Primož Dolenc, zdaj prvi mož Banke Slovenije, 8. marca 2018 na seji komisije DZ-ja za nadzor javnih financ. Takrat je deloval kot Jazbečev namestnik. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Primož Dolenc, zdaj prvi mož Banke Slovenije, 8. marca 2018 na seji komisije DZ-ja za nadzor javnih financ. Takrat je deloval kot Jazbečev namestnik. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Borut Pahor
Predsednik republike lahko predlaga tudi nekoga, ki se ni prijavil na razpis. Foto: BoBo
Jerca Korče, LMŠ, je na Twitter zapisala, da je predsednikov predlog kandidata brez podpore "izguba časa". Foto: Televizija Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor je predsedniku DZ-ja Dejanu Židanu poslal pismo, v katerem za mesto guvernerja Banke Slovenije predlaga zdajšnjega viceguvernerja Primoža Dolenca. Pahor meni, da Dolenc izpolnjuje visoka strokovna merila in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, je Pahor po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji poslanskih skupin v DZ-ju ugotovil, da v tem trenutku nihče izmed kandidatov nima zagotovljene večine glasov poslank in poslancev. A je presodil, da bo Dolenc "po prepričljivi javni predstavitvi utegnil dobiti potrebno podporo v DZ-ju". Ta bo predvidoma v ponedeljek.
Dolenc je bil viceguverner Banke Slovenije, po odhodu začasno vodi bančnega nadzornika. Predtem je deloval na Deželni banki Slovenije, ob tem je kot profesor predaval še na primorski univerzi.

Kandidat brez podpore kot "izguba časa"
Podpredsednica LMŠ-ja in poslanka stranke Jerca Korče je popoldne na družbenem omrežju Twitter zapisala, da sicer ne želi ocenjevati Dolenca kot kandidata, se pa ji zdi "kratko malo izguba časa", da predsednik republike predlaga nekoga, ki vsaj glede na pogovore ne izkazuje potrebne parlamentarne večine.

Prijavljenih pet kandidatov
Na razpis za mesto guvernerja se je prijavilo pet kandidatov, predsednik republike pa je imel v postopku izbire tudi možnost, da predlaga kandidata, ki se na razpis ni prijavil. Vendar je, kot so navedli v njegovem uradu, po posvetu z vodji poslanskih skupin ugotovil, da tudi nihče od neprijavljenih kandidatov ne uživa zadostne podpore.

Pahor se je tako odločil, da ne bo vnovič odložil odločanja o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije, saj je to enkrat že storil. Aprila se je po posvetu in strinjanju vseh poslanskih skupin odločil, da bo o novem guvernerju odločal novi sklic DZ-ja. O tem je na ustanovni seji DZ 22. junija posebej obvestil tudi poslanke in poslance. Spomnil je, da se javni razpis konča 20. avgusta, in poudaril, da je "dolžan predlagati kandidata za guvernerja, ne glede na razplet postopka glede imenovanja nove vlade".

DZ o posameznem kandidatu glasuje najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga. Glasovanje je tajno, izvoljen pa je, če zanj glasuje večina vseh poslancev, torej 46.

Kdo se je prijavil
Na razpisu so se prijavili zdajšnja viceguvernerja Banke Slovenije Marko Bošnjak in Primož Dolenc, ki začasno vodi svet Banke Slovenije, predsednik uprave Triglav Skladov Benjamin Jošar, nekdanja viceguvernerka Mejra Festić in nekdanji član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl. V DZ-ju nobeden ne uživa zadostne podpre oz. nima zagotovljenih 46 potrebnih glasov poslancev.

Nekateri za ponovljen razpis
Potem ko so koalicijske poslanske skupine sporočile, da nobeden nima zadostne podpore, se je premier Marjan Šarec zavzel za ponovitev razpisa. Za to so se zavzeli tudi v Levici, podobno so po opravljenih posvetovanjih glede petih prijavljenih kandidatov pri Pahorju namignili v NSi-ju.

Pahor bi lahko predlagal koga od prijavljenih kandidatov, lahko pa bi predlagal tudi druge, ki bi morali s svojo kandidaturo soglašati. V javnosti sta se kot možni novi imeni omenjala ekonomista Igor Masten in Damjan Kozamernik.

Za guvernerja BS-a predlagan Primož Dolenc
Za guvernerja BS-a predlagan Primož Dolenc