Marjan Šarec je predsedniško kandidaturo vložil s podpisi podpore volivcev. Foto: BoBo/Borut Živulović
Marjan Šarec je predsedniško kandidaturo vložil s podpisi podpore volivcev. Foto: BoBo/Borut Živulović

Po besedah Šarca je prišel čas, da se politiki, ki danes vodijo državo, umaknejo in dájo prostor mlajšemu rodu. Kot je dodal v izjavi za medije, se mu zdi pomembna zlasti kombinacija njegovih političnih izkušenj in neobremenjenosti na državni ravni. V 26 letih samostojne države se je že marsikaj spremenilo in treba je začeti na zadeve gledati nekoliko drugače, je dejal.

V kampanji se bo Šarec ob bistvenih tematikah, ki zadevajo državo, osredotočil tudi na tiste, ki so v neposredni pristojnosti predsednika republike. Prizadeval si bo, da "bi bil vsak človek slišan" tudi pri ljudeh, ki vodijo državo.

Zavzemal se bo za enotnost v zunanji politiki. Ob tem je Šarec komentiral nesoglasja glede uveljavitve arbitražnega sporazuma. Kot je dejal, se je v zadnjem času pokazalo, da ga bo zelo težko uveljaviti.

Enotnost slovenske zunanje politike
Potrebna bo zlasti enotnost slovenske zunanje politike, hkrati pa bo treba izkoristiti vsa pravna sredstva, ki so na voljo. "S silo ne bomo prišli daleč. Vsekakor je pa čas objemanja, poljubljanja in takšnih zadev minil," je dejal. Zavzel se je za dialog, a hkrati izpostavil, da je treba jasno opredeliti interese Slovenije.

Sicer pa arbitražna sodba po oceni Šarca ni eksplicitno pokazala, da bi bil kdo poraženec ali zmagovalec. "Arbitražna sodba je sodba sodišča. S sodbami sodišč pa vemo, kako je. Nikoli niso vsi zadovoljni," je dodal.

V kampanji bo Šarec poleg neposrednega stika z ljudmi uporabljal tudi družbena omrežja in druge medijske kanale, ki bodo na voljo. "Ljudje pa najbolj cenijo, če nekdo tudi misli tisto, kar govori. In mi smo taki," je zagotovil.

Šarec turnejo začenja v svojem domačem kraju, nato pa bo z ekipo obiskal številne kraje po državi.