Slovenija

Poudarki

  • Zadevo z razpisi že preiskuje protikorupcijska komisija
  • Lahovnik nezadovoljen s prijavljanjem Ultre na državne razpise
  • "Zatiskanje oči pred tem problemom in podobnimi problemi ni sprejemljivo"
  • Golobič: Pri prijavljanju na razpise ni (bilo) omejitev ne po starem ne po novem zakonu
Lahovnik, Pahor, Golobič
"Težko si predstavljam svoje delo v vladi, če se bo tudi naprej dopuščalo tovrstne in podobne primere, zato te prosim, da me čim prej obvestiš, kako nameravaš ukrepati v tem primeru," piše Lahovnik. Foto: MMC RTV SLO/EPA
       Še enkrat bi rad zatrdil, da delo v vladi teče nemoteno, še več, rad bi povedal, /.../ da je bilo sklenjeno, da bomo zlasti dve reformi, to je pokojninsko in zdravstveno, poskušali pripeljati do poletnih počitnic do točke, ko bodo strta tudi najbolj politična vprašanja.       
 Borut Pahor
       Zatiskanje oči pred tem in podobnimi problemi ni sprejemljivo. Težko je namreč verjeti, da omenjeno podjetje ali z njim povezana podjetja ne poskušajo izkoristiti položaja svojega pomembnega lastnika v Vladi RS.       
 Minister Matej Lahovnik
Ultra
V pismu Lahovnik navaja zgolj en razlog za svoje nezadovoljstvo. Sodelovanje Ultre in družb v njeni lasti na javnih razpisih. Foto: MMC RTV SLO
       Vlada je nenazadnje kolektivni organ odločanja, zato menim, da posamezen funkcionar ni v konfliktu interesov le, če se družba, ki je v njegovi več kot 5-odstotni lasti, prijavlja na razpise njegovega ministrstva, pač pa menim, da gre za konflikt interesov tudi v primerih, če se prijavlja na razpise drugih ministrstev in njihovih organov v sestavi.       
 Minister Matej Lahovnik
VIDEO
Znana vsebina Lahovnikove...

Dodaj v

Golobič zanika konflikt interesov: Lahovnik ravnal brutalno in brutovsko

Lahovnikovo pismo premierju posredovano javnosti
7. julij 2010 ob 13:56,
zadnji poseg: 7. julij 2010 ob 19:27
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Lahovnik je Pahorja opozoril na domnevno navzkrižje Golobičevih interesov, je razvidno iz pisma, ki ga je vlada posredovala javnosti. Golobič: Gre za brutalno ravnanje Lahovnika.

Z javnim razkritjem vsebine pisma se počasi razkriva ozadje izstopa gospodarskega ministra Mateja Lahovnika iz stranke Zares, o katerem te dni poročamo. "Zaradi izjemnega interesa in zanimanja javnosti ter tudi zaradi nekaterih zahtev po dostopu do informacij javnega značaja, ki smo jih prejeli, vam v vednost pošiljamo pismo, ki ga je glede ministra Gregorja Golobiča na premierja Boruta Pahorja naslovil gospodarski minister Matej Lahovnik," so zapisali v vladnem uradu za komuniciranje.


Lahovnik nezadovoljen s prijavljanjem Ultre na državne razpise
Lahovnik tako v pismu navaja le en razlog za svoje nezadovoljstvo. "Na ministrstvu za gospodarstvo smo opazili, da se na razpise izvajalskih institucij ministrstva prijavljajo tudi družbe, ki spadajo v skupino Ultra, katere pomemben (več kot 5-odstoten) lastnik je član vlade." Lahovnik ob naštevanju posameznih primerov, v katerih so družbe iz skupine Ultra pristopale k javnim razpisom s področja ministrstva za gospodarstvo, sicer navaja, da so bile te neuspešne, naročila pa oddana drugim ponudnikom. Hkrati premierja opozarja na spornost tovrstnega početja.

"V resor, ki ga vodim, trenutno še vedno spadajo družbe, kjer je država neposredno večinski lastnik. Med temi naj izpostavim, denimo, HSE, GEN Energijo, ELES, elektrodistribucijska podjetja, Telekom, Pošto in še nekatera druga. Ministrstvo za gospodarstvo poleg tega sicer skupaj z izvajalskimi institucijami izvaja razpise z namenom spodbujanja tehnološkega razvoja in internacionalizacije. Glede na navedeno, prijavljanje družb iz skupine Ultra na javne razpise mojega ministrstva lahko domnevam, da poskušajo poslovati tudi z družbami, ki so neposredno v večinski lasti države in spadajo v resor mojega ministrstva."

"Zatiskanje oči pred tem problemom in podobnimi problemi ni sprejemljivo"
Lahovnik nadaljuje: "Nenazadnje to vprašanje obravnava tudi Zakon o integriteti, ki ga je sprejel Državni zbor. Vlada je nenazadnje kolektivni organ odločanja, zato menim, da posamezen funkcionar ni v konfliktu interesov le, če se družba, ki je v njegovi več kot 5-odstotni lasti, prijavlja na razpise njegovega ministrstva, pač pa menim, da gre za konflikt interesov tudi v primerih, če se prijavlja na razpise drugih ministrstev in njihovih organov v sestavi."

Izvleček iz Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije:


- Naročnik, ki posluje po predpisih o javnem naročanju, ne sme poslovati s subjekti, v katerih je funkcionar, ki pri tem naročniku opravlja funkcijo, ali njegov družinski član, član poslovodstva ali je neposredno ali preko drugih pravnih oseb v več kot 5 % udeležen pri ustanoviteljskih pravicah, upravljanju oziroma kapitalu (1. alineja 35. člena)


- Uradna oseba mora biti pozorna na vsako dejansko ali možno nasprotje interesov in mora storiti vse, da se mu izogne.
(1. alineja 37. člena)

"Zatiskanje oči pred tem problemom in podobnimi problemi ni sprejemljivo. Težko je namreč verjeti, da omenjeno podjetje ali z njim povezana podjetja ne poskušajo izkoristiti položaja svojega pomembnega lastnika v Vladi RS. Zato te prosim, da nastalo situacijo vzameš na znanje, kakor tudi mojo zaskrbljenost nad možnostjo konflikta interesov, ki bi v tem primeru lahko nastajal, ter ustrezno ukrepaš."


Golobič: Pri prijavljanju na razpise ni (bilo) omejitev ne po starem ne po novem zakonu
Pojasniti velja, da je zakon o integriteti, ki ga omenja Lahovnik, star zgolj mesec dni, vsi razpisi, ki jih v pismu omenja gospodarski minister, pa so bili zaključeni pred tem, je opozorila novinarka TV Slovenija Vesna Deržek.

Na vsebino pisma se je za TV Dnevnik že odzval visokošolski minister in prvak Zaresa Golobič. "Gre za neko brutalno in brutovsko ravnanje ministra Lahovnika, do nedavnega kolega v stranki, ki je, bom rekel, s tem pravzparav očitno želel stranki povzročiti neko škodo," je zatrdil in dodal, da se je na razpise prijavljalo na stotine podjetij. "Nobenih omejitev ni bilo v zvezi s tem - jih ni bilo po takrat veljavnem zakonu in jih še vedno ni niti po novem zakonu."

Ne glede na vse pa je tovrstno ravnanje (prijavljanje podjetij iz skupine Ultra na razpise) po mnenju pravnih strokovnjakov najmanj nehigienično, je še poročala Deržkova.

Kosova komisija že v akciji
Zaradi vseh omenjenih novih dejstev je protikorupcijska komisija na lastno pobudo že začela presojati poslovanje družbe Ultra in morebitno nasprotje interesov, povezanih z visokošolskim ministrom in predsednikom Zaresa Golobičem.

Iz komisije so sporočili, da so bili tudi sami obveščeni, da naj bi družba Ultra sodelovala na javnih razpisih in poslovala z državo. Dodali so, da bi se lahko, glede na to, da naj bi imel minister Golobič 10-odstotni lastniški delež v nizozemski družbi Ultra SUM B. V., ki je 70-odstotna lastnica družbe Ultra, zgodile kršitve zakona.

Pod drobnogledom tudi ministri in premier
V postopku bo komisija ocenila ravnanje vseh vpletenih pravnih in fizičnih oseb, tudi ministrov in premierja, ki bi kot predstojnik moral presojati obstoj morebitnega nasprotja interesov. Potem ko bo preiskava končana, bo komisija o svojih ugotovitvah obvestila javnost, so še zatrdili.

L. D., M. N.
Prijavi napako
Komentarji
Peter F.
# 07.07.2010 ob 14:03
Golobiča v zapor!
mojca111
# 07.07.2010 ob 14:10
Pahor, kaj še čakaš in premišljuješ. Odstrani Golobiča iz vlade saj je minister le za to, da rihta posle svojim firmam. Me pa čudi, kaj je delal Kos, da ni odkril te korupcije oz. klientelizma. Oz. me ne čudi, kajti "naši" so nedotakljivi.
master
# 07.07.2010 ob 14:02
Njemu pa kapa dol!
Janko1973
# 07.07.2010 ob 14:20
Gregor Golobič = Zoran Janković = KORUPCIJA
kazam
# 07.07.2010 ob 14:18
Zanimivo je da se v nekaterih medijih (npr. Dnevnik) že izvajajo priprave na medijski linč Lahovnika predvsem od ljudi, ki so neki medijski PR Golobiča.
Sicer pa zanimivo pismo v katerem se razkriva marsikaj javnosti skritega...sicer pa Margento, ki ureja elektronizacijo študentske prehrane je na razpisu zmagala na podlagi ankete, ki je ni bilo (vsaj v takem obsegu kot so jo predtavljali) oz. je anketa zgolj spraševala če bi plačevali preko mobilnika..pa "nikome ništa"...Če tokrat ne vržejo Golobiča iz vlade smo pa res totalno zahojena banana država!!

lp
bud00
# 07.07.2010 ob 14:14
Lahovnika za župana Ljubljane! Da popuca to nesnago in jo spravi v red.
Triptico
# 07.07.2010 ob 14:27
Ultra svinjarije, ni kaj.
caps
# 07.07.2010 ob 17:14
Ha, ha,.. Kosova komisija že v akciji!
Kje so bili pa do sedaj???? Če bi bil interes, bi Golobiča že zdavnaj pospravili! Če ne v zapor, pa vsaj iz ministerstva.
Vrana vrani ne izkljuje oko!!!!!!!!!!!
vv
# 07.07.2010 ob 14:07
Lahovnik bravo si prava korenina...
brina
# 07.07.2010 ob 14:05
če nardi svojo stranko, ga definitivno volim....ker zdej je meu sam eno napako, to je zares....zdej pa nima nobene več....
Janko1973
# 07.07.2010 ob 14:23
Bolje bo, da Golubič ostane na položaju do parlamentarnih volitev, potem pa da gnila in skorumpirana stranka Zares odide iz parlamenta za vse večne čase skupaj s svojim liderjem Golubičem!
ikacbe
# 07.07.2010 ob 14:35
Nimamo dovolj zaporov, da bi pospravili vse pokvarjence.....
mojca111
# 07.07.2010 ob 14:11
Predsednik države bo rekel, da je to le majhna napakica ter, da si zasluži še eno možnost.
TomoK
# 07.07.2010 ob 16:15
Golobiča v zapor!!!
Pa Kresalko in Pogačarja.
Pa Jankovića.
Pa Bavčarja, Šrota, Kordeža, Svetlika,...

Očitno so to gnila jajca malega čarovnika iz Murgel.
visokepete
# 07.07.2010 ob 15:45
Mah, levičarji se mal prerazporejajo. Mogoče bodo tud kakšno novo stranko ustanovili, z "zares novo politiko", da jih bo folk volil. Nič novega v dolini šentflorjanski.
ban03
# 07.07.2010 ob 14:43
Zdaj mi pa čisto ni več jasno (ali pač mi je šele sedaj vse jasno....).

Namreč, kot prvo vse kar je napisal Lahovnik drži. Ima kdo eno samo konkretno pripombo na njegovo pisanje? Je kjer napisano karkoli kar ne drži ali kaj podobnega?

Kot drugo, ali ni boj proti korupciji, klientelizmu, ipd. osnova dela te vlade? Je ali ni?

In če je temu tako, kako lahko potem nekdo (beri Pahor) sploh razmišlja na katero stran se bo postavil.

Kaj rabi "nekaj dni za razmislek"? Glede tega kdo ima prav, ne rabi več kot 5s za razmislek. Lahko pa si vzame čas za razmislek, da bo razmislil ali se mu splača narediti tisto kar je prav, ali se mu to ne splača. Kar pa pomeni, da je Pahor zabredel v to sranje od Zaresa do konca.
mojca111
# 07.07.2010 ob 14:25
kazam, to pa res ni nič presenetljivega, Dnevnik je tako in tako Golobičev časopis, preko Pavlina, ki je formalni lastnik. Počakaj še na kakšne kolumne Miheljaka in Repovža v mladini. Zdaj sledi napad na Lahovnika.
Forte
# 07.07.2010 ob 15:09
Že dolgo me ni nihče tako nasmejal kot dr. Jones. Liberalna akedemija in Štrajn neodvisni in tako naprej...
MIRNČAN
# 07.07.2010 ob 14:23
In potem tukaj gor najdem ljudi ki podpirajo Golubiča. To ne morem vrjet. Kazam tudi jaz sem zasledil nekaj podobnega. Sedaj čakam na številko Maga da preberem kakšne kozlarije bodo notr pisali.
kapshater88
# 07.07.2010 ob 14:26
Golobić + Janković ---> v zapor pa ključe stran vržt!
Lahovnik za župana Ljubljane!
nasud50
# 07.07.2010 ob 16:51
Zakoni in predpisi za nekatere očitno ne veljajo !
Paulaner
# 07.07.2010 ob 16:08
Vsa čast Lahovniku, da se je upal zoperstavit tem barabam. Zdej je pa na vrsti
predsednik vlade, da naredi kar je vsem jasno. Tudi mene zanima sedaj
razmišljanje Repovža in Miheljaka, ki je še včeraj govoril da izstop iz stranke nima veze z Ultro, no sedaj ko smo prebral pismo mislim da je vsem jasno.
Že vidim članke v mladini in dnevniku, ki kritizirajo Lahovnika.
DREADLORD
# 07.07.2010 ob 14:24
ooo zanimivo. priročen izgovor, ampak sem prepričan, da je Lahovnika še nekaj zelo zmotilo. Si kar mislim, da tole ni edina stvar.
SF010
# 07.07.2010 ob 18:44
Ja Kosa je treba takoj vržt.

Kaj za božjo voljo je čakal do danes?
DrJones
# 07.07.2010 ob 14:54
Golobič seveda ni nič kriv, pač ne more preživet s 3000€. Tudi zlaže se ne nikoli, če se mu po naključju to enkrat zgodi, se potem lepo opraviči. Prvi dokaz, da glede Ultre ni nič spornega in da se nikoli ne zlaže je, da ima 100% podporo svoje stranke. Glede na to, da je imel 100% podporo stranke že prej, ko je bil njen član tudi Lahkovnik, ima zdaj verjetno celo več kot 100% podporo svoje stranke. Drugi dokaz pa je, da ima podporo edine neodvisne institucije v Sloveniji, Liberalne akademije, katere predsednik Šajn nima popolnoma nobene povezave z Zaresom. Tudi številni drugi vidni člani te edine neodvisne institucije, npr. Niko Toš so popolnoma neodvisni.
Iz tega nedvomno sledi, da mora vlado zapustiti Lahovnik, ki ga ne podpira nihče. Če se bo vendarle našel kdo, ki ga bo podprl, bo to samo dokaz, da so Lahovnik in vsi, ki ga podpirajo samo Janševi plačanci.
themetun
# 07.07.2010 ob 17:02
Golubič ima kratke noge.
lonc
# 07.07.2010 ob 16:42
kosova komisija naj bi dobila morebitne napake v ultri.super.zdaj je treba le še najti butle ki bi verjeli v to neumnost
DolphLundgren
# 07.07.2010 ob 15:30
"Razlog za odstop? Očitno Ultra na javnih razpisih.!
Kakšen "odstop"???
Lahovnik ni ODSTOPIL kot minister, pač pa IZSTOPIL iz stranke - torej govorimo o izstopu, ne odstopu.
Ne bit budale - al pa ne bit novinarji. Eno ali drugo!
brina
# 07.07.2010 ob 14:48
@potamošer - priznam, res ne spremlam dost politike, ker mi je slabo ob tem.... vem pa da je meu že par takih izjav ki so me prepričale v to, da ima poštene namere, ter da ima dovolj znanja za položaj ki ga zavzema..... drugače pa res upam da se bo on opogumil in nardil eno dobro levičarsko stranko, ki bo odrezana od zgodovine, torej da v njej ne bodo nobeni stari komunisti... ker po duši sem levičar, sam zarad tako nesposobnih dosedanjih levičarskih strank, zmeri volim bolj desno usmerjene stranke, če prou ne podpiram vseh njihovih odločitev, sam še zmeri boljš k pokvarjena in skorumpirana levica.... tku da nova levičarska stranka, samostojna in neodvisna, ter predvsem nepovezana s sedanjimi obstoječimi strankami
mojca111
# 07.07.2010 ob 14:48
Triptico, hvala :)
Triptico
# 07.07.2010 ob 14:47
Mojči, super, me veseli.
mojca111
# 07.07.2010 ob 14:34
MIRNČAN, Mag je propadel, levičarski novinarji so ga dokončno uničili zaradi nesposobnosti.
mile77
# 07.07.2010 ob 15:40
stvar je preprosta ... ve da je moral iti iz stranke če hoče da na naslednjih parlamentarnih volitvah pride v parlament ker če bi ostal v stranki to nebi bilo mogoče
mihas
# 07.07.2010 ob 15:33
Ti mene ne podpreš pri izgradnji šestega bloga termoelektrarne, jaz tebe zatožim šefu, sicer samo za prijavo na razpisu, na kar bi se lahko tudi jaz prijavil pa na koncu nebi bil izbran, ker ne izpolnjujem pogojev, je pa tista tožba države malo čudna. Na žalost pa imam občutek, da so to le igrice za državljane.
vv
# 07.07.2010 ob 14:16
jest_ti
dejsi

Zgleda da sta osebno prizadeta zaradi tega članka... Mene se ni tako dotaknilo kot vaju... Ali bosta s to novico kaj konkretnega izgubila, imata prste zraven?
nr.1
# 07.07.2010 ob 21:43
Vsem je jasno, da je stranka ZARES in g.Golobič politično mrtva, zato je treba ustanovit novo stranko in ovce bodo spet volile... Ne moreš verjet kakšne svinjarije se dogajajo, medtem pa navadni ljudje komaj preživijo.
Teolin
# 07.07.2010 ob 20:49
Kosova komisija že v akciji

Hahahahaha!!!
Zatarra
# 07.07.2010 ob 16:55
Včasih, zlasti zadnjih par let, se kot Slovenec počutim tako posiljenega, da imam občutek, da je danes biti neki Afganistanec ali Iračan pravi blažev žegen napram temu ... :>
mihas
# 07.07.2010 ob 16:51
V Sloveniji krize očitno ni, saj brez problema posojamo nepovratni denar bogatim Grkom, dvigujemo trošarine, vrh politike se gre tožibabe za javnost, gradijo se športni objekti (Stožice), kulturni objekti (gledališče v NM)...
gugugaga
# 07.07.2010 ob 15:40
jaz bi uvedel zakon prisilnega dela za nesposobne politike. če ne bi izpolnjevali pogojev, ter če bi jih ujeli na laži ter škodovanju davkoplačevalcev, bi morali mesec dni po 8 ur na dan delati fizično kot vsak navaden delavec za kruh pa pasjo radost.

me zanima če bi se še potem tako obnašali do poštenih ljudi?
sej človek, ki nikoli ni nič v življenju naredil ne bi smel biti vladar.
še v nemčiji ko sem par let delal pridejo šefi ter delajo z delavci po več dni, ter jih dobesedno učijo s tem ko sami opravljajo težka dela. pa so bogati, pa so še 10x bolj bogati od naših ˝šefekov˝.
pr nas je še zmeraj vse po balkansko. to je: šef je šef in mora imeti skoz čiste roke.
ni čudno da potem vsa slovenska stroka skupaj z sodišči ter bankami leze za takimi golazni, ko pa se jih dobesedno bojijo, da jih ne bi v tej majni luknji kdo javno osmetil.

živel kupleraj:)
Silvan štokelj
# 07.07.2010 ob 21:46
Golobiča v zapor, Kosa pa nagnati, ker vedno nekaj govori, naredi nič, v tem slučaju pa bi že moral kaj ukrepati, toda ne šele sedaj! Sramamota!
Silvan štokelj
# 07.07.2010 ob 21:43
Golobiča v zapor, da ne bo prepozno!
Achilies
# 07.07.2010 ob 21:36
golobučičeva- brut, ahahaha kje je pipec da ga še jaz....
jolika
# 07.07.2010 ob 21:35
Po vsem tem bi pa bil res skrajni čas, da Golubič "spakira kufre" in odide na smetišče zgodovine. Mislim, da je resnica o tej korupcijski zadevi na dlani. No, četudi je Drago Kos pred nekaj meseci ugotovil nasprotno. Ampak DK zame tako ni več legitimna oseba na področju ugotavljanja korupcij v naši državi.
idared
# 07.07.2010 ob 21:03
res ne vem kaj vidite v lahovniku. ni vreded nič tako kot cela vlada ne.
me prav zanima kaj dobrega je naredil on v ministrovanju
interbarca
# 07.07.2010 ob 16:08
Gregor Golobič-nova politika (kradi kradi tajkuniraj).
hokej
# 07.07.2010 ob 15:56
Forte, tudi mene je dr.Jones zelo nasmejal... če sem ga prav razumel se gre sarkazem :-)
yallawalla
# 07.07.2010 ob 15:30
... hehe, 172 ušivih jurjev pa taka frka!

Zgleda, da je zares vrag odnesel šalo, ko se ravsajo že za tak drobiž! Ali pa je Frutek tako pod komando direktorske zalege (... tiste, ki bi jim ON moral zrihtat kakšna nepovratna sredstva), da zalaja vsakič, ko se kdo izmed njih sprdne! Čisto mogoče.

Pri celi stvari pa je najbolj zanimivo to, da sta oba modela iz iste stranke, he he! Glede na dejstvo, da sta Stalin in Zoki že pred časom družno sklenila, da bosta davkoplačevalce s pomočjo LPP že tretjič nategnila z isto opremo (...za sledenje vozil, lol) in da je Zoki iz čist drugega filma, je pravzaprav vprašanje, kdo je tu "Zares" disident! Kot kaže je slovenski Džugašvili velikopotezno spizdil kar komplet politični brand.... kar je pravzaprav simptomatično! Isto se je namreč pred leti že zgodilo hardcore LDS.

Zgledi vlečejo.... ampak Katarina res boljše zgleda kakor Josif ... mogoče bi se moral it mal u Milano spedenat ...
nejc veliki
# 07.07.2010 ob 15:24
nevzdrzno stanje je pač v drzavi. in lahovnik je edini, ki si je upal na to opozorit za razliko od premiera, ki ocitno ni sposoben opazat, da ima nevzdrzno stanje pred svojim nosom. sej se ne cudim, da golobic laze, ker to je edini nacin, da zakriva nemogočo situacjo.
MACBETH
# 07.07.2010 ob 15:12
Upam samo, da ne bo Lahovnik zdaj dal rep med noge in pristal na kak gnil kompromis. Edini politik levice je, ki uživa spoštovanje vseh, na levi in na desni. Naj ne zapravi svojega dobrega imena - saj je preskrbljen.
Kazalo