Sklic izredne seje sta zahtevali opozicijski stranki SDS in NSi. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Sklic izredne seje sta zahtevali opozicijski stranki SDS in NSi. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci


Sklic izredne seje so zahtevali poslanci SDS in NSi. Predstavniki poslanskih skupin so se na seji kolegija predsednika DZ-ja dogovorili, da se bo ta začela v sredo ob 9. uri. Ker ta teden poteka tudi redno zasedanje, pa bodo morali temu ustrezno prilagoditi njegov potek.

VEČ O TEMI:
- MMC-jeva reportaža med begunci v Slavoniji
- Javno mnenje (anketa časnika Delo)
- Hrvaška: Tovarnik prazen, vlaki na Madžarsko

Po besedah predsednika DZ-ja Milana Brgleza je sreda optimalen dan za izvedbo izredne seje, večino točk, ki naj bi jih ta dan obravnavali na redni seji, pa bodo prestavili na torek, 29. septembra.

Predsednik DZ-ja je še pojasnil, da bo izredna seja potekala brez navzočnosti javnosti, razpravo in glasovanje o sklepih pa bodo opravili na za javnost odprti seji.

SDS, NSi: Slovenija je zelo izpostavljena
Pobudniki seje opozarjajo, da kriza z begunci postaja izjemno resno ekonomsko, socialno in predvsem varnostno vprašanje. Slovenija je po njihovem mnenju zaradi tranzitne strateške lege in dejstva, da je po prihodu iz Hrvaške prva država schengenskega območja, še toliko bolj izpostavljena.

Potem ko so sosednje države popolnoma spremenile svojo politiko na tem področju, se je izjemno hitro začel uresničevati za Slovenijo najbolj problematičen scenarij, še opozarjajo podpisniki in dodajajo, da to za državo predstavlja izjemen varnostni problem.

Pretekle pobude
Sklicatelji še opozarjajo, da je komisija za nadzor obveščevalno-varnostnih služb že 8. septembra predlagala uvrstitev točke o varnostnih vidikih begunske krize na prvo naslednjo sejo DZ-ja, a je ni bilo. Ker pa so se razmere od tedaj bistveno poslabšale, je zahteva za sklic izredne seje "očitno upravičena", še dodajajo.

Tudi vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je na današnji seji kolegija obžaloval, da bo seja o tej problematiki tako pozno in da je zaradi posledic nenadzorovanih prehodov meje izgubljenega veliko časa. Vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer je po drugi strani opozorila, da Slovenija ni v izrednih razmerah. Temu primerno se morajo odzivati tudi poslanci, "predvsem v luči signalov, ki jih pošiljajo državljanom".

Pretekli konec tedna je namreč tudi Slovenijo zajel begunski val. Slovenija za zdaj postopoma sprejema prebežnike, ki v državo vstopajo iz Hrvaške, in jih namešča v centrih v notranjosti države. Begunci in migranti nato postopoma odhajajo proti meji z Avstrijo.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Na meji naj bi čakalo še okoli 300 prebežnikov