Polemika med Janševo SDS in Türkom glede preteklosti predsednika republike se nadaljuje. Foto: EPA
Polemika med Janševo SDS in Türkom glede preteklosti predsednika republike se nadaljuje. Foto: EPA
Dokument
SDS je na spletni strani objavil nov dokument v povezavi s Türkom. Foto: MMC RTV SLO
Milan Kučan
Je bil Kučan leta 1979 seznanjen s podrobnostmi načrtovane teroristične akcije v Velikovcu pred njeno izvedbo in seznanjen s točnim datumom? Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Eksplozija v Velikovcu
Jedro spora je vprašanje, ali je bil Türk kot funkcionar SZDL-ja obveščen oz. obveščen o teroristični akciji v Velikovcu. Türk trdi, da je za ta bombni atentat, v katerem sta bila med podstavljanjem razstreliva v mestni hiši v Velikovcu ranjena član SDV-ja Luka Vidmar in Marina Blaj, izvedel iz medijev. V SDS-u pa trdijo, da Türk ni bil vpleten v atentat, bil pa je o njem obveščen. Foto: MMC RTV SLO
Arhiv
O Türkovi vlogi glede atentata v Velikovcu se je začelo govoriti že ob njegovem odlikovanju Ertla. Polemiko pa je znova obudil zaplet glede arhivov nekdanje tajne politične policije SDV. Publicistu Igorju Omerzi namreč niso dovolili vpogled v del arhivov SDV-ja, obenem pa je ministrstvo za kulturo pripravilo zakon, ki omejuje dostop do dela arhivov SDV-ja. Novelo je DZ sprejel pretekli pete. Foto: MMC RTV SLO

Iz opisanega dogajanja lahko sklepamo, da skrajno desničarska internacionala deluje zelo dobro in usklajeno. Nedavni neformalni obisk Janeza Janše v Prištini pri političnem prijatelju Hasimu Tachiju, sicer osumljenem hudih kaznivih dejanj v poročilih Sveta Evrope, izpostavlja razsežnosti, ki nas, v Sloveniji, lahko zelo skrbijo. Še bolj pa nas lahko skrbita molk in neodzivanje tožilstva, ki ga vodi Janševa tesna politična zaveznica Barbara Brezigar.

Franco Juri (Zares)
Referendum za zakon o arhivih

"Verjetno, da sva vedela drug za drugega, samo jaz se ne spomnim, da bi se s Türkom kdaj osebno srečal. Razen zdaj, leto nazaj, ko sva se srečala, ko je bil že predsednik Republike Slovenije," je za TV Slovenija pojasnil Ertl.

"Atentat v Velikovcu je bila samovoljna akcija"
O atentatu v Velikovcu in ozadjih pa je dejal, da je bila to samovoljna akcija nekaterih, ki so mislili, da lahko s takimi traparijami pomagajo zamejskim Slovencem, SDV pa je organizatorje odkril.

Dodal je še: "Vse bolj sem prepričan, da je ta arhiv državne varnosti zelo nepomemben kup papirja, ki ne bo nobenemu nič služi. Prepuščam odločitev o tem, kaj bodo zaprli in česa ne bodo zaprli, sedanjim odgovornim organom države, zaradi mene in prav tako zaradi gospoda Türka jih pa lahko kar odprejo."

SDS razkriva nove podrobnosti
"Izjava, ki jo je predsednik države Danilo Türk 4. marca lani dal za TV Slovenija, češ da 'je bil o dogodku (atentatu v Velikovcu) obveščen zgolj iz medijev in da ne takrat ne danes ne pozna ne ozadij ne podrobnosti dogodka', ni bila edina neresnica, ki jo je predsednik izrekel ali zapisal v zvezi s svojimi povezavami z Udbo in njenimi najvišjimi šefi," pa so ob objavi dokumenta v SDS-u zapisali na svoji spletni strani.

ODZIV URADA PREDSEDNIKA REPUBLIKE:

"Dokument" je povsem običajen dopis, ki zadeva redno in rutinsko delo državnih organov, so v odzivu zapisali v uradu predsednika države. "Ne gre za nikakršno osebno komuniciranje in ne dokazuje ničesar, razen velike zadrege SDS-a, ki se je znašel v težavah, saj nikakor ne more utemeljiti svojih podtikanj, neutemeljenih obtožb in manipulacij. Prepričani smo, da si je javnost lahko ustvarila mnenje o tem, za kakšne vrste početje gre in kakšni so njegovi pravi nameni," so dodali in znova izpostavili četrtkovo izjavo predsednika Danila Türka, da nima nikakršnih zadržkov glede javne objave vseh arhivskih dokumentov, kjer se pojavlja njegovo ime.

SDS: Türk trdil, da ni osebno poznal Ertla
Kot navajajo v največji opozicijski stranki, je predsednik republike Danilo Türk marca lani v v odgovoru na poslanska vprašanja vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka o tem, koliko časa pozna odlikovanca Tomaža Ertla, kdaj sta se spoznala ter ali in pri katerih projektih sta sodelovala, pisno odgovoril, da "Tomaža Ertla osebno ni poznal takrat, pa tudi danes ga pozna zgolj bežno. Srečala sta se samo na prireditvah v spomin na akcijo "Sever" in ob podelitvi odlikovanja."

V SDS-u so zato na spletni strani objavili dokument, "ki dokazuje, da sta Tomaž Ertl in Danilo Türk tudi neposredno komunicirala. Še več. Član Türkove komisije za manjšinska in izseljenska vprašanja je bil tudi namestnik oz. pomočnik šefa slovenske Udbe (v notranji organizacijski shemi RSNZ so jo vodili kot Upravo Službe državne varnosti), odgovoren za tujino in zamejstvo. Najprej je bil to Pavle Car, novembra 1982 pa je Ertl za člana Türkove komisije določil Borisa Podbevška, kar je razvidno iz priloženega dopisa".

"Objavljeni dokument je videti kot original (po barvi žiga sodeč) in ne kot fotokopija. Ali to pomeni, da g. Janez Janša razpolaga z delom arhiva nekdanjega Republiškega sekretarjata za notranje zadeve kar doma oziroma na sedežu stranke? Ali je morda odnesel dokument do fotokopirnega stroja z barvnimi kartušami? SDS je očitno dobro opremljena. Dejstvo je, da se s takimi objavami ugreza v lastnem pobalinstvu," je v odzivu zapisal Franco Juri, Zares, ki poudarja, da iz dokumenta poznanstvo med Türkom in Ertlom ni razvidno, saj je "dopisna uradna komunikacija med uradnikoma nekaj drugega kot osebni stiki".

Türk politično nadrejen funkcionarju Udbe?
Po navedbah SDS-a je bil Türk kot predsednik komisije za manjšine od konca leta 1979 do sredine 80. let prejšnjega stoletja politično nadrejen funkcionarju Udbe, ki je bil član njegove komisije in je kot vodja pristojnega oddelka usmerjal mednarodne teroristične akcije na Koroškem. Slovenska Udba je namreč v času, ko sta bila njena voditelja Janez Zemljarič in Tomaž Ertl, preko svojih uslužbencev in sodelavcev poleg atentata v Velikovcu izvedla še vrsto drugih terorističnih akcij na Koroškem, ki so močno škodile slovenski manjšini, so zatrdili v največji opozicijski stranki.

"Ne vemo, kaj sta se predsednik komisije Danilo Türk in funkcionar Udbe Pavle Car ali Boris Podbevšek pogovarjala, zagotovo pa lahko sklepamo, da Udba v Türkovi komisiji ni bila zato, da bi 'analizirala in pravno interpretirala zakonske osnutke takratnega časa, ki so imeli namen na novo urediti položaj slovenske in hrvaške manjšine v Avstriji,' kot je na četrtkovi novinarski konferenci dejal predsednik republike," so prepričani v SDS-u.

SDS: Obstoj posebne enote znotraj slovenske Udbe
V stranki tudi trdijo, da obstaja vrsta dokumentov, ki dokazujejo obstoj posebne enote znotraj slovenske Udbe, ki je bila posebej usposobljena, oborožena in opremljena za izvajanje terorističnih akcij. Med drugim je bila ta skupina, imenovana PC SORA, ki je štela približno 30 uslužbencev Udbe in je bila locirana večinoma v Mariboru, oborožena z avtomatskim orožjem zahodnega izvora, posebnimi radijskimi zvezami, s strelnim orožjem za tihe likvidacije, z močnimi eksplozivnimi napravami in celo kemičnimi strupi, so dodali.

"Predsednik republike Danilo Türk še vedno, čeprav že precej manj kategorično kot pred letom dni, zatrjuje, da o velikovškem atentatu ni vedel praktično nič več kot navadni državljani in da je Ertla spoznal šele ob podelitvi odlikovanja leta 2009. Koliko časa bo Slovenija še tolerirala takšno sprenevedanje osebe, ki bi morala biti že zaradi svoje visoke funkcije vzor resnicoljubnosti in prvi zagovornik moralnih vrednot?" se sprašujejo v SDS.

Generalni sekretar LDS-a Uroš Petohleb pa je v sporočilu za javnost zapisal, da ga stopnjevanje diskreditacije Türka z razkrivanjem novih arhivskih dokumentov, ki sicer ne povedo ničesar, ne preseneča. Prepričan je, da gre za ustaljen način delovanja Janeza Janše in njegove stranke pri diskvalifikacijah političnih nasprotnikov. "Z odkrivanjem kopij različnih papirjev dokazujejo predvsem to, kako bogate so njihove zasebne zbirke arhivskih dokumentov te države," je prepričan. Ker je skladišče arhivov, s katerimi razpolagajo očitno zelo obsežno, LDS poziva SDS, da jih javnosti razkrijejo takoj in v celoti. In to "tudi tiste, ki se morda nanašajo na nečedne posle njihovega predsednika, še posebej v povezavi z znamenito, a nikoli pojasnjeno, orožarsko afero".


Je Kučan vedel za podrobnosti akcije v Velikovcu?
V največji opozicijski stranki so znova poudarili, da Türka nihče ni obtožil, da je osebno sodeloval v bombnih atentatih. "Tega funkcionarji ZKS in SZDL seveda osebno niso delali. Kot je zapisal Stane Kavčič, so imeli za ta dejanja na razpolago Udbo. Prav tako ni verjetno, da bi bil Türk kot politični funkcionar seznanjen s podrobnostmi načrtovane teroristične akcije v Velikovcu pred njeno izvedbo ali seznanjen s točnim datumom. Za to so poleg operativcev natančno vedeli najbrž le še Zemljarič, Ertl, Kučan, Popit, Ribičič in Dolanc," navajajo v SDS-u.

"Vendar pa je Udba teroristične akcije na Koroškem izvajala vrsto let na podlagi političnih usmeritev in ocen, ki so jih oblikovali politiki. Ko je šlo za manjšine, je bil g. Türk kljub svoji mladosti zaradi svoje funkcije eden od najpomembnejših. Prav tako so režimski politiki tistega časa skrbeli za zavajanje slovenske in svetovne javnosti po zadnjem spodletelem atentatu v Velikovcu."

SDS: Turk za akcijo ni izvedel iz medijev
"Vsi, ki so sodelovali pri tem, so o zadevi veliko vedeli in bili obveščani iz različnih virov. Türk od svojega člana komisije, ki je bil operativno odgovoren za bombni atentat v Velikovcu. Ne pa iz medijev. Slovenski mediji so namreč o teroristični akciji v Velikovcu pisali tisto, kar je naročala režimska politika. Če bi nekritično kupili zdaj že na laž postavljeno izgovarjanje Türka, da je še leta 2010 vse, kar ve o Velikovcu, izvedel iz medijev, bi pristali na absurdno trditev, da je Türk takrat zavajal samega sebe," so poudarili v največji opozicijski stranki.

Na četrtkovo objavo dokumentov v povezavi s Türkom so se odzvali tudi v Liberalni akademiji: "Zadnji žolčni poskusi revolveraškega obračuna Janeza Janše in njegove stranke s predsednikom republike na podlagi izmišljenih dejstev so tako podli, da bodo težko uspeli, saj trezna presoja državljanov nikoli ne more do kraja opešati. Pri diskreditacijskih dejanjih prvaka opozicije in njegove stranke smo sicer res vedno pripravljeni na že videno in nismo presenečeni, a je tokrat prešel vse mere dobrega okusa in strpnosti, ponujena zgodba pa že vsebuje prav nič žlahtne elemente paranoje."

"Za konec povejmo še to, da se danes slovenska politika ali slovenska javnost s tem vprašanjem sploh ne bi ukvarjala in tudi PRS Danilo Türk se ne bi spravil v položaj slovenskega Kurta Waldheima, če leta 2009 ne bi prišlo do škandalozne podelitve visokega državnega odlikovanja Tomažu Ertlu in če direktor agencije Sova Sebastjan Selan konec lanskega leta ne bi protizakonito preprečil dostopa do po zakonu javnih arhivov Republike Slovenije."

"Türk sprevrženo moralizira in se nespretno izmika"
" Vsak naj sam presodi, kdo je največ kriv za resno diskreditacijo funkcije predsednika države, ki se dogaja pred našimi očmi in ki Sloveniji dejansko ni v korist ali celo ponos. Takojšnje odprtje arhivov bi najbolj koristilo ravno predsedniku Türku. Na ta način bi lahko enkrat za vselej pojasnil motive za podelitev odlikovanja Ertlu in zgodba bi se zaključila. Tako pa lahko vsak teden čaka in trepeta, kdaj se bo iz različnih sekundarnih in ne popolnoma počiščenih arhivov izbrskal in objavil nov dokument, ki ga bo dodatno postavil na laž. Njegovo sprevrženo moraliziranje in nespretno izmikanje ter nezakonito zapiranje arhivov, ki si jih je privoščila vladajoča koalicija, sta samo še dodatno motivirala na stotine ljudi, da odkrijejo resnico," še piše na spletni strani SDS-a.

Iz opisanega dogajanja lahko sklepamo, da skrajno desničarska internacionala deluje zelo dobro in usklajeno. Nedavni neformalni obisk Janeza Janše v Prištini pri političnem prijatelju Hasimu Tachiju, sicer osumljenem hudih kaznivih dejanj v poročilih Sveta Evrope, izpostavlja razsežnosti, ki nas, v Sloveniji, lahko zelo skrbijo. Še bolj pa nas lahko skrbita molk in neodzivanje tožilstva, ki ga vodi Janševa tesna politična zaveznica Barbara Brezigar.

Franco Juri (Zares)
Referendum za zakon o arhivih