Ministrstvo bo začasno vodil Gjerkeš. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo bo začasno vodil Gjerkeš. Foto: MMC RTV SLO

Moja želja je, da bi oba sodelovala, a vem, da bi bilo pri ljudeh, ki po navadi razmišljajo o tako pomembnih funkcijah, zelo nenavadno, da bi bil eden minister, drugi pa državni sekretar.

Premier Borut Pahor
Henrik Gjerkeš
Naloge kmetijskega ministra bo začasno opravljal Henrik Gjerkeš. Foto: MMC RTV SLO
Polje
Novemu ministru dela ne bo zmanjkalo. Foto: MMC RTV SLO
Gjerkeš s podvojenimi pooblastili
Gjerkeš v Pogačnikove čevlje

Sindikat kmetov Pahorju: Hitreje in bolj resno.

Gjerkeš ima tudi pri vodenju ministrstva za regionalni razvoj veliko opravka s podeželjem, je pojasnil premier Borut Pahor. Ob tem je dejal, da se bo v prihodnje pogovarjal z dvema kandidatoma, to sta Janez Hribar in Igor Vojtic. Prvi je prodekan biotehniške fakultete, ki je na službenem potovanju na Kitajskem, drugi pa izredni profesor na fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede. Pahor upa, da bi se bo strokovnjakoma uspelo dogovoriti, da bi bil eden minister, drugi pa državni sekretar, čeprav ve, da je to skorajda misija nemogoče. Hribar se v Slovenijo vrača 6. aprila in po tem datumu bo kmalu znano, kdo bo novi minister za kmetijstvo.

V Sindikatu kmetov Slovenije pa so predsednika vlade pozvali k več resnosti in hitrosti pri iskanju novega kmetijskega ministra. Kot je v izjavi za javnost zapisal predsednik sindikata Roman Žveglič, se sprašujejo, "koliko časa bo še trajala farsa iskanja kmetijskega ministra". Opozorili so, da se kmetijstvo trenutno ubada z veliko težavami, zato od Pahorja pričakujejo več resnosti in predvsem hitrosti pri imenovanju visoko strokovno usposobljene in politično kredibilne osebe, ki bo znala voditi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Pahor in Žveglič sta pozneje v telefonskem pogovoru ugotovila skupno željo, da ta položaj prevzame osebnost, ki bo razumela težave kmetijstva in jih bo sposobna čim učinkoviteje izvrševati. Predsednik vlade je sogovornika obvestil, da je prav to razlog, da posveča iskanju novega ministra tolikšno pozornost. Žveglič pa je dejal, kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, da sindikat nima konkretnega predloga za zasedbo tega položaja, ker to sodi v premierjevo pristojnost.
Veber odstopil, ker bi mu lahko očitali navzkrižje interesov
Pahor je spomnil, da se je o vodenju ministrstva pogovarjal z Jankom Vebrom. "On je bil pripravljen sprejeti odgovorno nalogo, dokler v pripravah na zaslišanje ni ugotovil, da bo deležen vprašanja, za katerega bo moral dati odgovor, v katerega bo vnesen sum, da je pristranski. Gre za tretjo razvojno os. Ker to zahteva neke posege v prostor, je menil, da bi ljudje verjeli, da tega ne predlaga kot minister, ampak kot župan Kočevja. Zato je Pahorja prosil, da odstopi od kandidature."

Takoj nato je Pahor začel pogovore z drugimi kandidati, ki jih nikoli ni štel za drugorazredne kandidate, a je priznal, da v Sloveniji nimamo za nobeno področje neomejenega števila ljudi, ki bi bili strokovnjaki na posameznem področju in bi imeli tudi politične izkušnje, saj vendarle gre za politično funkcijo.

Minister mora biti po besedah premierja Pahorja oseba, ki je suverena. "Sam se velikokrat ne vmešavam v delo kolegov, zato menim, da mora biti močna oseba, z vizijo in pogumom za vodenje ministrstva."

Dejal je, da je imel od Vebrovega odstopa naprej v mislih dva kandidata. Tako dolgo je odlašal, ker je eden izmed kandidatov v tujini, je ugleden strokovnjak in ga premier ne more prositi, naj pride predčasno domov. Pahor meni, da bo prehodno obdobje, ko bo ministrstvo vodil Gjerkeš, trajalo okoli dva tedna. Oba kandidata bo skušal prepričati, da bi sodelovala. "Eden od njiju bo prevzel ministrstvo, o tem ni dvoma, potem pa bo eden od njiju, če bo drugi to zavrnil, predlagal novega generalnega sekretarja."

Pahor je dejal, da je ministrstvo za kmetijstvo zahteven resor, potem pa ministru v odhodu Milanu Pogačniku prepustil besedo o tem, kaj je postoril. Pogačnik je dejal, da si je ob začetku mandata prizadeval izboljšati odnos do kmetijske zemlje, razmerje do varne hrane in urediti področje gospodarstva in ribištva. Uredil je zemljiško politiko, pospremil zakon o skladu kmetijskih zemljišč, zakon o kmetijskih zemljiščih pa je tik pred tem, da gre v vladno obravnavo.

Zamenjava ministra naj bo priložnost, da se razčistijo zadeve glede afere bulmastifi
V interpelaciji je premier videl priložnost, da se razčistijo neke stvari, ki so pomembne za našo prihodnost. "Pes, ki je registriran kot nevarna žival, je raztrgal človeka. To je tragedija. Veliko jih je takoj zahtevalo razrešitev ministra Pogačnika, a takrat se še ni vedelo, kakšna je njegova subjektivna odgovornost."

"Če v času menjave ministra pes raztrga otroka, mi pa nismo naredili nič, je to moja subjektivna odgovornost, in bi zato odstopil. Zato je nujno, da se razreši, ali je šlo v tem postopku kaj narobe, in minister, ki ga bom predlagal DZ-ju, bo moral jasno odgovoriti na to vprašanje. Meni, poslankam in poslancem bo moral razložiti, ali je bilo kaj narobe," je še dejal Pahor.

564 nevarnih psov je trenutno registriranih v Sloveniji. Premier zato predlaga, da se v razumnem roku opravijo inšpekcije, ali vsi nevarni psi živijo v okoljih, kot jim jih nalaga zakon.

Bukovčeva plačala visoko ceno za prijateljstvo
Glede državne sekretarke na ministrstvu za kmetijstvo Sonje Bukovec pa je Pahor dejal, da se je od nje pred novinarsko konferenco že poslovil. Skupaj z mandatom ministra za kmetijstvo ji bo namreč opolnoči potekel mandat. Dejal je še, da je Bukovčevo vodilo bolj srce kot pamet in je z obiskom prijateljice Dee Baričevič plačala visoko ceno. Dodal je, da bi morala premisliti, da s tem spravlja pod vprašaj svojo verodostojnost, verodostojnost ministra in celo njega kot premierja.
SLS: Potrebujemo menedžerja, ne profesorja
Na premierjevo odločitev se je odzvala tudi Slovenska ljudska stranka, ki med drugim opozarja, da je "slovenske kmetovalce močno prizadelo drastično znižanje odkupnih cen pridelkov na svetovnih trgih, ki so posledica svetovne gospodarske krize". "A kljub temu slovensko kmetijstvo do zdaj ni bilo deležno skoraj nikakršnih protikriznih ukrepov s strani države niti posebnih državnih jamstev za financiranje svojih naložb. Ogromno je tudi pripomb na zamude pri izplačilih subvencij iz evropskih skladov, počasno reševanje vlog, zavlačevanje postopkov in še mnogo drugih pomanjkljivosti pri operativnem delu ministrstva."

SLS predsednika vlade Pahorja poziva, naj z izbiro kandidata pohiti, hkrati pa pričakujejo, da bo ponudil strokovnjaka z operativno–upravljavskimi sposobnostmi, ki se je v preteklosti izkazal na vodstvenih položajih v stroki in tudi v kriznem menedžmentu ter tudi dejansko pozna težave slovenskega kmeta v zadnjih letih, prav tako pa človeka s političnim občutkom, če že ne s političnimi izkušnjami. SLS opozarja, da je v zdajšnji vladi že tako preveč profesorjev. "Bojimo se namreč, da morebitni strokovni kandidat iz pedagoških vrst ne bo mogel tako hitro in učinkovito sprejemati konkretnih odločitev, ki bi šle v smeri davčne razbremenitve, povečanja konkurenčnosti in dodane vrednosti ter neposrednih spodbud slovenskemu kmetijstvu, saj so za to potrebna tudi ekonomska in ne samo univerzitetna teoretična in znanstvena znanja z resornega ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano."

Od premierja prav tako pričakujejo, kot so zapisali, "izpolnitev dane obljube, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči za razjasnitev vseh okoliščin afere bulmastifi". "Ker je omenjena afera pripomogla k odstopu dosedanjega kmetijskega ministra, je prav, da se zadeve razčistijo po hitrem postopku in se s tem naredi osnova za nov začetek ter nemoteno delo novega kmetijskega ministra, ki ga čaka mnogo pomembnih stvari, ne samo ukvarjanje z delom svojega predhodnika."

Moja želja je, da bi oba sodelovala, a vem, da bi bilo pri ljudeh, ki po navadi razmišljajo o tako pomembnih funkcijah, zelo nenavadno, da bi bil eden minister, drugi pa državni sekretar.

Premier Borut Pahor
Gjerkeš s podvojenimi pooblastili
Gjerkeš v Pogačnikove čevlje