Alojza Urana so sicer v ponedeljek zaradi težav s srcem sprejeli v ljubljanski klinični center. Foto: BoBo
Alojza Urana so sicer v ponedeljek zaradi težav s srcem sprejeli v ljubljanski klinični center. Foto: BoBo

Uradnih potrditev, da se bo upokojeni nadškof in metropolit Alojz Uran začasno preselil v njihovo škofijo, nimajo, kljub vsemu pa priznavajo, da že iščejo dom, v katerem bi lahko priljubljenemu cerkvenemu dostojanstveniku omogočili primerno oskrbo in mu zagotovili kar najboljše počutje med rojaki.

V poročilih o dogajanju v slovenski Katoliški cerkvi v oči bodejo predvsem nekatera ugibanja in nedokazane trditve, ki posegajo v dostojanstvo nadškofa Urana, opozarjajo v Trstu in posebej navajajo tržaški dnevni časopis Il Piccolo. Sicer pa se njegovega prihoda, v katerega naj bi privolil tržaški škof Crepaldi, že veselijo.

"Bomo veseli, iskreno zadovoljni, če se je zares odločil, da pride k nam," je povedal Dušan Jakomin, predsednik duhovske zveze v Trstu.
Uran k redovnicam?
V mestu je več prostorov, kjer bi lahko uglednemu gostu uredili primeren dom. Neuradno je slišati, da bi nadškofa Urana lahko sprejeli v tržaški skupnosti slovenskih redovnic, ki že več kot 100 let skrbijo za ostarele in bolne ter pomagajo šolajoči se mladini.
"Tudi to je ena izmed možnosti, ki se bo videla v bližnji prihodnosti, in če bo sprejeta z vseh strani, toliko boljše," je odgovoril Tone Bedenčič, škofov vikar za Slovence na Tržaškem.
Škofov vikar je iz Ljubljane prišel pred 37 leti in se na Repentabru ne počuti v izgnanstvu. Prepričan je, da bo tako tudi z upokojenim slovenskim metropolitom. Na sredinem srečanju slovenski duhovniki s Tržaškega o tem sicer niso govorili, potrdili so le, da bodo Alojza Urana z veseljem sprejeli, če bo mednje res prišel.

Mirjam Muženič, TV Dnevnik