Službeni nadzor nad delom sodnikov je namenjen ugotavljanju izpolnjevanja sodniških dolžnosti po zakonu in sodnem redu ter ugotavljanju zaostankov. Foto: BoBo
Službeni nadzor nad delom sodnikov je namenjen ugotavljanju izpolnjevanja sodniških dolžnosti po zakonu in sodnem redu ter ugotavljanju zaostankov. Foto: BoBo

Letos so tako opravili 14 nadzorov na celjskem višjem sodišču, tri na ljubljanskem in enega na koprskem višjem sodišču, v Mariboru pa dva službena nadzora nad petimi sodniki.

Celjski višji sodniki so sicer v zadnjih petih letih opravili 68 pregledov dela in skupno pregledali 993 zadev. Največ, 45, je bilo službenih nadzorov, opravili so tudi deset t. i. inštruktažnih pregledov in 13 nadzorov sodne uprave oziroma drugih pregledov dela.

Njihovi koprski kolegi so med letoma 2008 in 2012 opravili štiri službene nadzore, v dveh primerih so izdali tudi negativno oceno. Inštruktažnih pregledov je bilo v tem obdobju 24, pregledov poslovanja sodnika ali predsednika sodišča pa 35.

Na mariborskem višjem sodišču so lani opravili dva službena nadzora nad tremi sodniki, leta 2001 14 službenih nadzorov nad 15 sodniki, en pregled poslovanja in en pregled sodne uprave, leta 2010 pa so bili trije službeni nadzori ter en pregled dela nad tremi sodniki - v dveh primerih so predlagali začetek postopka za ugotavljanje disciplinske odgovornosti.

Največ nadzorov pa so v zadnjih letih opravili na ljubljanskem višjem sodišču - od leta 2008 je bilo teh 111.

Vsebina nadzora se praviloma prilagaja konkretnemu primeru
Preglede dela sodnikov in sodne uprave urejata zakon o sodniški službi in zakon o sodiščih. Pri rednih, t. i. inštruktažnih pregledih, se višje sodišče odloči, da bo opravilo pregled poslovanja sodnikov z določenega oddelka določenega sodišča, izredni pregled pa je bil denimo primer stečajnih sodnikov ljubljanskega okrožnega sodišča.

Pri službenih nadzorih se pregledujejo spisi vseh sodniku dodeljenih zadev in zadev, v katerih je že bilo pravnomočno odločeno, oziroma se določi ožji vzorec sodnih spisov konkretnega sodnika, pri katerih se opravi pregled poslovanja.

Nadzor je namenjen ugotavljanju izpolnjevanja sodniških dolžnosti po zakonu in sodnem redu ter ugotavljanju zaostankov. Vsebina službenega nadzora se praviloma prilagaja konkretnemu primeru in vzroku, zaradi katerega je bil odrejen. Sodnik, ki opravlja nadzor, o svojih ugotovitvah pripravi zapisnik in v njem predstavi svoje ugotovitve.

Poročila se vložijo tudi v osebni spis sodnika
Pregledi so sicer lahko podlaga za pobudo k uvedbi disciplinskega postopka oziroma za predlog ponovne izdelave ocene sodniške službe, prav tako pa se poročila o opravljenih pregledih vedno vložijo tudi v osebni spis sodnika in se upoštevajo ob izdelavi ocene sodniške službe.

Trenutno še vedno poteka službeni nadzor nad delom kranjske preiskovalne sodnice Nevenke Hafner, ki ga na ljubljanskem višjem sodišču opravljajo na predlog personalnega sveta, ker naj bi sodnica storila napako pri obravnavi izročitve ruskega državljana nemškim organom.