Križnar je moral pogovor hitro prekiniti. Foto: RTV SLO
Križnar je moral pogovor hitro prekiniti. Foto: RTV SLO
Janez Drnovšek
Janez Drnovšek je v pismu še sporočil, da je v kratkem pripravljen obiskati Sudan. Že pred meseci ga je namreč tja povabil sam sudanski predsednik al Bašir. Foto: RTV SLO
Minister Rupel
Sudanski zunanji minister je slovenskemu kolegu dejal, da je Križnarjeva zadeva v rokah sodišča, zato vanjo ne more posegati. Foto: RTV SLO

To je povedal v pogovoru za TV Slovenija, ki pa je bil hitro prekinjen, saj so mu v zaporu odredili konec pogovora. Dodal je, da ga v zaporu obravnavajo kot terorista, ki je prišel razbit državo. Dopovedujejo mu, da je dve leti kazni zelo malo in da z njim ravnajo dobro. Sporočil je še, da so sudanske obtožbe neresnične. Križnarjev odvetnik pa je sporočil, da je na višjem sodišču le vložil pritožbo.

Drnovšek v El Fašer poslal svojega pooblaščenca
Predsednik Drnovšek je v El Fašer poslal Hamdijo Blekiča, slovenskega državljana in dobrega poznavalca Sudana ter tamkajšnje pravne ureditve.

Drnovšek je Blekiča pooblastil, da v stiku s predstavniki sudanskega pravosodja in drugih oblasti posreduje za ugodno rešitev Križnarjeve težave.

Hamdija Blekič je vodja nevladne organizacije Center za medcivilizacijsko razumevanje, od leta 1993 do leta 1999 pa je v Sudanu študiral primerjalno pravo. Blekič, ki trenutno živi v Katarju, je sam ponudil pomoč Križnarju. Trenutno je že na poti iz Kartuma v El Fašer.

Sicer pa je Drnovšek sam pisal sudanskemu sodniku, ki je vodil Križnarjevo sojenje, v katerem je predstavil namen in cilje Križnarjeve humanitarne naloge.

V pismu, ki ga je Drnovšek v vednost poslal tudi sudanskemu predsedniku, je pojasnil, da je Križnar odpotoval v Čad, kjer se je pripravljal na Drnovškov obisk begunskega taborišča Bahia. Njegova naloga pa je bila tudi posredovati predlog mirovnega sporazuma uporniškim skupinam na terenu. Ob tem se je Križnar zaradi človekoljubnih namenov odločil, da bo odpotoval v sudansko pokrajino Darfur.

Rupel za izpustitev Križnarja
Minister Dimitrij Rupel se je v pogovoru s sudanskim kolegom Lamom Akolom Ajavinom zavzel za izpustitev Toma Križnarja.

Minister Rupel je v drugem pogovoru s sudanskim zunanjim ministrom poudaril humanitarnost Križnarjevega obiska in se zavzel za čimprejšnjo izpustitev. Sudanski minister je dejal, da bi se po koncu postopka za Križnarja lahko zavzel pri sudanskem predsedniku, vendar pa v zadevo za zdaj še ne more posegati, saj je ta še v sodnem postopku.

MZZ je še sporočil, da je slovenski konzul že pridobil sudanski vizum in da je že na poti v El Fašer.

Amnesty International: Politično motivirana obsodba
Mednarodna organizacija Amnesty International je obsodbo Toma Križnarja ocenila kot politično motivirano. AI je izrazil skrb, ker so sudanske oblasti nedoločenost določenih členov kazenskega zakonika uporabile kot opravičilo za pregon nenasilnih aktivnosti ali za kriminalizacijo kritik vlade.

Amnesty International je s Križnarjevim odvetnikom v rednih stikih, organizacija pa ima Križnarja za političnega zapornika in zapornika vesti. Zanj zahteva takojšnjo izpustitev.