Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak novih zaposlitev v enoti, ki bo bdela nad tožilstvom, ne načrtuje. Foto: BoBo
Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak novih zaposlitev v enoti, ki bo bdela nad tožilstvom, ne načrtuje. Foto: BoBo

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je dejal, da novih zaposlitev ne načrtuje, ampak da bodo na ministrstvu za tožilstvo pristojni tisti ljudje, ki so na tem področju delali na pravosodnem ministrstvu.

Gorenak se je v torek sestal z generalnim državnim tožilcem Zvonkom Fišerjem in vodji oddelkov vrhovnega tožilstva. Pogovarjali so se prav o izvajanju zakona o vladi in prenosu tožilstva pod MNZ-jem.

Stroka prenosa pristojnosti ne podpira
Prenos državnega tožilstva s pravosodnega na ministrstvo za notranje zadeve še vedno močno odmeva v javnosti. Večji del stroke prenosu nasprotuje, saj sta se proti izrekla državnotožilski svet in generalni državni tožilec Zvonko Fišer. Fišer je dejal, da je umestitev tožilstva pod MNZ "v vseh pogledih neprimerna in nedopustna".

Po njegovem mnenju ima taka rešitev lahko le en namen, to je "podrejanje državnega tožilstva". Nad prenosom pristojnosti ni navdušen niti novi minister za pravosodje Senko Pličanič, ki je na predstavitvi pred pristojnim odborom dejal, da si bo prizadeval, da se to ne bi zgodilo.