Bogati imajo prenizke davke, je prepričan prvi mož SD-ja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Bogati imajo prenizke davke, je prepričan prvi mož SD-ja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Lukšič: Reforme so prava smer

Na novinarski konferenci je aktualni predsednik SD-ja izpostavil, da se je politična jesen že začela, nekateri pa so "že izkopali sekire". Kaj točno je mislil s tem, ni želel razkriti, je pa dodal, da je treba pogledati, kako so v zadnjem času sprejete nekatere proslave in prireditve.
Po njegovih besedah so ljudje nezadovoljni s položajem, zlasti s tem, da se ne kaznujejo tisti, ki so v Sloveniji povzročili krizo, razočarani so nad delovanjem sodnega sistema in delovanjem politike na splošno. Pomembno se mu zdi tudi, da je premier končno napovedal "tiste prave reforme".
Ena izmed njih je pokojninska, druga pa reforma trga dela. Pri tem v SD-ju želijo, da bi vlada vzela v roke zakone, ki jih je pripravila že vlada v prejšnjem mandatu, se pravi pokojninski in zakon o preprečevanju dela na črno.
"Ni razloga za odlašanje"
Vlada naj tako čim prej sprejme zakona, ker sta po Lukšičevih besedah dobra, in naj ne izgublja časa. Dodal je, da bodo podprli pokojninsko reformo, če bo izhajala iz tega, kar je že usklajeno in kar bo usklajeno z upokojenci in sindikati, kar reformi trenutno še manjka. Reforma pokojninskega sistema pa je nujna, je poudaril.
Meni, da je vlada s sprejetjem davčne zakonodaje, s katero so po Lukšičevih besedah bogatejši razbremenjeni za 250 milijonov evrov, zmanjšala kredibilnost Slovenije. Gre za povsem nepotrebno potezo in nihče ne bo verjel, da si želimo zmanjšati primanjkljaj, če jemljemo iz proračuna 250 milijonov evrov, je opozoril.
Izpostavil je še Talum, ki mu poslovanje omejujejo nedogovorjene cene elektrike in neuresničen dogovor o ukinitvi dvojnega obdavčevanja z Avstralijo, kjer naj bi si slovenski veleposlanik Milan Balažic za to prizadeva že več kot leto dni in kjer naj bi bilo vsaj 50 milijonov evrov potenciala samo v pol leta.
Politična kriza se je po njegovem mnenju začela s padcem pokojninske reforme, volitve je niso povsem omilile, tisti, ki so mislili, da zmorejo bolje, se niso najbolje izkazali, kriza še vedno tli, na vladi je, da konča to, kar je začela, in naj neha z razprtijami.
Višji prihodki so nepravični
Ker se država hitro bliža zgornji meji načrtovanega primanjkljaja, loči nas le še dobrih 100 milijonov evrov, nas je zanimalo, kako vidi pot naprej. Lukšič je na to odgovoril, da so že ob sprejemu zakona za uravnoteženje javnih financ opozarjali, da bo primanjkljaj, zaradi omenjenih ukrepov še večji.
Po njegovih besedah so že z omenjenimi spremembami zmanjšali prilive za 170 milijonov evrov, namesto da bi šli v spremembo davčne zakonodaje, s katero bi povečali prilive. To po njegovem mnenju s spremembami DDV-ja, zakona o državnem premoženju in spremembami davka na dobiček še vedno lahko spremenijo. Menijo, da bremena niso porazdeljena pravično.
"Ne more samo 26.000 upokojencev nositi bremena reševanja države. Ne more biti varuška obremenjena s 23 odstotki, medtem ko delavcem v dobro stoječih podjetjih plače rastejo. Bremena je treba razdeliti pravično. Tisti, ki zaslužijo več, morajo, zlasti v časih krize, dajati več," je prepričan.
Če ni dovolj, ni dovolj
Na pripombo, da že zdaj dajejo 50 odstotkov plače, je Lukšič odvrnil: "Ja, če pa to ni dovolj, pa še več." Ob tem je dodal, da je razlika, ali plača 50 odstotkov nekdo, ki zasluži 6.000 evrov ali pa 700.
Dodatno nas je zanimalo, ali bo SD prevzel odgovornost, če konsenza v politiki ne bodo sprejeli in bo država ostala brez denarja. "Bistveno je, da kar mi zagovarjamo, je pravično. Bogate je treba obremeniti bistveno bolj, kot so bili do zdaj," je odgovoril.
O fiskalnem pravilu pa je Lukšič povedal, da je sam vpis pravila v ustavo "kozmetične narave", medtem ko bo vsebina pravila v zakonu. Zato se predsednik SD-ja zavzema za sprejem navadnega zakona, ki pa ga je treba še napisati. Po njegovih besedah namreč ne gre le za to, da bi dali sporočilo finančnim trgom, pač pa je treba sporočilo dati tudi navznoter, "da smo sposobni za neko stvar, ki je pomembna za državo, stopiti skupaj".

Lukšič: Reforme so prava smer