Upokojeni nadškof Alojzij Uran ne želi povzročati razdora, zato je upošteval navodilo o umiku iz Slovenije, potem ko so mu zagotovili, da se lahko konec prihodnjega leta vrne v Zavod sv. Stanislava. Foto: MMC RTV SLO
Upokojeni nadškof Alojzij Uran ne želi povzročati razdora, zato je upošteval navodilo o umiku iz Slovenije, potem ko so mu zagotovili, da se lahko konec prihodnjega leta vrne v Zavod sv. Stanislava. Foto: MMC RTV SLO
Franc Kramberger
Upokojil in umaknil se je tudi mariborski nadškof Franc Kramberger. Foto: MMC RTV SLO
Uran škofom opisal svoj »križev pot«

Upokojeni nadškof v pismu, ki ga je objavil spletni portal Požareport, kronološko opiše pot, ki je vodila do njegove upokojitve, in zahteve, da se umakne iz Slovenije, prosi za možnost svobodnega gibanja in da se mu omogoči čimprejšnja vrnitev v Slovenijo v Zavod sv. Stanislava Šentvid, kjer je prebival.

Uran je v pismu zanikal morebitno očetovstvo in zapisal, da je pripravljen "sodelovati v kakršni koli DNK ali drugi metodi za ugotavljanje očetovstva".
V pismu tudi zapiše, da je "izgon iz domovine" zelo huda kazen, ki je globoko zaznamovala njegovo življenje. Piše tudi, da z obsodbami, ki ga bremenijo, dolgo ni bil seznanjen, saj je 10. aprila letos prejel le navodila iz rok apostolskega nuncija Juliusza Janusza, v katerih ga Cerkev pošilja v tujino, od koder se "ne sme vrniti brez predhodnega dovoljenja" Kongregacije za škofe.

"Torej so me v cerkvenih uradih obsodili, nihče pa me ni obvestil o vsebini obsodbe. Tako nisem imel možnosti, da bi se zagovarjal," je zapisano v pismu, ki ga je objavil Požareport. Dodaja, da je bil z obtožbo seznanjen le ustno, da ni videl nobenega dokumenta, zato piše, naj se mu, če obstaja pisna obsodba ali potek sodnega procesa, dovoli videti uradni dokument.

Da bi se izognil nesporazumom iz nevednosti in nehotnim prekrškom proti pokorščini Svetemu sedežu, še prosi za pisna navodila za prestajanje kazni v tujini in sprašuje, "kaj bo lahko delal, na kakšen način, v kakšnem obsegu in katera liturgična dejanja lahko opravlja".

Uran je pismo naslovil na 11 slovenskih škofov
Spletni portar Požareport trdi, je pismo prejelo enajst slovenskih škofov 20. junija, eden pa ga je posredoval omenjenemu spletnemu portalu, ker mu, tako piše Požareport, "ni vseeno, kaj se v Cerkvi dogaja". Da so škofje pismo prejeli, so za MMC potrdili tudi v Slovenski škofovski koferenci.

Vatikan ustanovil že drugo komisijo za Slovenijo
Vatikan naj bi se sicer močno zanimal za dogajanje v slovenski Cerkvi, saj naj bi po pisanju časopisa Delo vesoljna Cerkev ustanovila še eno komisijo, ki se bo ukvarjala z dogajanjem v Sloveniji. Kot je znano, naj bi se ena od komisij ukvarjala s finančnimi zadevami mariborske nadškofije, o tem, s čim se ukvarja novoustanovljena komisija, pa na škofovski konferenci molčijo.

Za Delo na vprašanje, s čim se ukvarja omenjena komisija, niso neposredno odgovorili, so pa dejali, da Slovenska škofovska konferenca in slovenske škofije nimajo pristojnosti za preiskave, ki zadevajo škofe, saj jih lahko preiskuje le tisti, ki jih je imenoval, to pa je Sveti sedež.

SŠK: Sveti sedež ni ustanovil nobene nove komisije
Po drugi strani pa so v Slovenski škofovski konferenci, kjer smo iskali potrditev informacije o ustanovitvi nove komisije v Vatikanu, to zanikali. Zapisali so, da ostajajo pri pojasnilih na novinarski konferenci v začetku maja, ko so povedali, da "Sveti sedež preiskuje cerkvenopravno odgovornost za finančni zlom v mariborski nadškofiji", in dodali, da "v času po tem Sveti sedež ni ustanovil nobene nove komisije."

Uran škofom opisal svoj »križev pot«