V Ljubljani se slaba dva tedna pred predčasnimi državnozborskimi volitvami nadaljuje sojenje peterici obtoženih v zadevi Patria. Foto: BoBo
V Ljubljani se slaba dva tedna pred predčasnimi državnozborskimi volitvami nadaljuje sojenje peterici obtoženih v zadevi Patria. Foto: BoBo
Patria
Afera Patria, katere korenine segajo v leto 2004, je z vso silovitostjo izbruhnila 1. septembra 2008, nekaj dni pred takratnimi državnozborskimi volitvami, ko je finska televizija YLE objavila dokumentarec Resnica o Patrii. V teh treh letih se t. i. saga o Patrii še ni razpletla, tako da se bo pojavljala tudi v volilni kampanji pred letošnjimi državnozborskimi volitvami. Foto: BoBo
Sojenje v zadevi Patria: Šest ur bral obtožnico

"Danes smo se naposlušali več špekulacij kot na Wall Streetu," je po koncu obravnave izpostavil Janez Janša in dodal, da bi se vse, kar je napisano na 82 straneh obtožnega predloga, dalo napisati na štirih straneh, "pa še od tega se nič ne nanaša name".

"Očitno so nekateri v zadevi Patria dobili denar, samo tistih danes na sodišču ni. Če ste prebrali obtožni predlog, je jasno, komu so bila nakazana sredstva, ki so bila izplačana. Kar se tiče mene, ne samo da nisem dobil nobene obljube nagrade, jaz se z ljudmi, ki so omenjeni v obtožnem predlogu, nisem nikoli niti pogovarjal o Patrii," je pojasnil Janša.

Na vprašanje, kako komentira podporo finskega premierja Jyrki Katainen, pa je Janša odgovoril: "Očitno na Finskem vedo, za kaj gre."

Matozu 350 evrov kazni
Janšev odvetnik Franci Matoz je pojasnil, da je bil kaznovan s 350 evri, ker je želel ugovarjati in opozoriti sodnico, da je kršila zakon o kazenskem postopku, ker pred začetkom branja obtožnega predloga ni vprašala, ali so v dvorani morebitne priče ali kdo, ki bi bil lahko v nadaljevanju postopka zaslišan.

Pred začetkom branja obtožnega predloga je bil namreč v sodni dvorani tudi novinar Dela Dejan Karba, ki ga želi obramba zaslišati kot pričo, zato je Matoz zahteval, da Karba pred branjem obtožnega predloga zapusti dvorano, kar je ta tudi storil. Ko je Matoz želel ugovarjati glede navzočnosti Karbe, mu sodnica ni dovolila govoriti. Janšev odvetnik je nadaljeval, sodnica pa ga je zato kaznovala z denarno kaznijo.

"Opozoriti sem jo pa želel tudi na to, da v spisu še vedno ni dokumentacije, ki smo jo zahtevali in na katero se tožilstvo v obtožnem predlogu sklicuje, to je zahteve Fincev, na katero se sklicuje, po ustanovitvi skupne preiskovalne komisije. Tudi tega mi ni dovolila," je poudaril Matoz.

Na sklep o denarni kazni se bo pritožil, "če ga sodnica sama ne bo preklicala, če bo ugotovila svojo zmoto".

Wolfa in Črnkoviča ni bilo na sodišče
Pred Okrajnim sodiščem v Ljubljani se je pred začetkom zbralo nekaj Janševih podpornikov, obravnave pa se jih je udeležilo okoli 20. Na sodišču so bili navzoči predsednik SDS-a Janez Janša, nekdanji direktor HSE-ja Jože Zagožen in brigadir Tone Krkovič, odsotna pa sta bila Walter Wolf in Ivan Črnkovič.

Sodnica je Wolfa in Črnkoviča začasno izločila iz postopka. Sojenje njima se bo nadaljevalo v ločenem postopku. Wolfa ni bilo na sojenje, saj se je zaradi slabega počutja vrnil v Kanado, po zagotovilih njegovega odvetnika Andreja Kaca se nadaljnjih obravnav namerava udeleževati. Tudi Črnkovič se je opravičil zaradi slabega zdravstvenega stanja, nadaljnjih obravnav se prav tako ne namerava udeleževati.

Sodna dvorana je bila, vsaj na začetku obravnave, polna, saj za sojenje vlada veliko zanimanje - tako medijev kot splošne javnosti.

Janša: Sodnica z napačnim pravnim poukom dobila izgovor za obravnavo
Janša je pred začetkom tokratnega naroka dejal, da je "sodnica Barbara Klajnšek z napačnim pravnim poukom dobila izgovor, da je razpisala obravnavo tik pred volitvami, kar je ukrajinski model". Po njegovih besedah se namreč na sklep o zavrnitvi dokazov po zakonu ni mogoče pritožiti na višje sodišče, zato se njegov odvetnik Franci Matoz na sklep tudi ni pritožil. Kljub temu pa je sodnica Klajnškova v pravni pouk zapisala to možnost, zato so se pritožili nekateri drugi odvetniki.

Ob tem je še izrazil prepričanje, da ima "SDS-ova politična konkurenca isti negativen program kot leta 2008". Kot je dejal, se vse osredinja na politični proces, namesto da bi se pripravljali na težave, ki jih bo treba reševati po volitvah 4. decembra. "Na sodišču so tisti, ki naj bi neugotovljenega dne na neugotovljen način in na neugotovljenem kraju sprejeli neko obljubo, kar je čisti absurd, ne pa tisti, ki so dokazano dobili denar od Patrie," je povedal.

Obtoženi trdijo, da gre za politični proces
Sojenje obtoženim, predsedniku SDS-a Janezu Janši, nekdanjemu direktorju HSE-ja Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu, na Okrajnem sodišču v Ljubljani se je začelo 5. septembra letos.

Obtožni predlog peterico bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria. Vsi obtoženi očitke zanikajo, zadevo Patria pa označujejo za politični konstrukt oz. politični proces.

Janša se je tako že od vsega začetka spraševal, v kakšni pravni državi lahko tožilstvo brez dokazov obtoži nekoga, da je na neugotovljen način na neugotovljenem kraju in ob neugotovljenem času sprejel obljubo provizije.

Obenem obtoženi opozarjajo, da sojenje sovpada z volilnim časom. Na okrajnem sodišču zanikajo, da bi takšne termine določili namenoma. Preostali naroki so predvideni za 28. november ter za 5., 12., in 19. december letos.

Nezakonito pridobljeni dokazi?
Že v uvodnih narokih sojenja je obramba zahtevala izločitev nekaterih dokazov, ki naj bi bili na Finskem in v Avstriji pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic. Kot je znano, je Evropsko sodišče v dveh drugih primerih že odločilo, da je Finska kršila konvencijo o človekovih pravicah, ker so se hišnih preiskav lotili brez sodne odredbe.

Tožilec Andrej Ferlinc, ki je zadevo Patria prevzel po umiku Branke Zobec Hrastar iz tožilskih vrst, je navedbe o kršitvah človekovih pravic pri pridobivanju dokazov zanikal. Zahtevo odvetnikov obrambe po izločitvi dokazov je zavrnila tudi sodnica Barbara Klajnšek, vendar so se nekateri odvetniki pritožili na višje sodišče. To je pred dnevi pritožbo iz formalnih razlogov zavrglo, saj zoper sklep o izločitvi listinskih dokazov, ki ga sodišče sprejme na glavni obravnavi, ni predvidena pritožba.

Že dan pred današnjim sojenjem pa so iz SDS-a sporočili, da so pridobili informacije o morebitnem namernem organiziranju incidentov "režiserjev velikega poka" pred sodno palačo na Miklošičevi ulici. Policija teh informacij nima.

Sojenje v zadevi Patria: Šest ur bral obtožnico