Gospodarstvo
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
delavec
Glavna inšpektorica Nataša Trček je povedala, da so lani samo na področju neizplačila plač, regresa in podobnih dodatkov ugotovili več kot 6.000 kršitev. Foto: BoBo
VIDEO
Največ kršitev delavskih...

Dodaj v

Na področju spoštovanja delavskih pravic nič novega, tudi lani številne kršitve

Največ nadzorov so opravili na gradbiščih
25. april 2018 ob 17:20
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Inšpektorji za delo so lani opravili okoli 14.500 nadzorov, odkrili 29.500 različnih kršitev in izdali 10.500 ukrepov, je povedala glavna inšpektorica Nataša Trček in dodala, da raven spoštovanja delavskih pravic še ni na želeni ravni.

Inšpektorji za delo so lani tako opravili malenkost manj nadzorov kot leto prej, največ pa tudi tokrat na področju delovnih razmerij, in sicer 7.650, je dejala Trčkova. Na področju varnosti so izvedli 6.659 nadzorov, raziskali so 66 nezgod pri delu, na področju socialne inšpekcije pa so opravili 233 pregledov.

Inšpektorat za delo je lani izrekel za nekaj več kot tri milijone evrov glob, približno 42 odstotkov so jih tudi pobrali. "Gre za več kot 100 odstotkov več kot v letu prej, kar govori o tem, da se gospodarska situacija izboljšuje," je pojasnila glavna inšpektorica za delo.

V preteklem letu je sicer inšpektorat velik poudarek namenil področju plačila oz. neizplačila plač in drugih dodatkov: "Predvsem zato, ker se je letos pokojninski zakon spremenil in smo želeli biti učinkoviti pri tem, da se do konca leta uredi večina odprtih zadev." Po besedah Trčkove so samo na področju neizplačila plač, regresa in podobnih dodatkov ugotovili več kot 6.000 kršitev.

Letos že preverili deset večjih delodajalcev
Med glavnimi kršitvami so bile tudi kršitve v povezavi z zaposlovanjem, glede evidence na področju dela in zagotavljanju odmorov in počitkov. Trčkova je poudarila, da je bil inšpektorat zadnji dve leti zato v podjetjih zelo intenzivno navzoč.

Tudi na začetku letošnjega leta so po njenih besedah preverili 10 večjih subjektov in ugotovili, da je število delavcev v teh podjetjih večje za 900.

"Na podlagi prijav ugotavljamo, da raven spoštovanja delavskih pravic ni na ravni, kot si želimo, zato bomo poskušali biti čim bolj dejavni tam, kjer vemo, da se dogaja največ kršitev," je izpostavila Trčkova.

Direktor inšpekcije nadzora varnosti in zdravja pri delu Slavko Krištofelc je dodal, da so inšpektorji na področju varnosti in zdravja pri delu tudi lani največ nadzorov opravili na gradbiščih. Predstavil je tudi število prijavljenih nezgod pri delu, ki se povečuje. Lani se jih je 17 končalo s smrtnim izidom, 458 je bilo težjih, večina pa lažjih.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
KunteKinte
# 25.04.2018 ob 20:44
Inšpektorat za delo je brezzobi tiger.. prodajanje megle in dima.. njihov max domet je kaznovanje frizerk..mehanikov.. gostincev in tukaj se zgodba zakljucje.. velike pereče probleme se potiska pod preprogo.. zadnjih 15 let je bilo pereče eskiviranje delovne zakonodaje preko pogodb civilnega prava..prek s.p ja.. Nemci so to področje uredili že pred 20 leti .. imaš enega naročnika.. izdas 12 računov temu naročniku.. in naši inšpektorji odkrivajo toplo vodo.. tukaj je tudi Furs zaspal.. zdaj je pereča problematika susmarjev ki delajo brez racunov in podjetnikom odzirajo kruh.. tukaj inšpektorat odpove ko mora neki dokazovati oz ko se na drugi strani sreča z odvetniki..
kawboy
# 25.04.2018 ob 18:58
Ja to je zaradi tega ker katerakoli politika je na oblasti ne uredi teh perečih problemov saj so politiki ukvarjajo sami s seboj za druge jim ni malo mar saj niso sami osebno oškodovani in prizadeti. Dokler ne bodo politiki kazensko in odškodninsko odgovarjali zaradi neučinkovite, neurejene zakonodaje in sistema bo še več kršitev in zlorab, izigravanja tako zakonodaje kot sistema.
samo.jug
# 25.04.2018 ob 23:22
Sicer pa, poznam osebno nekdanjega delovnega inšpektorja. Ker je delal dobro, je dobival grožnje na dom. Dokler je bil samski, je še šlo, ko pa se je poročil in dobil otroke, pa je dal odpoved. Mislim, da to vse pove o učinkovitosti tega inšpektorata.
galoper
# 25.04.2018 ob 20:55
Obstajajo dolžnosti, pravice in pogoji za uresničevanja, vse v funkcijski povezavi.
samo.jug
# 25.04.2018 ob 23:21
@ galoper

Ja, obstajajo dolžnosti, pravice in pogoji za uresničevanje, toda težava je ravno v tem, da se jih krši (pa ne samo s strani delodajalcev, tudi delavcev, vendar je slednjih bistveno manj dandanes). V bistvu mi ni čisto jasno, kaj si hotel reči s svojim postom.
nikhrast
# 25.04.2018 ob 21:56
Ne razumem te pravice, upoštevati je treba zakonodajo in pogodbo ki jo sindikat podpiše s podjetjem.
Ogroženi
# 25.04.2018 ob 21:53
Do kdaj še Nataša Trček in SD, do kdaj?!
kawboy
# 26.04.2018 ob 09:31
Res obstajajo pravice, dolžnosti in obveznosti vendar je problem v tem, če nekateri delodajalci izigravajo tako sistem kot zakonodajo potem smo pa tam kjer smo. Žal so pravice, dolžnosti ter obveznosti skupaj povezane, če se prva že zlorablja ali krši potem pridemo do domino efekta in začne se izkoriščanje po navadi najšibkejših. Ker je toliko prekernega dela in ljudi brezposelnih se venomer postavlja vprašanje zakaj brezposelni ne gredo delat. Zato, ker državne institucije ne delujejo tako kot bi morale oziroma so podhranjene, da bi lahko nadzirale takšno množico podjetnikov oziroma pravnih oseb. Zakonodaja, postopki pravila bi morala biti enaka Avstrijski in problem bi se hitro rešil. V primeru, da ne dobijo dovolj Slovenskih delavcev potem pa uvažajo še tuje delavce, da so ti cenejši in da lahko še njih iznajdljivi ter prevarantski, pokvarjeni delodajalci izkoristijo še njih dokler se bodo pustili izkoriščevati. Da ne omenjam podizvajalce kako jih nekateri delodajalci izkoriščajo. No da ne bo pomote niso vsi takšni pokvarjeni, izkoriščevalski, nepošteni so tudi dobri in pošteni vendar jih je težko najti ali dobiti.
Oglasno sporočilo
link
Fasada ni le strošek, je vaša investicija
15. oktober 2018 ob 08:10 Vgradnja toplotnoizolacijskega sistema JUBIZOL je naložba, ki vam zagotavlja učinkovito in dolgotrajno zaščito vašega objekta.
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo