Škrinjarjeva, državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki je s pooblastilom ministra Žige Turka vodila pogajanja v okviru socialnega dialoga. Foto: BoBo
Škrinjarjeva, državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki je s pooblastilom ministra Žige Turka vodila pogajanja v okviru socialnega dialoga. Foto: BoBo
Konec socialnega dialoga?

Škrinjarjeva, državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki je s pooblastilom ministra Žige Turka vodila pogajanja v okviru socialnega dialoga, je v pismu glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja znanosti in kulture (Sviz) opozorila, da je ministrstvo po zadnjem sestanku 13. julija, večkrat pozvalo sindikat k nadaljevanju socialnega dialoga.

A ta socialni dialog se zdaj že več kot tri mesece ni premaknil z mrtve točke, iz česar Škrinjarjeva sklepa, da sindikat k pogovorom ni pristopil z resnimi nameni.

Poleg tega tudi Svizova napoved zbiranja podpisov za odstop ministra Turka po mnenju Škrinjarjeve jasno kaže, da se sindikat ne namerava več pogajati o socialnem sporazumu, ker se načrtno "odpoveduje glavnemu sogovorniku".

Od tod domneva, da je socialni dialog končan, ob potrditvi ali nadaljnjem molku sindikata pa bo ministrstvo prisiljeno uvesti druge mehanizme z namenom, da tudi ob krčenju sredstev zagotovi redno delovanje izobraževanja, znanosti, kulture in športa, je še v pismu Štruklju zapisala Škrinjarjeva.

Sviz prepričan, da ministrstvo išče alibi
V Svizu pa so prepričani, da je ugibanje državne sekretarke o enostranski prekinitvi socialnega dialoga s strani sindikatov napačno. "Za dosego ciljev, ki jih ima ministrstvo že od nastopa mandata, s pismom državna sekretarka zgolj išče alibi za enostransko znižanje plač, spremembe standardov in normativov ter druge škodljive posege," so zapisali v sporočilu za javnost.

Spomnili so, da so člani sindikalne delovne skupine za pripravo socialnega sporazuma 2012-2016 Znanje in ustvarjalnost kot temelj razvoja konec avgusta na ministrstvo poslali dopis s predlogom za nadaljevanje pogajanj in prošnjo za podatke, obljubljene na zadnjem srečanju pred dopusti.

V vmesnem času pa je ministrstvo po navedbah Sviza negativno presenetilo z novelo zakona o visokem šolstvu, vladi kot celoti pa se je začelo muditi z nekaterimi reformami (pokojninsko, delovnopravno) in je vsa druga pogajanja v okviru socialnega sporazuma prekinila.

Gre za enostransko željo
Državna sekretarka je že večkrat od sindikatov skušala izvabiti odgovor, da so sindikati prekinili socialni dialog, so zapisali in dodali, da gre izključno za željo ministrstva, ki bi omogočila enostransko vpeljati spremembe standardov in normativov, čemur sindikati nasprotujejo.

Zdi se, da se je minister za izobraževanje skupaj s svojo sekretarko odločil vpeljati "druge mehanizme" v "redno delovanje izobraževanja, znanosti, kulture in športa", zato Sviz obžaluje, da za te načrte alibi išče pri sindikatu, so še zapisali v Svizu. Predstavnike ministrstva pa so sindikalisti glede vprašanj o prekinitvi pogajanj o socialnem sporazumu sicer napotili na predsednika vlade in vodjo vladne pogajalske skupine ministra za delo Andreja Vizjaka.

Konec socialnega dialoga?