Po mnenju predsednice NČR-ja Ranke Ivelja je prenova prinesla jasnejši, sodobnejši in profesionalno etično zaostren kodeks. Gre za njegovo prvo prenovo po letu 2002, zato se je že pred časom pokazala potreba po uskladitvi kodeksa s spremenjeno novinarsko prakso. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Po mnenju predsednice NČR-ja Ranke Ivelja je prenova prinesla jasnejši, sodobnejši in profesionalno etično zaostren kodeks. Gre za njegovo prvo prenovo po letu 2002, zato se je že pred časom pokazala potreba po uskladitvi kodeksa s spremenjeno novinarsko prakso. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Novinar
Novinar se mora vedno predstaviti kot novinar in pojasniti namen zbiranja podatkov. Foto: EPA

Gre za prvo prenovo novinarskega kodeksa po letu 2002, zato ga je bilo treba nujno prilagoditi spremenjeni novinarski praksi. Nekateri členi so zelo prenovljeni, kodeks pa je podaljšan za le dva popolnoma nova člena, ki se nanašata na poročanje o samomorih in žrtvah spolnega in družinskega nasilja ter določilo o elektronskih publikacijah.


Previdno poročanje o samomoru
Prenovljen kodeks novinarja zavezuje, da o samomoru ali poskusu samomora poroča le, če to narekuje javni interes, pri tem pa naj ne navaja metode in kraja dogodka. Prav tako je novo določilo, ki pravi, da novinar ne sme razkriti identitete žrtve spolnega ali družinskega nasilja in objaviti materiala, ki bi identiteto žrtev lahko razkril ali pa k temu prispeval. Novinar lahko tak material objavi le s privoljenjem žrtve. Omenjeno določilo je prvi odgovor NČR-ja na poročanje medijev o zlorabi otroka na Ptuju in drugih družinskih tragedijah, je dejala Iveljeva.

Urednik je odgovoren tudi za komentarje
Novo je tudi določilo, ki se nanaša na elektronske medije. Po njem je odgovorni urednik odgovoren ne le za vsebino prispevkov, ampak tudi za vsebino komentarjev oziroma to, da ti ostanejo v okviru pravil, ki jih je za komentiranje določil medij. Komentar, ki ni v skladu s pravili, mora biti v najkrajšem mogočem času umaknjen.

Navesti je treba podatke o raziskavah
Novi sedmi člen zadeva poročanje o raziskavah: novinarja zavezuje, da mora pri objavi rezultatov navesti naročnika, izvajalca, čas opravljene raziskave, vzorec in metodo. Novost je tudi to, da se mora novinar vedno predstaviti kot novinar in pojasniti namen zbiranja podatkov. Fotografira ter zvočno in slikovno snema lahko le ob privolitvi osebe - ki je lahko tudi tiha, kar pomeni, da se oseba strinja s fotografiranjem, če temu ne nasprotuje. V obeh primerih so izjeme dovoljene, če novinar upraviči interes javnosti in pridobi mnenje urednika.

Objaviti je treba odziv vseh prizadetih
"Natančneje smo formulirali člen, ki novinarje zavezuje, da ob hudih obtožbah pridobijo odziv tistih, ki jih te obtožbe zadevajo. Veliko smo razpravljali o tem, ali bi kazalo hude obtožbe konkretizirati, vendar je prevladalo mnenje, da je bolje presojo o tem zaradi raznovrstnosti primerov prepustiti razsodišču. Smo pa členu dodali še obveznost novinarja, da si pridobi odziv tudi v primerih, ko povzema hude obtožbe iz drugih medijev," je še dejala predsednica NČR-ja Ivelja.