Igor Šoltes se ne namerava odreči ustanovitvi svoje stranke. To je bilo za SD nehigienično. Foto: BoBo
Igor Šoltes se ne namerava odreči ustanovitvi svoje stranke. To je bilo za SD nehigienično. Foto: BoBo

Različni lobiji imajo po Sloveniji veliko strank. Očitno bo v Sloveniji potrebna tudi politična reforma.

Igor Šoltes, nekdanji predsednik Računskega sodišča

Javna naročila so v tem trenutku v zdravstvu očitno največji problem, in Igor Šoltes to zagotovo pozna najbolje v tej državi. Na žalost pa je za nekatere znotraj naše koalicije pomembneje, da si naš kot to, da nekaj znaš.

Alenka Bratušek, predsednica vlade
Šoltesova kandidatura je najbolj zmotila prvaka SD-ja Igorja Lukšiča, predvsem zato, ker naj bi Šoltes kmalu ustanovil svojo stranko. Foto: BoBo
Erik Brecelj
Kirurg Erik Brecelj pričakuje, da bodo zdaj ministra za zdravje postavili tisti "botri iz ozadja", ki so sesuli Šoltesovo kandidaturo. Foto: BoBo

Dobri kandidati za ministra za zdravje ne rastejo na drevesu. Šoltes je bil dober kandidat, žal mi je, da to ni več.

Gregor Virant, DL
Igor Šoltes ne bo novi minister za zdravje

Šoltes.

"Če ni enotne politične volje, tudi sama strokovna podpora ne more biti dovolj," je dejal Šoltes in zavrnil očitke, da je bila njegova kandidatura namenjena promociji njegove prihodnje politične stranke.
Šoltes zavrača namige, da je šlo za promocijo
"Bil sem povabljen k predsednici vlade skupaj s predstavniki zdravniške stroke, in ne kot promotor bodoče politične stranke. Ocenili smo, da je pomembno področje javnih naročil. Vemo, da se tam vrtijo veliki denarji. Prepričan sem, da je mogoče del sredstev privarčevati z racionalno porabo sredstev predvsem z uvedbo standardizacije postopkov, standardizacijo opreme in sistemom referenčnih cen. Očitno je bilo vse to skupaj premalo, da bi prepričali celotno koalicijo zato, da enotno podpre možnost reforme. Zavračam kakršne koli namige, da je šlo za promocijo stranke."
Ali SD ruši reformo zdravstva?
Na novinarsko vprašanje, ali SD ruši reformo v zdravstvu, glede na nasprotovanje Igorja Lukšiča, je Šoltes odgovoril, da se očitno "politika deklaratorno zavzema za javno zdravstvo in transparentnost", da pa se mu zdi, da imajo "lobiji, ki obvladujejo zdravstvo, očitno močan vpliv na politiko". Šoltes je dejal tudi, da je veliko vprašanje, kdo dejansko obvladuje zdravstvo. "Različni lobiji imajo po Sloveniji veliko strank. Očitno bo v Sloveniji potrebna tudi politična reforma," je ugotovil Šoltes.

Premierka obžaluje Šoltesov umik
Premierka Alenka Bratušek je iskreno obžalovala, ker je Igor Šoltes odstopil od kandidature. Poudarila je, da je imel njeno polno podporo in polno podporo njene stranke, bil je kredibilen kandidat, imel je tudi podporo stroke. "Javna naročila so v tem trenutku v zdravstvu očitno največji problem, in Igor Šoltes to zagotovo pozna najbolje v tej državi. Na žalost pa je za nekatere znotraj naše koalicije pomembneje, da si naš kot to, da nekaj znaš."

"Po pogovoru s predsednico vlade in predstavniki zdravniške stroke ter civilnih iniciativ sem bil pripravljen ta veliki izziv sprejeti, saj sem prepričan, da je v tem času treba, da vsakdo, ne glede na politične preference in družbeni status, prispeva svoja znanja, izkušnje in energijo, da državo skupaj popeljemo iz globoke krize," je v pismu predsednici vlade in predstavnikom zdravniške stroke zapisal Šoltes in se jim zahvalil za izkazano podporo.

Brecelj: Botri so zadovoljni
Botri iz ozadja so zagotovo zadovoljni, saj jim je uspelo sesuti kandidaturo Igorja Šoltesa za ministra za zdravje, je poudaril zdravnik Erik Brecelj.

"To je žalostno," je dejal Brecelj, ki pričakuje, da bodo zdaj ministra za zdravje postavili tisti "botri iz ozadja", ki so sesuli Šoltesovo kandidaturo.

Razočaran je predvsem nad izjavami prvaka SD-ja Igorja Lukšiča in to stranko na splošno: "Čeprav 'imajo polna usta' javno dostopnega zdravstva, je tak odnos zaskrbljujoč in pelje v razpad sistema."

Brecelj je bil prepričan, da so v koaliciji "toliko odrasli" in da so zadeve zlasti zaradi preiskav korupcije v zdravstvu že tako daleč, da se bodo nehali igrati ter uničevati in izčrpavati zdravstvo. A očitno še ni tako, je dodal.

Dobri kandidati ne rastejo na drevesu
Zaradi Šoltesovega odstopa je razočaran tudi minister za notranje zadeve Gregor Virant. "Dobri kandidati za ministra za zdravje ne rastejo na drevesu. Šoltes je bil dober kandidat, žal mi je, da to ni več," je Šoltesovo odločitev komentiral Virant.

"Žal mi je, da zaradi Lukšiča Šoltes ne bo minister za zdravje. Ostaja grenak priokus, da smo ostali brez dobrega kandidata za zdravstvenega ministra, takšnih ni veliko v Sloveniji. Ta trenutek ni enostavno najti ljudi, ki bi si upali iti v tako zahtevno politično zgodbo in ob tem še imeli ustrezne kompetence, je umik Šoltesa komentiral prvak DL-ja.
DeSUS ne bi imel težav s Šoltesom
Virant je še dejal, da je vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša na koalicijskem kolegiju dejal, da "poslanska skupina DeSUS-a ne bi imela problema s Šoltesom". Dodal je, da SD "nedvomno prevzema večjo odgovornost na področju zdravja, saj je prednost dala strankarskemu kupčkanju pred kakovostjo in kompetencami kandidata za ministra".

DeSUS išče ministra?
Jurša, ki je na kolegiju nadomeščal Karla Erjavca, ki je v Bruslju, je novinarjem po sestanku dejal, da DeSUS v tem trenutku išče kandidata, in se hkrati temu nasmejal. O vsem bo - tako Jurša - razpravljal Izvršni odbor DeSUS-a. Pred sestankom in izjavo, s katero se Šoltes umika, pa je novinarjem dejal, da njegovo stranko zanima resor Slovencev po zamejstvu in svetu.

Prvak DeSUS Karl Erjavec, ki trenutno ob zunanjem vodi še ministrstvo za zdravje, pa se želi po tem zapletu sestati s premierko. DeSUS ima nekaj možnih kandidatov, a Erjavec meni, da bi tveganje in ta resor morala prevzeti PS. Lahko ga DeSUS, a v primeru neuspeha reform zaradi razklanosti koalicije ne bo prevzemal odgovornosti, svari.

Kljub vsemu Erjavec vztraja na tem, da DeSUS ohrani vodenje dveh resorjev. A je predsednik DL-ja Gregor Virant danes ocenil, da to ne bo šlo. "Če niso našli ali ne bodo našli ministra za zdravje, jim bo ostal le en resor," je dejal. Po Erjavčevih besedah pa je to le mnenje predsednika DL Viranta, ki "večkrat prehitro govori".

Lukšič: Na potezi je DeSUS!
Tudi Igor Lukšič se je po kolegiju na Gregorčičevi zavzel za to, da se vsi držijo formalnih okvirjev. "Mi imamo koalicijsko pogodbo, in DeSUS je poklican, da poišče ministra za zdravje. Če nimajo kandidata, morajo o tem na formalen način obvestiti vlado in predsednico vlade, česar še niso storili," je spomnil Lukšič. "DeSUS je na potezi, če misli, da ga ne more najti, naj obvesti formalno premierko in se pogovarjamo naprej. Vsi kandidati bodo prišli z bremenom, vendar ne morejo biti to predsedniki ali pomembni predstavniki strank, ki niso na prejšnjih volitvah dobili podpore. Vse drugo je odprto," je bil zadovoljen Lukšič in dodal: "Ko gre za slovnico političnega delovanja, je treba opozoriti, kje stojijo vejice in pike."

Različni lobiji imajo po Sloveniji veliko strank. Očitno bo v Sloveniji potrebna tudi politična reforma.

Igor Šoltes, nekdanji predsednik Računskega sodišča

Javna naročila so v tem trenutku v zdravstvu očitno največji problem, in Igor Šoltes to zagotovo pozna najbolje v tej državi. Na žalost pa je za nekatere znotraj naše koalicije pomembneje, da si naš kot to, da nekaj znaš.

Alenka Bratušek, predsednica vlade

Dobri kandidati za ministra za zdravje ne rastejo na drevesu. Šoltes je bil dober kandidat, žal mi je, da to ni več.

Gregor Virant, DL
Igor Šoltes ne bo novi minister za zdravje