Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 22 glasov Ocenite to novico!
Milojka Kolar Celarc
"Če smo res vsi za dobrobit državljank in državljanov Slovenije, boste vse predlagane zakonske spremembe sprejeli. Navedeni sveženj zakonov se vsebinsko navezuje in skupaj predstavlja napovedane nujno potrebne spremembe v zdravstvu. Zato nikakor ne drži očitek predlagatelja, da zakonodaja prihaja nepovezano," je navrgla pobudnikom interpelacije. Foto: Barbara Žejavac/Državni zbor

Dodaj v

Kolar Celarčeva: Vse točke interpelacije temeljijo na govoricah

Odziv na interpelacijo zdravstvene ministrice
11. avgust 2017 ob 14:54
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v odgovoru na interpelacijo v celoti zavrgla očitke kot neutemeljene. Meni, da so v njenem mandatu naredili največ doslej.

Po mnenju Kolar Celarčeve vse točke v interpelaciji, ki so jo vložili poslanci SDS-a, temeljijo na govoricah, nepreverjenih trditvah in populističnih ocenah, v odgovorih pa je vsako od postavk interpelacije "z argumenti, podatki in primeri temeljito" zavrnila.

Na očitek, da je soodgovorna za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, je odgovorila, da je odgovornost in preprečevanje in odkrivanje korupcije v pristojnosti vodstev javnih zdravstvenih zavodov in organov pregona. Ob tem pa da tudi sama skupaj s službami ministrstva ukrepa v primerih suma korupcije, pri čemer je navedla, da je podala kazenski ovadbi zaradi protipožarnega sistema na onkološkem inštitutu in zaradi energetske sanacije bolnišnice Topolšica.

"Vse moči namenjamo za iskanje rešitev za pediatrijo"
Predlagatelji v interpelaciji Kolar Celarčevi očitajo tudi odgovornost za zaplete na otroški kardiologiji na pediatrični kliniki UKC-ja Ljubljana. Ministrica je v odgovoru nanizala celotno kronologijo poteka dogodkov na programu otroške srčne kirurgije in pri službi za kardiologijo na omenjeni kliniki ter dejavnosti ministrstva.

Tako je kot popolnoma neutemeljeno označila trditev predlagateljev v interpelaciji, da ni nikoli zares ukrepala po poročilu mednarodne komisije o stanju na področju otroške srčne kirurgije. Zapisala je, da na ministrstvu namenjajo vse svoje moči iskanju rešitve, ki bo najboljša za zdravljenje otrok.

E-storitve delujejo, pravi ministrica
Očitek v interpelaciji leti tudi na odgovornost za dolge čakalne dobe. Kolar Celarčeva je pojasnila, da se Slovenija tako kot vse države EU-ja srečuje z dolgimi čakalnimi dobami, zato zavrača trditev, da je kriva za težavo dolgih čakalnih dob. Vzrok za dolge čakalne dobe pa je po njenih navedbah več napotitev na sekundarni nivo, kar je posledica podaljšanja življenjske dobe, pa tudi stavke zdravnikov ter poziva sindikata Praktikum k večjim napotitvam na sekundarni nivo.

Poudarila je, da so se čakalne dobe v Sloveniji povečevale že v letih pred njenim nastopom mandata, njihovo skrajševanje pa je prednostna naloga njenega dela in vlade. Kot je navedla, je ministrstvo skupaj z vlado izvedlo številne ukrepe za skrajševanje čakalnih dob, aktualno stanje pa po njenih navedbah kaže, da se na nekaterih čakalnih dobah že kažejo prvi učinki. Število čakajočih na prvi pregled v specialistično-ambulantni dejavnosti se je od 1. maja do 1. julija letos zmanjšalo za pet odstotkov, medtem ko se je število čakajočih na storitve v enakem obdobju zmanjšalo za štiri odstotke. Odločno zavrača očitke o nedelujočem sistemu eNapotnice, saj pravi, da eNapotnica in eNaročanje v celoti in polno delujeta.

Varčevanje ni več možno
Glede očitka, da je soodgovorna za slabo poslovanje in vedno večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov, pa je ministrica zapisala, da že od začetka mandata opozarja, da varčevanje v zdravstvu ni več mogoče, saj je v času krize zaradi varčevalnih ukrepov izgubilo veliko sredstev. Dodala je, da je prvič po letih stagnacije zagotovila dodatna sredstva za zdravstvo in začela z ukinjanjem varčevalnih ukrepov.

Široko je tudi pojasnila, kateri zakoni in podzakonski akti so bili v času njenega mandata sprejeti in kateri so še v pripravi oz. v postopku sprejemanja, predlagateljem pa vrača žogico, da očitki v interpelaciji glede zakonodaje izvirajo iz konceptualno različnih stališč.

Sicer pa Kolar Celarčeva trdi, da so v njenem mandatu glede na dejstvo, da se je v šestih letih pred začetkom njenega mandata na tem mestu zamenjalo šest ministrov in sta doslej mandat v celoti izpeljala le Dušan Keber ter Božidar Voljč, storili največ doslej.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
theone
# 11.08.2017 ob 15:38
reforme po 3letih še ni in je tudi ne bo, vrste umetno ustvarjene (pred l. 2013 in 2014 jih ob istem ali manj denarju ni bilo), zdravstvo se zasuva z denarjem, zdravstvena blagajna kljub temu da je 70% zavarovalnic in celoten ZZZS v javnih rokah v totalnem kolapsu in nevzdržna, 2-3 čakalna doba na operacijo

super dela tale ministrica iz vrst smc, za pohvalit, ampak kar voliš to imaš, predlagam da drugo leto narod ponovi zadevo, da se bo potem spet 4 leta čudil kaj za vraga (ne)delajo
rabelj
# 11.08.2017 ob 17:25
Ta ministrica je sicer res namenila več denarja "za skrajševanje čakalnih vrst" ki pa je vglavnem šel v žepe koncesionarjem tipa Zorč, Bitenc... Tudi druge vrste privatnega dela zdravstvenega sistema (dobavitelji zdravil in zdravstvene opreme) se ni dotaknila. In to kljub temu da je g. Pezdir našel uradne dokumente ki dokazujejo ne samo korupcijo pač pa že praktično kriminal.

Za sam javni zdravstveni sistem pa je naredila le ogromno zmešnjave in slabih ukrepov!
lordstandish
# 11.08.2017 ob 15:41
ministrica je le ogledalo vlade ki jo vodita smc in sd = pasivna, brez reform, brez ukrepov, brez ičega da bi narod živel lažje in bolje, le javni sektor zasuvajo z denarjem ki ga vzamejo delavnemu človeku in gospodarstvu
ob ogromnih davkih narod na zdravnika čaka 2leti, na sodnika 5 let, na gradbeno dovoljenje 10 let, na upravni enoti po eno leto, vozi se po luknjastih cestah in propadlih tirih

ampak narod se ne pritožuje dokler je ljubljanska birokratska buržoazija na oblasti, važno da ni JJ
007jamesbond
# 11.08.2017 ob 16:30
Odločno zavrača očitke o nedelujočem sistemu eNapotnice, saj pravi, da eNapotnica in eNaročanje v celoti in polno delujeta.

Ja, odlično delujejo eNapotnice. Zadnjič sem jih moral po pošti pošiljat na ustanovo, kamor sem naročal svojo babico na pregled.
povratnik12
# 11.08.2017 ob 17:27
Ministrica je samo na papirju in po plači. V zdravstvu vladajo lobiji in če bo uspešno slalomirala med njimi se bo obdržala. če pa samo malo dregne preveč v eno luknjo, pa adijo stolček
xerces8
# 11.08.2017 ob 17:06

stari maček je napisal(-a)

druga vlada JJ je znižala zdr.storitve za 30% in ta denar zdtavstvu sedsj manjka.

Če je ta denar bil vzet po nepotrebnem, pa ga naj Cerarjeva vlada vrne.
Aja, ne gre, ker je drugje primanjkovalo, kajne?

Najlažje je za vse okriviti jajota.
lordstandish
# 11.08.2017 ob 16:42
@stari macek

Prakticno ista garnitura je na oblasti ze 20let: smc=lds, sd in desus
bayernkini
# 11.08.2017 ob 15:05
Sicer pa Kolar Celarčeva trdi, da so v njenem mandatu glede na dejstvo, da se je v šestih letih pred začetkom njenega mandata na tem mestu zamenjalo šest ministrov in sta doslej mandat v celoti izpeljala le Dušan Keber ter Božidar Voljč, storili doslej največ.
storili doslej največ
ŠKODE... škoda se samo nadaljuje korupcija raste ,statistično ljudje umirajo prej in več ..
lordstandish
# 11.08.2017 ob 16:46
@stari macek

Ce v zdravstvu manjka 30% denarja bi smc in sd to lahko v 3letih dvignila kajne? Pa nista ker noceta in neznata
peacebok
# 11.08.2017 ob 17:54
Skrajni čas da odstopi!
djdj
# 11.08.2017 ob 17:22
Meni, da so v njenem mandatu naredili največ doslej.
Ob zdravtvenih temih, mi državljanu ni do smeha. Veliko jo plačujemo za aktivno opravljanje funkcije, ne izgovore. Ne "pokati vicev", ministrica!
internazionale
# 11.08.2017 ob 15:35
@stari maček

Lahko argumentirate, prosim?
NNNP
# 12.08.2017 ob 08:50
Morda bi ji verjel takrat, ko bi iz tujine povabila dokazano dobrega, nepodkupljivega strokovnjaka, ki bi ga postavila za direktorja ukc, mu pustila proste roke in mu dajala popolno podporo. Ampak v tem primeru ne bi bila dolgo ministrica.
AMFIBIJA
# 12.08.2017 ob 06:07
MILADOJKA JUNID IN INTERPRETACIJA

Pesmico o Miladojki peti,
tudi dobro glasbeno podprto,
zdi se kot z razumom zdravim sprto,
a poskusimo jo razumeti.

Svojčas je prekladala finance,
dobro se mendá zavarovala,
v druge vode se potem podala,
saj domače vse so ji uzance.

Vodja benda jo za pevko vzame,
skrb pa njena celostno bo zdravje,
kar zapoje, njemu vedno prav je,
da le poslušalce s tem razvname.

Petje njeno bálzam je za zdravje,
vodja milo vsem dopoveduje
in od Miladojke pričakuje
polifonično koncertno slavje.

Za užitke zdrave virtualne,
ki jih glasba njena zdaj ponuja,
je zares potrebna skrajna muja,
tega vrste so dokaz čakalne.

Kajpak niso vrste to za karte
za koncerte njene in nastope,
na predčasne čaka se pokope
in vnaprej vplačujejo se parte.

Miladojka pevka ni zabavna,
dasiravno se z nasmeški sili,
njeni zvoki nikdar niso mili,
hrapavost oblika je pojavna.

Silno slišal vedno boš hreščanje,
poslušalstvo vidno negoduje,
ta jezi se, oni glasno psuje,
včasih sliši se celo streljánje.

Miladojke dosti to ne gane,
a so spomnili jo na obvezo,
da kot pevka dala je zavezo,
naj se končno vendar malo zgane.

Pravijo ji, naj se reformira,
celostno pripravi naj reformo,
spremeni podobo, vtis in normo,
zdravje naj ne bo ji več ovira.

Miladojka resno vse obljublja,
dasiravno ji talenta manjka,
mošnja pa z denarci je pretanka
in še tisto v prazno se izgublja.

Pa domisli takšne se rešitve:
v glasbi so pomembni interpreti,
treba je le prave v službo vzeti,
to privedlo bo do pomiritve.

Misli, da bo to rešitev prava,
s tem ko sile zdrave angažira
in ustrezno jih interpretira,
koza da bo cela in pa zdrava.

V interpretativni silni vnemi
bistvenega vendar ne opazi,
da zadeva je že v tisti fazi,
ko se komaj še drži nad tlemi.

Da se nič več ne interpretira,
pevka naša komajda dojame,
ko za dobro zdrava pamet vzame:
Miladojko se interpelira.
zml
# 11.08.2017 ob 16:38
Govorice...pravijo tudi, da je dobra mačka.
galoper
# 12.08.2017 ob 11:09
Množica prej verjame vesti iz 'rekla - kazala' kakor strokovni razlagi.
vsenior
# 11.08.2017 ob 17:14
Za zdravstvo se nabere 3,2 miliarde €. Dr. Stare, tudi športni komentator pravi, da je denarja dovolj, le prerazporejen ni prav.

Menim, da ima zelo veliko vlogo za tako slabo kvaliteto zdravstvenih storitev v Sloveniji in posledično dolgih čakalnih vrstah ZDRAVSTVENI SVET. (ZS) V njem so zbrani eminentni zdravniki, elita, za katero vemo, da ne bo postorila prav nič, pač pa se bo borila, da ostane zdravstvo tako, kot je. ZS bi moral po tekočem traku uvajati nove sisteme zdravljenj, že na začetku bolezni pacientov in ne, da se čaka kako leto ali dve, da se bolezen do konca razvije, Rešitev potem vidijo le v amputacijah ali rigoroznih operacijah. Tu je razlog, da zmanjka denarja, posegi pa so dragi.

Pohlep po denarju dela čakalne dobe. 6 ministrov se ni želelo bockati z zdravniki, zato so odstopili. Ministrica je žal podlegla tem pritiskom in lobijem. Zelo žalostno, Prihodnjost zdravja Slovencev in Slovenk žal vidim v privat plačilih (vsaj hitro boš na vrsti) Strokovnost pa bo še naprej zelo zelo vprašljiva. Največja prednost privat plačila in takojšnje obravnave je ta, da se bolezen ne razvije v težjo obliko, ki jo je potem skoraj nemogoče ozdraviti.. Ta obstoječi zdravstveni sistem dela invalide. Najhujša retardiranost pa je, ko v zapisnik o bolezni vpišejo operacija uspela, pacient pa je ostal trajni invalid (zaradi prepozne obravnave)! Najtežje operacije pa ti privat sanatoriji ne delajo. So le nabiralci "jurčkov".
Epafrodit
# 11.08.2017 ob 21:13
...vse točke v interpelaciji, ki so jo vložili poslanci SDS-a...

...imajo cilj razmajati sedanjo garnituro pri koritu in ustvariti pogoje, da lahko sami zopet prilezejo do - ups - v korito. Vse je to "ista klasa ista rasa". Vse vlade po osamosvojitvi so nas postopoma, po principu "ubijem te nežno" , vodile v sedanje sra... na področju zdravstva. Nekaj od tega trenutnega in preteklega sra... si lahko preberete v zadnjem Nedeljskem dnevniku, v rubriki Šepet izpod peresa Aleksandra Lucuja.
JJstyle
# 11.08.2017 ob 16:21
Malo denarja, malo muzike. Se bo treba že enkrat sprijaznit, da za pol manj denarja namenjenega za zdravstvo, kot ga namenja Avstrija, ne moremo pričakovat avstrijskega nivoja zdravstvenih storitev. Malo bolj pogosto bomo od zdravnika slišali odgovor "bo že zemlja vzela", pa ga bomo zvozili, dokler ga bomo.
kapljač
# 13.08.2017 ob 09:31
Izobraževanje in k pameti usmerjevanje naroda , se je končala z osamosvojitvijo Slovenije.
Od tega časa dalje so ljudje prepuščeni samemu sebi.

Ne moti jih, da se ob toćah in nevihtah ustavljajo pod mostovi , tuneli. Ne moti jih, da bi se pred prehodom za pešce , vedno morali ustaviti , ko nanjo stopi pešec. Ne moti jih, da ob nesrečah na avtocestah, zastoje prenašajo tako, da igrajo nogomet ali se sprehajajo naokoli.
Ne moti jih , da gre državi slabo, nič ne store, da bi državi šlo bolje. ( Drugod gredo na ceste, da bi si izborili boljše pogoje) Naša pa gredo s trebuhom za kruhom raje k tujcu.
Nula zavesti, nula ponosa .
In najbolj moteče je, da reda, po katerem se bo državljan usmerjal, v državi politika niti ne želi ustvariti ,
Če se igra nogomet ob zamaških. Zakaj pustiti policijo jamrat . Poslat ekipe s helikopterji in kasirat da bo joj. Enako , se parkiraš pod most ali tunel, zaplenit avto. Raje si kupi bicikl, avto ni zate.
Nisi ustavil pešcu? Boš pešec v bodoče tudi sam.
Kar se Janezek kulture ne nauči, se jo bo naučil ko jo bo moral plačat.
Ko bo Janezek hotel boljšo plačo, bo šel prej na svojo cesto, kot na pot proti tujini , da si izbori življenjske boljše pogoje.
Ko boš Janezek končno uvidel, koga si ves čas volil v politiko, je čas da se z glavo zaletiš v prvi zid. Da se ti vsaj zabliska, če že tega ne veš. ( Sej poznaš Janezek, tisti ljudski pregovor; da bika je treba med roge, vsekat, če ne ve zakaj , da se mu to nekaj , vsaj zabliska)

V zdravstvu odkar smo osamosvojeni, se nisi naredili tolikšni premiki, kot so se ravno v času Celarčeve. Pa vam spet ni prav?
"Se vam ponudi dlan, hočete roko utrgat pa v rami". To ravnanje pa več ni "po Slovensko". Temveč- no, če povem, bo post brisan. "Strojanovi " bi se pa smejali enkrat več.
kapljač
# 13.08.2017 ob 09:13
Množica prej verjame vesti iz 'rekla - kazala' kakor strokovni razlagi

In je pogosto res , da ljudje kar izpodbijajo ali zagovarjajo tega ne počno zgolj po svoji pameti, temveč se zanašajo na pamet tega, ki jim prevede "rekla kazala", in jim je razlaga bolj dosegljiva. Ne vprašajo pa se ali je korektna.

Če bo strokovna javnost, v narodu hotela imeti sogovornika, ga bo morala najprej izobrazit.
povratnik12
# 11.08.2017 ob 17:30
rabelj

# 11.08.2017 ob 17:25
Prijavi neprimerno vsebino

In to kljub temu da je g. Pezdir našel uradne dokumente ki dokazujejo ne samo korupcijo pač pa že praktično kriminal.

Pezdir je morda res kaj naše, vendar nič od tega, ker ni po galami ki jo je uprizoril, nič od tega pokazal
Kaj pa je korupcija? to ni kriminal?
kapljač
# 12.08.2017 ob 11:04
interpelacije radi zadostnih kvot interpelacij, da bi se dokazovala delovna vnema. To je šele noro, kar se dogaja v našem političnem sistemu .

Če bi izločli iz parlamenta vse ki so starejši od 30 let , bi šlo vse v bolj pravo smer. "Starci" z leti postajajo pač otročji. "Vsakega hudirja bodo ušpilali", da bi dobili pozornost, kot znajo pozornost iskati tudi majhni otroci.
božo1
# 11.08.2017 ob 23:42
Seveda, da ni nobene dileme, kako se je času zdravstvenega ministrovanja v tej vladi naredilo neprimerljivo največ koristnega na področju organizacije in urejanja razmer v slovenskem zdravstvu.
Seveda je pa res, da je za tako prepričanje potrebno imeti nekaj več splošnega znanja in seveda tudi objektivnega poznavanja razmer za pretekla obdobja.
povratnik12
# 11.08.2017 ob 17:20
lordstandish

# 11.08.2017 ob 16:42
Prijavi neprimerno vsebino @stari macek

Prakticno ista garnitura je na oblasti ze 20let: smc=lds, sd in desus


an ni to že 70 let ? če dodamo še KPS = SDS
stari maček
# 11.08.2017 ob 16:18
Je kateri minister bolje delal vas vprašam,če bi ne bi bila danes katastrofa v zdravstvu,nobeden ni naredil nič stisnir rep med noge in šel sedaj so pa oni najbolj glasni.
stari maček
# 11.08.2017 ob 16:23
15.41 ampak to je inventura 10 let in se na da v enem mandatu popravit,luknjaste ceste in zastarela železnica,vse to se sedaj obnavlja ni se pa neredilo čisto nič v času debelih krav,nato je pa prišla svet.g.kriza v katero smo stopili nepripravljeni goli in bosi,počasi se pobiramo in to brez trojke.
stari maček
# 11.08.2017 ob 16:18
Saj sem napisal argumente.
kapljač
# 11.08.2017 ob 16:20
Kolar Celarčeva: Vse točke interpelacije temeljijo na govoricah
Verjamem!
"Šank politika" desnih, da te ni, v parlamentu ne bi imeli kaj početi.
stari maček
# 11.08.2017 ob 15:32
Umirajo zaradi anomalij prejšnjih ministrov,Celarčeva in niti kdo drug pa ne more naenkrat vse popravit,druga vlada JJ je znižala zdr.storitve za 30% in ta denar zdtavstvu sedsj manjka.
Kazalo