Foto:
Foto:

Ohranjanje prepovedi proti Dnevniku je jasen akt cenzure, ki je nesprejemljiv v državi, ki je pred komaj letom dni predsedovala Evropski uniji.

Novinarji brez meja
Časopisi
Novinarji brez meja so že avgusta dejali, da "slovenska sodišča legalizirajo obliko cenzure, ki je nesprejemljiva v Evropski uniji." Foto: RTV SLO

Dnevnik tako še naprej ne sme poročati v kontekstu, ki bi zbujal dvom o Ceraniju in bi zmanjševal zaupanje v poštenost njegovega dela. Ko je znano, je pisanje o poslovnežu z začasno odredbo okrajna sodnica Katarina Novšak Kaplan omejila avgusta letos.

Novinarji enotni: Nesprejemljiv poseg v medije
Z dogodkom se je seznanila tudi Regionalna organizacija mednarodnega instituta za tisk IPI za jugovzhodno Evropo. Direktor David Dadge je ob tem dejal, da bi prepoved lahko pomenila "utišanje medijev v tej zadevi za nekaj let".

Tudi predsednik Društva novinarjev Slovenije Grega Repovž pravi, da je odločitev okrajnega sodišča skrb vzbujajoča. Po njegovih besedah je omenjeno zakonsko ureditev mogoče uporabiti, ko gre za varstvo medijsko neizkušenih in nemočnih oseb, kot so npr. otroci. Ko gre za poslovneže in druge javne osebnosti, pa to razumejo kot nerazumevanje zakonodaje ter delovanja medijev in medijske svobode.

Nad odločitvijo sodnice so prav tako zgroženi v organizaciji Novinarji brez meja. Pravijo, da so presoje sodnice "povsem neverjetne in nesprejemljive v državi članici Evropske unije". Če so dejstva, o katerih je poročal Dnevnik, resnična, časnik o njih lahko poroča v kakršnem koli tonu in pri tem uporablja katere koli besede želi, pravijo.

"Delo sodnice ni v tem, da zavzame stališče, kako dobro novinarji pišejo. Imeti mora čuden pogled na svojo vlogo, če napeljuje na misel, da je natančnost manj pomembna od načina, kako so dejstva predstavljena," dodajajo. Prav tako se sprašujejo, kako lahko sodnica trdi, da javni interes ni kršen ali da je javnost še naprej primerno informirana, ko pa je novinarjem dovoljeno pisati o Ceraniju in njegovih gospodarskih dejavnostih le v pozitivnih tonih.

Sodba na YouTubu
Kot kaže, je v današnjem času raznolikih možnosti komunikacije kroženje informacij skoraj nemogoče preprečiti. Na Dnevnikovi spletni strani so namreč objavili videoposnetek z YouTuba, kjer sta prikazana faksimile članka iz tržaškega časnika Il Picollo in njegov prevod, ki govori o poslovni preteklosti Ceranija. Neznani avtor v posnetku pokaže tudi del dokumenta tržaškega sodišča, ki kaže, da je bil Cerani pravnomočno obsojen.

Dnevnik vztraja pri svojem stališču
Naj spomnimo. Italijanski poslovnež Pierpaolo Cerani je konec julija kupil 30-odstotni delež družbe Kolonel in tako postal eden izmed pomembnih lastnikov Pivovarne Laško ter prek nje tudi Pivovarne Union, Mercatorja, Radenske, Fructala, Dela in Večera.

Dnevnik je na odločitev okrajne sodnice podal ugovor, okrajno sodišče pa ga je zavrnilo. Kot so sporočili z Dnevnika, kljub temu vztrajajo pri stališču, da poročanje ni posegalo v Ceranijeve osebnostne pravice. Prav zato nameravajo vložiti pritožbo na sklep sodišča. O pritožbi bo zdaj odločalo višje sodišče.

"Pisali smo skladno z uveljavljenimi pravili"
Po pojasnilih, ki so nam jih posredovali z Dnevnika, imajo verodostojno dokumentacijo o poslovni preteklosti Italijana, ki je pomembna za razumevanje zdajšnjega dogajanja, vendar vsebine zaradi odredbe sodišča ne morejo objaviti.

Pri Dnevniku so zapisali še, da so o Ceraniju in njegovih poslih poročali skladno z uveljavljenimi pravili novinarske stroke in skladno z novinarskim kodeksom. Pri časopisu dodajajo še, da so Ceranija večkrat zaprosili za pogovor, nameravali so se tudi udeležiti novinarske konference, ki je bila odpovedana.

Ohranjanje prepovedi proti Dnevniku je jasen akt cenzure, ki je nesprejemljiv v državi, ki je pred komaj letom dni predsedovala Evropski uniji.

Novinarji brez meja