"Minister superministrstva preprosto ni sposoben nadzorovati," pravi Štrukelj. Foto: BoBo
Minister naj takoj pojasni pisanje nekaterih medijev, da je napovedal ukinitev javnih glasbenih šol, zahtevajo na SVIZ-u. Foto: BoBo
Sviz ministra Turka pozval k odstopu

Predsednica Sviza Jelka Velički je za medije po seji dejala, da se ne strinjajo "z rušenjem načina življenja, ki smo ga gradili zadnjih 20 let". Kot je dejala predsednica Velički, je občutek nepravičnosti vedno večji, zaupanja do vlade in politike pa je vedno manj. "Eden od pomembnih sklepov na današnji izredni seji je bil, da bomo začeli priprave protestnega shoda, na katerem bomo izrazili vso jezo, vse, kar čutimo ob posegih vlade." Pri tem še ni znano, kako bo shod organiziran, saj morajo, kot je dejala Jelka Velički, počakati in videti, kaj piše v proračunu.

Odbor je soglasno sprejel, da pozivajo ministra Žigo Turka, da "prepreči destruktivne posege v izobraževanje, znanost in kulturo", predsednica Sviza pa je dodala, da naj odstopi, če tega ne zmore, in naj s tem pokaže, da "noče sprejeti vloge uničevalca javnega šolstva, znanosti in kulture v Sloveniji".


Sviz: Turk naj odstopi
Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj se je vprašal, koliko lahko prenesejo zaposleni v izobraževanju, znanosti in kulturi. Glede na "ogorčena sporočila" predstavnikov glavnega odbora "je edino, kar je mogoče storiti, pozvati ministra k odstopu". Kot je dodal Štrukelj, se je prvič zgodilo, da glavni odbor sindikata zahteva odstop enega izmed ministrov. "Izgubil je vso kredibilnost in nima nikakršnega zaupanja med zaposlenimi," je o ministru Turku dejal Štrukelj.

Sviz Turku predvsem očita, da je v vladni proračunski razpravi privolil v "tako brutalna znižanja sredstev za kulturo, znanost in izobraževanje". Očitajo mu tudi, da je ta poseg globlji kot na drugih področjih. Štrukelj je vprašal, zakaj so ti posegi tako globoki. "Ker ne najdemo pravega odgovora, je edini približek tale, da so verjetno to nujni nastavki, ki so potrebni za ustanovitev druge republike," je še dejal Štrukelj. Naj spomnimo, da je "druga republika" ideja SDS-a, za katero stranka predvideva ustavne spremembe, predstavljala pa naj bi, po besedah Janeza Janše, ključne spremembe, ki jih Slovenija potrebuje.

Kot izpostavljajo na Svizu, je Evropska komisija 5. oktobra v poročilu Plače in dodatki učiteljev in ravnateljev v Evropi 2011/12 navedla, da so proračunske omejitve in varčevalni ukrepi učitelje najbolj prizadeli na Irskem, v Grčiji, Španiji, na Portugalskem in v Sloveniji.

Minister za izobraževanje Žiga Turk je v odzivu na zahtevo Sviza po njegovem odstopu dejal, da Sviz ni tisti, ki izbira ministre. Glede protestnega shoda, ki ga napoveduje Sviz, minister odgovarja, da stvarem ni mogoče nasprotovati, dokler ostajajo v mejah legalnosti in legitimnosti. Glede odpuščanj pa ni prepričan, da bo do njih sploh prišlo, in meni, da bi lahko našli druge rešitve.

Štrukelj je ministru očital popolno nerazumevanje pomena standardov in normativov v vrtcih in šolah, izpostavil pa je tudi ministrov konflikt z zaposlenimi v kulturi. "Minister superministrstva preprosto ni sposoben nadzorovati," je bil oster Štrukelj.

Za obrambo delovnih mest tudi s stavko
Sviz odpuščanj ne bo dopustil, za obrambo delovnih mest pa je pripravljen uporabiti vsa sredstva, tudi stavke, je dejal Štrukelj, ki omenja znižanje davka na dobiček, s čimer je vlada "proračun spravila ob 200 milijonov evrov". "Zdaj, ko je naredila to katastrofalno napako, pa naj mi to popravljamo z ljudmi na cesti," je dejal Štrukelj.

Sindikati prav tako ne sprejemajo znižanja plač. "Ljudje so izgubili absolutno vsako zaupanje v dobronamernost političnega razreda in ta nima nobene legitimnosti od nas zahtevati kaj, dokler sam ne pokaže vsaj malo pripravljenosti, da bi stvari v tej državi spravili v red," je še povedal Štrukelj in ob tem omenil milijarde evrov, ki so odtekle iz države v davčne oaze.

Če bo vlada predlagala zniževanje plač, bo Sviz s tajnim glasovanjem pozval vseh 40.000 članov, naj se opredelijo, ali sprejemajo ta pogajanja ali jih zavračajo.

Če bi bile sprejete spremembe delovnopravne zakonodaje, ki znižujejo odpravnine in nadomestila za čas brezposelnosti, bi Sviz podprl tudi dodatni zakonodajni referendum. "Na odpuščanje pod slabšimi pogoji pač noben sindikat ne more pristati," je še dejal Štrukelj. Pridružili se bodo tudi zbiranju podpisov glede referendumov o zakonih o državnem holdingu in slabi banki.

Štrukelj: Kaj Janša pravzaprav govori?
Štrukelj je napoved protesta utemeljil tudi z mislijo, da je dobro, "da se na civiliziran, artikuliran način izrazijo te frustracije in nezadovoljstvo, ki je očitno in ki dobesedno dobiva telesno, fizično obliko". Obregnil pa se je tudi ob izjavo Janeza Janše na 3. Akademiji aktivnega državljanstva in podjetništva v Piranu. Premier je takrat mlade pozval, naj vsak teden s transparenti pridejo pred parlament in od poslancev zahtevajo, naj v ustavo zapišejo zlato fiskalno pravilo. "Bistveno bolj problematično je, če predsednik vlade poziva pred DZ mlade zato, da bi branili predloge vlade. To se mi pa zdi, da bi znalo biti relativno problematično glede na to, da to dela predsednik izvršilne oblasti, ki ima večino v parlamentu. A zna kdo potegniti konsekvence iz tega, kaj pravzaprav človek govori," je na koncu dodal Štrukelj.

Sviz ministra Turka pozval k odstopu