Bo Janković ostal v politiki na državnem nivoju? Foto: BoBo
Bo Janković ostal v politiki na državnem nivoju? Foto: BoBo

Mestna občina Ljubljana je po izvolitvi Jankovića v državni zbor na predčasnih parlamentarnih volitvah ostala brez župana. Med poslance so odšli še župani občin Slovenj Gradec, Železniki, Destrnik, Duplek, Mirna Peč, Polzela, Bovec, Metlika, Krško in Radeče. Zato bodo v vseh teh občinah morali znova na volitve.

Odločitev sprejmejo občinske komisije
Čeprav sta služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko ter Državna volilna komisija priporočili, da bi v vseh občinah volišča odprli na isti dan, pa o datumu odločajo občinske volilne komisije samostojno. V Ljubljani bodo tako 25. marca, je dejal tajnik občinske volilne komisije Gregor Rigler.

Datum volitev so danes določili tudi v Radečah, kjer so se enako kot ostale občine, razen Ljubljane, odločili za 11. marec.

Nezdružljivost županske in poslanske funkcije je sprejel parlament v prejšnjem sklicu. Vsem županom, ki so izvoljeni za poslance, po potrditvi mandatov takoj preneha županska funkcija. Nezdružljivost pa velja tudi v nasprotni smeri. Če bo kdo izmed poslancev na nadomestnih županskih volitvah kandidiral za župana in bo izvoljen, mu bo prenehala poslanska funkcija.

Bo Janković kandidiral?
Glede na to, da je predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković pred državnozborskimi volitvami izjavil, da ga poslanska funkcija ne zanima, se številni sprašujejo, kaj bo storil v primeru, da mu kot mandatarju ne bo uspelo sestaviti vlade. Na čelu ljubljanske občine bo sicer do izvolitve novega župana podžupan Aleš Čerin.