V slovenskih bankah se skriva eden najtrših orehov pri iskanju izhoda iz krize. Foto: BoBo
V slovenskih bankah se skriva eden najtrših orehov pri iskanju izhoda iz krize. Foto: BoBo
Politika išče rešitev za banke in holding

Odličen uspeh slovenskih športnikov na olimpijskih igrah je zgled in navdih politiki, da lahko s pravimi koraki in trdim delom najdemo pot iz krize ter postanemo zmagovalci. Katero pot ubrati za sanacijo slovenskih bank, pa bo danes pretresala državnozborska delovna skupina, ki se bo sestala že tretjič.
Terjatev, ki zamujajo s plačili, je za več kot 6 milijard evrov, katere bodo prenesene na t. i. slabo banko, bo ta banka državna agencija, bo bančno sanacijo plačala le država ali bodo izgube utrpeli tudi zasebni lastniki bank? Vodja delovne skupine za sanacijo bank, Andrej Šircelj, upa, da bodo že danes znani odgovori ali vsaj strateška usmeritev, ko bodo člani omenjene parlamentarne skupine razpravljali "o prednostih in pomanjkljivostih modelov reševanja bank, predvsem državnih in paradržavnih".
Masten: Slovenija je pod drobnogledom
Cilja sanacije sta jasna, spodbuditi kreditiranje gospodarstva in zaustaviti padec bonitetnih ocen države in bank, dodaja Šircelj, ekonomist Igor Masten pa poudarja dejstvo, da je Slovenija zdaj pod drobnogledom. "Treba se je zavedati, da smo tukaj na očeh mednarodne javnosti, da ne smemo jemati mednarodnih finančnih investitorjev, kot da gre za neumne ljudi. Če rečemo, da rešujemo slabe naložbe, potem moramo res reševati slabe naložbe," je izjavil.
Na pomislek, da bi politika med sanacijo bančnega sistema znova preprečevala prodajo sicer zaseženih delnic dobrih slovenskih podjetij, torej na pomislek političnega ribarjenja v kalnem, dr. Masten odgovarja: "Politika se mora odločati - in to bi se že morala odločiti - da bodo kriteriji finančni."
Šircelj se strinja in zagotavlja, delovna skupina za sanacijo bank bo ravnala na podlagi strokovnih argumentov: "Strokovno in tehnično pomoč dajeta tako Banka Slovenije kot ministrstvo za finance."
Sanacija bank mora steči pregledno, njen edini namen pa mora biti izboljšanje razmerja med naložbami in obveznostmi bank v državni lasti. Treba je povečati robustnost finančnih institucij, saj te težko dobivajo dodaten kapital na sumničavih tujih trgih. Če država edina prevzame stroške sanacije bank, bo potem v našo največjo banko končno prišel tuji vlagatelj? Ali je bilo to vprašanje samo retorično.
Maja Derčar, Radio Slovenija

Politika išče rešitev za banke in holding