Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 12 glasov Ocenite to novico!
Peter Kaiser
Peter Kaiser, koroški deželni glavar. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Dodaj v

Koroški deželni glavar: Besedilo ustave je kompromis, brez katerega ni omembe slovenske manjšine

Prihodnji teden ključni pogovori
18. februar 2017 ob 12:17
Celovec/Ljubljana - MMC RTV SLO

Koroški deželni glavar Peter Kaiser je v prvem odzivu na zaplete z določili glede deželnega jezika v osnutku nove deželne ustave pokazal odprtost na pogovore. Nekaj ključnih pogovorov bo naslednji teden.

Glavar Peter Kaiser upa na umiritev čustvene razprave, ki ne upošteva tega, da bo slovenska narodna skupnost prvič nastopila v deželni ustavi, je v petek dejal za avstrijsko tiskovno agencijo APA. Govori se samo o načrtovanem 5. členu, je bil kritičen. Zapis nemščine "kot deželnega jezika tako kot jezika zakonodaje" je bil kompromis z Ljudsko stranko (ÖVP) in, pravno gledano, nima negativnih posledic za slovensko narodno skupnost, je zatrdil. Le tako je bilo namreč po njegovih besedah mogoče prepričati prvega moža ÖVP-ja Christiana Bengerja, da je privolil v omembo slovenske narodne skupnosti v 7. členu.

"Gre za kompromis, ki ga nisem želel, a sem ga moral sprejeti, da je slovenska narodna skupnost prišla v ustavo. V deželnem zboru potrebujemo 24 glasov, sicer ustava ne bo potrjena," je dejal. Kot je še poudaril, je bil namen kompromisa ravno nasproten od tega, "kar se zdaj očita".

O osnutku deželne ustave bo razpravljal pristojni odbor deželnega zbora. Sodelovali bodo tudi ustavni pravniki. "Semantično bi bilo mogoče eno ali drugo še popraviti," je ob tem dejal Kaiser, ki prihaja iz vrst socialdemokratov (SPÖ).

Brez poslancev Ljudske stranke v deželnem zboru SPÖ in Zeleni nimajo potrebne dvotretjinske večine za potrditev ustave, katere bistvo je pravzaprav odprava proporca v deželni vladi.

Osnutek nove deželne ustave avstrijske Koroške je v zadnjih dneh povzročil veliko zaskrbljenost in ogorčenih odzivov med Slovenci na Koroškem in v slovenski politiki (premier ga je označil za nedopustnega), saj kot deželni jezik po novem omenja zgolj nemščino. V naslednjem tednu je napovedanih več srečanj, na katerih naj bi poskušali reševati zaplet.

Erjavec, Žmavc s predstavniki manjšine
Vprašanje, kaj naj naredi matična domovina za zaščito koroških Slovencev, bo tema ponedeljkovega srečanja zunanjega ministra Karla Erjavca in ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca s predstavniki manjšine. Prav tako je ob koncu prihodnjega tedna napovedana skupna seja parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter odbora za zunanjo politiko. Ob tem je vodja slovenske diplomacije napovedal, da bi se lahko v začetku prihodnjega tedna srečal tudi s Kaiserjem.

Kot je napovedal Erjavec, naj bi se Slovenija po vseh pogovorih prihodnji teden odločila, kakšni bodo njeni nadaljnji koraki. "Naš cilj je predvsem uresničevati interese slovenske manjšine," je dejal. Zavzel se je tudi za notifikacijo avstrijske državne pogodbe (ADP), saj spremenjene okoliščine in razvoj dogodkov terjajo ukrepanje.

Kje se je zapletlo
Ključno vlogo pri sedanji spremembi osnutka nove deželne ustave ima Ljudska stranka na avstrijskem Koroškem, ki se je odmaknila od lastnega predloga, da bi v ustavi bila omenjena slovenska manjšina. Kot so utemeljili spremembo svojega stališča, so od prebivalcev avstrijske Koroške v zvezi z omembo slovensko govorečih deželanov v novi deželni ustavi dobili veliko negativnih odzivov.

Nekdanji slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina je ob tem poudaril, da se je na avstrijskem Koroškem najverjetneje že začela predvolilna kampanja, se mu pa zdi neverjetno, da nekdo želi letos v Evropi pridobiti volitve s tem, da odreka pravico jezika avtohtoni manjšini, priznani z veljavnimi mednarodnimi in avstrijskimi pogodbami. Kot je še dejal, je avstrijska Koroška dvojezična, z dvojezičnimi napisi in poslovanjem pred uradi v dveh jezikih, tudi pouk poteka v dveh jezikih, zato zanj ni dileme, da slovenščina spada v deželno ustavo.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
jujc
# 18.02.2017 ob 12:53
Bolek, kocevarje je izselil dolfi.
komsomolec
# 18.02.2017 ob 13:04
Škandal!
Avstrija se ima za obnovitev svoje državnosti in konec okupacije zaveznikov na kolenih zahvaliti Slovencem, še posebej Koroškim partizanom in OF! Pogoj za državnost Avstrije je bil dokaz, da je na njenem ozemlju potekal organiziran odpor proti nacizmu. Seveda so Avstrijci navdušeno podpirali Hitlerja, le Koroški Slovenci so se uprli temu pošastnemu zlu. In tako so zavezniki upoštevali NOB koroških Slovencev in priznali avstriji status prve "žrtve" nacističnega osvajanja (Anšlus). Avstrijci so zakompleksani ker so bili na strani poražencev v dveh svetovnih vojnah in še cesarstvo so izgubili, država pa se jim je skrčila na dunajski pašaluk, Ja , to jih zdaj žge in kompleksira, da se izzživljajo nad slovenso manjšino. Čas je , da se povežemo z Rusijo, bojo jodlarji prec utihnili. Zdrahe z manjšino koroškim vladarjem prav pridejo, da je "veliki sin Osterajha" Jorg Heider zapustil grozno bančno luknjo deželi z afero Hypo! Hehe! Slovencev je za en pušlc na Koroškem, pa se nas jodlarji bojijo bolj kot Turkov, ki so Dunaj oblegali. Oni poljski kraj je bil velika mona, ki je šel jodlarje reševat, pustu bi, da bi osmani stolkli Vien in bi bilo našim prednikom bolje kot turšim vazalom, kot švabski hlapci.
abcabc
# 18.02.2017 ob 13:53
Koroški Slovenci ne potrebujejo kompromisa ali semantičnega popravka. Potrebujejo jasno omembo Slovencev in slovenščine v deželni ustavi. To je tudi uradno stališče vseh slovenskih manjšinskih organizacij. Nemškutarsko-avstrijski socialdemokrati, ki ližejo čevlje svojim črnim koalicijskim bratom, so sramota za Avstrijo. Njim ob boku pa seveda stojijo domači nemškutarji in nemčurji, kot sta Cerar in Erjavec in pa seveda ženskar Aleksander Geržina, sin vidnega člana DeSUS-a. Za Slovenijo so dobri odnosi z Avstrijo, pod takimi pogoji, nesprejemljivi in v posmeh vsem žrtvam nacizma na domačih tleh. Zunanje ministrstvo še vedno ni ukrepalo in ni poslalo protestne note. Prav tako še vedno ni umaknilo veleposlanika z Dunaja in nagnalo avstrijske veleposlanice iz Slovenije. Pa tudi kaka diverzantska akcija, v spomin na stare čase, ne bi bila odveč. Samo naj Cerar in Erjavec čakata, pa bosta plačala za vse svoje izdaje.
slovannn
# 18.02.2017 ob 21:38
Kaj se razburjate, saj je nacionalnka ukinila slovenščino, poglejte EMO, TO NISO , this position again banquet POPEVKE, VSE JE V ANGLESCINI......AVSTRICI IMAJO PRAV, Slovensmi jezik je umorjen in v živo se umor prenaša.....

.
nekdodalec
# 18.02.2017 ob 17:02
Upam da niste preseneceni nad situacijo v avstriji.

Vsak slovanski narod so nemci v cca. 50ih letih ponemcili.

Poglejte si luziske srbe. Bilo jih je skoraj milijon v bautznu (nemcija). Od tega jih je ostalo 50.000. Ne smejo imeti svojega ozemlja temvec lahko ohranjajo obicaje.. Uradni jezik je nemscina!!!! Cez nekaj let ne bo nobenega vec...

Ravno tako cez 20 let ne bo vec slovencev na koroskem...

Veselite se ljudje in ploskajte, saj smo v evropi v skupnem 'toplem' gnezdu z nasimi severnoatlantskimi prijatelji ki nam zelijo le dobro...
blef
# 18.02.2017 ob 14:19
Še 100 hektarjev jim dajte, cepci.
SrMaček
# 18.02.2017 ob 13:47
Vipavec, imaš prav, si za ponovno združitev Jugoslavije?

Najbrž nisi, ker verjetno s prezirom gledaš na Balkan... Za Avstrijce pa smo Balkan že mi.

Ne želi si skupnosti z nekom, ki sebe poveličuje...
spy rtv slo
# 18.02.2017 ob 13:24
Stisnimo Avstrijce!
penzl
# 18.02.2017 ob 12:43
Nekdanji slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina je ob tem poudaril, da se je na avstrijskem Koroškem najverjetneje že začela predvolilna kampanja, se mu pa zdi neverjetno, da nekdo želi letos v Evropi pridobiti volitve s tem, da odreka pravico jezika avtohtoni manjšini, priznani z veljavnimi mednarodnimi in avstrijskimi pogodbami.

V sili še hudič muhe žre... Je pač treba žrtvovati nekoga, da ohranijo svoje stolčke. Koroški Slovenci so jim pa itak vedno šli v nos, zato so idealna tarča.
zziga+
# 18.02.2017 ob 19:14
ATP sagte: Naj mi Korosci ne zamerijo, ampak njihovi predniki so se po obeh svetovnih vojnah vecinsko odlocili, da imajo raje Avstrijo kot maticno drzavo.

Si čisto slučajno pozabil? ..., da je po podpisu saintgermainske pogodbe (in tik pred plebiscitom) Jugovojska morala spokat in da je bila agrarna reforma prekinjena (velike posesti vrnjene); da je plebiscitno področje zasedla italianska vojska in pritisnila na Slovence (za kar so jim Angleži šenkali še našo Kanalsko dolino); da so listke tiskali v Celovcu in Nemce s kamioni dovažali v cono A ...

No in iz tistih ušivih 10% goljufije so se nemški migranti na slovenskem Koroškem počasi nadelali v dejansko večino. ..., ki danes ukunja jezik avtohtonega prebivalstva.
pašeresje
# 18.02.2017 ob 15:30
zakaj pa sploh spreminjajo ustavo?
seeblue123
# 18.02.2017 ob 14:57
Ali lahko samo nekaj vprašam? Ne poznam namreč podrobnosti.

Zakaj slovenska manjšina (ki je očitno čisto benigna in nepomembna) predstavlja takšno grožnjo avstrijski večini na Koroškem, da jo celo izrabljajo (očitno) v predvolilne namene ?

Prosim samo za utemeljene in realne odgovore. Hvala.
cairns
# 19.02.2017 ob 10:22
pašeresje
zakaj pa sploh spreminjajo ustavo?

Preventivno. V Evropo Pandora Merkel naseljuje muslimane in hočejo s tem preprečiti da bi bil arabski jezik omenjen v ustavi kot eden izmed uradnih jezikov. Slovenščina pa je izpadla, ker Avstrijci smatrajo da v ustavo ne sodi jezik hlapcev in dunajskih konjušarjev. Če bi se slovenski politiki po letu 1991 postavili za Slovenijo in Slovence tako kot bi se morali, do tega ne bi prišlo.
komsomolec
# 18.02.2017 ob 17:25
Te dni se na avstrijskem Koroškem odloča, ali bodo iz svoje deželne »ustave« zradirali slovenščino kot uradni jezik ali ne. Katastrofalno. Kot da nam bi Italijani na svoji strani odvzeli slovenski jezik, mi pa potem njim na Obali in morda še Madžarom v Prekmurju. Vse to bi seveda bilo necivilizacijsko, vrnitev za sto let nazaj, ampak slovenska politična »elita« se na vse to odziva neodločno, omahljivo, površno in nikakor ne pojasni, zakaj Slovenija ne notificira avstrijske državne pogodbe. Pravzaprav ne Slovenija, temveč politične garniture, ki se zamenjujejo na oblasti. Notifikacija ADP bi kajpak precej pristrigla peruti koroškemu šovinizmu, ki se je očitno po Haiderju samo malce pritajil.

In notifikacija seveda ni prav nič zapletenega. Po diplomatski pošti se »papir« pošlje depozitarju, Ruski federaciji, v Moskvo.
LINK: www.delo.si/sobotna/bodice-koroska-brez-slovenscine-sramotno

Se vidi koliko je v resnici slovenski politični kamarili do mednarodnega prava in nasledstva, ki nam pripada po SFRJ! V 25 letih se nobena kompradorska vlada ni potrudila poslati depešo v Moskvo, da se uredi nasledstvo z Avstrijo. Takole klečepazijo naši "domojubi" pred Dunajem, ki je nastalo na temelju Slovanske naselbine!
spy rtv slo
# 18.02.2017 ob 13:24
Bravo komsomolec
tuintam
# 19.02.2017 ob 10:01
V glavnem: liberalni kapitalizem opredeli in pravno prizna ljudstvo - kot pravno celoto in entiteto. S kontom in kapitalom, ki potem ni državni, pač pa javni ipd. Le brez uprave, da si ta ne lasti identitete te celote. Radikjalni kapitalizem (bolj upravitelčjem naklonje in oblasti) pa obratno. Reče družba=upravitelj, družba=država, ko imaš potem le še upravitelje in državo in ko ljudstva ali družbe potem pravni in kot ceote ni. V tem smsilu ima potem vsak pravico biti oblasten in se oblastnost iti. To je to.
tuintam
# 19.02.2017 ob 09:52
Mi ne razumemo, kaj pomeni to, da oblast izhaja iz ljudstva. In to je potem pa glavna ideološka razlika med zahodom in vzhodom (jugom). Oz. med liberalnim kapitalizmim na eni in radikalnim na drugi (socializmom, fašizmo, nacizmom, monopolizmom, diktaturami...). Jugosdlovani in Rusi to razumejo kot da je oblasten lahko kar vsak. Zahod pa to razume kot pravno priznanje ljudstva kot entitete s pravicami in zahtevami, ko potem oblasten ne sme biti NIHČE več, tudi Država koz upravitelj ne. Eno ni, drugo pa je pravna država in liberalni kapitalizem.... Je pa to dojeti enako težko, kot če bi kak napoleonček nehal verjeti da je Napoleon...
nekdodalec
# 18.02.2017 ob 17:04
Krivi so si pa itak sami kaj so pa rinl po obeh vojnah v avstrijo namest v maticno drzavo!!!

Predvidevam da so dokaj bogati ljudje, ampak vse kaze da bo ta gospoda samo se nemsko govorila...
abcabc
# 18.02.2017 ob 16:41
Predlagam, da se kot povračilni ukrep takoj ustavi (zamrzne) vse denacionalizacijske postopke, v katerih nastopajo avstrijski državljani. Oni izvajajo etnocid nad Slovenci v Avstriji, mi jim pa podarjamo nepremičnine. Če tega na ministrstvu ne bi naredili, pa zbrcat to vlado, sodnijo in vse skupaj s položajev.
rudes
# 18.02.2017 ob 13:36
Jorg bi bil ponosen. Edino, s strani črnih (ljudske stranke) tega ravno niso pričakovali. Prej od svobodnjakov ali "šopka".
kip
# 19.02.2017 ob 19:02
Sedaj se morajo Slovenski predstavniki na Koroškem resno zavzeti za pravice Slovencev.Trenutno stanje je takšno če se pelješ malo dalje od Beljaka ali Celovca in greš na bankomat ali na avtomatsko pumpo imaš na volje izbiro jezika Nemški, Angleški, Italijanski in Turški .O izbiri Slovenskega jezika pa ne duha in sluha.Celo Turški jezik ima na Koroškem prednost pred Slovenskim .To se mora spremeniti saj živimo Slovensko govoreči prebivalci na celem Koroškem kot tudi Slovenci kot turisti redno obiskujejo Koroško in se upam trdit da je na Koroškem veliko več Slovensko govoreči kot Turško govorečega prebivalstva in turistov.
ciracara
# 19.02.2017 ob 16:08
To je vojna napoved Slovencem!
cairns
# 19.02.2017 ob 10:17
Bolek
Kaj pa Kočevarji na Slovenskem?
Smo mi lepo ravnali z njimi?


Seveda. Poslali smo jih tja od koder so prišli saj niso bili avtohtona manjšina.
Whitetrasher
# 19.02.2017 ob 09:59
No tukaj pa nemorete kriviti zlobnih komunističnih partizanov.

To so vaši demokratični avstrijski kolegi ;)
tuintam
# 19.02.2017 ob 09:43
Aja. Slovenci tam gori bi morali pa tudi vložiti uradno pritožbo na vlado.

Smatram, da problem v Avstriji je tudi ta, kaj se smatra za staroselske in kaj za novodobne Slovence tam gori. Zaradi oodobnega so nekje nekoč divjale burske vojne.

V ozadnju tega pa čepi še problem pravice Slovanov in Germanov nasplošno, kar se pa tiče venetske teorije. Po mojem bi jo mi morali priznati in se s tem uradno vsaj potencialno odreči apriornemu jugosklovanstvu in neki zastareli državno-kapitalski in oblastni politiki.

Nenvsezadnje smo bili nekoč del Avstrije. Ko je baje že Franc Jožef enkrat, ko so ga vprašali, kakšno vlogo misli, da on ima, dejal, da se mu zdi, da le to, da ščiti ljudstvo pred oblastnostjo in objestnostjo lokalnih oblasti.
Aeda
# 19.02.2017 ob 09:42
@ATP: Naj mi Korosci ne zamerijo, ampak njihovi predniki so se po obeh svetovnih vojnah vecinsko odlocili, da imajo raje Avstrijo kot maticno drzavo....
---------------------------------------------------------------------
Ste prepričani, da so se tako odločili predniki Koroških Slovencev? Ali kdaj kaj preberete o dogajanju pred plebiscitom?
tuintam
# 19.02.2017 ob 09:35
Binder Dandet

Tudi sam tako mislim. A to potem tudi pomeni, da brez soglasja z nivoja države pokrajinske spremeniti ni možno. Za določene popravke ga dobiš, za druge pa ne. Glede teh je pa pomembno, koga smatraš za tisto 'slovensko' manjšino in kaj ta manjšina reče (kaj rečejo Vindisch in kaj Slovenci). Lahko bi pa res prišlo do diverzije pokrajine na državo (bolj po naše). Načelno Avstrija mora ščititi javne interese (ne toliko interese Države - državne pa, če se javne izpodbija; to je drugačen sistem, kakor naš, kjer državni odločajo). Kar je pa potem avstrijska notranja zadeva in na kar je pa treba opozoriti (a samo to). Pa še to državo. Nekateri naši bi to spet urejali po damače in kot na vasi. Ko potem nič ni kot pri teranu). Je pa res, da je treba slišati tudi tiste, ki sebe ne smatrajo za staroselce in se imenujejo Slovenci. V imenu teh se oglaša naša država. A bi ne smela rovariti po Koroškem, pač pa uradno ukrepati in to na Dunaju. Naša čustva pa vseeno malo brzdati s kakšno bolj pametno izjavo. A je tole seveda tudi le mnenje. V glavnem, glede tega se strinjam s tabo.
Binder Dandet
# 19.02.2017 ob 07:51
A mi lahko nekdo razlozi, zakaj tak halo glede pokrajinske ustave? Ni drzavna ustava nad njo in tam je slovenska manjsina priznana z vsemi pravicami?
veza
# 18.02.2017 ob 23:00
Najprej je potrebno odpreti arhive o plebiscitu, potem gremo dalje!
hexen
# 18.02.2017 ob 22:54
seeblue123
# 18.02.2017 ob 14:57
Zakaj slovenska manjšina (ki je očitno čisto benigna in nepomembna) predstavlja takšno grožnjo avstrijski večini na Koroškem, da jo celo izrabljajo (očitno) v predvolilne namene ?


Zakaj begunska manjšina predstavlja takšno grožnjo evropski večini, da jo izrabljajo v vsakdanje politične namene in potem slovenski obritoglavi "domoljubi" podpirajo ÖVP?
tuintam
# 18.02.2017 ob 14:59
Mislim, tisto takrat, pa oprostite, je bilo neodpustljjivo. Sramota pa tudi za takratnega predsednika, ko tistega ni pokritiziral. Sedaj bi človek pričakoval kakšno kulturno reakciojo z naše strani.
ATP
# 18.02.2017 ob 14:53
Naj mi Korosci ne zamerijo, ampak njihovi predniki so se po obeh svetovnih vojnah vecinsko odlocili, da imajo raje Avstrijo kot maticno drzavo.

Verjamem, da jim to ni vsec.

Meni tudi ni.
REsnica
# 18.02.2017 ob 13:45
Jasno ko beli dan, da malo nagajajo. Zanesljivo bo dvojezičnost ostala. Bo pa to priložnost za še eno zmagoslavje supermena Kohla... ki verjetno res ne razume avstrijske igre.
kotzi
# 19.02.2017 ob 21:02
zanimivo pa je ce gres v Alzacijo..nobenih dvojezicnih napisov..francosko nemskih..pa ceprav vse didi po nemciji......pa veste zakaj..francozi ne priznavajo nobene manjšine...no pa tudi ce bos vprasal starega Alzeačana bo rekel da je francoz..in to ponosno...zanimivo
kotzi
# 19.02.2017 ob 21:01
hej...glavar iz leve stranke..kaj delas nasim...
hexen
# 18.02.2017 ob 22:39
ÖVP pa podpirajo slovenski obritoglavi "domoljubi". Nerodna reč....
vojnaslo91
# 18.02.2017 ob 16:27
komsomolec # 18.02.2017 ob 13:04
Čas je , da se povežemo z Rusijo, bojo jodlarji prec utihnili.
--------------------
Čim bolj daleč od Rusije... bolj bo.
Rusija, ki je podpirala poitaljančevanje Primorske po prvi svetovni vojni....bljak.
tuintam
# 18.02.2017 ob 14:55
Hvalabogu spet vemo, kdo je koroški glavar. Lepo da se je Peter Keiser obrnil direktno na Slovence. Haider je bil pred tem tudi precej Slovencem naklonjen. Prvi splih je bil, ki se nam je predstavil. A je bil preveč zaupljiv. Ko je v Ljubljano nazadnje pripeljal smreko, so ga izžvižgali. Ja, za božič v času Kučana. V glavnem, lepo če je kdo Slovencem naklonjen, a jih mora tudi bati.
u qratz
# 18.02.2017 ob 14:23
slovenclni se skozi nekaj usajajo
tuintam
# 18.02.2017 ob 13:43
@komsomolec
Čas je , da se povežemo z Rusijo, bojo jodlarji prec utihnili.


2.000.000 - Slovenjija
1.350.695.000 - Kitajska
142.754.000 - Rusija

A ne bi bilo bolje, če bi ti poklical na pomoč kar brate s Kitajske?
Enostavno
# 18.02.2017 ob 14:45
Slovenci so se že na plebiscitu po 1.sv.v izjasnili za Arijce na Koroškem.Svojo pripadnost so potrdili na plebiscitu -ponovno 1990.
Kaj zdaj hočete?
Vipavec
# 18.02.2017 ob 12:54
Slovenija in Avstrija bi morale biti po zgledu Švice ena država.
Čas je za združevanje ne pa ločitve.
Bolek
# 18.02.2017 ob 12:45
Kaj pa Kočevarji na Slovenskem?
Smo mi lepo ravnali z njimi?
Kazalo