Podmladek SDS-a je prepričan, da so deli magistrske naloge Alenke Bratušek sporni. Foto: MMC RTV SLO
Podmladek SDS-a je prepričan, da so deli magistrske naloge Alenke Bratušek sporni. Foto: MMC RTV SLO

Od poslancev pričakujejo, da se do primera magisterija Bratuškove jasno opredelijo. Dodali so, da je iz gradiva jasno razvidno, kje so sporne točke magistrskega dela, in da so "oni svoje naredili", zdaj pa je naloga poslancev, da se odločijo. Slovenska demokratska mladina sicer še meni, da "izmikanje PS-ja in Bratuškove" kaže, da se do zadeve "bojijo opredeliti" oziroma da se "zavedajo same spornosti".

SDS: Odbor naj razpravlja o plagiatorstvu
Poslanci SDS-a pa predlagajo, da bi problematiko plagiatorstva pri izdelavi diplomskih, magistrskih in doktorskih del obravnaval tudi pristojni odbor državnega zbora.

Zmešnjava zaradi termina?
Poslanci SDS-a namreč ugotavljajo, da je omenjena problematika v strokovni javnosti in medijih v zadnjem času izjemno aktualna ter da pri interpretacijah prihaja do povsem različnih izhodišč, pri tem pa se je pojem plagiatorstva začel uporabljati za različne napake, in ne le za kopiranje vsebine in idej brez navedbe avtorja.

SDS predlaga, da pristojno ministrstvo preuči možnosti za natančnejšo opredelitev strokovno opredeljenih meril za odvzem naziva, ki ga posameznik pridobi po koncu študija na visokošolskem zavodu.

SDS še predlaga, da ministrstvo preuči možnosti za uvedbo kratice sc. za jasnejše ločevanje znanstvenih (scientie: mag. sc. in dr. sc.) od strokovnih (mag. in dr.) nazivov.