Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 120 glasov Ocenite to novico!
Protest Hoče
Predstavniki vasi okoli Hoč, po dva iz vsake, so ostali pred zaprtimi vrati. Foto: MMC RTV SLO/Urška Jereb Brankovič
       Ljubljančanom in Ljubljančankam nič ne očitamo, ampak oni živijo v tem mestu in sem prepričan, da ne razumejo naše stiske in težav, ki jih imamo. Imamo jih pa ogromno.       
 Nekdanji župan občine Hoče - Slivnica Jožef Merkuš
       Za svojo državo smo stali na okopih, da bi nam šlo bolje. In lahko nam gre bolje, če bomo dobili Magno.       
 Merkuš
Protest Hoče
Sporočilo so zato prilepili na vrata. Foto: MMC RTV SLO/Urška Jereb Brankovič
       Gre za odkrito oblastno izsiljevanje in javno gonjo, kakršnih v Sloveniji od osamosvojitve naprej še nismo doživeli.       
 CNVOS
       Če se časovnica ne bo izšla, bo ... kriv kvečjemu tisti, ki jo je načrtoval tako nespretno, da ni vštel vseh predpisanih in vnaprej znanih procesnih faz s pritožbo vred, ali pa tisti, ki je Magni v slovenskem imenu popolnoma po nepotrebnem obljubljal roke, ki glede na slovenske predpise niso realni.       
 CNVOS
CNVOS
Spoštovati je treba predpise in roke, poudarjajo v CNVOS-u. Foto: BoBo
       Mladi si želimo priložnosti in podpiramo postavitev nove tovarne, nova delovna mesta, ki jih naša regija ob visoki brezposelnosti še kako potrebuje, a tudi prizadevanja civilne družbe in organizacij, da bo projekt kar se da trajen.       
 Mestni mladinski svet Maribor
Magna Steyr, Hoče
Kmetijska zemljišča, ki naj bi jih namenili tovarnam. Foto: BoBo/Miloš Vujinovič
       Zaradi intenzivnih pritiskov se je izpostavljenost in posledično omenjena ranljivost nevladnih organizacij, udeleženih v razpravi glede Magne Nukleus, znatno povečala. S tem pa se je povečalo tudi tveganje, da te nevladne organizacije v konkretnem primeru odločanja o vložitvi pritožbe ne bi ravnale v skladu s svojim okoljevarstvenim poslanstvom.       
 KPK

Hočani okoljevarstvenim organizacijam: "Od vas zahtevamo 400 zelenih šihtov na totem koncu"

Projekt Magna Nucleus
25. avgust 2017 ob 12:44,
zadnji poseg: 25. avgust 2017 ob 13:50
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predstavniki prebivalcev Hoč, Slivnice in drugih okoliških krajev so se danes podali v Ljubljano, kjer so želeli nevladnim organizacijam, ki nasprotujejo projektu Magna Nucleus, predati sporočilo. Ostali so pred zaprtimi vrati. Namesto tega je CNVOS javno obsodil "pritiske in napade" na okoljevarstvene organizacije.

Predstavniki prebivalcev krajev v bližini načrtovanega obrata Magne Steyr so prispeli pred Okoljski center na Trubarjevi ulici v Ljubljani, kjer ima sedež več nevladnih okoljskih organizacij. Kot je poudaril nekdanji župan občine Hoče - Slivnica Jožef Merkuš, so na več od teh organizacij naslovili elektronsko pošto, s katero so napovedali svoj prihod.

Iz dveh organizacij so jim odgovorili, da se na okoljevarstveno soglasje, ki ga je agencija za okolje (Arso) podelila Magni, ne bodo pritožili, od preostalih pa odziva ni bilo. Tudi tokrat so Štajerci, "oboroženi" z glasbenimi instrumenti, ostali pred zaprtimi vrati. V Okoljskem centru sicer domujejo Cipra Slovenija, društvo Focus, Inštitut za trajnostni razvoj, Slovenski E-forum in Umanotera.

V Ljubljano so se podali prebivalci Zgornjih in Spodnjih Hoč, Slivnice, Radizla, Hočkega Pohorja, Bohove, Rogoze in Pivole. "Če bi prišli vsi, ki so hoteli, bi potrebovali tri avtobuse. Zato smo se dogovorili, da gresta po en ali dva iz vsakega naselja," je pojasnil Merkuš.

Kot je pojasnil, njihov cilj ni groziti ali kogar koli napadati. "Kljub vsem težavam pa želimo in pričakujemo, da se bo dalo dogovoriti z vsemi. Mislili smo, da bo ta dogovor dosežen danes," je povedal.

Prebivalci naselij v občini Hoče - Slivnica se strinjajo, da naj se izvaja najstrožji nadzor nad gradnjo in delovanjem Magnine tovarne. A se sprašujejo, zakaj je Magna mogoča v Avstriji in na Madžarskem, ne pa v Sloveniji. "Mi, ki smo tukaj, pa še kdo, si predstavljamo, da je za tem umazana, umazana politika," je poudaril Merkuš.

"Še večja revščina, še več socialnih problemov"
Če Štajerska izgubi Magno, bo v regiji vladala še večja revščina, še več socialnih problemov, so prepričani zastopniki prebivalcev. "Starejše nas najbolj skrbi, da se mladina izseljuje," je poudaril Merkuš. "Za svojo državo smo stali na okopih, da bi nam šlo bolje. In lahko nam gre bolje, če bomo dobili Magno," je prepričan.

"Ljubljančanom in Ljubljančankam nič ne očitamo, ampak oni živijo v tem mestu in sem prepričan, da ne razumejo naše stiske in težav, ki jih imamo. Imamo jih pa ogromno," je sklenil.

"Naj s pritožbami plačujemo položnice"
Štajerci so s sabo med drugim prinesli transparente, s katerimi so sporočali: Od vas zahtevamo 400 zelenih šihtov na totem koncu, Dovolite, da tudi Štajerci živimo ljubljanski standard in Naj z vašimi pritožbami plačujemo položnice?

Ker sogovornika v nevladnih organizacijah niso našli, so svoje sporočilo v pisni obliki prilepili na vrata Okoljskega centra. "Ne zavirajte projekta. Pogovarjajte se. Zahtevajte odgovore. Sodelujte in nadzirajte. Ampak ne rušite," so pozvali nevladne organizacije. Ob tem pa so jih posvarili, da bodo morale, če ustavijo Magnin projekt, prevzeti tudi odgovornost za posledice.

CNVOS obsoja "pritiske in napade"
Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) je ostro obsodil "pritiske in napade" na okoljevarstvene organizacije v primeru projekta Magna Nucleus v Hočah. Gre za "odkrito oblastno izsiljevanje in javno gonjo, kakršnih v Sloveniji od osamosvojitve naprej še nismo doživeli", so zatrdili. Po njihovih navedbah so se več mesecev odvijali "(slabo) prikriti pritiski na okoljevarstvene nevladne organizacije, da pozabijo na vse, za kar se sicer zavzemajo, ponižno sklonijo glavo in brezpogojno podprejo okoljevarstveno soglasje za hoško Magno". V zadnjih dneh pa dogajanje spominja "na še vedno aktualne oblastne napade na civilno družbo v sosednji Madžarski in avtokratskih državah nekdanje Sovjetske zveze", so kritični.

CNVOS "ostro obsoja pavšalno in neargumentirano hujskanje proti nevladnim organizacijam in odločno nasprotuje vsesplošnemu (oblastnemu in medijskemu) razširjanju populističnih neresnic", so zapisali. Te neresnice ne izkazujejo le elementarnega nerazumevanja postopka pridobivanja okoljevarstvenega soglasja, vloge pritožb v njem in zakonsko predpisanega mesta okoljskih nevladnih organizacij pri tem, ampak so hkrati tudi "preprosto zavajajoče in zlagane", so zapisali.

Nevladne organizacije niso krive za časovno stisko, za skrajno napete roke in zahteve ter odločitve koncerna Magna, so poudarili. "Če se časovnica ne bo izšla, bo ... kriv kvečjemu tisti, ki jo je načrtoval tako nespretno, da ni vštel vseh predpisanih in vnaprej znanih procesnih faz s pritožbo vred, ali pa tisti, ki je Magni v slovenskem imenu popolnoma po nepotrebnem obljubljal roke, ki glede na slovenske predpise niso realni," poudarjajo.

Držanje rokov in predpisov
Zavračajo tudi očitke, da se nevladne organizacije v projekt Magna ne smejo mešati, ker ne prihajajo iz Štajerske. Tudi pri tej naložbi se je treba držati veljavnih slovenskih in evropskih predpisov o varnem in zdravem okolju. "Da bi v vsaki vasi ali na vsakem dvorišču delali in presojali po svoje, ni dovoljeno v nobeni razumni državi. Zato je popolnoma irelevantno tako to, od kod pritožniki so ali niso, kot to, da naložba že ima soglasje lokalnega okolja in domače regije," so zapisali.

Med drugim so poudarili še, da lahko pritožbo zoper okoljevarstveno soglasje vložijo "zgolj tiste okoljske organizacije, ki jim je država na podlagi preteklih zaslug in dosežkov priznala, da delujejo v javnem interesu". Ob tem s pritožbo lahko zahtevajo izključno spoštovanje veljavnih predpisov.

CNVOS zato poziva vse vpletene in odgovorne, od Magne in državne politike do lokalnih oblasti in novinarjev, da "naj takoj prenehajo neupravičene pritiske na Umanotero, Slovenski E-forum in druge okoljske nevladne organizacije in jim pustijo, da opravijo svoje delo". "S populizmi in ustrahovanjem se namreč naš zrak zastruplja še huje, usodneje in dolgotrajneje, kot ga najslabša lakirnica," so sklenili.

Mariborski mladinski svet za
Podporo projektu Magna so sicer danes izrekli tudi v Mestnem mladinskem svetu Maribor. "Mladi si želimo priložnosti in podpiramo postavitev nove tovarne, nova delovna mesta, ki jih naša regija ob visoki brezposelnosti še kako potrebuje, a tudi prizadevanja civilne družbe in organizacij, da bo projekt kar se da trajen. V tem trenutku pa pozivamo vse vpletene, da namesto javnega obračunavanja sedejo za skupno mizo in najdejo razum, da to priložnost za našo regijo in v veliki meri tudi za mlade izkoristimo tako z vidika novih delovnih mest kot trajnostnih učinkov v našem mestu," so zapisali v sporočilu za javnost.

Nekdanji mariborski župan Boris Sovič pa je ob robu regionalnega posveta o energetskem konceptu Slovenije v Mariboru izrazil prepričanje, da bodo "tisti, ki jim res gre za varovanje okolja", izkoristili pobudo njega in prav tako nekdanjega župana Maribora Alojza Križmana o dodatnem monitoringu. "Pomembno je oboje - skrb za varovanje okolja kot tudi zagotavljanje gospodarske in socialne perspektive na našem območju," je poudaril.

Kot je dodal, bo v ponedeljek potekal sestanek z okoljevarstvenimi organizacijami, kjer jim bodo pobudniki skušali predstaviti svojo pobudo. "Upamo, da se bodo v čim večjem številu odzvale," je dodal. Znova pa je zagotovil, da je predstavnik investitorja pripravljen privoliti v tako zahteven in natančen monitoring, kot ga drugje ni.

KPK poziva
Na temo Magne se je oglasila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki "poziva vse udeležene, da pri dialogu delujejo kar se da transparentno in tvorno, brez nedovoljenih vplivanj". Trenutna situacija okoli projekta Magna Nukleus namreč ustvarja kar nekaj korupcijskih tveganj, so opozorili.

Nevladne organizacije so se po oceni komisije znašle v izjemno neprijetnem položaju. "Potrebno se je namreč zavedati, da so prav predstavniki vlade oziroma ministrstva tisti, ki odločajo o uspehu projektov istih nevladnih organizacij na javnih razpisih," so opozorili. "Zaradi intenzivnih pritiskov se je izpostavljenost in posledično omenjena ranljivost nevladnih organizacij, udeleženih v razpravi glede Magne Nukleus, znatno povečala. S tem pa se je povečalo tudi tveganje, da te nevladne organizacije v konkretnem primeru odločanja o vložitvi pritožbe ne bi ravnale v skladu s svojim okoljevarstvenim poslanstvom," so zapisali.

Pritisk pa bo občutilo tudi ministrstvo za okolje kot organ, ki bo odločal o pritožbi zoper odločbo Arso. Pomembno je, da bo pristojni organ z vso skrbnostjo presodil zakonitost izdanega dovoljenja, pri čemer bo postopek vodil na nepristranski in transparenten način, navajajo v KPK-ju.

VIDEO
Shod v podporo Magni Steyr v Ljubljani
Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
nelon
# 25.08.2017 ob 12:58
Prosim ne nagajajte Mariborčanom.... Samo to si zelim....
To je sramota, kaj počnejo nevladniki...
alex1970
# 25.08.2017 ob 13:08
CNVOS pa zna pisat in grozit. Naj se vpraša, zakaj danes ni bilo nobenega od predstavnikov Umanotere ali E-foruma. Mar ni danes delovni dan? Mar ne prejema Umanotera velike denarne zneske od države in bi se spodobilo, da je kdo v službi? Na svoji spletni strani pišejo, da so veseli vsakega pogovora. Mar res? Ali bodo predstavniki prišli na pogovor v ponedeljek? Ali se bodo spet skrili?
Naj CNVOS pogleda sramotne nastope Gorazda Marinčka pred televizijskimi kamerami. Gospod ne zna argumentirat ničesar in gre za uničevanje Štajerske iz "zelene" Ljubljane. Kaj pomagajo delegacije ministrov vlade, ki obiskujejo regije, če na koncu šarlatani nevladnih organizacij uničujejo gospodarske projekte. Danes ni mogoče več narediti nobenega REVOZA, danes je očitno edino možno, da postavijo v vseh slovenskih vaseh Hofer, Lidl in pa veeeeeelik Špar. Sramota.
SlovenskiPanter
# 25.08.2017 ob 12:58
Pravilno!!
pasant
# 25.08.2017 ob 12:59
Bravo Štajerci!
ursus8
# 25.08.2017 ob 13:06
Ljubljančanom in Ljubljančankam nič ne očitamo, ampak oni živijo v tem mestu in sem prepričan, da ne razumejo naše stiske in težav, ki jih imamo. Imamo jih pa ogromno.

Dovolite, da tudi Štajerci živimo ljubljanski standard ter Naj z vašimi pritožbami plačujemo položnice?


A lahko vprašam kje piše da so ljubljanači proti?? mislm.. pač te organizacije imajo sedež v glavnem mestu slovenije, in niso ljubljanske organizacije, delujejo po celi sloveniji.
Jaz sem iz LJ in podpiram odpiranje novih delovnih mest povsod v SLO, še posebaj na vzhodu, ki je v slabšem stanju kot zahod.
umilave1
# 25.08.2017 ob 13:10
Če se začne projekt Magna si upam napovedat za sixpack uniona, da se bodo po letu 2020 tu v Hočah sestavljali Jaguarji, Land Roverji, morda še kaj električnega na 4 kolesah. Seveda s nekje preko 2000 zaposlenimi.

Iz mojega poznanstva, ki delujejo v tej branži oz. sodelujejo z Magno imam info, da bodo plače delavcev precej nad minimalno slovensko.
Seveda projekt Magna rušijo tisti okoliški gospodarstveniki, ki svoje delavce tiščijo na minimalcih, eden je član/simpatizer SDS.

Predlagam okoljevarstnikom naj sodelujejo, ne pa pritožujejo.
designprologo
# 25.08.2017 ob 13:06
Ljubljanskim salonskim nevladnim eko-socialistom, z blokiranimi TRR in teološko filozofsko izobrazbo, svetujem naj se ne igrajo s potrpežljivostjo Štajercev!
Tokrat ste res pripeljali zadevo do vrelišča!
RibičIČ
# 25.08.2017 ob 13:10
Sem Ljubljančan, ampak se mi vsakič znova dvigne pritisk, ko vidim te razvajence uničevat delovna mesta na Štajerskem. Zaradi takih debilov in debilne zakonodaje z neskončnimi upravnimi postopki, ki omogočajo vsakemu bedaku, da se vključuje kot stranski udeleženec, bomo na koncu res jedli travo na najčistejšem zraku v Evropi. Pa v tej državi ni možno speljat ene resne investicije. Pa kako bomo potem kadarkoli imeli kaj višje plače?!!!
25kur
# 25.08.2017 ob 13:01
Če ni investicija izvedena v LJ jo saglasodajalci, zeleni in razni f(r)ancy odvetniki štopaja na polno. Samo, da gre ves denar v najlepše mesto in nikamor drugam. Poglejte pipistrela pa akrapoviča kolk cajta rabita za eno navadno halo 4 zide pa streho postavt.
Nikec3
# 25.08.2017 ob 13:13
Hočani okoljevarstvenim organizacijam: "Od vas zahtevamo 400 zelenih šihtov na totem koncu"

Bob leta.
Rugess Nome
# 25.08.2017 ob 13:12
Me prav zanima čigave interese zagovarjajo tej pridaniči iz CNVOS.
ti-ne
# 25.08.2017 ob 13:29
jgjg

# 25.08.2017 ob 13:25

V Avstriji ne smejo imeti take industrije,

:::::::::::::::
Kakšna laž!
Kje pa zdaj lakirajo? Na Marsu?
sebastiann
# 25.08.2017 ob 13:24
Za vsako delovno mesto v Sloveniji bi se morali boriti. Paradoksalno je, da tocno te organizacije, ki so prisesane na proracun in zivijo na racun davkov, najbolj mecejo polena pod noge takim projektom. Ce se lokalno na lokaciji prebivalstvo in zupan strinjata, ne vem kako lahko potem neka organizacija v Ljubljani, ki se ji gre predvsem za zastonj promocijo, odloca o usodi projekta na Stajerskem. Treba bi bilo ukiniti take organizacije!
Murpek
# 25.08.2017 ob 13:17
priviligirani okoljevarstveniki nabasani z denarjem davkoplačevalcev pametujejo ljudem, ki rabijo službe.. slovenska klasika.. Pa ne da sem za industrijo Uber alles ampak more bit pa nek kompromis, ki omogoča še kaj drugega kot živeti od zraka in trave
svabo
# 25.08.2017 ob 13:12
V bistvu Štajerci hebajo Štajerce na koncu so pa za to krivi Ljubljančane, ker je tako lažje. Je bolj razumljivo....hehe
Največji nasprotnik investicije je Požar. Požar je Štajerec. Domačin takorekoč. Zdaj če že hočte Štajerčki koga narezat, potem začnite kar lepo pri sebi najprej. Če vprašaš Lljubljančan mu res dol visi ali bo v totih Hočah stala Magna al pa Palma.
cairns
# 25.08.2017 ob 13:17
. Ostali so pred zaprtimi vrati.

Sramota. In ti ''varuhi okolja'' naj bi se borili za dobro ljudi. Samozvani ''okoljevarstveniki'' so sedaj pokazali svoj pravi obraz. Njim ni pomembno varovanje narave. Njim je pomebno financiranje iz proračuna. S takšnimi ''okoljevarstvenimi'' akcijami prikoritniški mešalci megle dokazujejo da so pomembni in nujno potrebni za Slovenijo. V resnici pa so potrebni kot trn v peti.
Mešalci megle očitno nimajo nobenega pravega argumenta zoper tovarno. Če bi ga imeli , magari samo enega in če bi imeli vsaj malo spoštovanja do ljudi, bi se z njimi sestali. Apriori nasprotovanje je vse kar mešalci megle imajo.
Nikec3
# 25.08.2017 ob 13:14
Spoštovati je treba predpise in roke, poudarjajo v CNVOS-u.

Že ko vidim sliko tega tiča, vem da je iz Ljubljane.
RibičIČ
# 25.08.2017 ob 13:13
Nekdo bi končno moral poštudirat, da se javni sektor financira iz produkta realnega sektorja. In da tudi velecenjeni zdravniki, sodniki, profesorji in njim podobni pač ne bodo imeli višjih plač, če bo zakonodaja in javna uprava odgnala vsakogar, ki bi lahko prispeval k rasti BDPja.
RAZOČARAN
# 25.08.2017 ob 14:42
Sedež SDS bi morali obiskati, tam imajo sogovornike in rešitelje za vse.
Guinness
# 25.08.2017 ob 13:24
Razumel bi pomisleke nevladnikov, ce bi dejansko slo za prihod umazane industrije, ampak to v primeru te investicije enostavno ni res. Najbolj je to razvidno in razlogov, ki jih navajajo za pritozbo: povecan promet v okolici tovarne iz strani Umanotere, razlogov E-foruma pa sploh ne poznam, ker Marinček samo nekaj naklada, vecinoma o stvar, ki nimajo veze z Magno, ampak bolj z njegovimi politicnimi prepricanji. To je enostavno norcevanje iz ljudi in manjka se samo iskra, da fejst poci.
cairns
# 25.08.2017 ob 13:20
Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) je ostro obsodil "pritiske in napade" na okoljevarstvene organizacije v primeru projekta Magna Nucleus v Hočah.

Kdor misli nasprotno izvaja pritiske in napade. Ta prikoritniška organizacija faliranih študentov in delomrznežev še ni dojela da živimo v demokraciji, kjer drugačno mnenje ni pritisk in ni napad.
nonparel
# 25.08.2017 ob 13:18
Takšni Marinčki in razni esdeesovski Viliji z svojim delovanjem zavirajo razvoj Slovenije in skrbijo za to, da se še bodo mladi bolj izseljevali iz Slovenije.
ni maitre
# 25.08.2017 ob 15:41
Ko je gorel Kemis ni bilo ne vlade, ne okoljevarstvenikov nobenega, da o služnostnih novinarjih niti ne govorim.

Tovarna Kemis: Nevladniki tožijo Arso zaradi delne odločbe o sanaciji Tojnice

Pet nevladnih organizacij in trije posamezniki so vložili tožbo na upravno sodišče zoper delno odločbo Arsa, po kateri je Kemis izpeljal prvi del sanacije. Kot pravi Senka Šifkovič Vrbica iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij, želijo sooblikovati dobro prakso.

https://www.dnevnik.si/1042782541
Srečni Luka
# 25.08.2017 ob 14:44
Ganljivo je videti,kako se je mladina iz Hoč in okolice zbrala v prestolnici,kjer protestira za svoja bodoča delovna mesta!
Srečni Luka
# 25.08.2017 ob 14:31
A ti na sliki bi radi delali v lakirnici?
MZ
# 25.08.2017 ob 13:17
No ja...znano je, da se tudi nevladniki še kako radi priklopijo na državne jasli. In tudi te jasli napaja gospodarstvo - tudi tista podjetja, ki se tem nevladnikom zdijo tako ali drugače sporna.
zozozo
# 25.08.2017 ob 14:41
Predstavniki prebivalcev Hoč, Slivnice in drugih okoliških krajev so njihovi izvoljeni župani in občinski svetniki.

Magna gor ali dol, to, da daš nekaj ljudi v avtobus, in potem grejo nekam nekomu razlagat, da so predstavniki svojih krajev, ni način.
tonccy
# 25.08.2017 ob 16:15
Kaj pa zgodba z IBM-om. Aja, tam ni bilo podkupnin, pa ni bilo treba "aktivirati" prostitutk. Se ne bi splačalo.
To, da naši mladi izobraženci odhajajo v tujino, pa res ni pomembno. Važno, da imamo uvožence in kasiramo.
Rockos
# 25.08.2017 ob 13:20
Tistim, ki menite, da nagajajo močvirniki, naj povem, da največ projektov stoji ravno pri nas. IKEA bi morala biti tukaj že pred leti, bežigrajski stadion se Pečečniku vse bolj izmika, Anderlič se je od Kolizeja že poslovil, da ne govorim o ostalih projektih, ki so pomembni za turizem in celo državo, kot so gradnja železniške postaje, avtobusne postaje, tivolskega loka, itd... Tudi tukaj je sto in en pritožbenik, milijon soglasij in vsako ministrstvo in urad pristavita piskrček.

Pa še odgovor na "se ne smejo pritoževati, ker gre za štajerski projekt", ja zakaj pa smo se potem slovenci toliko časa pritoževali nad italijanskimi plinskimi terminali? Seveda se lahko vsak pritoži, če ima upravičen razlog.
sirus
# 25.08.2017 ob 13:17
Sedaj se še smejijo iz svojih pisarn, da ne bodo kasneje dobili kak kamen čez šipe, zafrkavajo pol Slovenije.
RJSlo
# 25.08.2017 ob 13:02
Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS)
------------------------------------------
No ja. SKL* v vsem svojem sijaju.
heron
# 25.08.2017 ob 16:43
Ja in ogromno godznate oz. neizkoriščene površine.

nč čakat,delat,...zakrbljujoč je podatek da se res gozd širi in zakaj tako??? Ker država ni sposobna domačega kmeta zaščitit,ker je preveč uvoza,kar zbija ceno domačemu proizvodu,kmetu. Pojdi in popijs kodelico mleka iz hribovite kmetije,kjer ni silaže,kjer je veliko rož,..., in popij mleko krave,ki je futrana z silažo in ostalim,kjer je vse umetno gnojeno do amena in pvej rezultat. Pojdi in kupi meso pri kmetu ki zredi cca 4 svinje na leto in jih hrani zgolj z doma pridelano hrano in potem kupi meso nekoga ki jih hrani z vsem kar mu pride pod roke. No in poročaj rezultat. Jaz ga sicer vem,ampak za ostale. In pa otrokom po mestih lahko razložite ,da krave niso vijolične in da kokoši ne nesejo kinder jajčk.
jure-janzekovic
# 25.08.2017 ob 16:42
Dejte jim že dovoljenje za to smrdljivo fabriko s sanjskimi delovnimi mesti za tekočim trakom, ki jih bo popeljala v finančno neodvisnost od grde, grde Ljubljane. Že prav na živce mi gredo te zgodbe o delovnih mestih, ki zagotavljajo predvsem to, da se greznica ne bo zlivala v Avstriji, ampak namesto tega v Sloveniji. Da ne omenjam prepogibanja in klanjanja, nazadnje pa bo itak večino stroškov krila naša država. Od te tovarne bomo imeli samo nepopravljivo škodo in ničesar drugega.
heron
# 25.08.2017 ob 16:16
Govorite o rodovitni zemlji,ekologija,zdrava hrana-kaj pa mislite da imate na tržnici v Lj? Poleg glavnih vpadnic v mesta imate polno zelenjave,ki ima ogromno vsega nezdravega,pa nič ne jamrate. Tukaj pa bi radi prikazalo kolk nezdrava lokacija je. Jaz sem absolutno za nova delovna mesta,moti pa me način kako do tega priti in nasploh kako institucije planirajo take zadeve. Nihče ne pogleda ko uničujejo hektarje in hektarje rodovitne zemlje,ceste napeljejo po sredini polj in travnikov?? Jaz si pridelam vso hrano sam in vem in se zavedam kakšno delo je to in razumem vse kmete ki jih politiki stiskajo v kot . Nekdo omenja koliko neobdelane rodovitne zemlje je v Slo-jaz bi dal vsaki družini za nizko najemnino cca 1000m2 obdelovalne zemlje in na tej površini si lahko pridela vsak vse za svoje potrebe. Tako bi začeli ceniti doma pridelano hrano. Si sploh predstavljate kaj jeste? Se zavedate da je državi lažje nadzirati domače pridelovalce,kot pa kontrolirati uvoženo hrano? Zakaj je trenutno bum bio prehrana in ne vem kaj še? Jat to jem že celo življenje ,ampak moram to pridelati,namesto fitnes,je motika,ali pa vile in gnoj,pa traktor,.... Absolutno da za delovna mesta,za razvoj,a pamet v roke. Predvsem pa spodbujat domači kader,načrtno da si dvignemo dodano vrednost,kajti zadnjih 20 let se je delala ogromna škoda na račun ekonomije in družboslovja,politologije,...,gospodars
tvo,močno gospodarstvo in kmetje so steber države.
Polo23
# 25.08.2017 ob 14:29
Na slikah pa samo delovno aktivno prebivalstvo in najboljši potencial Slovenije...
izo
# 25.08.2017 ob 13:18
Ljubljančani podpirajo bolj srbe kot štajerce, nje najlepše mesto

sej bi lahko kakšen bivši tv voditelj ipd postavil svoj hotel v lj, recimo. ali pa mogoče eden od zvonov. ob takšnih uspehih pa ja ne bi bil problem en hotelčič skupaj spravit..
NEdesnici
# 25.08.2017 ob 16:14
Vidim, da so ekofašisti vklopili svojo minus mašinco, da se ne bo videlo da v tej zadevi nimajo čisto nobene podpore med ljudmi, pa vam žal ne bo uspelo, ker je preveč očitno da je nimate, upam da se bo zadevi prišlo do dna in se bodo razkrila imena čisto vseh, tudi tistih, ki tukaj trajbate propagando.

Vse so spet Murgle zrežirale...

pathetic press
Bratko
# 25.08.2017 ob 13:27
Magna je ogromno podjetje, ki si gradnje obratov mimo Evropskih standardov(okoljskih in še marsikaterih) ne more privoščiti.
Če so lahko postavili obrat po vseh standardih v Avstriji verjetno ne bodo v Sloveniji zgradili lakirnice brez strehe in z odtokom komunalnih in odpadnih voda v najbližji potok.

Dajte no, nehajte sr*t in pustite da se projekt izpelje!!!
Optimist99
# 25.08.2017 ob 19:15
v petek CNVOS/Umanotera ne dela? Kul siht za prvorazredne :S
Polo23
# 25.08.2017 ob 15:59
oliva

Iz te slike se pa izjemno dobro vidi, da zemlja ni rodovitna. Joj, kakšnih manipulacij si še ne bodo izmislili tisti, "ki ne podpirajo Magne niti niso proti njej". LOL
Roky89
# 25.08.2017 ob 15:19
@RjSlo
In na kaj se bi naj pritožili v primerih požarov? Se bi naj pritožili na upravo za netenje požarov al kaj? Kakšna brezvezna logika je to?
Kapital in proletariat gledata le sama nase in nimata v mislih dolgoročnih učinkov, ampak samo kratkotrajne koristi.
Zato pa imamo pravno državo z upravnimi postopki, ki se jih je treba držati in jih upoštevati.

@ Guinnes
No, vidi se, da mnogi nimate pojma kako takšne pritožbe izgledajo. To niso le pildeki na katerih piše, da se udeleženec v postopku pritožuje na soglasje, ampak morajo vsebinsko utemeljiti svoje pomisleke in razlog zaradi katerega podajajo pritožbo, te utemeljitve pa morajo biti stvarno ali pravno preverljive - torer morajo dokazovati neskadje s tem kar v dokumentaciji piše in dejanskim stanjem na terenu ali pa morajo dokazovati neskladanje z ZAKONODAJO Slovenije.
ps11
# 25.08.2017 ob 14:46
Bi se pa en pravi novinar, ki bi znal res biti novinar, v enem tednu dokopal do celotne verige, kje je izvor tega blamiranja. In prišel bi do SDS.
Srečni Luka
# 25.08.2017 ob 14:25
Samooklicani Predstavniki prebivalcev Hoč, Slivnice in drugih okoliških krajev, ki jim južneje pravijo GAZDE
raknac navi
# 25.08.2017 ob 13:09
Najlazje je pa vse spet ljubljancane in ljubljancanke obtozit. Kdo v parlamentu je ljubljancan? Kateri minister je ljubljancan?
Kdo je sploh ljubljancan v ljubljani?
S svojimi migranti se raje pogovorite.
In ni vam treba v ljubljano.
Ne maramo, da nas kar nekdo tukaj zmerja in nam predava.
lofoti
# 25.08.2017 ob 15:24
zakaj ni taksne nuje in hitenja pri vseh ostalih domacih in tujih investicijah?

zakaj tak halo,ker je potrebno pri Magni upostevati postopek,ki ga je delezen vsak investitor?

zakaj vlada ni pripravila nove zakonodaje za vse,ampak sprejema le parcialne ukrepe za enega investitorja?

zakaj so vsi ostali drugorazredni? vkljucno z drzavljani,ki imajo bolj zapleten postopek za pridobitev gradbenega za hiso,kaj sele kak hostel z restavracijo,kot neka lakirnica ma 100
severnik
# 25.08.2017 ob 15:22
Ljubljana je itak država v državi. Hebe se njim za nas na periferiji, oni imajo v centru vsega polno rit, tudi na račun nas ostalih.

Popolnoma napačno videnje in nabijanje prazne slabe. Tudi v ljubljani samo delamo in hodimo v službo. O naši usodi pa v ljubljani, ker je pač tukaj parlament, odločajo poslanci, ki so pa večinoma iz drugod kot iz lj, tudi vaši predstavniki so v parlamentu.
Roky89
# 25.08.2017 ob 15:10
@ Simon
Tudi če se Štajerska proglasi za pokrajino zanjo še vedno velja ustava RS in njena zakonodaja ter zakonodaja EU in mednarodne pogodbe s teh področij.
Kot pravim - nerazumevanje osnov pravne države in upravnih postopkov je neverjetno na tem forumu.
james blake
# 25.08.2017 ob 14:14
edino kar moti je, da je lokacija ta in nobena druga - pa jih je bilo v Mb toliko na voljo. Kdo je pokasiral debelo v žep, da Magna na eni od mnogih bolj primernih lokacij v Mb? A sem narobe informiran? Ne spremljam ravno tematike, vem pa, da hudo, hudo smrdi, ko se najboljša zemljiška spreminjajo v beton in asfalt, medtem pa je lokacij, kjer je vse že davno uničeno in bi Magna lahko naredila super stvar s fotovoltaiko, recikliranjem vode, ozelenitvijo in podzemnimi garažami še za občane Mb bilo dovolj v alternativi. Kdo je osebno tako obogatel? In vsekakor Magna ne bo odšla nikamor. Tukaj je že vse preveč denarja romalo od žepa do žepa. Je pa kar nekaj izsiljevanja, ki pušča slab okus v ustih. Ponovno nič čistega. Tako zelo človeško.
izo
# 25.08.2017 ob 14:07
Ja. Je kriv Renault? Ne - samo izkoristil je ''logiko trga'

za reno se je lepo sakrksozy potegnil, ko je zažugal, dabo vse firme oz podružnice iz inozemstva pripeljala nazaj v atično francijo med krizo. in takos pet sponziriamo največje. tako daje, posredno je tudi reno kriv in me zanima, če bi se kdaj naš kakšen predsenik potegnil za naše podjetje. krkco recimo bi najraje kar potunkali, ker je pač leglo teh ali onih..
heron
# 25.08.2017 ob 15:43
Kakšno lepo in rodovitno zemljo bodo dali Avstrijcem??? Mar res ni nikjer manjvredne zemlje,kjer bi postavili lahko podjetje? Zapomnite si nekaj:manj kot bo kmetov in manj kot bo obdelovalne zemlje,slabše bo za državo. Kmetje so steber države in zdrave pameti,in ne mestni pajaci,pa ne žalim nikogar. Sramota je ta,da moramo klečeplaziti in razprodajati kvalitetno ,SLOVENSKO RODOVITNO zemljo tujcem,medtem,ko pa so slovenski politiki in bivša garnitura juge kriva da je vse propadlo. Kamorkoli in kakorkoli obrnemo,vedno navadni ljudje nastradajo politiki in gospodje pa imajo vedno službe in ostalo. Treba je politiko za jajca prijet,zaradi tega kar so storili državi in niso pred 20 leti ali več ,začeli prestrukturiranje države,pač pa so obljubljali nebesa. Če slovenski gospodarstvenik odpre nekje delavnico ,proizvodnjo ni nobene galame,ko pa politike nekaj,komajda,pripravijo pa je vse v zraku. Verjemite, vse je povezano,vsak ima koristi nekje zadaj. Koliko služijo z ograjami,kdo? Kdo si je dvignil bilanco z izdelavo vinjet,....? V Sloveniji je ogromno zapuščenih podjetij,kjer je možno začeti proizvodnjo z manjšimi vložki,....
Kazalo