SD se bo zaradi izločitve svojih  koprskih kandidatov pritožil na upravno sodišče. Foto: BoBo
SD se bo zaradi izločitve svojih koprskih kandidatov pritožil na upravno sodišče. Foto: BoBo

Po poročanju Primorskih novic je koprska volilna komisija pregledala vse kandidature in ugotovila, da jih kar nekaj ne izpolnjuje vseh pogojev. Največje kršitve so ugotovili pri koprskem SD-ju, ki je v kratkem času zbral nekaj imen in jih predlagal za kandidaturo.

Koprski SD volilni komisiji v treh dneh ni posredoval zadovoljivega pojasnila, zato so njihove kandidate dokončno izločili. Nekaj nepravilnosti so odkrili tudi pri koprskem SMC-ju, vendar so pri tej stranki nejasnosti razčistili.

Marijan Križman, ki je po pooblastilu stranke SD v Ljubljani v nekaj dneh sestavil listo kandidatov, je poudaril, da se bodo pritožili, kar lahko storijo do srede na upravnem sodišču v Novi Gorici.

Koprski odbor SD-ja namreč ni sodeloval pri določitvi kandidatne liste, ker je zaradi razprtij v stranki razpadel nekaj dni pred oddajo kandidatur. Zaradi prevelikega vmešavanja Ljubljane sta protestno odstopila tako predsednik stranke v Kopru Angel Šav in tajnica stranke Nika Štravs, centrala pa je pred tem iz stranke izključila nekaj članov, med njimi tudi sekretarko koprskega SD-ja Majdo Šuligoj.

Pri določitvi liste SD-ja za koprski občinski svet so na tretje mesto postavili dolgoletno članico Alenko Kovšca, ki naj bi prestopila k SMC-ju.

Pojasnila je, da je na ustanovnem kongresu stranke SMC-ja v Ljubljani dala svoje podatke, vendar tega ni jemala kot vpis v SMC. Ko pa so jo iz koprskega SD-ja pozvali, da bi se pridružila njihovi listi, se je s tem strinjala. Ob tem je SMC obvestila, da izstopa iz njihove stranke, je še pojasnila Alenka Kovšca.

Za kandidaturo na listi SD-ja se je po poročanju Slovenskih novic odločila zadnji trenutek, ker je odstopila Nika Štravs, Križman pa je potreboval žensko kvoto.

Slednji o tem, da je Alenka Kovšca pri SMC-ju, ni vedel nič. "Če uspemo na upravnem sodišču in nam potem izločijo Alenko Kovšco, bo naša lista imela vsega osem kandidatov. Ampak bolje osem kot nič," je prepričan Križman.

V Kranju 16 kandidatnih list
Kranjska volilna komisija pa je potrdila 16 od 17 kandidatnih list. Potrdila je liste strank NSi, DeSUS, SLS, SMC, SNS, SDS, SD, Naprej Slovenija, Glas žensk Slovenije, Več za Kranj, Stranke za napredek krajevnih skupnosti in Povezane lokalne skupnosti ter Liste za razvoj Kranja, liste Od ljudi za ljudi, liste Barbare Gunčar in liste Zorana Stevanovića oziroma Tanje Kokošar.

Komisija je potrdila tudi vseh sedem kandidatur za kranjskega župana. Za to funkcijo se bodo potegovali sedanji župan Mohor Bogataj (Stranka za napredek krajevnih skupnosti), Zoran Stevanović (skupina volivcev), Barbara Gunčar (skupina volivcev), Andrej Šušteršič (SMC), Boštjan Trilar (Več za Kranj), Irena Čebašek (Naprej Slovenija) in Janez Černe (SD).