V arhivih Sove preiskovalna komisija ni našla ničesar spornega, je zatrdil Rudolf Petan. Foto: EPA
V arhivih Sove preiskovalna komisija ni našla ničesar spornega, je zatrdil Rudolf Petan. Foto: EPA

S tem se je odzval na trditve Rudolfa Petana, da komisija v arhivih Sove ni našla dokazov za dogovore o incidentih v Piranskem zalivu. Petan, sicer tudi član komisije, je v zvezi s tem še zatrdil, da gre zgolj za politični konstrukt, podoben aferi Vič - Holmec.

Gantar: Članstvo v komisiji se instrumentalizira
Gantar dodaja, da želijo kolegi iz vrst SDS komisijo instrumentalizirati za svoje politične namene. "Očitna želja je, da po tem, kar smo videli, ne bi več preiskovali na Sovi in ugotavljali, ali so še kakšni drugi dokumenti, ki bi lahko potrdili Ropove izjave", je dejal. Poleg tega naj bi bili člani komisije dogovorjeni, da pred zaključkom poizvedovanja javnih izjav ne bodo dajali.

Petan: Jasno je, da dogovorov ni bilo
Petan pa je, nasprotno, v zvezi s tem povedal, da so člani komisije v torek na Sovi sicer poslušali več posnetkov, med drugim tudi 14-minutni pogovor med Janšo in Sanaderjem, toda ta dva sta govorila le o umirjanju zadev ob meji. Tedaj naj bi bilo aktualno predvsem dogajanje v zvezi z aretacijo dvanajstih članov SLS na meji, o dogovarjanju o kakršnih koli incidentih pa naj ne bi bilo govora.

Petan ocenjuje, da bo komisija postopek končala v nekaj dneh, nato pa bo njen predsednik Pavel Gantar omogočil sprejetje poročila o dogajanjih.

Kabinet premierja: Izjave Kumra so zavajajoče
V kabinetu predsednika vlade pa so zavrnili izjave polsanca SD-ja Dušana Kumra, ki je Janšo obtožil sprenevedanja in spreminjanja izjave o tem, ali se je o incidentih dogovarjal ali ne. Po navedbah kabineta je Janša v vseh dosedanjih izjavah brez izjeme dogovarjanje zanikal. Ravno tako naj bi bil Kumer nekorekten v sporočilih glede Sove, saj naj bi ta v svojih izjavah vseskozi trdila, da dokazov za sporne pogovore ni. Janša pa nikoli ni zanikal, da se je pogovarjal o umirjanju razmer, še dodajajo iz premierjevega kabineta.