Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 31 glasov Ocenite to novico!
Imre Balogh, Metod Dragonja
Metodu Dragonji (levo) naj bi iz avta ukradli dokumente o drugem tiru. Foto: BoBo/Borut Živulović
drugi tir, železnica
Minister Peter Gašperšič je naštel tuje podobne projekte, kot je drugi tir, in ti so po njegovih besedah dražji. Foto: BoBo
VIDEO
Dragonji ukradli dokument...
VIDEO
Bo drugi tir ustavil refe...

Dodaj v

Metodu Dragonji vdrli v avtomobil, ukradli naj bi dokumente o drugem tiru

Ukradeni dokumenti niso tajni, so pa poslovna skrivnost
19. junij 2017 ob 16:52,
zadnji poseg: 19. junij 2017 ob 16:57
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Svetovalcu v podjetju 2TDK in glavnemu snovalcu finančne konstrukcije projekta drugi tir Metodu Dragonji so v soboto vdrli v avtomobil in iz njega poleg potnega lista in šopov ključev ukradli USB-ključke s službeno dokumentacijo.

Dragonji so v avtomobil vlomili med 12. in 14. uro na parkirišču pri Ljubljanskem gradu, poleg dokumentov pa je imel Dragonja v torbi še potni list in več šopov ključev ter tudi tri USB-ključe s službeno dokumentacijo.

Po poročanju Večera so bili na USB-ključkih shranjeni podatki o drugem tiru in Mercatorju. Ukradeni dokumenti sicer niso zaupni, saj nimajo stopnje tajnosti, niso pa vsi javno dostopni, ker so označeni kot poslovna skrivnost.

Opozicijske kritike projekta drugi tir
O drugem tiru je znova razpravljal odbor DZ-ja za infrastrukturo, največ pozornosti pa so namenili vrednosti projekta. Pobudnik seje je bil SDS, njegov poslanec Ljubo Žnidar pa je izrazil prepričanje, da je vlada ceno postavila brez strokovnih podlag. Minister Peter Gašperšič je očitke zavrnil in med drugim potegnil vzporednice s podobnimi projekti iz tujine.

Žnidar je izpostavil, da gre pri projektu drugi tir v Sloveniji za "unikum". Pojasnil je, da se je z gradbenimi projekti doslej vedno ukvarjala stroka, tokrat pa se vlada po njegovem mnenju loteva projekta brez kakršne koli strokovne podlage.

Poslanec SDS-a tudi meni, da je na podlagi vse potrebne dokumentacije mogoča zelo natančna predinvesticijska ocena vrednosti, vlada pa je v tem primeru vrednost določila kar z zakonom. To sta zavrnila tako infrastrukturni minister Gašperšič kot predstavnik projektnega podjetja 2TDK Metod Dragonja. Oba sta pojasnila, da zakon o drugem tiru vrednosti sploh ne omenja.

Gašperšič je pojasnil, da gre pri drugem tiru za 27 kilometrov osnovne proge in 16 kilometrov reševalnih cevi - skupaj za 43 kilometrov trase in predorov, ker pa so reševalne cevi v manjšem premeru, ker niso opremljene z železnicami, se to lahko preračuna na enakovredno dolžino okoli 37 kilometrov. Če milijardo delimo s 37 kilometri, dobimo ta investicijski strošek, je pojasnil na odboru.

Tuji projekti so dražji
Gašperšič je naštel še primerljive projekte, ki so se v zadnjih letih gradili oz. se še gradijo v Evropi. Kot je pojasnil, je Gotthard z dolžino 57 kilometrov investicijsko stal 10 milijard evrov, če ga pretvorimo v enotirno progo, torej 80 milijonov evrov za kilometer, kar je precej višja vrednost kot pri nas, je dejal minister.

Tudi pri Semmeringu med Gradcem in Dunajem gre za 27 kilometrov dvotirnega predora, investicijska vrednost pa je 3,3 milijarde. Če tudi tega pretvorimo v enotirno traso, dobimo vrednost 60 milijonov evrov po kilometru, je dodal. Gašperšič je ob tem pojasnil, da so vse te cene višje kot pri drugem tiru, kar je potrdila tudi revizija Geodate. Ta je upoštevala stroške gradbene operative v Sloveniji in bi bila nižja cena lahko upravičena, je dejal.

"Trdimo, da je cena realna, ob čemer ne pričakujemo nepredvidenih podražitev," je še dejal minister, ki meni, da bi bila lahko zaradi odprtega mednarodnega javnega razpisa in konkurenčnih ponudb cena še nižja.

Jazbinškova različica projekta
Na seji je svojo različico poslancem predstavil še Miha Jazbinšek in med drugim opozoril na okoljske posledice vladnega projekta, Bojan Cerkovnik iz DRI-ja pa je zatrdil, da trasa, kakršna je predvidena danes, ni bila izbrana naključno. Ena izmed obravnavnih je bila tudi tista, o kateri je na današnji seji razpravljal Jazbinšek, a je bila prav z okoljskega vidika zavrnjena kot neprimerna, je pojasnil Cerkovnik.

Maša Čertalič iz Luke Koper je na seji opozorila, da imajo v Luki še vedno pomisleke glede izbranega modela gradnje drugega tira, saj menijo, da je ta diskriminatoren do malih delničarjev in zmanjšuje investicijski potencial Luke Koper.

Madžarsko pismo podpore
Ministrstvo za infrastrukturo je od madžarskega ministra za zunanje zadeve Laszla Szaba prejelo pismo podpore za financiranje in izvedbo drugega tira. Zakon o drugem tiru tudi sicer predvideva, da bi Madžarska v projektu sodelovala s kapitalskim vložkom v 2TDK-ju.

S pismom podpore madžarska vlada izraža podporo infrastrukturnim projektom, ki izboljšujejo povezave med članicami EU-ja, in razvoju železniškega koridorja med Madžarsko, Poljsko, Slovaško in Slovenijo na jedrnem koridorju, so zapisali. K temu bo pripomogel tudi novoustanovljeni jantarjev železniški tovorni koridor, na koncu katerega leži Luka Koper, ki je hkrati tudi glavna izstopna točka do morja tega koridorja.

Ker je Madžarska celinska država, sta razvoj njene zunanje trgovine in njena konkurenčnost odvisna od ustrezne, neovirane povezave med Luko Koper kot najbližjim pristaniščem in zaledjem ter od nemotenega delovanja logistične verige, ki poteka po tej povezavi, so še izpostavili na ministrstvu.

Madžarska vlada meni, da manjkajoči drugi tir med Divačo in Koprom ovira izvoz madžarskih proizvodov na mednarodne trge, zato v pismu o podpori izraža namero sodelovanja pri financiranju in izvedbi projekta drugega tira v vrednosti največ 200 milijonov evrov, in sicer pod pogoji, ki bodo določeni v madžarsko-slovenskem medvladnem sporazumu, ki ga bosta sklenili državi.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
jk11
# 19.06.2017 ob 17:02
To pa je profesionalno, da v avtu pustiš dokumente. Ziher je za svojo skrbnost dobro plačan.
Snežinkica
# 19.06.2017 ob 16:59
In takšne dokumente se pušča v avtu? Jao, jao.
oslič
# 19.06.2017 ob 17:06
dragonja je zelo pomembne papirje pozabil v avtomobilu, kot se spodobi za izkušenega politika, kar so izkoristili nasprotniki, ki so vlomili v avto in ukradli paprije in škatlico marlboro..... he, he, he... ta novica je za tiste, ki verjamejo v božička...
krawica
# 19.06.2017 ob 17:20
Metod Dragonja, stari znanec LDS vlad, ki so skozi spravile (dokazano in priznano predrag) avtocestni križ, zdaj snuje finančno konstrukcijo drugega tira. Če to ne smrdi po dr.eku na kilometre daleč...
amigo
# 19.06.2017 ob 17:03
Dragonji so v avto vlomili med 12. in 14. uro na parkirišču pri Ljubljanskem gradu, poleg dokumentov pa je imel Dragonja v torbi še potni list in več šopov ključev, tudi tri USB ključe s službeno dokumentacijo.

Neprevidnost in nesposobnost naših je že legendarna. Tako puščajo torbe z važnimi dokumenti zaklenjene v avtu. Vsak otrok ve, da se v avtu ne pušča ničesar vrednega, saj je vlomiti v avto mala malica.
HOR
# 19.06.2017 ob 17:00
A bo to še ena zgodba o javni korupciji in kraji vsem na očeh...!?
nelon
# 19.06.2017 ob 17:30
V vsaki normalni firmi bi Dragonja se danes letel
semaino
# 19.06.2017 ob 17:28
Sami sposonezi, Sekolec telefonira, ta pusca dokumente v avtomobilu, oni ne vem kaj pocne.

P.S. Tako so pred 20 leti kradli cigarete, voznik je parkiral in pustil, da ga okradejo, potem pa poklical policijo. Tu ni nic drugace, domnevam.
nelon
# 19.06.2017 ob 17:24
Drugega kot to da recem...Moras biti navadni idiot nepismen, da imas na usb kljucku taksne stvari in nimas sifriranih...Se v windowsih se da to enostavno naredit z Bit lockerjem...Jao ni mi jasno kako nam lahko tak kader vlada...Bolse da bi izrebali 100 ljudi za vodstveni kader pomoj bi dobili bolsi kader
kwwc
# 19.06.2017 ob 16:56
še ena laž
NikMan
# 19.06.2017 ob 17:15
Verjetno ima dokumente še kje druge. Mogoče na računalniku. Naj odstopi, če je ta novica resnična in je bila ta kopija res edina.
Lovec
# 19.06.2017 ob 17:06
Kakšna neodgovornost javnega uslužbenca ?
Kje točno je bil avto parkiran in kaj je tam počel g. Dragonja ?

Sedaj pa medijski spin in čim večkrat ob tej novici omenjati zbiranje podpisov in SDS ?
Dragi bralci usedite se in uživaje. Kaj je vse zmožna medijska propaganda in inženirstvo javnega mnenja, ki ga ustvarjajo preverjeni kadri in odgovorni uredniki ? Ne dvomim da so po večinoma diplomanti FDV-ja .
phantome
# 19.06.2017 ob 17:42
A bo za svojo malomarnost odgovarjal?
hepan
# 19.06.2017 ob 17:23
Only in Slovenistan
Serpente
# 19.06.2017 ob 17:19
Me zanima zakaj je dragonja imel v SOBOTO tako pomembno dokumentacijo v avtu?
V petek, po koncani sluzbi, bi morala dokumentaija romat v sef ali se motim?
kamnosek
# 19.06.2017 ob 17:41
Človek, ki je naredil toliko škode državi sodi v zapor ali pa vsaj v penzijo
politik kritik
# 19.06.2017 ob 17:09
To je zgleda mogu pustit torbo na sedežu. Non stop nas policaji opozarjajo, pa tudi na večjih tablah po parkplatzih zmeraj piše da se nikoli nič ne pusti v avtomobilu na vidnem mestu. Priložnost dela tatu. In oravbal bodo najprej tisti avto, ki ima kako kako stvar na vidnem mestu, da se jo že z vesolja vidi. Izredno redko je da bi vlamljali kar v avtomobile in šele nato premetavali kar je noter.

Ko taki ljudje potem vodijo državo se zaveš, da je nekaj hudo narobe...
lordstandish
# 19.06.2017 ob 17:15
Upam da so nasli koliko si bodo razdelili oldboysi iz smc in sd
sistemc.
# 19.06.2017 ob 18:19
Saj niso bili spet Hrvatje, kajne.

Verjetno bo imel podobno kot Kramar milijon razlogov, da se ničesar ne bo spomnil.
5elin
# 19.06.2017 ob 21:30
Upam, da ni imel zraven tudi vsega denarja za drugi tir in provizije!
Lovec
# 19.06.2017 ob 18:59
Ali ima Metod še službo?
Ali je sprožen zahtevek po odškodninski tožbi ?

Ni tajen dokument, Slovenci si lahko oddahnemo, je pa poslovna skrivnost, med drugimi tudi dokumenti Mercatorja, kar pa seveda ni taka stvar.
Kaj ima Metod, ki je v TDK-ju z dokumenti Mercatorja ?
Tudi, to poročanje in članek dokazuje za kakšne norce nas imajo?

Zakaj so ovce ? Ja .... , zato, da se jih striže!
Homer.
# 19.06.2017 ob 20:50
Upam da ti dokumenti pridejo na internet!
sistemc.
# 19.06.2017 ob 18:22
@stari maček

BTW, Dragonja je Lek prodal. Zame je bila prodaja Leka enaka Černobilu.
Joze Koder
# 19.06.2017 ob 18:07
Metod Dragonja, v vlado prišel v času Bratuškove in preživel zamenjavo vlade. Le zakaj?

Nato zamoči na ministrstvu in se pojav v javnem podjetju, kjer se bodo obračali davkoplačevalski milijoni.
Kaj nam to pove tudi o najbol etičnem med etičnimi Ceraraju, ki ga očitno noča ali ne sme odstaviti od državnega korita.
por
# 19.06.2017 ob 17:51
zavarovalnica mu ne bo povrnila škode zaradi nespametnega ravnanja z dokumenti (pustil jih je v avtu) LOL. Pa upam da bo dokument na wikiliks, da sčekiramo, kdo dobi kok v žep
SLAYER
# 19.06.2017 ob 17:29
Spet velika LAŽ
San Gottardo ima 2 cevi po 57 km
In on je strokovnjak
theone
# 19.06.2017 ob 17:18
Hehe na usbjih pa plan kako si bo smc in sd mafija ki na zeljo naroda vlada ze 25let razdelila cca. 700milijonov
Ampak seveda to so posveceni ljudje, nasi ljudje, obtoznica ne bo prisla niti do sodisca...
nelon
# 19.06.2017 ob 21:08
Drzavne zaupne stvari se prenasajo z Usb kljuci ki niso kriptirani :)... Človek ne ve ali bi se jokal ali smejal...
Titomir
# 19.06.2017 ob 18:57
Čudno, da niso ukradli še njega
25kur
# 19.06.2017 ob 18:45
ta je skor taka kot una o arbitru in mobitelu in uslužbeniki na zunanjem, banda nesposobna a mislijo da sam oni lhka prisluškujejo in kradejo
Binder Dandet
# 19.06.2017 ob 18:44
Predpostavimo, da je nakljucni vlom. Bi ukradli usb kljucke? Dvomim.

Predpostavimo, da je namerni vlom z namenom pridobiti dokumentacijo. Bi cakali na priloznost v soboto v casu kosila v njegovem avtu? Zelo neobicajno.
Orli
# 19.06.2017 ob 18:28
Pojdi ze v penzijo in ne delaj vec skode .In tisti ki pravi da si sposoben je zrel za kliniko
mlamat
# 19.06.2017 ob 17:04
Podpis lahko oddate elektronsko, imeti morate samo certifikat državne uprave, NLB ali Halcom.

Oddajte svoj glas, da preprečite drago zadolževanje pri Orbanu.
Emsho
# 19.06.2017 ob 19:26
Počasi bo dovolj tehle nesposobnosti saj živimo v 2017, pa kljub temu poslušamo o nekriptiranih povezavah v sistemu tetra, telefonskih pogovorih na nekriptiranih linijah v arbitražnih postopkih, furs, ki da digitalno varnost zaupat študentom, UKCLJ ki naroča paciente (zbira osebne podatke) na navadnem strežniku brez ssl certifikata, pa vladno osebje, ki podatke naokrog prenaša na usb ključkih (seveda nekriptiranih)?!

Kako lahko na vodilnih položajih delajo ljudje, ki nimajo pojma o informacijski varnosti?

Al naj se naučijo al pa spokajo. To je danes takšna osnova, kot branje in pisanje....
stotrideset
# 19.06.2017 ob 22:34
Zaključek je popolnoma jasen in nedvoumen:
Metod Dragonja ni več sposoben opravljati svoje drago plačane naloge, torej ga je potrebno nemudoma odstraniti s položaja, da ne bo še več škode.
Tako enostavno in predvsem poceni je to in pika!
Lešnik
# 19.06.2017 ob 19:18
RobiK3a
# 19.06.2017 ob 18:32

Japajade, samo to še manjka, da bo Jazbinšek delal drugi tir


Miha je trenutno na jahti in med dopustom riše traso. Kaj ti ni jasno.
Celine
# 19.06.2017 ob 19:10
Mogoče jih je pa raziskovalec Leljo rabil. Kdo ve...
slaya
# 19.06.2017 ob 17:31
[url="https://damijan.org/2017/06/19/vlada-s-piarovsko-kampanjo-nad-referendum-vendar-z-laznimi-dejstvi/"]No, ampak če v finančno konstrukcijo za 2. tir vlečeš Madžarsko, kar bi bilo po izračunih na podlagi uradnih podatkov najmanj za 120 mio evrov dražje, kot če bi si ta denar izposodili na finančnih trgih in če tega ne znaš niti dobro argumentirati, potem so zgornje neresnice najbrž le zelo pritlikave manipulacije, glede katerih se nihče ne sekira.
Pa bi se morali. Kam pa pridemo, če vsi vsepočez lažejo[/url]?
conanbarbarian
# 19.06.2017 ob 17:17
Referendum prosim !
karlo6
# 19.06.2017 ob 22:57
Dragonja je lopov kot vsi ostali iz smc
galoper
# 19.06.2017 ob 21:36
Kaznovati ga, ker je pustill dragocenosti v avtu, brez nadzora. Tudi alarm ni vključil, česar bi se vlomilec ustrašil.
bori
# 19.06.2017 ob 20:54
RobiK3a, # 19.06.2017 ob 18:32
Japajade, samo to še manjka, da bo Jazbinšek delal drugi tir ali pa esdees. Potm smo šele najeb...

Ja, to je pa tudi res.
bori
# 19.06.2017 ob 20:50
.. če ob tem dogodku/novici toliko izpostavljajo ceno in stroko, gotovo nekaj ni v redu.. o stroki vemo že sedaj, o ceni pa še bomo.. izgleda, da je bil vlom načrtovan..
stari maček
# 19.06.2017 ob 17:49
Zelo neprevidno je ravnal,če pomislimo da krokarji in hijene napadajo iz vseh strani.
acoschwanz
# 19.06.2017 ob 17:38
amater
Samo Zakes
# 20.06.2017 ob 08:23
Metod Dragonja, a se prav spomnim - to je tisti bivši direktor do takrat uglednega, dobro stoječega in perspektivnega farmacevtskega podjetja LEK, ki ga je potem "prodal" Švicarjem po naslednjem sistemu:
- na obroke
- obroke plača (bivši) LEK sam z dohodki, ki jih ustvari s svojo proizvodnjo

Hm, če mal pomislim, ni Novartis potemtakem za LEK plačal niti evra, pač pa se je LEK samo-izročil Švicarjem, ob tem pa dohodke od lastne prodaje namesto razvoju in zaposlenim celo podaril Švicarjem...

Za to maestralno poslovno metodo je bil Metod (method) nato poslan za nekakšnega svetovalca (direktorja) za Rusijo, vmes je bil minister, danes pa je spet blizu vrha slovenske politike, kjer mu kradejo pomembne dokumente.

Slovenci smo res eni butci, da nam ni para!
NoriGoban
# 19.06.2017 ob 23:02
ahahahaha! šalabajzko!
FrenkMate
# 19.06.2017 ob 21:44
Bleferji. Poceni poskus, da bi se dostojno umaknili iz zblojenega projekta. Naključij ni.
DAbears
# 19.06.2017 ob 20:40
Lol
Komedija 2 se nadaljuje
RobiK3a
# 19.06.2017 ob 18:32
Japajade, samo to še manjka, da bo Jazbinšek delal drugi tir ali pa esdees. Potm smo šele najeb...
Kazalo