Če Zoran Janković meni, da bo morala tudi država financirati projekt športnega parka Stožice, SDS in SNS poudarjata, da je projekt že zdaj politično financiran in pomeni grožnjo za stabilnost finančnega sistema v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Če Zoran Janković meni, da bo morala tudi država financirati projekt športnega parka Stožice, SDS in SNS poudarjata, da je projekt že zdaj politično financiran in pomeni grožnjo za stabilnost finančnega sistema v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Parlament
SDS in SNS: 'Gradnja športnega parka Stožice ni samo največji gradbeni projekt v državi, žal je tudi največji in medijsko najbolj razvpit primer plačilne nediscipline. Zaradi neplačevanja naročnika projekta je prišlo tudi do zelo tragičnih posledic.' Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel

Ker je športni projekt stadiona v Stožicah edini v Sloveniji, v katerega država do zdaj ni vložila niti evra, bo Ljubljana pripravila predlog za financiranje gradnje dodatnega nogometnega igrišča in ogrevalne dvorane, je napovedal Janković. Ob tem je pojasnil, da naj bi vlada po tem predlogu, ki bo pripravljen takoj, ko bo znana višina dodatnih stroškov in bo projekt končan, financirala dodatne stroške gradnje, ki bodo presegli v pogodbi javno-zasebnega partnerstva predvidenih 81 milijonov evrov. O tem se je župan že pogovarjal z ministrom za šolstvo in šport Igorjem Lukšičem.

"Stadiona ne gradimo zaradi lokalnih volitev"
"Tudi Ljubljani, ki je edino glavno mesto, pripada vsaj enaka količina denarja po športni liniji od države, kot so jo dobila vsa druga mesta," je prepričan Janković, ki 500.000 evrov, ki jih je prestolnica dobila od Fundacije za šport, ne šteje kot prispevka države.

Gradanja stadiona in dvorane je po njegovih besedah 80-odstotno končana, gradnja trgovskega centra 65-odstotno, tako da so v nedeljo na stadionu že prižgali prve luči in preizkusili ozvočenje. Hkrati je zanikal, da se stadion gradi zaradi bližajočih se lokalnih volitev. "Jaz sem ta rok že zamudil," trdi in opominja, da je bil ta postavljen leta 2008.

Opozicijo skrbijo posojila državnih bank
Če torej Janković od države pričakuje, da bo sofinancirala projekt, opozicijski stranki SDS in SNS na temo Stožic vnovič zahtevata sklic izredne seje DZ-ja, saj njeni predstavniki trdijo, da bi morali svoje o financiranju projekta povedati tudi poslanci. Opozicijo namreč skrbijo posojila državnih bank med kreditnim krčem.

SDS in SNS sta v tokratni drugi zahtevi za izredno sejo na to temo, ki jo je predsednik DZ-ja Pavel Gantar prvič zavrnil z utemeljitvijo, da sklepi zanjo ne sodijo v pristojnost parlamenta, predlagali sklep, s katerim bi DZ pozval Banko Slovenije, naj mu v okviru ustavnih in zakonskih določil poroča, ali banke v večinski državni lasti pri projektu financiranja izgradnje športnega parka Stožice izvršujejo določila zakona o bančništvu, ki govorijo o upravljanju s tveganji.

"Projekt naj nadzoruje tudi proračunska inšpekcija"
Obenem naj bi parlament vlado pozval, naj poslancem poroča, ali gospodarske družbe in samostojni podjetni posamezniki, ki sodelujejo pri gradnji športnega parka, izvršujejo določila zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki govorijo o finančnem poslovanju družb in drugih pravnih oseb.

Omenjeni poslanski skupini predlagata tudi sklep, da naj parlament proračunski inšpekciji, ki deluje v okviru ministrstva za finance, priporoči opravo nadzora nad izvajanjem zakona o javnih financah v primeru projekta gradnje športnega parka Stožice.

Od DZ-ja želita še, da vlado pozove, naj stori vse za izboljšanje socialnega stanja delavcev na projektu.