Slovenija
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Mediji, mikrofoni, RTV, Kolodvorska
Novinarski sindikati ocenjujejo, da je poklicna izpostavljenost pravnim tveganjem povečana. Foto: BoBo

Dodaj v

Novinarski sindikati medijske družbe pozivajo k zagotavljanju pravne podpore novinarjem

Medijske hiše naj branijo tudi lastno integriteto
3. februar 2017 ob 20:39
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Novinarski sindikati uprave medijskih družb pozivajo, naj novinarjem v zasebnih tožbah, ki hkrati zadevajo njihov poklicni ugled in krnijo verodostojnost medija, omogočijo finančno in pravno podporo.

Ocenjujejo namreč, da je poklicna izpostavljenost pravnim tveganjem povečana.

V Sindikatu novinarjev Slovenije in Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija še posebej slednji medijski hiši zato svetujejo, naj namesto prevečkrat pasivne in pogojevane pravne pomoči novinarjem in urednikom v polni meri brani lastno integriteto. Novinarjem in urednikom pa naj zagotovi ustrezno pravno pomoč in preventivno posvetovanje.

Pozivajo tudi k dejavni uveljaviti poklicnih meril in načel novinarske etike v programih RTV Slovenija. V teh je med drugim zapisano, da je RTV Slovenija novinarjem in urednikom dolžna zagotoviti pravno pomoč, tudi če bi ti s svojimi odločitvami in ravnanjem kršili poklicna merila in etična načela, storili prekršek, zagrešili kaznivo dejanje ali kako drugače kršili zakone in druge predpise.

Izjema le tisti, ki so kršili zavestno
Namen take pomoči je preprečiti dejanja, ki bi lahko ogrozila načela natančnosti, nepristranskosti in verodostojnosti programov RTV Slovenija ter povzročila finančno in gmotno škodo ali škodovala ugledu in dobremu imenu posameznika ali celotnega javnega zavoda.

Da pa bi se izognili očitku o pristranskem varovanju interesov delavcev, je vodstvo javnega zavoda dolžno zagotoviti pravno pomoč zunanjih strokovnjakov, in sicer pod pogoji, ki omogočajo nemoteno in pravočasno pripravo, produkcijo, izvedbo in predvajanje prispevkov in oddaj v programih.

Stroške pravne pomoči naj bi v takem primeru poravnala RTV Slovenija. Kot so še spomnili v sindikatih, lahko ta zavrne poravnavo pravne pomoči samo sodelavcu, ki je zavestno in očitno prekršil zakon in načela, sprejeta v omenjenih poklicnih merilih te hiše.

S stališčem so se v novinarskih sindikatih odzvali na sodni proces, v katerem je nekdanja urednica informativnega programa Televizije Slovenija Ksenija Horvat Petrovčič tožila publicista Romana Leljaka zaradi nekaterih njegovih navedb. Nazadnje je ljubljansko višje sodišče ugodilo Leljakovi pritožbi in zavrnilo njen tožbeni zahtevek.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
kotzi
# 05.02.2017 ob 09:26
semm bral da proba dat Ksenija Horvat to kazen na pleče rtv..oz nas...torej ona zgubi na sodiscu in njene blamaže naj krijemo mi..res novinarji..ti ljudje prou posebna vrsta...ne smes jih kritizirat..ker to je napad na svobodo tiska...oni pa lahko vse recejo..se lazejo..to je to
negasega
# 04.02.2017 ob 15:09
Včasih so novinarji kot družbeno politični delavci hodili po "pravno" pomoč in mnenje na CK. Izgleda, da so ti časi in zaščita na veselja mnogih mimo.
otto bizantiski
# 04.02.2017 ob 14:03
poklicna izpostavljenost pravnim tveganjem povečana.???
Kdo se skriva za poklicna izpostavljenost , novinarji , ki dnevno trosijo laži in bi se jih sedaj še dodatno ščitilo pred edinim možnim pravnim kaznovanjem doseženo s tožbo , ki traja v Sloveniji cca. 10 let. Zato v Sloveniji primerek ko novinar še naprej pisari čeprav je trosil laži o nezakonitem otroku, mentalno bolnimi otroki ne da bi pri tem bralec sam vprašal ali ni ta pisec duševno bolan. Tukaj bi morali mediji odigrati svojo vlogo in sami prečisti svoje vrste bolnikov, ne da bi se jih sedaj še ščitilo.
Dejstvo,da je ta novinarski sindikat sedaj želi le dodatno zaščititi svoje lažnive pisune.
Gremo še enkrat kdo je J?
LjudjeSoOvce
# 04.02.2017 ob 10:55
A to je "ribarjenje" za sočustvovanjem? Po vseh manipulacijah, lažeh, diskreditacijah? Ha. Ha. Ha.
kotzi
# 05.02.2017 ob 19:51
zdaj novinarji hodijo na sestanke k predsedniku vlade..uredniki medijev rtv, dela, mladine, pop tv...imajo vsako leto zajtrk pri Cerarju...ze drugic je bilo..cemu..hahaha...ne zaradi hrane...sli so k gospodarju
presenečen
# 04.02.2017 ob 09:29
Namen take pomoči je preprečiti dejanja, ki bi lahko ogrozila načela natančnosti, nepristranskosti in verodostojnosti programov RTV

Težko je biti novinar, res. Novinarji so dan danes ujetniki raznih interesov in svoje mehke hrbtenice iz preteklosti, ko bi morali pričevati za resnico, sedaj jim je to lahko v veliko breme, če si ponižno ne priznajo, da so ravnali napak.

Rad bi pisal za resnico in pravičnost pa ne smem, ne morem.. Tako se bom samozanikal, pa moj ugled, moja preskrbljenost, kariera, družina..

Kaj je sploh Resnica..
offgrid
# 04.02.2017 ob 01:38
''Pozivajo tudi k dejavni uveljaviti poklicnih meril in načel novinarske etike v programih RTV Slovenija. V teh je med drugim zapisano, da je RTV Slovenija novinarjem in urednikom dolžna zagotoviti pravno pomoč, tudi če bi ti s svojimi odločitvami in ravnanjem kršili poklicna merila in etična načela, storili prekršek, zagrešili kaznivo dejanje ali kako drugače kršili zakone in druge predpise.''

Lepo in prav. Novinarji bi morali biti ''svobodni'' v svojem poklicu brez pritiskov nad objektivno poročanje.

Če se varuje delavce hiše RTV, bi po temtakem morali ščitit tudi stanovske kolege na komercialni televiziji.

Vsekakor pa bi moral ves slovenski živelj najprej bojkotirati POPtv-ju vse novinarske poizkuse o poročanju o čemerkoli.

Politika nam je s slabo zakonodajo zakuhala pravno vzdržni nateg za 3 Evre in slednja bo bogatejša letno za konkretne miljone. Najmanj, kar bi politiki lahko storili, je, da bojkotirajo njihovo hišo, pridružili bi se jim z lahkoto lahko tudi gospodarstveniki ter estradniki.

Koneckoncev vsi čutimo nateg. Pa ni problem v 3 Evrih. Problem je v nategu sredi belega dne.

In peče. POlitika nič, Novinarji nič. Gospodarstveniki nič ( mokre sanje verjetno slednjih ).

Jst pa razmišljam o jajcih. Ne vem še ali baterijske ali ekološke reje.

Verjetno bo vseeno, ko jih bom metal na ''hišo natega'' in njihove zaposlene.

Zato novinarji zaščitite vse, tudi kolege na komercialki. Kajti, ob aktivnejšem reševanju natega celotne Slovenije, bodo, upam, da kmalu, potrebovali pomoč, ali pa bodo trkali tudi na vrata vašega delovnega mesta.
Kazalo