Slovenija
Karl Erjavec, Gorazd Žmavc, predstavniki slovenske manjsine na avstrijskem Koroškem
Po srečanju so predstavili dve mogoči rešitvi, in sicer, da se izpusti del, ki omenja nemščino kot edini deželni jezik, ali pa se doda besedilo, da je na naselitvenem območju slovenske narodne skupnosti deželni jezik tudi slovenščina. Foto: BoBo
Karl Erjavec, Gorazd Žmavc, predstavniki slovenske manjsine na avstrijskem Koroškem
Erjavec je po srečanju na zunanjem ministrstvu dejal, da je velik korak naprej to, da bo prvič po letu 1918 v koroški deželni ustavi ponovno omenjena slovenska narodna skupnost, vendar se je treba uskladiti še glede dela besedila, kjer piše, da je nemščina edini deželni jezik. Tega zapleta pa po njegovih besedah ne bo težko rešiti. Foto: BoBo
VIDEO
Bi Slovenija manjšino lah...
VIDEO
Sestanek v Ljubljani zara...

Dodaj v

Že bolj pomirjujoči toni: "Slovenščina na Koroškem je in bo"

V Ljubljano prišli predstavniki slovenske manjšine
20. februar 2017 ob 07:46,
zadnji poseg: 20. februar 2017 ob 16:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zaplet glede spreminjanja koroške deželne ustave, ki bi kot deželni jezik vpeljal zgolj nemščino, se lahko reši brez večjih težav, so optimistični udeleženci sestanka v Ljubljani.

Zunanji minister Karl Erjavec in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc sta se sešla s predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

Erjavec je po srečanju na zunanjem ministrstvu dejal, da je velik korak naprej to, da bo prvič po letu 1918 v koroški deželni ustavi ponovno omenjena slovenska narodna skupnost, vendar se je treba uskladiti še glede dela besedila, kjer piše, da je nemščina edini deželni jezik. Tega zapleta pa po njegovih besedah ne bo težko rešiti.

Po srečanju so predstavili dve mogoči rešitvi, in sicer, da se izpusti del, ki omenja nemščino kot edini deželni jezik, ali pa se doda besedilo, da je na naselitvenem območju slovenske narodne skupnosti deželni jezik tudi slovenščina.

Prednosti poznavanja slovenščine za potrebe turizma
Sicer je avstrijska Ljudska stranka (ÖVP) sprva sama predlagala omembo nemščine in slovenščine, vendar je nato vzela svoj predlog nazaj, je spomnil predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik.

Krovne politične organizacije slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem so deželni vladi posredovale svoje skupno stališče, kjer so pozdravili omembo slovenske narodne skupnosti, a kritično nastopile proti omembi nemščine kot edinega deželnega jezika.

"Naš skupni cilj ni konflikt, ni polarizacija. Naš skupni cilj je v usklajevanju in dogovarjanju tudi s Slovenijo, da dosežemo, da se te spremembe vključijo v besedilo tako, da bo na koncu deželni zbor sprejel tista določila, ki smo jih predlagali, in slovenščino kot drugi deželni jezik," je povedal Sadovnik.

"Verjetno so se tisti, ki so vnesli predlog o nemščini kot edinem deželnem jeziku, taktično ušteli, verjetno so mislili, da bodo s tem dobili to ali ono politično prednost, a to se ni zgodilo," je povedal podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Rudi Vouk. Dodal je, da so se razmere za slovensko narodno skupnost v zadnjih letih izboljšale in da gre celostno gledano za pozitiven razvoj.

Predsednik Enotne liste Gabriel Hribar je dejal, da je javnost na avstrijskem Koroškem že spoznala, kakšen potencial ima slovenščina za celo deželo, in poudaril prednosti poznavanja slovenskega jezika v turizmu.

Sadovnik in Erjavec sta še poudarila pomen skupnega odbora avstrijske Koroške in Slovenije, ki je pripomogel k izboljšanju in krepitvi odnosov.

Kritika slovenskih medijev
Predsednika Zveze slovenskih organizacij na Koroškem (ZSO) Marjana Sturma pa je presenetil odziv slovenskih medijev, zaradi katerih se je zazdelo, da so se odnosi poslabšali. Kot je dejal, so odnosi na avstrijskem Koroškem v dobrem stanju in dialogi uspešno potekajo. "Optimističen sem, da bomo stvari razrešili, in slovenskim medijem lahko rečem, da ni vzroka za paniko," je dodal.

Vouk je še dejal, da je Koroška s predlogom nove deželne ustave dala negativni odgovor na vprašanje, ali je pripravljena prostovoljno storiti kaj več, kot je tisti minimum, ki ga predvideva zvezna ustava. Tako kot drugi predstavniki je prepričan, da je treba bodisi črtati nemščino kot deželni jezik bodisi pa dodati slovenščino. "Vseeno je treba biti previden in si pridržati druge korake, če tega uspeha morda ne bi bilo," je dejal o usklajevanju glede deželne ustave, vendar ni navedel, kaj bi lahko bili ti drugi koraki.

Srečanja na višji ravni
Erjavec je dodal, da se bo na temo nove deželne ustave avstrijske Koroške v torek v Ljubljani srečal z deželnim glavarjem avstrijske Koroške Petrom Kaiserjem, s katerim se bosta pogovarjala glede možnosti, kako oblikovati ustrezno besedilo deželne ustave.

Erjavec upa, da bo Kaiser, s katerim ima dobre odnose, podprl kompromisno rešitev predstavnikov koroških Slovencev in da bo po potrebi opravil ustrezne pogovore tudi z avstrijskim zunanjim ministrom Sebastianom Kurzem. "Bom pa svoje dejavnosti prilagodil glede na položaj," je zagotovil.

G. C., T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Krimsky
# 20.02.2017 ob 08:18
Rajši napravimo NAŠO deželo tako, da bodo ... Avstrijci hodili delat – k nam!
Korošec
# 20.02.2017 ob 11:09
@firtoh
Avstrijski Korošci itak govorijo narečje in ne slovenskega jezika.


Ha ha, koroščina je izvirna Slovenščina če ti še ni jasno, ne poznaš zgodovine lastne države.
HOR
# 20.02.2017 ob 11:27
Ali bo Slovenska kokoš spet počepnila ali pa bo Putina uradno obvestila, da se ima za naslednico Avstrijske državne pogodbe (politični maneken Pahor tega Putinu ni niti omenil)
Zakaj se Slovenija tu prostovoljo in proti svojim nacionalnim interesom postavlja v podrejen položaj. Smrdi na kravjo kupčijo in izdajo Slovenskih nacionalnih interesov...

,,,Češka je brez omembe vrednih frustracij že leta 2004 Moskvo uradno obvestila, da se ima za naslednico ADP... LINK
PICENG
# 20.02.2017 ob 08:19
Glavar Kaiser pred dvema dnevoma: ....Zapis nemščine "kot deželnega jezika tako kot jezika zakonodaje" je bil kompromis z Ljudsko stranko (ÖVP) in, pravno gledano, nima negativnih posledic za slovensko narodno skupnost, je zatrdil. Le tako je bilo namreč po njegovih besedah mogoče prepričati prvega moža ÖVP-ja Christiana Bengerja, da je privolil v omembo slovenske narodne skupnosti v 7. členu.
Zapis, ki kaže na to, kako zelo Nemci (Avstrijci) podcenjujejo Slovence. Prastrah (ki je itak votel, okoli ni pa nič) je na Koroškem očitno še kako prisoten. Citat: "Kot so utemeljili spremembo svojega stališča, so od prebivalcev avstrijske Koroške v zvezi z omembo slovensko govorečih deželanov v novi deželni ustavi dobili veliko negativnih odzivov".
Kaj pa negativni odzivi manjšine? Ki je včasih bila velika večina? To nič ne šteje?
tomo098
# 20.02.2017 ob 14:14
"... Avstrijski Korošci itak govorijo narečje in ne slovenskega jezika.Podobno kot Rezijci,ki jih živ bog ne razume.Že pri RTV prispevkih sem opazil podnapise,če je bil govorec klen Prekmurec,da ne govorim o komentarjih,ki so spraševali,v katerem jeziku je pela Zorjanova... "

Kaj pa je slovenski jezik? A to je uno, kar se spakujejo po Pop TV in Kanal A in ljubljanskih kafičih? Smešno mi je, recimo, ko 90% Slovenije uporablja neko slovnično obliko, razen omejenih centralnih koliščarskih skupnosti, potem pa poslušaš tam razne bizarne ugotovitve kdo govori narobe in kdo ima smešen naglas ipd. To je višek te razgledanosti, domoznanstva in jezikovne, da ne rečem obče kulture, v kotlinah in dolinah.
Zoro27
# 20.02.2017 ob 13:29
Erjavec je zraven, znak za alarm!
Wasabi
# 20.02.2017 ob 11:34
Avstrijski Korošci itak govorijo narečje in ne slovenskega jezika.

? Pa saj še v Sloveniji samo slavisti med poučevanjem govorijo slovensko, drugače pa vsi narečno.
Do Brasil
# 20.02.2017 ob 12:46
@PICENG, @HOR

Me veseli, da se kdo spomni na Avstrijsko drzavnon pogodbo. Razen 7. clena, ki govori o zasciti manjsin (slovenske in madzarske) v Avstriji, in nekateri mislijo, da je to relikt zgodovine, je za Slovenijo pomemben tudi 5. clen ADP, ki govori o ureditvi nase severne meje po II svetovni vojni. Uradno namrec od l.1991 NIMAMO dolocene severne meje z Avstrijo! (Aha, v linku od HORa imate razlozeno, ce koga zanima mu priskrbim se kaksno branje).

Skrbi me pa, da teli nasi politiki niti z besedico ne omenijo ADP. Skrajni cas, da se organizira nek protest pred zunanjim ministrstvom!

Pa se nekaj: tukaj nekateri mislijo, da je to zgolj lepotno vprasanje jezika. Ni ne! Je obravnavanje Slovencev kot drugorazrednih drzavljanov, ki so zato izpostavljeni sikaniranju in zapostavljanju. Tudi v Italiji.
HOR
# 20.02.2017 ob 12:04
Avstrijci izkazujejo znake nedopustnega balkanskega nacionalizma in sistematičnega izigravanja ADP v škodo Slovenske manjšine in zato potrebujejo našo uradno kontroloc- sami je niso sposobni izvajati, druge pa to ne zanima. Mogoče pa se bo Hrvaška prijavila za naslednico ADP (ima pravico)...
Bomo skupaj z rojaki na A Koroškem spet kratko potegnilii in se najedli le kalimerovstva naših odgovornih politikov in diplomacije...
Vili
# 20.02.2017 ob 18:05
Kaj pa v Sloveniji? Se bo še govorilo slovensko? Nekak festival popevcič EMA nam žal pravijo da ne bo več dolgo Slovenije v Sloveniji!
Bolek
# 20.02.2017 ob 14:19
V času socializma so nas Koroški Slovenci bolj zaničevalni obravnavali, kot pa Koroški Avstrijci. Samo spomnite se slovenske trgovine "Male" tik za mejo, katera je obogatela z slovenskimi kupci. Tam so nas obravnavali kot zadnji drek. Gospod Male pa je bil Koroški Slovenec!

Jaz sem bil tam samo enkrat in nikoli več, takega ponižanje nisem doživel nikjer drugje! Raje sem bil brez kave in pralnega praška, kot pa da bi se pustil še enkrat tako ponižati. Če je bila nuja, sem raje odšel v Graz, kjer so bili ljudje prijazni in te niso poniževali.

Celovec je eno zakotno zatohlo mesto, kot da bi prišel v srednji vek.
Graz pa je svetovljansko odprto mesto, ljudje so vedri in prijazni.
misterij1234
# 20.02.2017 ob 16:08
Zopet dokazano,da je zunanje ministrstvo s svojimi diplomati sladko spančakalo,ko se Avstrijci dogovorjali in dogovorili novo ustavo.Ali je Karel Veliki že odstopil in tudi kvazi minister Žmavc tudi z njim.
Do Brasil
# 20.02.2017 ob 13:16
Za tiste, ki mislijo, da vprasanje ni pomembno:

V Sloveniji se nekateri obnašajo kot plemena v boju proti drugim plemenom. Zrele nacije pa ne ravnajo tako. Martin Fritzl, diplomska naloga

Minilo je 10 let, KHD je 1968 začel izdajati svoj list »Ruf der Heimat« (Klic domovine, od 1987 naprej »Der Kärntner«)... Oktobra 1970, ob 50. obletnici plebiscita, je izšla 14. številka tega glasila. V njej je bil zapis, ki govori o tem, da bo na Koroškem obrambni boj končan šele tedaj, ko ene od obeh narodnosti ne bo več.

Naslednja večja akcija KHD-ja, skupaj z brambovci in s svobodnjaško stranko (FPÖ), je bila od leta 1983 spet namenjena šolstvu. Propagirali so dosledno ločitev otrok in tisti, ki bi jih starši prijavili za dvojezični pouk, naj bi hodili v t. i. središčne šole. To se je očitno tudi širši javnosti zdelo preveč radikalno, nemškonacionalne organizacije so bile izpostavljene očitkom rasizma in apartheida
Do Brasil
# 20.02.2017 ob 12:54
Evo, sem sel brat clanek iz Mladine in sem nasel tisto, kar imam na sumu:

Diplomat Matjaž Jančar pa je v svojem znanem delu Slovenska zunanjepolitična razpotja edini zapisal javno skrivnost, in sicer da naj bi Avstrija pogojevala priznanje Slovenije z njenim odnosom do ADP. Dejstvo namreč je, da je Slovenija v odnosu do Italije nasledila vse nekdanje pogodbe, v odnosu do Avstrije pa zgolj določene. Izpuščene so bile tudi vse tiste, ki so se navezovale na ADP. Zato je bil kritičen do slovenske moralistične politike v odnosu do Avstrije, ki jo je imenoval kar politika »Danke Österreich«.
Cinik
# 20.02.2017 ob 10:07
Zakaj sploh delajo novo ustavo?
--------------------------------------------------------------
Tako Ljudska stranka (ÖVP) kot Socialni demokrati (SPÖ) trepečejo pred Svobodnjaki (FPÖ). Koalicija ÖVP-SPÖ-Zeleni kot glavni razlog nove ustave navaja odpravo proporcionalnega volilnega sistema, kar zahteva prenovo deželne ustave z dvotrjetjinsko večino, katero ÖVP-SPÖ-Zeleni na tesno tudi tvorijo. Svobodnjaki so kot stranka, ki profitira od vloge opozicije, proti odpravi proporca. Podobno bi utegnilo veljati za Zelene, ki pa so v tem primeru pač del koalicije in njene dvotretjinske večine - v primeru njihovega nasprotovanja bi za odpravo proporca morali glasovati Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) in Lista Stronach, oboji s svojimi zahtevami in terjatvami, ki niso po okusu Zelenih.

Tako nastane poskus Ljudske stranke, profitirati od odprave proporca in hkrati ujeti čimveč potencialih volilcev Svobodnjakov. Ob tem se seveda raje postavi proti slovenski manjšini kot tveganju izgube glasov. Nasploh gre za poskus kompromisa koalicijskih strank, sebi zagotoviti volilce, ki drugače masovno romajo k FPÖ.
kotzi
# 21.02.2017 ob 07:55
hm..a je sploh kaj bilo narobe..nasi zamejci pravijo da ni nic narobe,.,.da bo slovenscina ostala..torej je ta novica bila zanalasc sproducirana da se ne bi ukvarjali z nasimi problemi...kak fake news...cisto mozno
Bolek
# 20.02.2017 ob 19:33
Ti slovenski Korošci na sliki, so Slovenci samo takrat, ko je potrebno pokasirati kak denar, če pa denarja ni, pa se poskrijejo.

Rudi Vouk je pa tako ali tako stari znanec policije, skozi koroške vasi divja s hitrostjo 100 km/h in več.
kasandra
# 20.02.2017 ob 15:17
@firtoh
Koroški Slovenci govorijo narečja in ne le narečje, čisto tako kot v Sloveniji. In ta narečja so prav tako blizu ali daleč zborni slovenščini kot vsa druga v Sloveniji. Imajo seveda nemške izposojenke, tako kot imajo Primorci italijanske in Prekmurci madžarske. Podoben si tistemu kovaču iz slovenske literature (in iz po vsej Sloveniji znane vasi), ki je rekel: "Če sam ne znam, bom pa druge učil!"
pašeresje
# 20.02.2017 ob 08:48
zakaj sploh delajo novo ustavo?
Binder Dandet
# 21.02.2017 ob 06:34
""Slovenščina na Koroškem je in bo" bila

:D
bayernkini
# 21.02.2017 ob 05:37
Cel spektakel ste naredili s lažnimi informacijami bravo RTVS !

V odmevih vam je Žmavc povedal končno kako manipulirate v Sloveniji s informacijami
NAUTILUS
# 20.02.2017 ob 17:11
CESAR SE REPENČI

Tamkaj na deželni meji
meji trdni in naravni,
tisočletje že veljavni,
cesar bil je na turneji.

Cesar se je ojunačil,
in napel vse sile svoje,
»Kar je tvoje, to je moje,«
se je strumno razkoračil.

»Kdo si, kaj, kako se pišeš?«
so mejači ga vprašali,
mu prtljago preiskali,
»kaj v svoj potni list narišeš?«

Cesar pa še kar osorno,
da cesarstvo je njegovo,
spiše da ustavo novo,
ga poslušajo pozorno.

Mero vzamejo mejači
mu na karavanški meji,
kot nekoč na vaški preji,
vsakemu, ki se junači.

Cesar kaže svoj osnutek,
člene neke jim pokaže,
češ, poglejte, člen ne laže,
se zanaša na občutek.

Na občutek, da ugleden
je kot cesar, suveren,
a v resnici nebogljen,
v njih očeh prav malo vreden.

»Cesar, praviš, je priimek?«
se smejijo mu mejači,
»Ta Ostržek se junači,
cesar vendar je zaimek«.

»Iz katerega si časa?
Ah, ti zgrešil si stoletje,
zdaj je zima, ne poletje,
ni do tvojega nam špasa.

Ni več Avstrije, cesarstva,
to, ti burkež, si zapomni,
in v deželi tvoji skromni
nisi, vedi, prva klasa.

Tu tako ni kot pri vas,
kjer igrate se burleske,
in urejaste pričeske
manekenske si za špas.

Kronico pa si cesarsko
tam podajate kot žogo,
tebe, parico ubogo,
ustoličijo šušmarsko.

In zato stvari uganjaš,
ki na videz so pregrešne,
a dejansko skrajno smešne,
cesar lažni, burke zganjaš.
Bivši uporabnik
# 20.02.2017 ob 13:54
Naslednji korak te vlade bo preucitev diskriminatorne davcne politike do Slovencev, ki so zaposleni v Avstriji, placajo v Avstriji vse socialne prispevke in davke, potem pa jih Slovenija odavci se enkrat, vendar po drugacni formuli, kot Slovence doma.
Glede tega je sindikat teh slovenskih delavcev ze pred mesecom objavil nagradno igro za 5000€ tistemu matematiku, ki bi z matematicnim izracunom dokazal, da so ENAKO obdavceni kot ce bi bili zaposleni v Sloveniji.

Aja, ne pozabite stisnit minusa!
samogledam
# 20.02.2017 ob 08:36
Potem se pa mimogrede pogovorita se o nasem problemu v Sloveniji in Slovenskem jeziku, ker tudi v Sloveniji jezik izumira z mediji. Tudi v Sloveniji je slisati kot da je anglescina ze dolgo prvi jezik.
zenga.zenga
# 21.02.2017 ob 11:41
Zunanji minister Karl Erjavec in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc sta se sešla s predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.
------------------
naj me nekdo popravi ampak nekaj mi pa res ni jasno - ali se zdaj slovenska vlada o problemu jezika pogaja s slovensko manjšino in ali bodo problem rešili brez avstrijske ali koroške vlade ?
Ker imam občutek da sta erjavec in Žmavc na nasprotnih koncih iste reke ....
kotzi
# 21.02.2017 ob 09:59
no nisem vedel da se rtv slo tudi ukvarja z fake news...kdo bi si mislil..pa tako proti Trumpu...sami pa kaze isto delajo
nedamse
# 20.02.2017 ob 22:11
firtoh
Avstrijski Korošci itak govorijo narečje in ne slovenskega jezika.Podobno kot Rezijci,ki jih živ bog ne razume.Že pri RTV prispevkih sem opazil podnapise,če je bil govorec klen Prekmurec,da ne govorim o komentarjih,ki so spraševali,v katerem jeziku je pela Zorjanova.

Verjetno trolaš, pa vseeno... Vsa slovenska narečja, pa če jih ti razumeš ali ne, so pravilnejša slovenščina kot knjižna, uradna slovenščina. Le en primer tega je Ljubljana (knjižno), originalno (in v vseh narečjih) pa Lublana. Jernej Kopitar je namreč s svojo slovnico naredil zmedo, saj je pri njemu zapis Lj in Nj v večini primerov pomenil kar L in N, danes pa to beremo z izgovorjavo j-jev, kar je seveda narobe.
Lehko nouč!
u qratz
# 20.02.2017 ob 17:47
a to je tista koroška,kjer imajo trije devetnajst zborov
Atila the Hun
# 20.02.2017 ob 15:04
Slovenščina bo prvi in uradni jezik, nemščina pa drugi za sporazumevanje kravjih pastirjev na koroških planinah.
m72
# 20.02.2017 ob 14:57
"Erjavec je zraven, znak za alarm!"

Eh, kahla je le zadnji v vrsti "diplomatov" in "politikov", ki so zapacali vse, kar se je dalo.
Preberi odlične komentarje, ki sta jih zapisala Do Brasil in Hor.
enix
# 20.02.2017 ob 11:34
pašeresje@
Avstrijce so tudi spustili v EU in si morajo pošlihtat ustavo, ker so oni zdaj Nemška manjšina na Avstrijskem -Koroškem uradni jezik je nemški.
Slovenska manjšina na Avstrijskem Koroškem, bi pa radi da, da se to omeni v koroški deželni ustavi, da doma lahko govorijo Slovensko.
Precej napeta situacija!
aerodynamic
# 20.02.2017 ob 22:03
Bo treba se v sliveniji postavit mejnik svojega jezika, ker cufirji so danes še vedno ko v jugoslaviji.
esspero
# 20.02.2017 ob 19:37
Ne vem zakaj potrebujemo na Koroškem slovenščino , saj ko pridejo slovenci tja po nakupih ali kot turisti tako in tako govorijo le angleško.!
stotrideset
# 20.02.2017 ob 17:30
Nobenemu sosedu ne verjamem nič!
Korošec
# 20.02.2017 ob 10:05
Ste lahko 110%, da tile najnovejši zapleti z Avstrijo posledica naše migrantske politike, kjer smo prosto spuščali na 100.000 migrantov dalje, kot da smo eno veliko avtobusno podtjetje, takrat smo nekateri upozarjali, da bo to imelo dolgoročne posledice, verjemite da bomo od Avstricev še dolgo dobivali račun za to, malo po malo.
Bivši uporabnik
# 20.02.2017 ob 12:30
Zakaj se Slovenija ukvarja z Avstrijo?

Tamkajsni Slovenci so drzavljani Avstrije. Ne placujejo davkov Sloveniji. Ne placujejo prispevkov Sloveniji. Zakaj jih mora slovenski davkoplacevalec sploh financirati? Saj pa jim nihce ne prepoveduje da doma uporabljajo slovenscino.

Pravtako s tem samo otezujete integracijo arabcev in afrikanarjev na avstrijskem Koroskem, ker se potemtakem morajo poleg nemscine uciti tudi slovenscino. Tega bremena pa ubogim beguncem verjetno nocete nalozit, ali ne?
Bivši uporabnik
# 20.02.2017 ob 10:35
Avstrija je igra z ognjem, čas je da Slovenija aktivira svoje partnerske odnose v NATU in ostalih elitnih klubih Zahoda, katerih smo polnopravni člani.
firtoh
# 20.02.2017 ob 10:55
Avstrijski Korošci itak govorijo narečje in ne slovenskega jezika.Podobno kot Rezijci,ki jih živ bog ne razume.Že pri RTV prispevkih sem opazil podnapise,če je bil govorec klen Prekmurec,da ne govorim o komentarjih,ki so spraševali,v katerem jeziku je pela Zorjanova.
Kazalo