Izbor Slovenija

Poudarki

  • Predsedniki sedmih sindikalnih central pozivajno ministrico za delo k ukrepanju zoper pritisk na sindikalno delovanje na inšpektoratu za delo.
Ministrstvo za delo
Predsedniki sedmih sindikalnih central so na ministrico za delo naslovili poziv k prenehanju pritiska na sindikalno delo v inšpektoratu Na inšpektoratu medtem zanikajo pritisk na sindikalno delovanje. Foto: BoBo
Okrepčevalnica
V SDOS-u menijo, da je izbira novega inšpektorja, ki sicer še ni zaključena, nezakonita, saj naj bi izbrani kandidat, sicer lastnik okrepčevalnice, imel le 20 let izkušenj v gostinstvu. Foto: Reuters

Dodaj v

Sindikalist na inšpektoratu za delo prejel opozorilo pred odpovedjo

Na inšpektoratu poudarjajo, da opozorilo ni povezano s sindikalnim delom
16. maj 2018 ob 08:42
Ljubljana - MMC RTV SLO

Potem ko je sindikalni zaupnik na inšpektoratu za delo Boštjan Račič poizvedoval o postopku zaposlovanja novega inšpektorja, kjer naj bi bil izbran kandidat z neustreznimi delovnimi izkušnjami, so mu na inšpektoratu vročili opozorilo z možnostjo odpovedi.

Račiču namreč očitajo, da je nespoštljivo nagovarjal svojo nadrejeno. V sindikalnih centralah so inšpektorat pozvali k prenehanju pritiska na sindikalno delo.

Do spora je prišlo ob marčevskem razpisu za novega inšpektorja za varnost in zdravje pri delu, kjer naj bi med prispelimi prijavami komisija izbrala kandidata, ki naj ne bi izpolnjeval pogojev za zaposlitev. Med pogoji je namreč določeno, da mora kandidat poleg ustrezne izobrazbe imeti tudi najmanj pet let delovnih izkušenj na delovnem mestu z zahtevano isto stopnjo izobrazbe. V Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS) pa dvomijo, da kandidat, po naših neuradnih informacijah gre za lastnika okrepčevalnice v bližini ene izmed ljubljanskih fakultet, zahtevani pogoj izpolnjuje.

Sindikalni zaupnik je po zasedanju komisije, ki je obravnavala prijave, poizvedoval o delovnih izkušnjah tega kandidata, pri tem pa po mnenju inšpektorata kršil kodeks javnih uslužbencev, ki zahteva spoštljivo vedenje do nadrejenih in drugih javnih uslužbencev. V opozorilu, ki ga je podpisala glavna inšpektorica za delo Nataša Trček, je tako med drugim navedeno, da je v pogovoru s svojo nadrejeno uporabljal neprimerne izraze, pri čemer je izpostavljena kletvica, in zahteval pojasnila glede izbire novega inšpektorja, "čeprav za to nima pristojnosti".

Inšpektorat: Delodajalec lahko prosto izbira
Dodatno mu na inšpektoratu očitajo, da je nadrejeni dejal, da bo o izbiri kandidata obvestil medije in SDOS, kar je njegova nadrejena dojela kot grožnjo, očital pa naj bi ji tudi preveliko strogost pri zahtevah glede tedenskih programov dela. Račiču očitajo, da nadrejene ni predhodno obvestil o svoji odsotnosti z delovnega mesta zaradi izvajanja sindikalne dejavnosti.

Na inšpektoratu ob tem poudarjajo, da ima delodajalec ob upoštevanju zakonskih prepovedi pravico do proste odločitve glede izbire kandidata, in dodajajo, da sindikalni predstavniki po veljavnih predpisih nimajo nobene vloge pri izbiri kandidatov, kot tudi to ni določeno s pogodbo med sindikatom in inšpektoratom. Obenem poudarjajo, da v okviru postopka poteka tudi preverjanje strokovne usposobljenosti in izločanje kandidatov, ki pogojev ne izpolnjujejo.

SDOS: Inšpektorat se zgleduje po slabih praksah
Poudarjajo, da so tudi v tem razpisu opravili preverbo kandidatov in izbrane povabili na razgovor pred komisijo. Obenem na inšpektoratu dodajajo, da izbirni postopek še ni končan in da kandidat še ni zaposlen, zato tudi opozarjajo na upoštevanje zakona o varstvu osebnih podatkov pred morebitno objavo imena kandidata.

Medtem so v SDOS-u prepričani, da je vztrajanje pri kandidatu, ki ima izkušnje le iz svojega gostinskega podjetja, nezakonito, zato so zadevo prijavili na inšpektorat za javni sektor. V sindikalnih centralah so zaskrbljeni zaradi pritiskov na sindikalno delovanje, kar je še posebej kočljivo v primeru sindikalista inšpektorata za delo, ki se za pomoč ne more obrniti na inšpektorat. Generalna sekretarka SDOS-a Ana Jakopič meni, da se pri inšpektoratu s tem opozorilom zgledujejo po najslabših praksah delodajalcev.

Predsedniki sindikatov pozivajo ministrico k ukrepanju
Sedem predsednikov sindikalnih central v Sloveniji v pozivu, ki so ga naslovili na ministrico za delo, opozarja, da smo v Sloveniji vse pogosteje priča napadom na sindikalno delovanje, med katere spadajo tudi opomini pred odpovedjo ali dejanske odpovedi. Pri tem poudarjajo, da do tega najpogosteje prihaja prav v takrat, ko sindikati opozarjajo na nepravilnosti pri vodenju podjetij, zavodov ali celo državnih organov.

Pri tem je izdaja opozorila o kršitvah z možnostjo odpovedi pogosta metoda vpliva na sindikaliste, saj zoper tovrstno opozorilo ni pravnega varstva. V Račičevem primeru predsedniki sindikalnih central menijo, da je Račič ravnal v skladu s svojo dolžnostjo sindikalnega zaupnika. "Navsezadnje je opozarjanje na morebitne nepravilnosti oziroma nezakonitosti tudi državljanska dolžnost vsakega izmed nas," je zapisano v pozivu, ki so ga poleg predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) podpisali še predsedniki KSS-ja Pergam, KS-ja 90, KNSS-ja - Neodvisnosti, SZS-ja - Alternative, Zveze Solidarnost in Konfederacije sindikatov javnega sektorja.

Na inšpektoratu zanikajo, da gre v primeru opozorila Račiču za pritisk na sindikalno delovanje, in dodajajo, da če bi bilo opozorilo res povezano z Račičevo udeležbo na sestanku na ministrstvu za delo, bi bil sankcioniran tudi njegov namestnik, ki je bil prav tako udeležen na sindikatu.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
Ogroženi
# 16.05.2018 ob 08:52
Vsakdo, kateri je kadarkoli imel opravka z Inšpektoratom RS za delo ve, da je IRSD zgolj podaljšana roka Ministrstfva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, slednje pa v celoti sledi navodilom stranke SD - Socialni demokrati.

V praksi se posameznik, socialno ogrožena brezposelna oseba denimo pritoži na inšpektorat ker se recimo o njegovi podani vlogi za dodelitev javnih sredstev odloča že več, kot mesec dni, pa Center za socialno delo ne izkaže, da gre pri ugotavljanju predmeta vloge za "poseben ugotovitveni postopek". No, IRSD ima v takem primeru vse vzvode, da bi CSD opozoril, da je mesec dni preveč, da dvo-mesečni rok v takem primeru ni primeren, ker za to niso podani razlogi. A inšpektor IRSD bo najprej o vlogi odločal več mesecev, nato pa bo "skladno z veljavno zakonodajo" ugotovil, da ni nič narobe, da je vse v najlepšem redu.
Skratka, inšpektorat deluje v korist sistema in ne pravice tistih, kateri naj bi bili "v skladu z veljavno zakonodajo" pred tem sistemom ščiteni.

Več o tem je že leta 2014 pisal Andraž Teršek: sistem deluje tako, da se na vse pretege trudi, da bi zaščitil sebe namesto uporabnikov.

IRSD je zgodba o skorumpiranosti državnih inštitucij in politične stranke SD. Kako pa si Nataša Trček preko stranke Marjana Šarca utira novo pot, po kateri si bo zagotovila še več in večje ugodnosti, mi pa ni znano. Je le dokaz, da se s Šarcem misli resno in bo očitno to tista stranka, preko katere si bodo priviligirani uradniki utirali pot do več in večjih ugodnosti.

IRSD, sram naj vas bo. Vredni ste vsega obsojanja.
Rasta75
# 16.05.2018 ob 09:04
mora kandidat poleg ustrezne izobrazbe imeti tudi najmanj pet let delovnih izkušenj na delovnem mestu z zahtevano isto stopnjo izobrazbe. V Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS) pa dvomijo, da kandidat, po naših neuradnih informacijah gre za lastnika okrepčevalnice v bližini ene izmed ljubljanskih fakultet, zahtevani pogoj izpolnjuje.

Kako ne? Saj vsi vemo, da moraš za vodenje kafića imeti vsaj magisterij, če ne kar doktorat... :P
cabbage
# 16.05.2018 ob 08:58
IRSD so vsi samo lutke.... potem taisti ljudje nekaj pametujejo, če ti kaj ne štima v podjetju....strinjam se z zgornjim komentarjem....
Grešnica
# 16.05.2018 ob 09:15
V pogojih za zasedbo delovnega mesta jim verjetno piše, da je "pasivno-agresivna nastrojenost do mikropodjetništva" karakterna prednost.

Tak občutek dobi človek, ko ga slovenski inšpektor mrcvari pol meseca z vsakim členom posebej, dokler mu ne dokažeš, da so si členi med seboj v navzkrižju.

SMISEL slovenskega malega podjetništva za državo OČITNO NI zaposlovanje, promet, hitra izterjava in posledično redno plačevanje zaposlenih ter davkov. Smisel je v tem, da se naj mali podjetnik vsaj 3 ure na dan ukvarja z birokratskim dlakocepljenjem ali pa za to plačuje odvetnike.

Komaj čakam, da Luka Lukič napiše še kaj o tej plati zvona.
(verjetno ne bo, ker RTV promovira kavč-novinarstvo)
mb128
# 16.05.2018 ob 10:00
In ravno oni naj bi kontrolirali, da tudi drugod poteka vse v skladu z zakonodajo?!
Sicer pa pada še en okostnjak iz omare. Pa dobrodošla realnost!
Coli
# 16.05.2018 ob 08:59
In takšni inšpektorji naj potem pošteno delujejo na trgu!?!? Korupcija, nepotizem in šikiniranje! No, volitve so tu in volilci imamo možnost, da tokrat poprimemo za metlo in dvorne stranke javnega sektorja postavimo v kot in manjšino! Zdravstva, javne uprave, sodstva - torej sebe - sami ne bodo nikoli sanirali! Te volitve so boj zatirane večine (realnega sektorja) proti terorju manjšine (javnega sektorja)!
delfino_
# 16.05.2018 ob 10:02
Ta inšpektorat je sam sebi namen. Zgledujte se po Avstriji, ker tam so v servis ljudem, tle pa delajo pretežno samo za sistem.
x1ijn
# 16.05.2018 ob 10:02
Kaksne neverjetne zgube. Ne prenesejo iskrene besede in grozijo z odpovedjo. Svobode govora se ne da omejit z internim pravilnikom.
galoper
# 16.05.2018 ob 09:36
Ko se pojavi problem, inšpektor nastopa kot zagovornik osumljenca, namesto tožilca, da država ne izpade kot preganjalec ampak prijatelj osumljenca, niti ne kot nevtralec.
Kateri inšpektorat je pristojen za preprečitev brisanja komentarjev na tem portalu, komentar ni všeč prikritim agresorjem?
r5
# 16.05.2018 ob 09:30
Žal zaposlovanja kandidatov z nekakšnim kvazi izkušnjami in znanji po raznih ministrstvih in uradih ni malo. Ker je potem uradnika ne glede na njegovo delo izjemno težko odpustiti, se slika ob odhajanju tistih, ki v nestimulativnem okolju ne prihodnosti, slabša. To je problem, ki ga nihče ne odpre in resnično ne rešuje, a je ključen delovanje za večine ostalih področij!
cgn
# 16.05.2018 ob 09:40
V Sloveniji se kadruje po vezah in prijateljstvu ne pa po strokovnosti. Zato je tako stanje kot je. Delovna inšpekcija ščiti bolj kršitelje kot žrtve to tudi zaradi nesposobnosti inšpektorjev zato se ne upajo ukrepat ker ne znajo izpeljat postopkov. Dostikrat padejo zadeve zaradi nepravilno vodenih postopkov ker inšpektorji niso usposobljeni ker so bili kadrovani po vezah ne po strokovnosti.
Epafrodit
# 16.05.2018 ob 10:10
...so mu na inšpektoratu vročili opozorilo z možnostjo odpovedi.

Normalno saj se ja nek sindikalist iz nižje kaste ne more mešati v odločitve onih iz visokih kast. Tako je to v Slov/indiji
navigator007
# 16.05.2018 ob 10:48
To, da nekdo dobi opozorilo pred odpovedjo, ni novica. To, da gre pri zaposlitvi novega inšpektorja po naših neuradnih informacijah za lastnika okrepčevalnice v bližini ene izmed ljubljanskih fakultet pa je novica.
QUENDI
# 16.05.2018 ob 10:05
..... očitajo, da je nespoštljivo nagovarjal svojo nadrejeno.......pa ravno na neučinkovitem inšpektoratu......oz vedno na pravi strani - to pa ni tisti,ki se pritoži....vsi inšpektorati in le ta ne potrebuje zagovornika....... delujejo kot obramba prijavljenega........
seba goričan
# 16.05.2018 ob 11:18
in zdej?verjetno nič...dejte ljudje božji, pojdite na volitve,volite kogar hočte (nobenga ne bom reklamiro), samo da se tile zamenjajo in če novi ne bojo v redu, jih bomo v roku enga leta ponovno zamenjal....pa ni boga, da ne bo čez vsaj 10 let veliko bolje...
el CARTEL
# 16.05.2018 ob 11:16
klasična javna uprava,
ko se izbere vnaprej namečen kandidat za določeno delovno mesto.

sistemska korupcija pač.

čas je za odstranitev vodje tega urada (očitno podpira koruptivna dejanja svojih podrejenih - torej gre za sistemsko korupcijo), ter vodje oddelka, ki je zaposlila sporno osebo.
cgn
# 16.05.2018 ob 12:16
A se bo pritožil na inšpekcijo za delo?
strucko
# 16.05.2018 ob 10:51
poznam primer kako se zaposluje preko takih povezav v javni upravi: razpis za pravnika, višji svetovalec ali nekaj podobnega. oseba, ki se je prijavila je izpolnjevala prav vse pogoje, z opravljenimi strokovnimi izpiti, od ZUP do pravosodnega, delovne izkušnje... pa ni bila izbrana, čeprav je na preizkusu razturala. "kako pa zgleda da zaposlimo nekoga, ki ni naš!" z obrazložitvijo v sklepu, da ni izbrana ker so izbrali drugega kandidata. na koncu sem videl koga so zaposlili, celo brez zahtevanih izkušenj. toliko o tem!
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 10:23
Vem za odločitev nekega našega inspektorata, ki je popolnoma nestrokovna in čista zloraba pooblastil. Sodniki so pa nemočni, ker nimajo niti osnovnega strokovnega znanja, svetovalce pa bedo od bede.
aless70
# 16.05.2018 ob 09:38
Prerivanje pri koritu.
GeorgeB
# 16.05.2018 ob 09:21
Vsakdo, kateri je kadarkoli imel opravka z Inšpektoratom RS za delo ve, da je IRSD zgolj podaljšana roka Ministrstfva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, slednje pa v celoti sledi navodilom stranke SD - Socialni demokrati.

Vzorec, ki se pojavlja na vseh področjih. Če želiš obvladovati državo, potrebuješ marionetne politike tipa Židan in Pahor ali Cerar, pokvarjenega Erjavca in seveda tako imenovani "middle field" - uradnike na ministrstvih in direktoratih, ki vse lepo pridno izvajajo za svoje gospodarje, v zameno za zanesljivo mezdo in še kakšen priboljšek. Slednji so skoraj nezamenljivi, ker ne nosijo nikakršne odgovornosti.
Rešitev je v izboru novih ljudi v vrhu politike, ki niso inficirani s preteklostjo in niso nikomur nič dolžni (kot se je to izkazalo pri Cerarju) ter bodo metla Slovenske politike in "middle fielda" v javni upravi. Trenutno vidim na tem področju le dve stranki, ki bi ustrezali profilu takšne metle in za kateri mislim, da imata sposobne in poštene ljudi - Dobra država in GAS...
Ker nimata podpore medijev, le ti so kupljeni s strani stricev iz ozadja (beri Forum21), PR in lobiranje za te strice pa izvaja agencija Pristop, morajo ljudje dobiti informacije in se osvestiti na druge načine, predno gredo na volitve.
amigo
# 16.05.2018 ob 12:53
Šefica inšpektorjev sama krši zakonodajo. Super!
Sabina2
# 16.05.2018 ob 11:45
Klasični SD bom samo rekel, oni imajo najdaljše lovke tu notri že dolgo, predolgo
nepokorni
# 16.05.2018 ob 11:34
Dr. Anja Kopač Mrak ne more pomagati v tem postopku, ker pretežnemu delu moške populacije povzroča zadrego ob lulanju. Odkar sta s svojim šefom nalimana po vseh sekretih, poteka tekmovanje ciljanja v tarčo, kdo bo izdatneje zadel kandidata. *potegne vodo*
primopek
# 16.05.2018 ob 10:58
Zakaj ni v besedilu niti z eno besedo omenjena ministrica Anja Kopač Mrak?
maja kibira
# 16.05.2018 ob 10:24
Ce macki stopis na rep potem zacvili...in v tem primeru se ze na dalec vidi da nekaj micno smrdi..vtkanost politike v razne sisteme je pri nas se vedno prevelika in zato zavira normalen razvoj drzave..res zalostno
AM
# 16.05.2018 ob 10:19
Sicer pa .... Nekateri zaposleni se potem, ko jih imenujejo za vodje čisto spremenijo in so polni sebe, ter menijo da imajo vedno samo oni prav, ter da lahko šikanirajo vse pod sabo.

No, na srečo so gornji primeri v manjšini.
Nikoli
# 16.05.2018 ob 09:46
V državnih firmah in JS se kadruje po vezah in sorodstvenih in seveda političnih vezeh.
Sem pa tudi proti sindikatom v JS. Kakšen sindikat neki v državni ustanovi
smallbudget
# 16.05.2018 ob 12:40
Hja, če bi bilo res vse super-duper s kvalifikacijami kandidata za inšpektorja, potem do te situacije sploh ne bi prišlo. Korupcija in nepotizem v javnem sektorju ima že prav grozovite razsežnosti. Tele razne "kadrovalce" je potrebno počasi v zapore metat. Pa vse premoženje zaplenit. Njim in sorodnikom. Banda.
bb33
# 16.05.2018 ob 11:30
No javno objavljeno nekaj, kar vsi že dolgo vemo - zaposlovanje v JU je samo preko vez iun poznanstev, zato pa je tako kot je. V kolikor pa skušaš na zakonit način pridobiti informacije o tem, zakaj nisi bil izbran ti in zakaj je bil izbran nekdo drug - te pa v najboljšem primeru ignorirajo....

To v tem prispevku je nekaj podobnega, kot če bi policist dobil opomin pred izredno odpovedjo, ker bi svojega nadrejenega opozoril, da se mora držati zakonskih predpisov.

....
kapljač
# 16.05.2018 ob 09:45
Čisto možno je da sindikalist zastopstvo "zlorablja" za maščevanje svojim nadrejenim. Slovenci z svojimi vgrajenimi kompleksi manjvrednosti, pogosto , kadar oblečemo uniformo, ali zasedemo neko funkcijo, se spozabimo in si damo duška na čisto osebni ravni. ( Samo poglejmo si odnos, teh , ki so čez noč postali delodajalci, politiki do delavcev in ljudi nasploh .Povsem neprimeren. Se obnašajo, kot da so bogovi. Oziroma kadar fant s podeželja, kjer ma fara tri hiše, župnijo , obleče uniformo policista in pride v mesto. "Gre z uniformo tudi spat" , da bi ja pokazal, da je nekdo. Če je pa sindikalist aha.. je pa tako konec sveta.)
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 11:22
elCartel

Kislo .). Bodo rekli da so preobremenjeni z izpolnjevanjem upravnih postopkov. Da jim je zakuhalo in da bi rabili še več denarja, če bi kdo želel, da bi postopke oni še kontrolirali. Pa še več oblasti. Da oni so pametni padli na svet, le pobud noben da ni dal v času njih prisotnosti na tem svetu. Je pa tako, da že kar naš predsednik države bi delal vse, le svojega dela ne (kot da je politika samo deliti si svet). Vse živo pri nas je preobremenjeno. .)
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 10:57
V bistvu mene zanima le spornost same zadeve, omenjene v članku, niti ne zadeva sama.e postavljam se avtomatično na nobeno stran. Razmišljam pa ob tem ja. Trdim, da je za vse, ampak za vse naše težave, kriva naša slabo spisana ustava. Da se do KRITERIJEV ne da priti, ker upravitelja Države ne znamo z ustavo zavezati državi kot celoti. Že prej ne upravitelja Združenega dela družbi, smo enako vse zmešali, kot v kakšni kurji kloaki).

Ko upravitelj s falš upravnimi postopki, ki jih glorificiramo v svoji majhnosti,kroji našo usodo po svoje! Mi bi morali popraviti ustavo. In če res želimo da bi družbo (celoto) upravitelji in oblast bolj priznali, potem naj se jo z ustavo priznava. Ne kot upravitelja, pač pa kot lastnika vzajemnega dela kapitala. Malo drugače, kot v radikalizmu. Zakaj si naši upravitelji vsi in vsak zase lastijo pravno identiteto celote in zakaj je ločeno od sebe ne opredelijo? Zakaj ločeno od upraviteljice Države mi družbe ne opredelimo kot neupraviteljice? Ker da jo želimo priznati?

Lari - fari jo želimo! Sedaj, ko imamo svojo državo, ko bi lahko, še sploh ne! Ločeno od upraviteljev jo dobesedno zanikujemo, zato da naj bi jo s tem čim prej priznali. Po ustavno predpisanem olajševanju prisvajanja in upravljanja, povečevanju pooblastil upravitelja, po omogočanju, da družbi ukrade vse bi šele mi ustavnopravno družbo priznali? Ja kje je to? V onostranosti mogoče. Ni čudno, da prevladuje pri nas katolizicem, ne pa protestantitezem...

Pa ne niti ne govorim proti ustavi. Ker že sama ustava govori v prid družbe, nakar to isto že kar sama zanika... Upam da se razume, če rečem, da je v sebi kontradiktorna, površna, slabo skup sklamfana...

Ma ja - ne samo zaradi olajševanja upravljanja, kot tumba naša desna desnica, pač pa tudi zaradi olajševanja prisvajanja in privatizacije. Naša leva desnica in desna desnica se fajtata med sabo, zasedata komplet naš prostor! Ne data placa za kaj res levega in celoti naklonjenega! Same radikaliste imamo, na desni in levi. Pa eni druge z liberalci potem obmetavajo...

Niti za dihati ne! In za to so poskrbeli naši 'očetje' in za to skrbijo sedaj naši branitelji tega ... Popravil pa tega ne bi noben. 'Na gavge z vsemi, ki hočejo kaj popraviti', pravijo. 'Mi se imamo fino'. Imamo čudovite upravne postopke. Popolne...

V ZRN imajo standarde, ne toliko zakone. Oni zakonsko večinoma a standarde usmerijo. Mi obratno. Oni imajo davkoplačevalsko celoto ločeno od upraviteljice Države in upraviteljev opredeljeno. Mi pa oboje kar izenačimo in družbo, davkoplačevalsko celoto kot neupravitelja, še vedno ustavnopravno in makro-knjigovodsko negiramo.

Tisto celoto, kateri naj bi bila tudi Država kot upraviteljica zavezana, ji dolžna kaj predati nazaj v last, da bi se kaj olajšalo vsem... Tako pa trgujejo s tujim, v bistvu, samo v svojo korist, kar je pa radikalno.

Saj sem za samoodločbo, nisem pa za samovoljo upravitelja ali oblasti. Ne za samovoljo po ustavi, ko je vzajemni del kapitala kar državni, torej upraviteljev. Ko kot delamo to mi, državo kot celoto, ki naj bi ji bil upravitelj zavezan, tudi Država sama, čeprav v vzajemni lasti, tudi občine, kar s temi upravitelji zamenjujemo. Pravno, knjigovodsko. Javno.

Podobno kot si je v socializmu prilastila identiteto in kapital družbe upravitelj Združeno delo. V ZRN ne smejo oblasti in Državi, upraviteljici zaupati, mi pa moramo. Češ da sedaj je to naša oblast in naša Država. Čigava? Res naša ali njihova? Če se nas pa kot celote ločeno ne prizna. Državljani smo lastniki Države, upraviteljice, nakar nas ta uzpravtelj spet kot celoto pravno opredeli in predstavlja. Kot prej Združeno delo družbo. In spet bi naša kao levica družbo sicer priznala, a kot upravitelje ... Nove pač.

Ja, za znoreti površno je to. Zafuzlano že v ustavi. V ZRN je vzajemni del kapitala ustavnopravno oddvojen, ločeno opredeljen, ločen od kapitala upraviteljice Države in kapitala upraviteljev. Pri čemer je tdi večina upraviteljev (koncesionarjev) v vzajemni lasti. Kljub temu pa si ne smejo lastiti identitete in kapitala, s katerim upravljajo. Pri nas si ga pa že kar po ustavi morajo. Mi vse to kar pomešamo (indoktrinirano, kot bi ne šli naprej v liberalnejšega, pač pa nazaj v radialni kapitalizem in nazaj v radikalni socializem, ki je samo ena od reakcij na radikalizem) - in si upravitelji spet kar prilastijo identiteto celote, kateri naj bi bili pa celo zavezani (Država kot upraviteljica državi kot celoti).

Pa to sfuzlanost pojmov potem z vsemi petimi branimo. Kot najbolj sveto na tem svetu. Ko nekaj piše tako, da piše obratno, kot mislimo, da pa piše.
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 10:20
Recimo: Je prav, da se samozaposlenemu, ki zaradi pomanjkanja dela ne more plačevati prispevkov za socialno in zdravstveno varnost, najprej odvzame del ugodnosti (ko takoj postane samoplačnik za zdravstvo), nakar se ga pa zaradi neplačevanja prispevkov rubi, ne da bi se mu omejilo delovanje nasplošno. Češ: 'zažgali ti bomo lokal, ker nisi plačal za varovanje'. Ali ne govori tako mafija? Se samozaposlenim res zviša dohodke, ko se zviša minimalno plačo. V bistvu samo še več plača, da sploh sme delati! Pa to edini sploh kaj dobi šele, ko tisto res naredi, dela po pogodbah. Pravico do dela plačuje drago! Pa mi v upravne postopke kar lepo verujemo. Slepo izpolnjevanje teg, vernost, pripelje pa do nasprotnega učinka.

Da tega, o čemer ves čas v obupu pisarim, kako mi z ustavo, z ustavo, ločeno od upravitelja celote pravno ne opredelimo (Država je pri nas subjekt upravitelj in HKRATI celota, ki naj bi ji bila kot upraviteljica zavezana, kot lastnici), da se prekrivajo skrajno nezdružljivi interesi, korupcijski, v ustavi, sistemsko, povsem nezdružljive funkcije, niti ne omenjam!

Pa v pravilnost naših upravnih postopkov nikjer ne dvomimo. V našo strokovnost. Delamo vse, da nestrokovnost ohranjamo in pa branimo!
KunteKinte
# 17.05.2018 ob 04:47
O inšpektoratu za delo nimam visokega mnenja.. večina inšpektorjev je milo rečeno zgubljena v času in prostoru.. strokovno so zelo šibki v odločbah pišejo cvetke.. Max domet inšpektorata za delo je kaznovanje avtomehanikov..frizerk in gostincev ..game over.. mene pa zanima kako ta sindikalni zastopnik ve, da ta najprimernejši kandidat ima slabe reference.. postopek še ni zaključen.. sumim da sindikalni zastopnik ima nekaj drugega za bregom.. in zakaj se niso pritožili neizbrani kandidati z domnevno boljšimi delovnimi referencami (a ta kandidat prihaja iz javne uprave.. mogoče z inspektorata za delo ;)
Lara Craft
# 16.05.2018 ob 13:26
No, kje pa piše, da sindikalist ni imel kakšnih skritih namenov oz. je morda želel komu pomagati do službe, pa se ni izšlo, ker so bili interesi tudi drugje? Samo pravim ... Pri nas je treba pomisliti na vse možnosti, saj stvari niso tako črno bele, kot se ponavadi zdi na prvi pogled. Pa tudi sicer je prav, da se ohranja nivo komunikacije, ne glede na to, za kakšne spore gre. Tudi za sindikaliste veljajo pravila obnašanja. Še posebej, če ima morda prav.
Slovan65
# 16.05.2018 ob 13:15
Če vodstvo inšpektorata že v svoji organizaciji šikanira in onemogoča sindikalno delo, potem se ne smemo čuditi, da so delavske pravice v Sloveniji na psu.
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 11:34
strucko
poznam primer kako se zaposluje preko takih povezav v javni upravi: razpis za pravnika, višji svetovalec ali nekaj podobnega. oseba, ki se je prijavila je izpolnjevala prav vse pogoje, z opravljenimi strokovnimi izpiti,

Ko si že strokovni izpit kot pojem omenil. So rekli, da država naj se umakne iz monopolnega nadzora nad strokami in pusti strokam da dihajo. Potem so pa, vsaj v nekaterih bolj pomembnih strokah, monopolisti naredili pač to, da sedaj sicer res zbornica odloča o stroki, a se tako, da se monopolisti (isti) spet postavijo nad stroko, nad univerzo in znanje. Bolj papeški od papežev niti lastnih univerz skoraj da ne ne priznavajo, tako da nabijejo skoraj še eno univerzo s svojimi izpiti nad univerzo, da ja ne bi kak tujec delal pri nas ... še tako dober. Na koncu monopolno in visoko strokovno uničijo lastno stroko... Zunaj se dela na medsebojnem priznavanju in standardizaciji. Mi obratno.
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 11:12
Seveda da je ustava dim, ker jim je zaradi dima pač fino.
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 11:10
Al pa Bratuškova, ki je rekla, da so samozaposleni problem in da bi ona rešila to tako, da bi zadevo odpravila (pohodila še bolj?) ... Pa vse to odloča. Vsak dan.
Razmisljamo
# 06.09.2018 ob 20:35
Enako je na šolskem inšpektoratu in pri info pooblaščenki. Pritožbe proti javnemu vrtcu in Mirovnemu inštitutu so “rešili” tako, da so kršitelja vprašali za mnenje in ga napisali kot odgovor. Inšpektorati so tam zato, da NE pridemo do pravice.
oniks111
# 17.05.2018 ob 23:11
spet boj za stolček
kapljač
# 16.05.2018 ob 15:31
čisto možno je da se je sindikalist maščeval nadrejenim. Treba se je zavedati , kaj določena funkcija sme in česa ne , prenašati na osebno raven. "Mnogi Slovenci , ko jim je dana neka funkcija, ne vedo, ali je ne bi najprej okosili tako, da bi jo dali v usta".
gkrosl
# 16.05.2018 ob 14:41

vrtojb5
# 16.05.2018 ob 10:37
Prijavi neprimerno vsebino
Vau, a je spet javni sektor nedotakljiv? Pri vas ne poznate odpovedi? In kaj ma sploh za poizvedovat o neki zadevi, ki se ga ne tiče?


Članek prebral? Ne, ali pač pa vidim samo, kar hočem videti, ali ne?
GeorgeB
# 16.05.2018 ob 11:52
@Sabina2

zadetek v polno....

@nepokorni

za crknt dobr... :)))))
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 11:11
Ena je preveč lepa, druga pa manj, pa zato ...
kameničar
# 16.05.2018 ob 10:39
tukaj vidim več težav:
- kako je lahko ta novica tako pomembna, da je na prvi strani portala?!
- kako ima lahko imšpektorat za delo svoj sindikat? mar niso ravno oni bolj papeški od papeža
- ali je dejansko mogoče, da dobi nekdo v javnem sektorju odpoved?
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 10:07
Delovne izkušnje ne zagotavljajo več znanja. Upravni postopki, ki to zahtevajo, niso nujno naklonjeni popravkom. Popravkom samih sebe prav zagotovo ne. Pa točno to se celo misli pod strukturnimi popravki... Torej bi morala nad tem obstajati višja instanca. Pa obstaja? Ne. In v upravne postopke mi preprosto VERUJEMO, kot v kakšno Cerkev in v boga v obliki človeka. Ni pardona.
maja kibira
# 16.05.2018 ob 10:04
Ribarjenje v kalnem...
r5
# 16.05.2018 ob 09:31
.. vidijo prihodnosti ..
Kazalo