Slovenija

Poudarki

  • Kakšni bodo nadaljnji koraki predsednika LMŠ-ja oziroma omenjene peterice strank, ni znano
Luka Mesec
Koordinator levice Luka Mesec meni, da je lahko manjšinska vlada stabilna. Foto: BoBo
Marjan Šarec
Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec opozarja, da časa za pogovore ni več veliko. Foto: BoBo
Miro Cerar
Predsednik SMC-ja Miro Cerar je dejal, da ga odločitev Levice ni presenetila. Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Alenka Bratušek je razočarana nad odločitvijo Levice. Foto: BoBo
VIDEO
Petorček razočaran nad Levico
VIDEO
Mesec: Manjšinska vlada j...

Dodaj v

Mesec: Obetamo si lahko stabilno manjšinsko vlado

Po odločitvi sveta Levice zdaj potekajo usklajevanja
1. avgust 2018 ob 08:12,
zadnji poseg: 1. avgust 2018 ob 14:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Levica je seznanila Marjana Šarca z odločitvijo sveta stranke, po kateri Levica ne bo sodelovala v koaliciji, je pa pripravljena oblikovati sporazum za sodelovanje v manjšinski vladi. Peterica strank bo zdaj z Levico uskladila protokol o sodelovanju, ki lahko po mnenju Luke Mesca zagotovi "stabilno manjšinsko vlado".

"Če sedeš v avto, moraš vedeti, da lahko ne boš prišel domov, ampak v bolnišnico," je predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec odgovoril na vprašanje, ali je razočaran nad odločitvijo sveta Levice. "Naslednji dnevi bodo posvečeni temu, da izpeljemo to, kar smo se danes dogovorili, časa pa ni veliko," je še dejal Šarec in dodal, da se bodo z Levico pogovarjali o nadaljnjem sodelovanju.

Temelj nadaljnjega sodelovanja bo usklajena koalicijska pogodba, sodelovanje pa bo projektno. Šarec je ob tem dejal, da je za zdaj opcija tudi manjšinska vlada, "če bo ponujeno vzdržno sodelovanje".

Mesec: Obetamo si lahko stabilno manjšinsko vlado
Koordinator Levice je dejal, da je bila ponudba Levice o projektnem sodelovanju "dobro" sprejeta in bodo v nadaljevanju oblikovali protokol, po katerem bo to sodelovanje potekalo. "Tiste, ki jih skrbi politična nestabilnost, lahko pomirim, da so usklajevanja konstruktivna, zato si lahko obetamo stabilno manjšinsko vlado."

Dejal je, da so zadovoljni z doseženim na področju zdravstva in stanovanjske problematike, ne strinjajo pa se pri privatizaciji NLB-ja, težnjah po fleksibilizaciji trga dela in lažjem odpuščanju. "imamo pa dovolj stičnih točk, da lahko s to vlado izpeljemo nekaj razvojnih projektov v naslednjih letih." Mesec je dejal, da bo manjšinska vlada, če bo protokol dober in se ga bodo vsi držali, stabilna.

Cerar: Korak nazaj me ni presenetil
Predsednik SMC-ja Miro Cerar pa je po sestanku dejal, da ga ta delni korak nazaj Levice ni presenetil, saj sta za odločitev vstopa v vlado potrebna "pogum in politična zrelost, kar ni enostavno". Cerar je ob tem dejal, da SMC vztraja pri tem, da bo podprl Marjana Šarca za mandatarja, "si pa želimo, da bi se okrog njega oblikovala čvrsta razvojna koalicija".

Ob tem je Cerar opozoril, da Slovenija potrebuje novo vlado in da je čas, "ko je treba interese države postaviti pred interese posameznih strank". Cerar je prepričan, da za Slovenijo manjšinska vlada ni najboljša mogoča rešitev.

Bratušek: Levica onemogočila levosredinsko vlado
Predsednica SAB-a Alenka Bratušek je po odločitvi sveta Levice dejala, da je razočarana nad odločitvijo sveta Levice, ki ni podprl vstopa stranke v koalicijo, temveč zgolj sodelovanje pri projektni vladi. "Razočarani smo, da Levica ni pripravljena prevzeti odgovornosti, da zagotovi blaginjo vsem, ne le peščici. To kaže, da je to samo predvolilni stavek, ko je treba zavihati rokave, pa se stisne rep med noge."

Bratuškova je sicer poudarila, da ima Šarec podporo SAB-ja pri glasovanju za mandatarja, na vprašanje, ali je boljša rešitev manjšinska vlada ali predčasne volitve, pa je odgovorila, da so "volivci pokazali, da želijo levosredinsko vlado, in žalostno je, da bo prav Levica tista stranka, ki bo to onemogočila".

V DeSUS-u naklonjeni projektni vladi
Organi stranke DeSUS so sprejeli sklep, da podpirajo kandidaturo Marjana Šarca za mandatarja, odločali pa bodo še o vsebini koalicijske pogodbe. Prav tako v DeSUS-u podpirajo projektno sodelovanje Levice v morebitni prihodnji vladi, je poudaril predsednik stranke Karl Erjavec in dodal, da so v predlogu koalicijske pogodbe zajete vsebine, ki so za DeSUS zelo pomembne. Med temi je prvak DeSUS-a omenil krepitev javnega zdravstva in ukrepe na področju položaja upokojencev, med drugim usklajevanje pokojnin in vzpostavitev demografskega sklada. Prav tako naj bi za polno delovno dobo pokojnina presegla prag revščine.

Kot je še dejal Erjavec, se v DeSUS-u zavedajo, da Slovenija vlado potrebuje čim prej. Predčasne volitve bi po njegovih besedah Sloveniji škodile, saj je država v tem času v dobri gospodarski kondiciji. Za DeSUS je zato zlasti pomembno, da Slovenija pride do vlade, v kakršni koli obliki že bo.

Mesec: Stališč ne moremo spremeniti čez noč
Kot je znano, je svet Levice včeraj pozno zvečer sprejel sklep, po katerem je zavrnil sodelovanje v koaliciji s peterico strank, je pa potrdil možnost projektnega sodelovanja. Očitek, da si v Levici ne upajo prevzeti odgovornosti za ukrepe, je Mesec zavrnil. "Glavni problem je, da bi morali nekatera stališča čez noč 100-odstotno spremeniti, če bi hoteli polno podpirati tako vlado, in to je bil glavni razlog, zakaj k njej polnopravno nismo mogli pristopiti."

Podporo sprejetemu sklepu bodo v Levici preverili še na internem referendumu, ki se začne danes in bo trajal do 8. avgusta. Po mnenju Mesca se je sicer stranka poenotila do te mere, da s podporo temu ne bo težav.

Glavni tajnik SD-ja: Škoda
Na sklep sveta Levice se je najprej odzval glavni tajnik SD-ja Dejan Levanič, ki je na Twitterju zapisal, da je "škoda za odločitev Levice. Pogajanja so bila konstruktivna in veliko bi lahko naredili skupaj. Nikoli sicer zadeve niso idealne, vendar vstop v vlado omogoča, da se izpolnijo dane obljube pred volitvami. Škoda za to izgubljeno priložnost," je še dodal Levanič.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Churchill W.
# 01.08.2018 ob 08:32
Še enkrat ponavljam to kar sem rekel nekaj dni nazaj (in bil popolnoma zminusiran)

Levice NE BO v koaliciji. Pogajali se bodo, da pokažejo državotvorno držo in kredibilnost, nato pa se bodo zaradi nepremostljivih razlik umaknili. Ne splača se jim vstopiti v vladajočo koalicijo, sploh pa ne tako ki bo razpadla v letu dni.
Še vsaka stranka, ki je bila v vladajoči koaliciji je na naslednjih volitvah izgubila %. Njim pa če kaj, jim ni v interesu izgubljati % temveč jih na "sladkih bombončkih nerealinh obljub" pridobivati iz ozadja. Tam nisi nič kriv, in krivdo za vse česa ne ne narediš z lahkoto preneseš na druge.

Bili bi v ozadju le odgovornosti nebi sprejemali, to naj nosijo drugi, oni pa bodo pobirali % tistih, ki so nosilo odgovornost, pri naslednjih volitvah!
slovenc1
# 01.08.2018 ob 08:33
Pa še nekaj glede primerjav s Skandinavijo,Portuģalsko in Španijo. Manjšinske vlade ponavadi sestavi ena sama močna stranka,morda včasih še z eno manjšo zraven,ne pa pet strank,ki so med seboj skregane,podpirala pa bi jih skrajno leva Levica.
Majestic12
# 01.08.2018 ob 08:30
Nove volitve.
jayz
# 01.08.2018 ob 08:35
Pričakovano ...kot že večkrat omenjeno - Levica je opozicijska stranka in lahko le tam živi v svojih obljubah in idealizmu.

Ko/če bo kdaj prvič prevzela odgovornost bo to njen zadnji mandat v parlamentu.
Arnolfus
# 01.08.2018 ob 08:19
A za to vas plačujemo, al kaj?
Hmeljar
# 01.08.2018 ob 08:31
V sili hudič muhe žre ! Izgleda, da ima Šarc težke kredite in ne bi preživel še ene kampanje in enih volitev, pa tudi sicer ve, da je izgubil oblast pač dosti prej kot Cerar in bi ga čakala enaka usoda..
SpicyWeiner
# 01.08.2018 ob 08:32
Nič novih volitev, prej je potrebno še ustanoviti novo stranko na levi, ker jih še ni dovolj.
slovenc1
# 01.08.2018 ob 08:20
Če so v ostalih strankah pametni te neumnosti ne bojo podprli. Šarca bi čakala nestabilna vlada,odvisna od izsiljevanja Levice,ki bo lahko kaj hitro padla. Za SD je to samomor,čaka jih še večji osip volilcev,saj bi Levica lepo ostala v opoziciji in nebi prevzela odgovornosti,po SD pa bi padale kritike. V SMC in SAB pa so že povedali,da bodo tudi sami razmislili kako naprej če pride tdo tega scenarija. Čas je za vlado SDS+LMŠ+SMC+NSi.
jk11
# 01.08.2018 ob 08:36
V Sloveniji še stranke v koaliciji niso zanesljive, sploha pa ne da bi ena bolj ekstremno ideološko naivna in politično neizkušena stranka podpirala manjšinsko vlado.
eFact
# 01.08.2018 ob 08:37
Manjšinska vlada pomeni za LMŠ in še marsikoga strel v koleno za naslednje predčasne volitve. Vendar želja po oblasti nekaterih ne pozna meja.
hombre
# 01.08.2018 ob 08:27
Levica skazica...

Na srečo vsekakor.
penzl
# 01.08.2018 ob 08:40
Manjšinske vlade še v bolj razvitih demokracijah nimajo garancije za obstanek, ker so že same po sebi tvegan podvig. Pri nas pa je to itak recept za katastrofo, kjer se dve stranki lahko skregata tudi glede povsem banalnih stvari.

Levica bo v zameno za podporo zahtevala, da se projekti prilagajajo njim - s tem požanjejo zasluge kot da so vladna stranka. Če pa jim nekaj ni všeč, pač ne podprejo in se operejo krivde. Svojih agitatorjev seveda ne morejo razočarati, ker za njih je Levica vedno super stranka.

Glede petorčka je pa tudi jasno, da je trenutna harmonija med pogajanji le navidezna. V primeru, da gredo v vlado, bodo kmalu spet vlekli vsak na svojo stran.
Črnibog
# 01.08.2018 ob 08:36
Pričakovano in napovedano, Levica deluje po principu SNS, populizem in še malo čudnih floskul iz opozicije dokler bo šlo. Kaviar borci za človeka in njegovo dobro ter lepo našemljeni posamezniki. Besede je mnogo lažje producirat kot dejanja.
Alchemist
# 01.08.2018 ob 08:47
Bo Levica prepričala Šarca s ponudbo o sodelovanju z manjšinsko vlado?

V bistvu je to povsem Šarčev problem. Mescu je najbrž vseeno.
carlos_carlos
# 01.08.2018 ob 08:37
Po programu na papirju seveda.

Politika je pa vedno enaka oz. v nekem splošnem okviru, ki je itak narekovan od zunaj. Bistvenih razlik ni.

Razen seveda "zgodovinskih" tem, ki so za naše življenje res res bistvene.
SpicyWeiner
# 01.08.2018 ob 08:37
1970b
Predvolilna koalicija LMŠ, SMC in SAB kjer se dogovorijo, da bo tisti, ki dobi največ glasov kandidat za mandatarja. Zdi se mi, da bi takšna predvolilna koalicija dobila precej več glasov kot SDS.


Seveda, sploh po tej farsi, ko so bili pripravljeni v koalicijo sprejeti kogarkoli(Levica), samo zato, da bi ostali na oblasti. ZAB ne pride več v parlament, Šarec je pokazal celi Sloveniji, da sploh nima programa, SMC pa tako ali tako pada podpora.
mihče
# 01.08.2018 ob 08:31
Seveda da ga bo. Samo da se vlada in molze naprej
navigator007
# 01.08.2018 ob 09:21
Največji uspeh vsega tega blefiranja je to, da ima sedaj LMŠ končno program. NSi-jev namreč.
bori
# 01.08.2018 ob 16:05

Politika Danes, reporteraža
Canis.Lupus
# 01.08.2018 ob 09:15
Bo Levica prepričala Šarca s ponudbo o sodelovanju z manjšinsko vlado?

PREVOD:
Levica bi v vlado, a ne bi imela nobene odgovornosti. In ko bo šlo vse v franže (in bo), se bo Levica tolkpa po prsih v Che majčki in kazala s prtkom na Šarca. :)
knedlck
# 01.08.2018 ob 08:37
Sarc bo takoj za, samo da bo vlado mel.
Je ze dokazov da mu je to edini cilj, da stabilna vlada, ali pa delanje v dobro slovenije mu ne gre
dark sun
# 01.08.2018 ob 09:00
Glede na program in izhodišča Levice edina ustrezna in pričakovana odločitev. Pri toliko neusklajenih točkah definitivno ne morejo v koalicijo. Seveda je res, da si je težko predstavljati, kako naj bi zdaj manjšinska vlada sploh karkoli "spravila skozi". Po drugi strani pa je prav tako res, da za to stanje ni odgovorna Levica!!
carlos_carlos
# 01.08.2018 ob 08:41
eFact

tako je. Eni so v skoraj 30tih letih dobili dvoje volitev, pa še vedno vztrajajo na čelu stranke. Samo, da bi lahko vladali.
Jože Gorišek
# 01.08.2018 ob 16:24
Ta vlada bo trajala manj kot Mesec.
pohorjezeleno
# 01.08.2018 ob 08:45
Vsaj nekaj je za Šarca pozitivno, dobil je serviran spisan program za naslednje volitve, ker svojega pred volitvami ni imel.
Če bodo tako vlado sestavli, ne bo zdržala do pomladi. Garant. Najbolj žalostno je, da imamo takšen volilni sistem, ki omogoča, da najmanjše stranke držijo celotno državo v šahu.
themetun
# 01.08.2018 ob 10:48
Če je kdo upal, da bo Levica naredila kaj konkretnega, je naiven. Samo rožice znajo sadit, seveda v tuji zemlji, s tujimi sadikami.
ZETAC
# 01.08.2018 ob 10:07
Če na hitro preletiš komentarje, je razvidno, da je sedaj večina nekako naperjena proti Levici, podobno kot prej proti NSi-ju. Po mojem je pa vseeno glavni krivec za to stanje ravno Šarec, ki nii znal realno oceniti situacije in je glavni kuhar te godlje, ki jo bomo morali sedaj vsi požreti.
magjack
# 01.08.2018 ob 09:03
ah dajte no...pri 25 sem se oblacil primeno funkciji, teli pajacki od Levice pa v parlament hodijo v kratkih hlacah...gospoda ja. Revcki so, ker nikoli niso imeli nicesar...
weylakuc
# 01.08.2018 ob 16:13
Hehehe tudi DESUS na veliko presenecenje podpira manjsinsko vlado. Wow. Tonda bodo oni pojedli svojo besedo pa res ni nihce pricakoval haha.

Sarecu je kar na enkrat OK tudi ce nima vecine; SMC in Bratusek seveda podpirata tako vlado; samo da je vlada in lahko ostanejo na svojih pozicijah.

Kekci.
marcelinho90
# 01.08.2018 ob 13:45
Levica ni radikalna ampak predstavlja vse tisto, kar si SD ne upa biti.
slovenc1
# 01.08.2018 ob 11:32
Šarec bo pa kot kaže res sprejel vse samo zato,da bi se dokopal do mesta PV. Nekateei bi celo hazrdiarli in ga izvolili,potem bomo pa že nekako in bojo samo upali,da bi jih vendarle nekdo podprl. Katastrofa.
PatakPajo30
# 01.08.2018 ob 09:41
Kaj če bi šli mi na še ene orng volitve.

Pa da voli še tistih 500.000 majmunov, ki se jim pač do sedaj ni dalo dvignt guzice. pa naj narod, ampak res narod odloči. pa ne preferiram ne dese ne leve scene, naj narod res odloči kaj hoče.

Pa še nekaj: to kar je naredila levica je pač kr neki. se pravi koalicija o nečem odloči, mi pa bomo rekli, da ali ne. Potem v bistvu Levica diktira vlado in ima absolutno oblast, ker brez nje ne more Šarec nič??

Pa ne nabijajte, za to vas plačujemo pa ne vem kaj. Ne, zato ste jih izvolili, ne nabijajte pa oni, ki niste šli oddat glas. Taki mi kr pritisk dvignejo, dajte no 23 strank ste imeli.
Bivši uporabnik
# 01.08.2018 ob 15:51
dober predsednik vlade mora imeti tudi dobre svetovalce

Se motim, ali je imel Pahor 25 svetovalcev v kabinetu? Je bil zato dober predsednik vlade? Bil je najslabši v zgodovini Slovenije, celo slabši od Bajuka, ki ni znal dvigniti denarja iz bankomata.

Predsednik vlade mora najprej imeti LASTNO MNENJE IN ZNANJE o gospodarstvu. Potem so šele svetovalci.
Es
# 01.08.2018 ob 14:12
Šarec je en navaden povzpetnik, z glavo skozi zid bo rinil tudi z manjšinsko podporo v parlamentu. Vse za oblast.
DrKult
# 01.08.2018 ob 11:46
Šarec ravno pameten ni, če bo šel sestavljat manjšinsko vlado. Levica je tu igrala zelo zvito - s pogovori se je pretvarjala, da je državotvorna, zdaj pa petorček strank postavlja v pozicijo, v kateri bi bili popolnoma odvisni od glasov Levice, ne da bi ta za to prevzemala kakršnokoli odgovornost. Če bo Šarec na to pristal, potem ga za kaj več kot neumneža ne morem smatrati.
Osebno vidim samo 2 opciji, ki sta sprejemljivi:
1. Velika koalicija SDS + LMŠ + SMC + NSI
2. Ponovne volitve

Kaka manjšinska vlada, lepo vas prosim. Še v močnih demokracijah se manjšinske vlade zelo redko obnesejo, ne da bi se pri nas, sploh pa pri tako razklani politiki.
hexen
# 01.08.2018 ob 21:07
Boro69
# 01.08.2018 ob 20:58
Kje lahko izstopim iz avtobusa?
Nimam občutka prevelike želje po vožnji do končne postaje


Na Orbanovi ali Erdoganovi. Od tam vozijo v vaš desničarski raj.
Bivši uporabnik
# 01.08.2018 ob 16:39
Haha, stabilna manjšinska vlada. Proti vsem zakonom fizike na Zemlji. Na Mesecu so najbrž drugačni fizikalni zakonu.
STANE
# 01.08.2018 ob 11:35
Izgleda,da bodo tile poslanci (vsaj nekateri) plesali "eno samo poletje".....
Franci99
# 01.08.2018 ob 09:30
ŠČurek

Če bi vsaj malo bilo tem kekcom za Slovenijo bi videli SDS + LMŠ + NSI + SNS pa morebiti še SMC. Vlada bi bila trdna kot kamen. Pa še prosperirali bi.

Tale Šarec pa nateg desetletja.


Oprosti, tole kar si ti napisal pa nima osnove.

1) SNS in dokazano korupcijo je potrebno odstraniti iz vsakega odločanja.
2.) Če je Šarec nateg, zakaj ga siliš v koalicijo s SDS (potem bo še bolj nategnjen)
3) Petorček pa trdna vlada (zmiksana)?
4) Prosperirali (kvečjemu na notranjih aferah te koalicije)
Alchemist
# 01.08.2018 ob 08:48
Glavni tajnik SD-ja: Škoda

So mogli popustit pri še kakšni točki. Bi bil rezultat na koncu drugačen.
vidaest
# 01.08.2018 ob 08:47
Nič nenavadnega. Menda ni kdo pričakoval, da bodo ti nakladači res postali del vlade. To bi pomenilo sprejeti odgovornost.
@twwwter
# 02.08.2018 ob 01:08
Bravo,

Levica ni prijela na vabo, da bi sprejela vlogo in usodo stranke, kot jo je v vladi doslej imel Desus.
Bratuškin rep med noge velja za projekte drugih, ki jim Levica noče držati štuporamo.
Njihov cilj je, slej ko prej in še naprej, razprodaja in zadolževanje države, rep med noge pa sami stisnejo, ko bi bilo treba obdavčiti tiste, ki vso akumulacijo selijo v davčne oaze in zmotno mislijo, da bodo ta izgubljeni kapital pridobili z oazno nizkimi davki.
Sveta preproščina, LOL and :))).
Bivši uporabnik
# 01.08.2018 ob 15:50
PeterM.
Socialno podporo.

Socialno podporo, kjer ti nato država pobere vse premoženje. V Sloveniji torej dobi "Socialni kredit".
šurda
# 01.08.2018 ob 15:46
Razne ekonomiste ala Brščič samo za 3 mesece
v nočno smeno v Novomeški Revoz ( tudi Počivavška in
dr.Mira Cerarja !! ) pa bi videli kako se dela, kaj dela
GARA !!

Levica se je pravilno odločila saj so premalo upoštevali
njihove zahteve !
janezi
# 01.08.2018 ob 13:37
Mesec: Obetamo si lahko stabilno manjšinsko vlado ???????????????????
verbatim989
# 01.08.2018 ob 10:57
Volilci pokazali, da želijo levo sredinsko vlado? Volilci so pokazali, da ne želijo tebe Bratuškova in Karla Erjavca. Ne vem kaj ta dva počneta sploh pri pogajanjih.
WalterBronx
# 01.08.2018 ob 09:35
Levica je nekje na nivoju Jelinčiča. Vse bi naredili, da bi vlekli poslansko plačo a buhvari, da bi imeli kako odgovornost v vladi. Mešalci megle pač, to jim je v krvi.
Kvantni mehanik
# 01.08.2018 ob 09:35
Poskus sedenja na dveh stolih. Jalovo početje. Ali prevzemite odgovornost za vladanje, postavite svoje ministre in vladajte -- ali pa bodite v opoziciji. Srednja pot, ki jo ponujate, ni ne tič ne miš.
cgn
# 01.08.2018 ob 09:05
Obljubljat volivcem vse mogoče in ne naredit nič je produktivno za tiste ki radi sedijo na poslanskih stolčkih. Treba delat ne gobcat.
sharkyslo
# 01.08.2018 ob 08:43
Nove volitve in en veliki NE vsem levičarjem!
Kazalo