Slovenija
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 14 glasov Ocenite to novico!
Avstrija, zastava
Stranke vladajoče koalicije, poleg Zelenih še socialdemokrati in ljudska stranka (ÖVP), predlog besedila nove ustave podpirajo. To pa ne velja za svobodnjake (FPÖ) in Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ). V stranki Team Kärnten se še niso odločili, ali bodo predlog nove ustave podprli. Foto: Pixabay

Dodaj v

Koroški Slovenci bi popravili 5. člen koroške deželne ustave

Celovški odvetnik Rudi Vouk svari, da je osnutek slab
20. april 2017 ob 20:36,
zadnji poseg: 20. april 2017 ob 20:45
Celovec - MMC RTV SLO, STA

Krovne organizacije koroških Slovencev so posredovale pripombe in predloge za spremembe zadnjega osnutka deželne ustave avstrijske Koroške. Nanašajo se na 5. člen osnutka.

Krovne organizacije koroških Slovencev, Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), Skupnost koroških Slovencev in Slovenk (SKS) ter Zveza slovenskih organizacij (ZSO), predlagajo, da 5. člen deželne ustave med drugim določa:"Varovati in podpirati je treba jezik in kulturo ter obstoj in ohranitev narodne skupnosti. Skrb dežele velja enakopravno za vse prebivalce dežele."

V zadnjem kompromisnem predlogu nove deželne ustave je zapisano, da je nemščina deželni jezik, avstrijska Koroška pa priznava jezikovno in kulturno raznolikost, ki se na avstrijskem Koroškem odraža v slovenski narodni skupnosti.

Koroška Slovenka Zalka Kuchling iz vrst koalicijskih Zelenih in podpredsednica SKS-ja je že v sredo izrazila zadovoljstvo z doseženim kompromisom, podobno je menil tudi predsednik ZSO-ja Marjan Sturm.

Vouk: Osnutek omiljen zgolj v odtenkih
Drugačnega mnenja je celovški odvetnik in nekdanji predsednik NSKS-ja Rudi Vouk, ki je pojasnil, da je novi predlog v odtenkih boljši od prejšnjega, ki je bil dobesedno nevaren, saj je poudarjal izključno nemščino kot deželni jezik, kar bi pomenilo, da bi se na vseh področjih, ki niso izrecno zaščitena v korist manjšine, uveljavila nemščina. To je zdaj nekoliko omiljeno.

Opozoril je tudi na bistveno odstopanje v primerjavi z avstrijsko zvezno ustavo, ki predvideva, da je treba zaščiti in spoštovati obstoj in razvoj narodnih skupnosti, deželna ustava pa naj bi zdaj govorila samo o zaščiti kulturne dediščine in tradicije.

"Pesimisti lahko še vedno vidijo možnosti za restriktivnejše interpretacije, zato s tem predlogom ne moremo biti zadovoljni. Trenutno smo ravno pri tem, da preprečimo najhujšo škodo," je še dejal celovški odvetnik.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
mihael1
# 20.04.2017 ob 21:52
Strinjam se z Voukom - s tem predlogom nismo zadovoljni - slovenščina je na določenih območjih avstrijske koroške enakopraven jezik z nemščino in tako bi moralo biti zapisano.

Vse ostalo vodi samo navzdol - ostala dve predstavnika slovencev pa ne vidita daleč pred svojim nosom in bi ju morali odpoklicati. Naj predstavljata samo sebe , če hočeta.
AM
# 20.04.2017 ob 21:53
"Krovne organizacije koroških Slovencev, Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), Skupnost koroških Slovencev in Slovenk (SKS) ter Zveza slovenskih organizacij (ZSO),"

Če niso tile idi*ti. Ker imajo kar 3 organizacije, so razdrobljeni. Če bi imeli le 1 močno organizacijo, se to ne bi dogajalo.
POIVRE
# 21.04.2017 ob 07:38
Čas je za notifikacijo nasledstva avstrijske državne pogodbe.
mirror
# 23.04.2017 ob 14:20
Zavedajte se da koroški Slovenci živijo v Avstriji. Tam se imajo zelo dobro, glede na to, da se nihče ne preseli k nam ali išče službo pri nas. Vsi koroški Slovenci govorijo tudi brezhibno nemščino, tako da je slovenski jezik več ali manj le folklora in priročno jabolko spora in obračunavanj med tamkajšnjimi strankami.
u qratz
# 21.04.2017 ob 07:09
ti so za mene daleč najslabši sosedje
MZ
# 22.04.2017 ob 09:09
Imam občutek, da se koroški Slovenci še med sabo ne uspejo popolnoma uskladiti, potem pa je tu še brezbrižnost naše države.
Anves
# 21.04.2017 ob 08:34
In kje je zdaj stališče SLO politike za spremembe zadnjega osnutka deželne ustave avstrijske Koroške?. Sta se Kohl in Barbika spet podelala pred Avstrijsko politiko in bojazljivo molčita?
Kazalo