Gospodarstvo
Kdo bo vodil slovensko centralno banko, ki ne tiska denarja? Foto: BoBo

Dodaj v

Odločitev o novem guvernerju se vse bolj odmika

Kmalu sestanek med Pahorjem in Šarcem
16. september 2018 ob 15:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vse bolj kaže na ponovitev postopka izbora guvernerja Banke Slovenije, v igri naj bi bila nova imena. Nobeden izmed obstoječih kandidatov naj ne bi imel zadostne podpore.

Predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Marjan Šarec naj bi v teh dneh nadaljevala pogovore o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije.

Pahor ima za premislek, koga bo predlagal DZ-ju, čas do srede. Potem ko so pretekli teden po rednem srečanju vodij poslanskih skupin koalicije sporočili, da noben kandidat (še) nima zadostne podpore v DZ-ju oz. zagotovljenih 46 glasov poslancev, se je Pahor tudi glede na to, da je bila vlada potrjena v četrtek, odločil, da bo na odločitev koalicijskih strank počakal do ponedeljka.

Po posvetovanjih pri Pahorju na začetku septembra je kazalo, da imata največ možnosti zdajšnja viceguvernerja Banke Slovenije Marko Bošnjak in Primož Dolenc, ki zdaj začasno vodi svet Banke Slovenije. Na razpis so se prijavili še predsednik uprave Triglav skladov Benjamin Jošar, nekdanja viceguvernerka Mejra Festić in nekdanji član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl.

V LMŠ-ju so takrat dali prednost Bošnjaku, druga izbira je bil Dolenc. Enako sta zagovarjala poslanca narodnih skupnosti. V SMC-ju in SD-ju so podpirali oba, v SNS-u bolj Dolenca. Izrazito proti njemu in proti Jošarju so bili v Levici, v SDS-u niso podprli nikogar. V SAB-u in NSi-ju so napovedali, da bodo počakali na Pahorjev uradni predlog.

V NSi-ju so nakazali, da bi se premisleka lotili, če bi Pahor predlagal šestega kandidata, o katerem sta Pahor in vodja poslanske skupine NSi-ja Jože Horvat sicer govorila, a Horvat takrat ni želel izdati imena. Novo izbiro s ponovitvijo razpisa zagovarjajo v Levici, kjer so takšno pobudo po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca na Pahorja že naslovili.

"Z ožjo izbiro sredinskega petorčka se nismo strinjali," je pred dnevi dejal Mesec in si zaželel, da bi našli "ustreznejše kandidate, o katerih je že tekel pogovor". Težava bi po njegovih besedah nastala, če bi se del koalicijskih strank "paktiralo z desnico v podporo Igorju Mastenu", saj je ta za Levico nesprejemljiv. Mediji kot mogočega novega kandidata omenjajo še Damjana Kozamernika, nekdanjega prvega analitika centralne banke, danes prvega analitika SID banke.

Šarec je v petek za TV Slovenija povedal, da bodo v LMŠ-ju predlagali ponovitev razpisa. Kot je pojasnil, je bil razpis za guvernerja objavljen še v času prejšnje vlade in da se zdaj pojavljajo neka nova imena mogočih kandidatov, ki se na razpis niso prijavili, kar se mu ne zdi pošteno.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Stamprl
# 16.09.2018 ob 16:05
Pa dobro, bom pa jaz, če res nihče drug noče bit no
mile952
# 17.09.2018 ob 05:55
Morda bi morali razmisliti o dr. Mojmirju Mraku?
gorenc25
# 16.09.2018 ob 17:05
Čudno, da koalicija ni podprla Cvikla.
pikam_dopust
# 16.09.2018 ob 16:41
@Aeda

Bošnjak je za papirje vedno pravočasno poskrbel, ne brini.
Ta talent nosi s seboj že od otroštva.
Birokrati bodo/boste lahko brez težav obkljukali vse prave rubrike, ne skrbi... :)
pikam_dopust
# 16.09.2018 ob 16:21
Tako ali drugače že kar nekaj let spremljam Marka Bošnjaka.
In se ne morem načudit, do kje mu je uspelo priti.
Če mu kaj res ne manjka, je pa to, da se zna odlično "muvat" in hkrati delati "učeno in uglajeno faco" (pardon my French), pa četudi nemalokrat ne ve za kaj se pravzaprav gre.
Vse ostalo pa....

Sicer pa tudi ostali kandidati niso pretirano osebnostno odlični.
Verjetno gre to v seznam osnovnih obveznih pogojev za zasedbo takih delovnih mest: da moraš imeti izredno prilagodljivo osebno moralo.

Tako da... zakaj pa tokrat ne Bošnjak?
Me prav zanima, kako mu bo šlo, ko se bo znašel pod res velikim mikroskopom.

Enako kot sem vesel za Bertonclja - ker me tudi tam zanima, kako se bo odvil ta družbeni eksperiment.

A ni fejst?
Ta naša vlada?
Prav zabavam se ob pričakovanju, kaj se bo zgodilo z vsemi temi hrčki (ker mi drugega žal že dolgo ne preostane).
unitrode
# 16.09.2018 ob 17:45
A ni Mastna "kupil" Jazbec, ko ga je delno zaposlil v BS? V tem primeru bo "po Jazbecu Jazbec".
Springbok
# 16.09.2018 ob 16:49
@ Aeda - Strogo gledano samo Zakon o BS, členi 127 do 144 Pogodbe o delovanju EU in Status Eurosistema in ESCB.

Problem pa je, da domaćijska politika na BS nalaga tudi druge naloge nadzora, pregona tajkunov in preprečevanja prihvatizacije.
RJSlo
# 16.09.2018 ob 16:27
No ja. Jaz predlagam Francija, Francija Križaniča. On ima "odličnega" svetovalca za finance, poslanega posebej zanj. In to iz Belega mesta.
Resni_falot
# 16.09.2018 ob 16:57
Pardon za se en komentar, ampak a nima Bosnjak problemov z anglescino? Sem precej preprican, da imamo v tujini izsolane in delujoce bancnike. Le zakaj nocejo v Slovenijo?
Resni_falot
# 16.09.2018 ob 16:47
Jaz ne vidim primernega kandidata. Se Masten se mi je zameril, ker je proti sodnemu varstvu razlascencev.
Sonce.sije1
# 17.09.2018 ob 00:18
Veliko bo odlocitev, ki se bodo vse bolj odmikale...
Bivši uporabnik
# 16.09.2018 ob 19:02
Goran Klemenčič je pravšnji kandidat. Namesto pisalne mize postavijo naj šank in bodo z minimalnimi stroški dobili odličnega strokovnjaka.
Resni_falot
# 16.09.2018 ob 16:50
Guverner BS-ja pac ni politicen stolcek ampak strokovni. No vsaj tako je v normalnih drzavah.
pikam_dopust
# 16.09.2018 ob 16:46
In s tem zaključujem modrovanje o tej temi (škoda časa za kaj več).
Kot rečeno mu privoščim, ker me res zanima, kako mu bo šlo, ko bo pod res velikim mikroskopom.
Poleg tega nimamo neke silne izbire.
Torej, zakaj ne on?

PS Če mu bo pa slučajno dobro šlo, pa toliko boljše.
Slovenija že dolgo ni imela kakšnega pametnega guvernerja (Gaspari je bil po mojem mnenju zadnji, ki nam je naredil več koristi kot pa škode).
Aeda
# 16.09.2018 ob 16:34
Zanimivo bi bilo izvedeti, ali vsi, ki imajo vpliv na izbiro DOBRO poznajo zakonodajo (našo in EU), ki se nanaša na delo IN KOMPETENCE BS...še bolj zanimivo pa je, ali jo poznate komentatorji.
Springbok
# 16.09.2018 ob 16:06
Kadrovske odločitve, kot so guverner BS, član Evropske Komisije iz Slovenije in ustavni sodniki, bi morali biti del dogovora o delitvi kadrovskega plena v kolaicijski pogodbi.

Zadrege, ki se dogajajo v zvezi z guvernerjem BS, se bodo ponovile pri komisarju in sodnikih.

Da je zadrega velika, je razvidno tuid iz tega, da mora manjkajočega člana uprave SDH imenovati sodišče. In imenovanje Črnčeca.
tore
# 17.09.2018 ob 10:56
Prvo bi moral bit zares hud nacionalist, seveda tudi strokoven. Ker kdor upravlja z denarjem, upravlja z državo.
Če tega ni, so pa posledice, kar smo izkusili pred leti pod Jazbecem. Sicer pa se tega nihče od politikov noče več spominjat, ker se ne razumejo v finance in svetovno politiko.
Kazalo