Bo Pahorju uspelo najti kandidata za Pogačnikovega naslednika do ponedeljka? Foto: MMC RTV SLO
Bo Pahorju uspelo najti kandidata za Pogačnikovega naslednika do ponedeljka? Foto: MMC RTV SLO

Najpogosteje se omenja Alana Bukovnika, župana Radelj ob Dravi in SD-jevega poslanca v državnem zboru. Hkrati je Bukovnik tudi podpredsednik parlamentarnega odbora za kmetijstvo, Jenko je nekdanji državni svetnik, Oršanič gozdar in predsednik Okoljskega foruma, Dular pa je zaposlen na kmetijskem ministrstvu. Poleg naštetih se omenja še direktorja Kobilarne Lipica Tomija Rumpfa in nekdanjega člana nadzornega odbora Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Janeza Tavčarja.

Kandidata išče SD, saj mu v mandatu te vlade prednostno pripada kmetijski resor. Čas imajo do ponedeljka, ko mora predsednik vlade in predsednik SD-ja Borut Pahor državnemu zboru posredovati ime.

Pahor: Mislim, da bo vse v redu
Državni zbor se je z odstopom dozdajšnjega ministra Milana Pogačnika seznanil 18. marca, po poslovniku pa ima premier deset dni časa, da predlaga novega kandidata oziroma obvesti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam oz. jo bo zaupal drugemu ministru. Premier je na vprašanje, ali kandidata že ima, odgovarjal tudi danes in dejal: "Mislim, da bo vse to v redu".

V torek je kandidaturo zavrnil kočevski župan in SD-jev poslanec Janko Veber. Pojasnil je, da je vzrok za tako odločitev v postopkih, ki bi jih kot minister, odgovoren za kmetijska zemljišča, moral sprejeti, kar bi bilo predstavljeno kot navzkrižje interesov, saj je trenutno še vedno župan.

SD se je v iskanje novega kmetijskega ministra podal, potem ko je odstopil Milan Pogačnik, saj so ga kriminalisti pridržali zaradi suma korupcije, hkrati pa je bil deležen še številnih očitkov v zvezi z afero napada bulmastifov na njihovega lastnika Saša Baričeviča.

Zdaj že nekdanji minister je zanikal, da bi ravnal nepravilno ali celo koruptivno, ter pojasnil, da se je za odstop odločil iz načelnih razlogov oziroma zato, ker je nemogoče, da bi po teh dogodkih še naprej uspešno opravljal nalogo ministra.