Po Gorenakovem prepričanju je Klemenčič kršil človekove pravice veliko ljudem, zlasti v primeru poročila o premoženjskem stanju predsednikov strank, kar da je potrdilo tudi vrhovno sodišče. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Po Gorenakovem prepričanju je Klemenčič kršil človekove pravice veliko ljudem, zlasti v primeru poročila o premoženjskem stanju predsednikov strank, kar da je potrdilo tudi vrhovno sodišče. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Poročali smo, da je vlada sprejela sklep o podpori kandidaturi pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča za funkcijo, ki jo trenutno opravlja Nils Muižnieks, in zunanjemu ministrstvu naložila, naj jo posreduje v Strasbourg.

Če bi bil to komisar, ki krši človekove pravice, bi bil minister Klemenčič dober kandidat, za komisarja, ki se bori proti temu, pa je absolutno neprimeren, je na današnji novinarski konferenci ocenil Gorenak.

"Pravosodje imamo tako, kot smo ga imeli leta 2014, zgodilo se ni nič, on pa skuša biti nagrajen," je dejal poslanec v odzivu na kandidaturo.

Naštevanje Klemenčičevih preteklih funkcij in dejanj
Spomnil je na Klemenčičevo funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve ter njegovo revizorsko vlogo pri najemu stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Po odstopu je postal vodja Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), januarja 2013 izdal poročilo o premoženjskem stanju predsednikov strank ter zatem odstopil. Tudi takrat je opravil svoje delo, padla je vlada Janeza Janše, je dejal Gorenak in dodal, da je bil Klemenčič nato nagrajen s funkcijo ministra za pravosodje.

Spomnil je še na Klemenčičeve izjave v konkretnem odprtem sodnem primeru, v katerem je dejal, da bodo letele glave. To je bil nedopusten pritisk na pravosodje, je poudaril poslanec SDS-a in dodal, da tega ni naredil niti noben politični funkcionar v prejšnjem sistemu.

Po njegovem prepričanju je Klemenčič kršil človekove pravice veliko ljudem, zlasti v primeru poročila o premoženjskem stanju predsednikov strank, kar da je potrdilo tudi vrhovno sodišče.

Ker Klemenčič kandidira za komisarja za človekove pravice, ki se bori proti kršitvam na področju človekovih pravic, je po Gorenakovem prepričanju absolutno neprimeren za funkcijo. Ob tem poslanec upa, da bo šel minister po poti nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek, ki je neuspešno kandidirala za evropsko komisarko, ter vrhovne sodnice Nine Betetto, ki je kandidirala za sodnico na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP).