Slovenija

Poudarki

  • Peterica strank pod okriljem LMŠ-ja naj bi v preteklih dneh zbližala stališča z Levico, a naj ne bi sprejela nekaterih njenih ključnih zahtev
Luka Mesec
Predstavniki pogajalske skupine stranke Levica so svetu stranke predstavili izpogajano koalicijsko pogodbo. Foto: BoBo
Pogajanja
Po pogajanjih z Levico se mora o koalicijski pogodbi zdaj izreči svet stranke. Foto: BoBo/Borut Živulović
VIDEO
Levica bo Šarcu predlagal...
VIDEO
Bo svet Levice zadovoljen...

Dodaj v

Levica ne želi vstopiti v koalicijo, je pa pripravljena podpreti manjšinsko vlado

Maratonska seja sveta Levice
31. julij 2018 ob 15:23,
zadnji poseg: 31. julij 2018 ob 22:37
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Po usklajevanju koalicijske pogodbe med predstavniki strank LMŠ, SMC, SD, SAB in DeSUS je svet stranke Levica izglasoval podporo manjšinski vladi, in ne vstopu stranke v koalicijo. Levica bo zdaj peterici ponudila sporazum o sodelovanju z manjšinsko vlado pod vodstvom Marjana Šarca.

Svet Levice, ki ga sestavlja nekaj več kot 40 članov, je pretresal izkupiček koalicijskih pogajanj s strankami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS. A po presoji sveta koalicijska pogodba ni usklajena do te mere, da bi bila Levica pripravljena na sodelovanje v koaliciji, je pa svet stranke izglasoval podporo manjšinski vladi.

"Svet stranke je odločil, da za pristop h koaliciji osnutek ni zadovoljiv, je pa zadovoljiva osnova, na kateri lahko pripravimo pogodbo o projektnem sodelovanju," je po seji sveta dejal koordinator Levice Luka Mesec in dodal, da je pri glasovanju na svetu stranke za vstop v koalicijo glasovalo 10 članov sveta, 21 pa jih je bilo proti ob nekaj zadržanih glasovih. Obratno pa je za projektno sodelovanje glasovalo 21 članov, 10 pa jih je bilo proti.

Poleg vsebinskih tudi politični pomisleki
Mesec je ob tem dejal, da so bila pogajanja konstruktivna, a bistveno krajša od pogajanj z NSi-jem. "Zadovoljni smo z izpogajanim na področju zdravstva – od ukinitev koncesij do področja pokojnin, kjer se viša znesek minimalne pokojnine." Težavnejši deli pa so bili davki, kjer so sicer izpogajali zmeren dvig prispevkov delodajalcev za pokojninsko zavarovanje in spodnjo mejo davka na dobiček, "ampak celokupno gledano imamo zadržke, da pogodba fiskalno ne stoji". Prav tako pa je bilo za Levico problematično, da peterica strank vztraja pri fleksibilizaciji na trgu dela.

"Največje težave pri nas so pri privatizaciji, kjer nam ni uspelo ničesar izpogajati glede privatizacije NLB-ja," je dejal Mesec, prav tako je bila težava, da peterica ni bila pripravljena popuščati pri izdatkih za obrambo. Veliko pomislekov pa je bilo tudi političnih z vidika sodelovanja, je še dejal Mesec in dodal, da so se zato odločili za kompromisno možnost. Mesec ni želel ugibati o tem, kako se bo peterica strank odzvala na ponudbo podpore manjšinski vladi.

Mesec je ob tem dejal, da so bili prisotni tudi pomisleki o tem, da bi obstajala možnost izigravanja Levice na področjih, kjer s peterico strank niso bili usklajeni, in da ta nevarnost obstaja tudi pri podpori manjšinski vladi. Tudi Mesec je na svetu stranke glasoval za podporo manjšinski vladi.

Negotov izid glasovanja sveta Levice
Izid glasovanja sveta stranke je bil do zadnjega trenutka negotov, tako je poslanka Levice Violeta Tomič pred sejo sveta dejala, da "bo svet stranke odločil, ali so spremembe koalicijske pogodbe v smeri blaginje za vse dovoljšne, da Levica podpre vlado Marjana Šarca". Na vprašanje, ali bodo predstavniki pogajalcev svetu stranke predlagali točno določeno možnost, pa je Tomičeva odgovorila le, da so "na mizo dali vse možnosti".

Bo ponudba za peterico sprejemljiva?
Odprto vprašanje pa je, kako se bodo na to ponudbo odzvali v peterici strank. Pred glasovanjem sveta Levice sta vodji poslanskih skupin SMC-ja Igor Zorčič in DeSUS-a Franc Jurša zadržano komentirala možnost manjšinske vlade. Zorčič je tako dejal, da pričakuje, da "da Levica ne bo iskala kakršnih koli izgovorov v tem smislu, da ne bo treba vstopiti v vlado". Pričakuje, da bo Levica ravnala odgovorno in da "se bo vlada kmalu sestavila".


Jurša pa je na vprašanje, ali je takšno projektno sodelovanje Levice sprejemljivo za DeSUS, je odgovoril, da to težko ocenjuje, da pa bi bilo po njegovem osebnem mnenju takšno odločitev Levice težko sprejeti. Pritrdil je, da bi bilo primerno, da bi znotraj vlade Levica prevzela resorja sociale in okolja, saj da je njihov program najobsežnejši in najbolj specifičen prav na teh področjih.

Vodja poslanske skupine SAB-a Marko Bandelli pa je pojasnil, da sta dve tretjini zahtev Levice tudi v programu njihove stranke, v eni tretjini pa da so morali narediti kompromise in drug drugemu popustiti. Po njegovih besedah je bila Levica na pogajanjih konstruktivna. Ob tem je poudaril, da ne želijo vlade "pet plus ena", ampak hočejo vlado šestih. "To se pravi šest enakopravnih strank, šest, ki odločajo v vladi, šest, ki odločajo o Sloveniji," je poudaril.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Titomir
# 31.07.2018 ob 15:39
Projekt druga Venezuela se nadaljuje.
veza
# 31.07.2018 ob 15:35
Programi, usmeritve, kaj je sploh to?
Naj povejo, kako bodo reševali zdravstvo, prekarnost, korupcijo, finance, migracije.
Kako, s kakšnimi ukrepi, kdaj lahko pričakujemo spremembe, to me zanima.
Pa ne samo od tega šesterčka, tudi od preostale trojice, kako in kdaj se bodo zgodlie izboljšave, če se sestavi nova vlada.
penzl
# 31.07.2018 ob 15:27
Kakorkoli obrnemo, dejstvo je: vsak trenutek, ki ga tile gospodje porabijo za sestankovanje, dogovarjanje, usklajevanje in ne vem kaj še vse, bi lahko porabili za reševanje resnih problemov sedanjosti in prihodnosti.

Tako pa...
generusus
# 31.07.2018 ob 22:23
Takšna konfiguracija (5 + 1), kjer bo Levica sodelovala "projektno", je skoraj gotovo že vnaprej obsojena na neuspeh. To je še slabše, kot pa če bi bilo v koaliciji šest strank. Še izkušen predsednik vlade bi to težko vodil, kaj šele začetnik.
Joker
# 31.07.2018 ob 15:35
Glede na uspešnost vseh naših vlad v preteklosti je bolje, da sestankujejo in tako vsaj ne ustvarjajo novih problemov.
slovenc1
# 31.07.2018 ob 15:58
NLB se privatizira,žica se ne umakne,minimalna plača se le postopoma zvišuje,z NATO-m naj bi se skušali pogajati,davek na dobiček se ne zvišuje,prispevki se zvišujejo le postopoma,pa še to ne so stopnje,ki jo je želela Levica,glede pokojnin in socialnih prispevkov ni jasno,tudi glede azilne in zunanje politike ne. To so res bolj drobtinice,bi se precej čudil če bi svet stranke to potrdil.
slovenc1
# 31.07.2018 ob 22:28
Cerar je v preteklih dneh govoril o stabilni vladi. In manjšinska vlada to zagotovo ni,Bandelli je govoril o tem,da želijo koalicijo šestih ne pa 5+1,SD je govoril o prevzemanju odgovornosri s strani Levice. Zaj bomo pa videli.
robespierre
# 31.07.2018 ob 15:47
Pahor končno lahko naredi nekaj dobrega za Slovenijo. Tudi, če levičarski šesterček doseže dogovor in gnili kompromis, Pahor ne podeli mandata za sestavo nove vlade komedijantu. Potem lahko končno rečemo, da ima "nekaj med nogami"
INAZ
# 31.07.2018 ob 15:52
O katerih stvareh p so se sporazumeli? Glede na napisano, ključne točke programa Levice niso v koalicijski pogodbi. Še bo presenečenj.
čak mal noris
# 31.07.2018 ob 22:37
USRALI so se, ker nimajo niti enega pametnega kandidata za kakršnokoli ministrsko mesto, ki bi jim ga dali. Kot celotna ekipa pa so "za zaborav". Leta 2018 obstajajo tipi, ki verjamejo, da komunizem lahko funkcionira. Good luck with that!
gospod iskreni
# 31.07.2018 ob 22:30
Pričakovana odločitev, seveda ko je to storila Nsi je bil pa Janša kriv, pa so bili najhujši izdajalci
MitjaM
# 31.07.2018 ob 15:54
Si bo treba zaloge olja, moke in sladkorja naredit,
če pride Levica v vlado.
foxhunt
# 31.07.2018 ob 22:28
ooo sranje, sedaj pa Kahel in njegov Desus ne bo vec mogel izsiljevati z izstopom.
slovenski
# 31.07.2018 ob 22:21
Haha sramota, Levica je najbolj neresna stranka v zgodovini Slovenije in seveda so po pričakovanju izvedli pusy move. Kje so zdaj novinarji pri Šarcu, Šarec je rekel, da ni šans za manjšinsko vlado, da ga vidimo sedaj.

Neverjetna svinjarija in čisto politikantstvo brez vsebine, zavajanje volivcev, neresno palamudenje brez prevzema odgovornosti, z ničemer se ne strinjajo in vendar bodo podprli Šarca kje je tu kakšna logika?

Me zanima kdo bo to še podpiral na novih volitvah.
gospod iskreni
# 31.07.2018 ob 22:41
Me zanima če bodo imeli mediji iste vatle za njih kot za Nsi. Ajde Tanja Starič kje je kolumna. Zabavno kako so bili pametni o Nsi, sami pa isti.
Anar Hija
# 31.07.2018 ob 22:33
Levica bi. Ali, da im ne udje.
Bivši uporabnik
# 31.07.2018 ob 22:24
Nič novega. To je Levica delala že zadnja 4 leta, le da je bila vlada večinska. Ne vem katera resna stranka si lahko kot del manjšinske vlade privošči, da je v pri vsaki odločitvi odvisna od podpore Levice. Poleg tega seveda, da je prav pri vsaki odločitvi poleg Levice potrebna enotna odločitev vseh pet strank manjšinske vlade.
Insider No. 1
# 01.08.2018 ob 06:00
NSi je imel prav. Ko se ne boste strinjali z nami bo tu vedno Levica v opoziciji.
Bivši uporabnik
# 01.08.2018 ob 01:22
V Sloveniji je lepo biti cinik. Nikoli ne zmanjka materiala za zagrenjen humor.
TOZD
# 01.08.2018 ob 07:27
Z izraženo podporo Levice Serpentinškovi manjšinski vladi se je tudi izkazala pravilnost predvidevanj NSi, da bi v primeru vstopa v vlado bili samo njen okrasek, pri pomembnih vprašanjih pa bi namesto njih glasovala "opozicijska" Levica.
alex961
# 31.07.2018 ob 23:17
MarJAN ŠArec je idealen. Janšo že celo življenje nosi v imenu in priimku. Torej bo Ican na nek način prisoten v vladi.
Bivši uporabnik
# 31.07.2018 ob 17:02
@hehet

Narodu dol visi, dokler je alkohol.

Zaostajaš, alko je passe. Po novem so reveži na travi, žabarski bogatuni pa na koki. Ljubljanske ribe so menda zadete non stop :)
A6
# 31.07.2018 ob 23:02
dokaz več, kako je imel tonin prav, ko je govoril o možnosti preglasovanja. nsi bi bila v koaliciji za šminko, stroj SDV pa bi mlel svoje naprej.
našejenaše
# 31.07.2018 ob 22:39
Levaki bi seks..li, a ga ne bi vtaknili. Zanimivo!
mb128
# 31.07.2018 ob 22:28
Eh ja svet izglasoval....
Torej po njihovo naj bi bil petorček nekakšen njihov večni talec? Pa kaj so ti na glavo padli?!
GREMO NA VOLITVE!!!
Mimobeznik
# 31.07.2018 ob 21:58
Hvala Levici, da so rešili Slovenijo pred samim sabo in pogubo.
STANE
# 31.07.2018 ob 16:36
Sonce.sije1
Hrvati se imajo pa res kaj za smejat....Naj raje pogledajo sebe in svoj nacionalistični HDZ z Kolindo na čelu ...Tuđman je gradil Hrvaško na 20 bogatih družinah,Sanader je ukradel miljone....državljani pa pobirajo plastenke v smetnjakih...Dudek je bil vsaj poštenjačina,ampak pri nekaterih to ne
šteje !!!!
patriot1970
# 31.07.2018 ob 16:08
Kaj so na pogajanjih že zaključili kdo zavaja (laže) o stanju na naši južni meji? Medtem ko Šefic "grozi" z drastičnimi ukrepi,...Levica poroča o povsem "normalnih" razmerah ob Kolpi

https://twitter.com/tradicijaslo/status/
1023965837999390720
Lukos
# 01.08.2018 ob 06:57
Pa to je vsem že bilo jasno, da Levica noče in s svojim programom ki je v veliki meri nemogoč ne more v koalicijo, sanjati karla marxa v opoziciji je lažje...
Zame je to neodgovornost, podpreti vlado ampak nočeš biti odgovoren. Spet bo 4 leti (če bodo zdržali do konca) minilo brez reform, brez vsega....Samo bodo denarce vlekli.
Bivši uporabnik
# 01.08.2018 ob 00:39
JJ je tole izpeljal vrhunsko. Počakal, da se vsi pokoljejo med sabo in zdaj imajo na izbiro SDS ali volitve. Mislim da bo na koncu odločila preračunljivost novoizvoljenih poslancev. Bog si ga vedi, če bi jih po novih volitvah še čakala poslanska službica. Patetično, a realno.
SpicyWeiner
# 31.07.2018 ob 22:22
a-dee-jay
Mesec je ful preveč nervozen, kot govori. Nekako ga ne morem umirjeno poslušat zaradi tega. Še jaz postanem nervozen. Ga je pa za razumeti. Star je šele 31.


Sebastian Kurtz je tudi star "šele 31".
TOZD
# 01.08.2018 ob 07:21
Pričakovan scenarij. Sedaj bo šele zanimivo gledati retorične akrobacije koritoborcev petorčka.
slovenski
# 31.07.2018 ob 23:07
Bravo! Levica je edina načelna! To je perspektiva naše družbe.

A to je vladati iz opozicije ?
..................
To je ne prodajati se in spuščati hlače za vsako ceno!


Ravno nasprotno, točno to so naredili, slekli hlače in se podelali. Če bi bili vsaj malo načelni in bi stali za svojim programov bi Mesec danes povedal, da ne podpirajo Šarcevega programa, ker je slab in koalicije, ker so dosegli premalo in da gredo na nove volitve zmagat.

Tako pa nič od nič, samo čisto prodajanje megle, nobene načelosti, ničesar.
roCkY
# 31.07.2018 ob 22:42
Pričakovano! Pravličarji se želijo izogniti vsakršni odgovornosti in še naprej saditi rožice, da bodo dobro plačane službice vsaj še po naslednjih volitvah.
The Matrix
# 31.07.2018 ob 22:40
Ha ha ha ha.... naši karizmatični levičarji pač nimajo jajc za vstop v vlado. Oni so dobri samo za lapat parole v opoziciji!!
MMCCenzura
# 31.07.2018 ob 22:34
Bravo! Levica je edina načelna! To je perspektiva naše družbe.

A to je vladati iz opozicije ?
delfino_
# 31.07.2018 ob 22:31
Še dobro da smo majhna nepomembna država, ker to je že smešno. Naslednjič naj pa kar pokojna Krambergerjeva opica zmaga volitve, da bo cirkus popoln.
TineB
# 31.07.2018 ob 22:29
Strahopetci
STANE
# 31.07.2018 ob 18:00
Če bo Levica sodelovala v novi vladi se nam obeta ukinitev izvoza,
CAIRNS

Tole poslušam že par dni,pa mi ni še nihče odgovoril,kdo in kje je to rekel Mesec.? Drugo pa,kako lahko neka stranka,oziroma vlada neki firmi prepove izvoz ? In zakaj bi ga ??? Lepo prosim za obrazložitev,da bo še mene lahko strah....
Smooth Criminal
# 31.07.2018 ob 17:07
Se pravi ce prav razumem bomo sedaj imeli isto vlado kot sedaj(ki se ni mogla o necemer poenotiti) + se 3 stranke, ki bodo se dodaten kaos delale? #ifeelsSADnija
rumalina
# 31.07.2018 ob 16:00
Levica je svojo načelnost že pokazala z akcijo "poslance na minimalce" in so očitno za prikoritništvo v nasprotju z NSi pripravljeni požreti večino svojih načel. Se kakor kmečka nevesta in malo zaradi lepšega in ker niso bili prvi na vrsti, na videz upirajo, toda z ostalimi levimi strankami jih druži sovraštvo do Janše in ljubezen do korita, to pa je v bistvu tudi ves njihov "program".
Elgoog
# 01.08.2018 ob 07:57
Si predstavljate Trčka, Kordiša, Tomićeevo .. v vladi?!?

ne
artoum*2
# 31.07.2018 ob 23:02
SamoRes

nikoli niso imeli resnega namena vstopiti v vlado, ker niti kadra nimajo. toliko o Levici.
TineB
# 31.07.2018 ob 22:47
Ajde, gremo zdaj: SDS + LMŠ + SMC + NSi + SAB.

Karel ostane zunaj DZ in Vlade! Zmaga! In SD ne bo več delala škode v vlaadi. Slabše, kot je bilo ta štiri leta in od 2008-2012 ne more biti.

Daj prešteje malo, koliko časa je bil Desus v kaki vladi. Ali pa SD. #škododelci
sas
# 31.07.2018 ob 22:17
Gledam intervju z Mescem ... kaj je z Violeto narobe ... skoz jo nekaj zvija in zateguje :-)
slovenc1
# 31.07.2018 ob 22:16
V nobeni stranki z manjšinsko vlado nikakor ne bodo zadovoljnii,če so v SMC in SAB razumni se v to neumnost ne bojo spustili.
slovenc1
# 31.07.2018 ob 22:12
No pa da vidimo ali bo SD storil samomor z vstopom v manjšinsko vlado in kaako bojo to sprejeli v ostalih strankah.
KovacevaKobila
# 31.07.2018 ob 20:55
Anketa:
1. Kdo ustvari več delovnih mest:
a) socialni transferji
b) kapital


Anketa:
1. Kdo povzroči več okoljske škode, kontaminiranih vodnih virov, toplogrednih in toksičnih plinov, kreditnih balonov, globalnih finančnih kriz, milijardnih dokapitalizacij, vojn za profit itn.:
a) socialni transferji
b) kapital

2. Kaj je bolj koristno za družbeno ekonomijo:
a) več delovnih mest in nižji povprečni dohodek
b) manj delovnih mest in višji povprečni dohodek


Težka dilema. Takole bi rekel: za delodajalce ne eno, ne drugo. Za njih je najbolj koristna opcija c: neomejeno izkoriščanje z okroglih nič evrov dohodka za delavce. Za delavce pa je najbolj koristna opcija d: dobivati plačo, ki ti omogoča, da preživiš, ne da bi moral prodati ledvico.

Sicer pa: dokler družbena ekonomija temelji na brezglavem potrošništvu, blodnjavi ideji neskončne gospodarske rasti, načrtni zastarelosti in kurjenju neprimerno več virov, kot jih je planet sposoben generirati, je vaša anketa odločanje med smrtjo zaradi utopitve ... ali smrtjo zaradi padca pod valjar.
znagovalec
# 31.07.2018 ob 16:45
Levica ogroža našo varnost, blaginjo in svobodo! Velik Ne levici!
cene vols
# 01.08.2018 ob 07:51
Predvidljivo in pričakovano. Levica bo raje še naprej lajala v luno brez odgovornosti. Seveda pa bo podprla manjšinsko vlado, ponovnih volitev si seveda ne želi, ker bi jo volilvci kaznovali.
Skratka larifari ...
Kazalo