Na kresovih je gorel tudi zakon o malem delu. Foto: EPA
Na kresovih je gorel tudi zakon o malem delu. Foto: EPA
Borut Pahor, Katja Šoba, Ivan Svetlik
Študentje in Pahor so se sešli v sredo, prihodnji teden pa se bodo srečali znova. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

S tem, da so na kresovih zažgali tudi zakon, študentje, združeni v Zvezo študentskih klubov Slovenije (ŠKIS), izražajo nestrinjanje z zakonom, ki "prinaša pogubo lokalnemu mladinskemu organiziranju ter marsikateremu študentu iz periferije".

V ŠKIS-u še opozarjajo, da študentsko delo marsikomu omogoča študij. Letošnji kres je po njihovih besedah gorel tudi z namenom opozarjanja na študente kot socialno ogroženo skupino, "ki ji bo v primeru sprejetja zakona onemogočeno uveljavljanje marsikatere pravice". Druge akcije na lokalni ravni se že izvajajo ali pa bodo sledile v prihodnjem mesecu.

Po mnenju predstavnikov ŠKIS-a predlog zakona o malem delu sicer predvideva tudi financiranje študentskih organizacij, a ta sredstva drastično zmanjšuje. "Tukaj se pojavijo študentski klubi, ki se jim večina kvalitetnih projektov ukinja. Vsa študentska tradicija postaja le lep spomin," še menijo.

Študenti Pahorja pozivajo, naj jih izloči iz zakona
Predstavniki študentov so sicer v petek premierju Borutu Pahorju poslali zahtevano dopolnilo k zakonu o malem delu. Kot je znano, so se študentje s premierjem sešli v sredo, ko so skušali zgladiti razhajanja. In ker takrat dokončnih rešitev s premierjem niso našli, so v ŠOS-u pripravili dopolnila k zakonu, ki so jim priložili tudi pismo, v katerem premierja pozivajo, naj študente iz zakona o malem delu izloči, socialni položaj študentov pa naj se ureja ločeno in celostno. Dopolnilu so priložili tudi več analiz.

Na ponovnem sestanku s premierjem prihodnji teden pričakujejo dogovor o izločitvi študentov iz zakona, sicer napovedujejo, da bodo šli na ulice. Kot znova poudarjajo, predlagane spremembe zakona o malem delu ne zasledujejo cilja vzpostavitve dolgoročno stabilnega sistema socialne varnosti študentov, temveč njihov položaj slabšajo.