Z globo 250 evrov se kaznuje posameznik, če kadi oziroma uporablja tobak, tobačne izdelke in povezane izdelke, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let. Foto: Reuters
Z globo 250 evrov se kaznuje posameznik, če kadi oziroma uporablja tobak, tobačne izdelke in povezane izdelke, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let. Foto: Reuters
false
Najvišje vrednosti emisij iz cigaret, ki se dajejo na trg ali proizvajajo v državah članicah EU-ja, ne smejo presegati 10 mg katrana, 1 mg nikotina in 10 mg ogljikovega monoksida na cigareto. Foto: EPA
Elektronska cigareta
Zakon izenačuje obravnavo elektronskih cigaret z drugimi tobačnimi izdelki. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI), ki so ga v državnem zboru brez glasu proti sprejeli 15. februarja, prepoveduje kajenje oziroma uporabo tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Zakon zdaj jasneje omejuje zaprt prostor, 39. člen zakona pa narekuje, da je prepovedano kajenje oziroma uporaba tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih ter v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let.

Nadzor nad izvajanjem tega zakona opravljajo zdravstveni inšpektorat, inšpektorat za delo, tržni inšpektorat, finančna uprava in policija ter občinsko redarstvo.

Če ne zagotovi spoštovanja prepovedi kajenja iz zgoraj omenjenega 39. člena, se pravna oseba kaznuje z globo od 4.000 do 33.000 evrov, posameznik pa bo moral za kajenje v vozilu v navzočnosti mladoletnika plačati 250 evrov.

Aromam so šteti dnevi
Prepoveduje tudi prodajo cigaret in tobaka za zvijanje z značilnimi aromami, ki olajšujejo začetek kajenja, kot sta npr. vanilja in mentol, ali z dodatki, kot so vitamini, kofein ali tavrin.

Zakon prepoveduje vsako doniranje ali sponzoriranje dogodka ter kakršno koli posredno in neposredno oglaševanje in promocijo tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov. Na vsakem prodajnem mestu bo lahko na vidnem mestu, v velikosti največ A4 formata objavljeno največ eno obvestilo, da se na tem mestu prodajajo tobačni izdelki.

Prepovedana bo prodaja sladkarij, prigrizkov, igrač ali drugih predmetov v obliki tobačnih izdelkov, namenjenih mladoletnim, poroča STA.

Čakajo nas enotne embalaže
Po novem bodo embalaže tobaka enake, brez znamk proizvajalca. Na zunanji strani embalaže bodo morala biti navedena zdravstvena opozorila, na vsakem zavojčku bo po zakonu pisalo Kajenje ubija - prenehajte zdaj in Tobačni dim vsebuje več kot 70 snovi, ki povzročajo raka. Ti opozorili morata pokrivati 50 odstotkov površine, na kateri sta natisnjena. Na embalažah bodo tudi barvne fotografije, ki prikazujejo posledice uporabe tobaka.

Po zakonu bo ostala prepovedana prodaja tobaka za oralno uporabo, zakon pa tudi podrobno regulira elektronske cigarete – izenačuje namreč obravnavo elektronskih cigaret z drugimi tobačnimi izdelki.

Zakon uvaja dovoljenja za prodajo tobačnih izdelkov, ki bo trajalo pet let. Če bo prodajalec kršil predpise zakona, se mu bo lahko dovoljenje odvzelo.

Poleg tega zakon v slovenski pravni red prenaša določbe evropske direktive in določa najvišje vrednosti emisij ter poročanja o sestavinah in emisijah tobačnih izdelkov, prepoveduje arome in določene dodatke v tobačnih izdelkih.

Postopno uvajanje vseh zakonskih členov
A vse določbe zakona ne bodo začel veljati danes.

Določbe, ki opredeljujejo barvo in odtenek embalaž tobačnih izdelkov in posameznih cigaret, ter določbe, ki določajo pravila za navajanje znamke, imena in vrste tobačnih izdelkov pa se bodo začele uporabljati 1. januarja 2020. Skladno z zakonom se bo prepoved tobačnih izdelkov z aromo začela uporabljati 20. maja istega leta.

Tudi nekatere določbe glede zdravstvenih in informativnih opozoril na embalaži tobačnih izdelkov se bodo začele čez dve leti.

Za družbo brez tobaka
Ministrstvo za zdravje zatrjuje, da bo z uvedbo naštetih ukrepov razbremenjeno tako zdravstvo, kot tudi gospodarstvo, ne nazadnje pa se bosta povečali tudi blaginja in kakovost življenja posameznika. Ukrepe, ki ji določa zakon, bodo podprli tudi z ozaveščanjem in dodatnimi preventivnimi programi za odvajanje od kajenja, saj je v ta namen vlada ob sprejemu predloga zakona že zagotovila dodatna sredstva.

Opozarjajo namreč, da tobak med dejavniki tveganja za zdravje tudi v Sloveniji zahteva največ življenj. Rabi tobaka pripisujejo 19 odstotkov vseh smrti pri Slovencih, starih več kot 30 let. V Sloveniji vsak dan zaradi bolezni, pripisljivih kajenju, umre deset ljudi, kar pomeni 3.600 na leto. Veliko breme za posameznika, gospodarstvo in zdravstveni sistem pa so tudi bolezni in z njimi povezane posledice, ki jih povzroča kajenje, poudarjajo na ministrstvu.

Zato so cilji predloga zakona: preprečevanje začetka kajenja med mladostniki in mladimi, spodbujanje opuščanja kajenja, zmanjšanje izpostavljenosti tobačnemu dimu in posledično zmanjšanje obolevnosti, prezgodnje umrljivosti ter stroškov zaradi rabe tobaka.