Ne smemo poteptati človekovih pravic, opozarja Prezelj. Foto: EPA
Ne smemo poteptati človekovih pravic, opozarja Prezelj. Foto: EPA
Napad v Parizu eden izmed večjih

Zdaj je absolutno na prvem mestu varnost - varnost prestolnic, Francije, Evrope, "vendar bi si naredili medvedjo uslugo, če bi v enem tednu ali mesecu poteptali vse človekove pravice, ki si jih je družba izborila v stoletjih," je opozoril Prezelj.
"V bistvu bi lahko rekli, da želijo teroristi med drugim ravno to - vzpostaviti neki strah v Franciji in Evropi, neko bojazen pred IS-jem, da bi potem državljani lastne vlade prisilili, da se nehajo ukvarjati z IS-jem in jim pustijo nemoteno rasti," ocenjuje.

Po njegovih besedah moramo zato paziti, da bodo vsi novi varnostni ukrepi usklajeni s človekovimi pravicami. Če država, kot je Francija, razglasi izredne razmere, to sicer pomeni tudi, da bodo določene človekove pravice omejili. To bo seveda začasno, kot je bilo v ZDA.

Nazaj v preteklost
Dogajanje v Parizu bo obenem vplivalo tudi na odnos držav do prebežnikov. Zdaj, ko je Francija zaprla meje, bodo po mnenju Prezlja zagotovo tudi druge države ponovno razmislile vse varnostne ukrepe v zvezi s tem vprašanjem. "Zelo verjetno bodo te varnostne ukrepe poostrile, zelo možno je, da bo Nemčija poostrila politiko zapiranja vrat, torej naenkrat žal prihajamo v neko obdobje, kjer se meje v vseh smislih začenjajo vzpostavljati nazaj zaradi zaščite evropskih vrednot ali evropske varnosti," meni.

Izpostavil je tudi slabost dosedanje migrantske politike: "V imenu človekovih pravic, predvsem pravice do azila za begunce, pa se ena varnostna stvar ni delala dobro: teh ljudi niso ustrezno preverili - torej niso jih vpisali v računalniški sistem, zaradi izrednih okoliščin niso mogli preveriti njihove identitete."

Pomisleki o tem, da je med begunci tudi peščica ljudi, ki so somišljeniki globalnega džihada, so zato na mestu, je priznal, in ti so lahko varnostno sporni. A hkrati je opomnil, da je večina prebežnikov v Evropo vseeno prišla upravičeno.

Čas za odkritost
Glede napadov v Parizu je Prezelj poudaril, da mora Slovenija preveriti lastne varnostne kazalnike, lastne grožnje varnosti. Službe, ki sodelujejo v svetu za nacionalno varnost, bodo tako morale dati na mizo vse podatke, ki jih imajo, dobiti morajo zelo dobro sliko položaja, kaj je s Slovenijo in kaj bo z državo v luči nadaljnjih migracij.

"Ključno vprašanje bo: če Nemčija začne zapirati svoje meje in če IS intenzivira svoje vojskovanje, kaj bo s prebežniki, ki se ne bodo želeli vrniti v svoje države, in kaj bi utegnili storiti tisti, ki bi lahko bili somišljeniki ideje globalnega džihada. Na to vprašanje morajo odgovoriti in se nanj pripraviti," je dodal.

Ob tem pa poudarja, da ukrepi niso samo policijski, varnostni in obveščevalni, "ampak pridemo tudi do ukrepov vzpostavljanja medkulturnega, medverskega dialoga, pridemo do potrebe reševanja samega konflikta v Siriji".
In kar je še pomembneje: zdaj se bo vzpostavila velika priložnost za pomiritev med Rusijo, ZDA in Natom. Namreč nasprotnik - IS in globalni džihadizem - je skupen vsem omenjenim. "In mislim, da smo na pragu oblikovanja nove koalicije, ki bi lahko pokopala stara rusko-zahodna sovraštva vsaj za nekaj časa," je še ocenil Prezelj.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave o terorističnih napadih v Parizu, smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Napad v Parizu eden izmed večjih