malu''. A ne vem na kaj s tem mislijo: ali na domovino ali na kaj žensko drugega.
primopek
# 20.04.2017 ob 18:33
Še bolj pa bo začuden, ko Desus na naslednjih volitvah ne bo prestopil parlamentarnega praga.
Labod
# 20.04.2017 ob 19:04
V petek pred Veliko nocjo sem 2 uri stal v koloni na Maclju v smeri HR. Na nasi strani so potne liste pregledovali v vseh moznih petih kolonah. Na hrvaski strani sta bili odprti samo dve kolone. In zastoj je bil predvsem zaradi Hrvatov. Zakaj morajo to pregledovati nasi cariniki in hrvaski mi tudi ni jasno? Jasno mi je, da si natancen ob vhodu. Zakaj taksna natancnost pri izhodu iz drzave?
GUESS
# 20.04.2017 ob 20:29
Erjavcu se zdi pismo neustrezno, vsebuje pa tudi veliko neresnic.
Ne da je veliko neresnic, celo pismo je ena sama LAŽ.
KGK itak laže permanentno. To vedo celo naši južni sosedje.
zzzblj
# 20.04.2017 ob 19:52
Ko vidim ali slišim Erjavca, dobim asociacijo na peto kolono. Takšnega slovenskega zunanjega ministra si lahko Hrvati samo želijo. Edino, kar mi ni jasno, ali nalašč sabotira Slovenijo (v zameno za kakšen vikend ob Jadranu) ali pa je res tako neumen, da se ne zna obrniti v diplomatskih krogih. Ne vem no, ne more biti kar vsak penzionistični komedijant zunanji minister. Moraš imeti izkušnje in vedeti, kdaj držati jezik za zobmi in kdaj je pametno odpreti go.ec.
smeško 562
# 20.04.2017 ob 19:01
Erjavec s pateksom si zalimaj usta pa bo. Čisto v vsaki izjavi izgovori neumnost.
Legstrong
# 20.04.2017 ob 18:44
Pa kaj se hodujete čez Hrvate? Zapret meje zarad našega naroda in naj delajo tam preko Kolpe kar hočejo.
vranek
# 20.04.2017 ob 17:09
Hik- ne smesi se. Vsi Mi razen tebe smk gledali, kako rvacki policaji vodijo migrante v stotinah cez
Reko. Vsi smo gledali posnetke s termokamero. Od Grcije do Svedske .je bilo dogovorjeno,da se jih spusca. Nismk mi poceli nic na svojo roko. Ti ksr tja cez Kolpo k svojim.
krucyfix
# 20.04.2017 ob 15:26
Mimogrede, tudi kolona pred Karavanškim tunelom in na Šentilju je logistična blamaža, v tem primeru avstrijska.
tone7
# 20.04.2017 ob 21:25
Politične parole o dobrih sosedskih odnosov z Hrvaško, so milo rečena smešenje naše nesposobne politike, kar dokazujejo Hrvati znava in znova
pista
# 20.04.2017 ob 17:54
Ali prav razumem? Hrvaška se pritožuje Bruslju, da Slovenija ne krši bruseljske uredbe tako kot to počne Hrvaška.
spy rtv slo
# 20.04.2017 ob 17:47
Dovolj imam te hrvaške in dejmo jih ignorirat. Prosim nehajte pisati o Hrvaški, ker oni niso naši prijatelji. Dovolj.
mb128
# 20.04.2017 ob 17:10
Eh Karlo ti si pa tudi svojevrstna pojava veš! Le zakaj sprejmeš neko igro, ki je pod nivojem celo onih 5. letnih v vrtcu?!
Dejstvo je da so Hrvati iz dneva v dan v večjem dreku! A na tak način asistiraš njihovemu državnemu vrhu, ki več ne ve kako bi pomiril hrvaški narod?!
jsp
# 20.04.2017 ob 16:48
Erjavec prosim,da se ne odzivaš na opletanje dudekov, saj ti lahko praksa pove,da je ukvarjanje z njimi čista izguba časa...bomo pač edini na svetu,ki nimamo dobrih odnosov z tako pomembno nacijo..
Kvattro
# 20.04.2017 ob 15:21
Koončno, sicer Korlov modus operandi, pa vseeno. Pri Hrvatih drugače res ne gre.
Naredi po svoje, zajebi/okradi/nagajaj; in se delaj neumnega. Brez tega vo slo se kej vec kot morje..
gre888
# 20.04.2017 ob 19:17
Hrvaški politiki so zelo podobni našim. Vsi so nesposobni in stalno potrebujejo zunanjega sovražnika, da lahko opravičijo svoj obstoj. O tem, da bi dejansko naredili kaj za izboljšanje življenja ljudi pa itak nimajo pojma. In tukaj obojim pridejo še kako prav medsoseski spori, da se potem kažejo. Tako da teh igric ne bo kmalu konec.
FancyBoy
# 20.04.2017 ob 17:59
Čokolinda in njene bedastoče :)
samo.hladnik
# 20.04.2017 ob 17:44
Erjavec = najslabši zunanji minister vseh časov!

Res je nekaj besedičil, da bo Slovenija blokirala turiste, zdaj pa je "revček" kao nerazumljen...
mmeeddoo
# 20.04.2017 ob 16:48
Rešitev problema s Hrvaško: Srbe za sosede!

... ne v vrag, le sosed naj bo mejak ...
;)
Kekec035
# 20.04.2017 ob 16:11
Butalstvo SLO = Butalstvo EU na kvadrat!

Medtem, ko se je EU odločila na zunanjih Schengen mejah odločila izvajato 100% kontrole (kot bi bilo seveda pravilno že vseskozi in ne da smo pred letom in pol preko meje vabili 1 MIO beguncev, brez kakršnihkoli papirjev - tretjina jih je oz. bo nagnjenih k terorizmu), prihajajo v taisto EU (Schengen) vsak dan v GR in IT tisoči iz Afrike in Turčije.

Kaj smo mi na glavo padli??

Tukaj bomo pa pri izhodu (!!!!!!!!!!!) iz EU države v drugo EU državo kontrolirali miljone nedolžnih ljudi, po večini EU državljanov, samo zato, da bodo za deset potencialnih teroristov ugotovili, da so iz območja Schengena prešli v območje ne-schengena?!?!?

Bolano, ljudje ... Ali imamo posla s popolnoma nesposobnimi ali pa pokvarjenimi politiki v Bruslju. Ali pa - oboje skupaj !!!!!
Lovec
# 20.04.2017 ob 15:25
DeSUS in Levica sta zmedeni.

g. Erjavec tako porazne zunanje politike pa še ne. Lahko si mislim, da Vaše gobezdanje v zasavskih revirjih glede arbitraže nima nič s prisluhih in je le plod Vašega neznanja glede politike. Če pa se motim, pa dopuščam dvom, da ste to naredili zanalašč za tiste interesne skupine, ki jim takšno stanje prinaša dobičke in moč. ČE je moja domneva pravilna Vam bi morali takoj vzeti potni list.
jsp
# 20.04.2017 ob 21:28
24 sata - "velika urota: Putin,Vučić i Slovenci udarajo na Hrvatsku" .....meni se pa Hrvati že kar malo smilijo...le kako ubogi narod živi v taki krivici..
ijagodn1
# 20.04.2017 ob 19:59
V enem stavku,
ubogi hrvaški primitivni "narod".
kapljač
# 20.04.2017 ob 19:51
Našim ministrom bi morali prepovedat, da so kr naprej začudeni nad ravnanjem hrvaških politikov. Lej, če so v slużbi naroda, nekaj bi pa že sami morali več vedet ali vsaj predvidevat." Čuditi se ", je odraz nevednosti, neukosti, neinformiranosti, oziroma balzam tem, ki verjamejo zgolj v čudeže , in jih ukost ne zanima. Sploh pa neangažiranje v svoje delo.
TineB
# 20.04.2017 ob 18:29
Karl, ti pa tudi začepi, ker je vedno, ko se oglasiš v zvezi s HR, eno samo sranje potem, Ker samo provociraš!
Churchill W.
# 20.04.2017 ob 18:14
@vranek
Churchil W. Kaj se gres? Sram te bodi. Anonimus na spletu, ki tako zviska daje nasvrte? Bljak.
Ko bi le Slovenceljni hoteli razumeti in se samo eno sezono ne bi vdinjali lopovs kim hrvatom.


Lahko še enkrat poveš ... te absolutno nič ne razumem.

Če pa slučjno napeljuješ, da Erjavca pozivam k molku zato, da se klanjam hrvatom, naj ti pa povem da mene Hrvati niso videli v "lepi njihovi" že od l. 1990!!!
Erjavca pozivam k molku zato, da ne zakuha še kakšnega dodatnega sranja, ker mu večkrat uide tisto kar mu kot ministru za zunanje zadeve nebi smelo. Ne pove nič narobe.....če bi bil XY oseba tako kot jaz in bi razpravljal to ob pivu v gostilni. Kot minister in recimo diplomat, pa bi moral paziti kaj in kdaj to reče.
tuintam
# 20.04.2017 ob 15:29
krucyfix

Čak' šele, kaj bo, ko jim naši ustavo porihtajo...
tuintam
# 20.04.2017 ob 15:27
Končno sta se našla tapravadva. Kitarovićeva in Erjavec. Ne pa da je Pahor ves čas tanartaboljša a/oblast (njegovo volilno geslo: 'Ponujam vam boljšo oblast', nakar, po tem ko je oblast ponudil, je pa seveda znmagal; podobno kot že pred njim vsi, ki so govorili, da je pravna država vladavina, pa take... vsi za hece, narod pa naje*e).
amigo
# 20.04.2017 ob 20:52
Dodal je, da nekatere članice EU-ja dajejo velik poudarek na varnost, so pod pritiskom terorističnih dejavnosti in napadov ter zato zahtevajo od držav članic, ki so del schengena, da točno spoštujejo uredbo.

Sprejmeš brez pregleda 1,5 milijona migrantov, nato pa zahtevaš kontrolo na zunanji meji Šengna. Naše imajo v Bruslju za dvorske norce, saj jim lahko ukažejo karkoli. Če Cerarju ukažejo naj se plazi po vseh štirih se bo pač plazil po vseh štirih.
Kazalo