Slovenija
Ahmad Šami
Vlada bo po navedbah koalicijskih partnerjev, ki so se sestali pred sejo vlade, danes razpravljala o Šamijevem primeru, ni pa povsem jasno, ali bo odločitev sprejeta že danes. Foto: BoBo
Franc Trček
Trček je za svojo odločitev okrivil tudi novinarje. "Ker za vsako nestrpnost, za vsako bedastočo, ki jo bo Branko Grims izjavil, boste tu stali," je dejal. Izvorni krivec pa so tudi tisti, za katere v ustavi piše, da iz njih izhaja oblast - "državljanke in državljani, ki tovrstne prince teme izvolijo v državni zbor". Foto: DZ/Barbara Žejavac

Dodaj v

O Šamiju razpravljala tudi komisija DZ-ja, Trček zato iz nje protestno odhaja

Vlada bo morda odločitev sprejela že danes
16. november 2017 ob 12:10
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je razpravljala tudi o primeru begunca Ahmada Šamija. Franc Trček (Levica) meni, da je komisija presegla pooblastila, zato je napovedal izstop iz nje.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) se je seznanila s spremenjenimi pravili po sodbi Evropskega sodišča glede vračanja migrantov, je po seji pojasnil njen predsednik Branko Grims in dodal, da gre za spremenjena pravila po sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice glede vračanja migrantov, po kateri Slovenija v skladu z dublinsko uredbo ni dolžna odločati o prošnji za azil, če begunec zanj ne zaprosi v prvi varni državi.

Iz tega je po njegovih besedah nastal tudi problem sirskega begunca Ahmada Šamija, za katerega je ministrstvo za notranje zadeve izdalo odločbo o deportaciji na Hrvaško, temu je pritrdilo vrhovno sodišče, pritožbo pa je zavrnilo tudi ustavno sodišče. A deportacije, ki naj bi bila v torek, tudi po pozivu predsednika vlade Mira Cerarja ni bilo. "Šamija so samo seznanili, da je zdaj tujec z neurejenim statusom," je dejal Grims in pojasnil, da je na seji opozoril, da je pričakovati, da se deportacija izvrši skladno z načeli pravne države.

Grims: Takšnega primera še ni bilo
Razpravljali so tudi o tem, ali je še kak podoben primer Šamijevemu, je dejal Grims in odgovori, da takšnega primera doslej ni bilo, saj ga ni moglo biti. "Nihče nima pravice vmešavati se v bodisi pravnomočno končan upravni postopek, to vodi v popoln kaos v državi, niti nihče nima pravice se vmešavati v pravnomočno sodno odločitev," je dejal. Če to stori nekdo iz izvršilne veje oblasti, gre po njegovih besedah za protiustavno vpletanje ene veje oblasti v drugo. O tem bodo odločale druge institucije, saj Knovs za to ni pristojen, je pojasnil.

Dodal pa je, da so osvetlili, kaj to pomeni s širšega vidika za državo. Spremembe zakonodaje in odločitev evropskega sodišča in pravna pravila, ki se uporabljajo v praksi pri premeščanju nezakonitih prebežnikov, pomenijo, da so najbolj odgovorne tiste države, v katere migranti prvič stopijo čez mejo EU-ja, je poudaril Grims. V Slovenijo je bilo po njegovih besedah doslej po teh pravilih vrnjenih nekaj več kot 20 nezakonitih prebežnikov, iz naše države pa "v tem trenutku poteka samo premestitev Ahmada Šamija". Po ocenah ministrstva za notranje zadeve so nam ta spremenjena pravila lahko v korist, kajti najbolj odgovorne so države, ki so na zunanji meji, je dejal Grims. Kot je dodal, je bilo zahtevkov za premestitev v Slovenijo po besedah notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar bistveno več, vendar so jih zavrnili.

Trček: Komisija ni pristojna za obravnavo
Trček je prepričan, da komisija ni pristojna za obravnavo te teme, napovedal je izstop iz nje. Poudaril je, da se kot odgovoren politik takšnih zlorab ne gre. "To, kar se je danes dogajalo, za kar je celo Grims sam priznal, da to ni vsebina dela komisije, je prestopilo rob," je pojasnil Trček. Grims je glede tega dejal, da razen seznanitvenih drugih sklepov danes niso sprejemali. "Gre za vprašanja, ki jih pač ne urejamo na Knovsu, ampak se z njimi lahko samo seznanimo," je povedal.

Na Trčkove očitke o prekoračitvi pooblastil je Grims odvrnil: "Če je preučitev pravnih pravil Evropske unije, preučitev sodb Evropskega sodišča za človekove pravice, preučitev števila migrantov, ki so ali bodo na tej osnovi izročeni Sloveniji ali so v postopku premestitve v eno od sosednjih držav iz Slovenije, politična zloraba, potem resnično ne vem, kako naj parlament opravlja svojo nadzorno funkcijo". Po njegovih besedah vse to brez dvoma vpliva na varnost Slovenije, bremeni njene službe in mora biti izvedeno skladno s pravnimi pravili Slovenije in meddržavnimi pogodbami ob doslednem spoštovanju človekovih pravic.

Po Trčkovem prepričanju je Knovs že kmalu po ustanovitvi postal trobilo SDS-a. Pojasnil je, da so se v sredo s koalicijskimi strankami pogovarjali, da "temu naredijo konec", a da sta SMC in DeSUS zamočila, skupaj s predstavnikom SD-ja pa na seji nista sodelovala. Matjaž Nemec (SD) je namreč sejo prav tako kot Trček obstruiral.

Članstvo v Knovsu ureja poseben zakon. Poslanska skupina Levica mora o izstopu njihovega poslanca pisno obvestiti predsednika DZ-ja Milana Brgleza, ta pa nato predlog za razrešitev uvrsti na sejo DZ. V Levici so za STA pojasnili, da drugega svojega poslanca za člana Knovsa ne bodo predlagali.

Vlada danes o tem ni razpravljala
Kljub navedbam koalicijskih partnerjev, da naj bi vlada že danes razpravljala o primeru sirskega begunca Ahmada Šamija, pa so v uradu vlade za komuniciranje pojasnilli, da se to ni zgodilo, saj vlada potrebuje še nekaj dodatnih informacij.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
KovacevaKobila
# 16.11.2017 ob 12:23
Grims: Takšnega primera še ni bilo

Zanimivo. Ko se je pravnomočno obsojenega predsednika stranke spuščalo iz zapora, da je lahko hodil v službo, g. Grimsa precedensi niso motili.
Miša
# 16.11.2017 ob 12:28
O enem samem Sircu se ukvarja vsa Slovenija. Ali ni škoda časa?
Sirca takoj premestiti (na Hrvaško) in zadeva je rešena.
Vladoska
# 16.11.2017 ob 12:24
Zavestno početje nečesa kar nima učinka, da bi se s tem ustvarjal občutek, da se glede problema ukrepa. Ali po domače; tepsti oslovo senco. Ejejej
Plače boste dobili. Vse bomo plačali, ni panike!
conanbarbarian
# 16.11.2017 ob 12:25
Cerar je šel predaleč ! Zakoni so za vse enaki !
krumpek
# 16.11.2017 ob 12:27
Cerar je pač človek brez hrbtenice. Par aktivistov iz Roga ( vodja N'toko) mu zrihta intervju na Tedniku ( kjer se spet pojavi N'toko kakšno naključje!? ) potem se zažene mašinerija vseh novinarjev od Svet do Dnevnika, lonček pristavijo vsa državno financirana društva ( Mirovni inštitut, AI , LGBT društva itd.) Manjkala sta samo še Rozman Roza ter Svetlana Makarovič da bi spesnila kakšno balado o ""fašistu"" Cerarju.
V zadnji fazi pa mu na dušo piha še par poslancev SD-ja ( Škoberne, Han ) , Levice ( Kordiš ) ter nepogrešljivi Kamal Izi Shaker ( SMC ) in krog je zaključen....
rangerno1
# 16.11.2017 ob 12:26
Cirkus.

Naj gre vse tako, kot veleva naša ustava in zakoni. Za empatijo do gospoda in z upoštevanjem zakona. Če smo razvita evropska država, se spodobi, da se držimo osnovnih načel pravne države. Mi pa obrača želodec, kako levičarji in desničarji uporabljajo tovrstne zgodbe za svoj populizem!
SamoRes
# 16.11.2017 ob 12:36
Grims: "Nihče nima pravice vmešavati se v bodisi pravnomočno končan upravni postopek, to vodi v popoln kaos v državi, niti nihče nima pravice se vmešavati v pravnomočno sodno odločitev"

Kaj ste pa potem dežurali pred sodišči in Dobom, ko je šel Janša sedet?
SpicyWeiner
# 16.11.2017 ob 12:25
Franc Trček (Levica) meni, da je komisija prestopila pooblastila, zato je napovedal izstop iz nje.

A ko je pa Cerar prekoračil svoja pooblastila ter posledično povozil pravno državo, da je ugodil zahtevam Levice, takrat je bilo pa vse v redu? Zakaj ni Trček tudi takrat napovedal odstopa z mesta poslanca?
generacija56
# 16.11.2017 ob 12:31
Za enega frizerja jih je dobro zvozil.
Kaj bodo dosegli še bolj prefrigani....
Ta komplet politikov, ki jih imamo na voljo, jim ni dorasel.
Vladoska
# 16.11.2017 ob 12:27
Enkrat so sodišča pri nas krivosodje drugič pravosodje. Gospoda iz SDS odločite se že!
bob
# 16.11.2017 ob 12:49
Na enem beguncu, ki se je integriral dela nekdo znanost. Koliko pa imamo drugih prišlekov, ki se niso nikoli naučili jezika in se niso integrirali in še hočejo uveljavljat svoja načela.
ABADON
# 16.11.2017 ob 12:31
Pa kaksni to zakoni so za vse enaki??? A to si tisti zakoni po katerih je men vsaka posta vrocena, ne glede na to ali me postar fizicno dobi ali ne? A so to tisti zakoni po katerih je korupcija dovoljena? A so to tisti zakoni po katerih so bili narejeni razpisni dokumneti za Patrio? A so to tisti zakoni po katerih lahko nasmrt bolni igrajo kosarko?
Sami izgovori. V opravicilo lastni ksenofobiji.
A pa ta rasisticna stalisca se upate tudi kje v druzbi predstavit al samo anonimni tukaj gor?
Celine
# 16.11.2017 ob 14:09
Pravi Slovenci smo izglasovali za samostojnost, ne za interese članov stranke PT...princa teme.
Hočemo naprej, ne nazaj!
generacija56
# 16.11.2017 ob 12:29
Škoda, da se je Grims vključil.
Večina Slovencev dobi alergijski napad, ko ga vidi.
A zadeva je aktualna. Le prekurili jo bodo tako, da ne bo nič iz tega.
Kot ponavadi.
Saj so za zaprtimi vrati vsi prijatelji...
Forex
# 16.11.2017 ob 14:08
Šurda
Kdo pa je član nata aja nato je zda. Zavedaj se le,da množica bo drla v državo v kateri zakoni ne veljajo. Tu je greh g. Ustavnega pravnika,saj zakon velja za vse enako. Tonči ran. Je bil interes slovenije,mislim da imamo frizerjev dovolj tudi na zavodu svojih. Žal. Glej le kulturnike ipd. Super gospodje. Lahko ga g.branko pelje domov in zanj garantira z lastnim premoženjem. Aja tu se pa kultura neha a kaj. Cerar je za moje pojme storil z izjavo,to,kar je naredila angela merkel za nemčijo pred begunskim valom.
direndaj
# 16.11.2017 ob 13:32
Uboga je država, ki jo razkolje en sam samcat begunec. Da o državljanih niti ne govorim. Sodeč po komentarjih smo u totalnem q+++u v vseh pogledih...........žalostno.


HOR
# 16.11.2017 ob 13:23
Medtem, ko se glasuje o prvem pozitivnem proračunu po desetih (10) letih, pa vsa desnica visi na enem beguncu.

To je ves njihov domet. S kumrovško šolo se o proračunu pač ne da razpravljat.
bori
# 16.11.2017 ob 14:07
drg, # 16.11.2017 ob 13:51
Je pa lepo, da je Šami na plano le potegnil vse te diktatorske poglede naše levice. Zdaj so končno začeli govoriti tisto, kar res mislijo. So nad zakoni, se spravljajo na volilce SDS-a, ... Grozljivo.

Vam je zdaj morda kaj bolj jasno, zakaj so nastale vaške straže?
---------------------

Za obrambo pred ss, da nam nebi ozemlja zasedli, pa pred Dučejem, da bi lahko normalno uvedel italjanščino v šole..?
true blue mb
# 16.11.2017 ob 13:42
@pullach
Janša? Očitno dela volontersko.
balrog
# 16.11.2017 ob 12:49
Od kdaj pa v SDS upoštevajo mnenje sodišč ? Za izbrisane v SDS niso upoštevali nobenih odločb domačih ne evropskih sodišč ne ustavnega sodišča. Janševa vlada je neustavno upokojencem znižala njihove pokojnine, Janša je nezakonito zavračal sodne pošiljke, ni se udeleževal sodnih obravnav ... Pa se niso sklicevale seje komisij DZ, ne vlagale ustavne obtožbe. SDS je parlament spremenila v svoj cirkus. Leteči cirkus Branka Grimsa in Vinka Gorenaka
abi normal
# 16.11.2017 ob 14:10
Grims: Takšnega primera še ni bilo..

Zato je zadeva vredna obravnave. In ne samo na Knovsu. Tudi ostali imajo pravico preučiti primer in vse nastale okoliščine. Živčnost okoli tega primera je umetno sprožena za politične SDS-ovske igrice. Če ni zakonske opcije da dec ostane bo šel pač na Hrvaško. To je vse.

Bedno kakšne vse oslarije berem. Celo o vaških stražah.
Bravo Pahor za spravo. Samo še desnico čakamo.
STANE
# 16.11.2017 ob 13:23
Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je razpravljala tudi o primeru begunca Ahmada Šamija.

Pa kaj si ti nor????Izredne razmere je zakuhal tale Šamij (za Grimsa namreč),he,he.....
HOR
# 16.11.2017 ob 13:23
Medtem, ko se glasuje o prvem pozitivnem proračunu po desetih (10) letih, pa vsa desnica visi na enem beguncu.
Še malo pa bodo na psu...
F_Underwood
# 16.11.2017 ob 12:37
Celo s***** za enega begunca, kam smo prišli :)
šurda
# 16.11.2017 ob 13:55
Se OPRAVIČUJEM gre za drg-a !
abi normal
# 16.11.2017 ob 13:55
drg

Trček pač ne razume kako pride do tega da na volitvah nekateri dobijo toliko glasov. In jaz tudi ne.
abi normal
# 16.11.2017 ob 13:51
SDS se zapodi v Cerarja in vlado z vsemi topovi za vsako oslovsko senco. Klasika. In Reporter ima snov za udarne članke.

Pobesneli levičar Trček napadel "princa teme" Grimsa in volivce, ki so ga demokratično izvolili

Slovenija, velika vas domača.............
bori
# 16.11.2017 ob 13:44
pullach, # 16.11.2017 ob 13:37
Trčku za danes davkoplačevalci ne plačamo plače.

Grimsu, miličniku in Ivanu pa 5x toliko za napore..
bori
# 16.11.2017 ob 13:43
A ni Janša Boston Award za politične inovacije? Toda, kaj se lahko sploh spremeni, če je vse določeno po predpisih? Kako se lahko kaj novega uvede?
Razen zanj, seveda.. evropske dimenzije nabiralnikov, blairove govore.. "nikoli ne bomo največji, lahko pa smo najboljši.." .. v metanju polen pod noge in iskanji dlake v jajcu.. svetovni prvaki..
HOR
# 16.11.2017 ob 13:30
@Zelouredu
# 16.11.2017 ob 13:20

Mogoče imaš celo prav, ampak podalpski leseni možgani, so še očitno manj sposobni dojet in razumet prirojen talent v manipulaciji s strani večine svojih levih/desnih/vmesnih politikov in njihovih zahodnih gospodarjev...
STANE
# 16.11.2017 ob 13:25
Sedaj bodo razpravljali,ali je Šamij notranji ali zunanji sovražnik ????
HOR
# 16.11.2017 ob 13:15
Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs)cje razpravljala tudi o primeru begunca Ahmada Šamija...

Edino kar je tu zelo problematično je, da sta predsednik te komisije B. Grims in ta komisija prekoračili svoja pooblastila za politično nabiranje točk...
Terček ima popolnoma prav!
Če lastna merila, ki jih vzganja desnica glede primera Šami uporabimo na primeru obravnave primera Šami s strani Grimsa in Knovs je potrebnio Grimsa odstaviti z mesta predsednika ze komisije...
Bivši uporabnik
# 16.11.2017 ob 14:09
Slovenija ima daleč najbolj čudno azilno politiko v celotni EU. Še enega bogega begunca iz Sirije ne moremo obdržat, pa se je tip 2 leti učil slovensko in večrat pokazal (in dokazal), da je korekten, da misli resno, da se hoče asimilirati in postati Slovenec.

Nagrada? Deportacija na Hrvaško. Randolph, on the other hand... Slovensko se najbrž nikoli ne bo naučil, boli ga za nas, gre se mu za denar in slavo. Takšni so pa vedno dobrodošli.

Naša sodišča lahko grejo k vragu.
Mirko Tipka
# 16.11.2017 ob 13:44
Titomir
# 16.11.2017 ob 13:01
Pa kaj so normalni zdaj vsak, ki se bo zavil v belo rjuho in ulegel na tla bo imel svojo sejo? Ali bomo vsi spoštovali odločitva sodišča ali pa nobeden enako velja za politike.


ne razumem, kako lahko za tale komentar dobiš minuse... izgleda, da nekateri želijo kaos v Sloveniji, ker lahko izgleda lažje kradejo
Mirko Tipka
# 16.11.2017 ob 13:34
danimmc
# 16.11.2017 ob 12:23
Grims je omenjal okoli 200.000 ljudi, ki bi lahko prišli v Slovenijo.
Pa računajte.
več tukaj:
https://www.youtube.com/watch?v=_NJziwIk
BUU


A to je pripravila NovaTV? potem vemo kam pes taco moli
Mikita
# 16.11.2017 ob 12:59
Ah dajte no dajte, ta komisija bi se lahko ukvarjala s tem kako so varnostne službe države nadzirale želeni finančni potop Slovenije, ko je nekdo pod pretvezo krize res skušal zrušit Slovenijo. Zaradi enega begunca, ki celo želi biti dober državljan Slovenije uporabljat to komisijo, je namerno sabotiranje pomembnih preiskav in nalog, zato da se preusmeri pozornost od kolaboracije s tujimi varnostno obveščevalnimi službami in finančnimi institucijami pri finančnem sesuvanju Slovenije.
ZETAC
# 16.11.2017 ob 14:30
Šurda@Kaj pa pišete nekateri ?, vas res ni čisto nič sram ?
Jaz bi se osebno v zemljo pogreznil ob takih komentarjih !
Lahko se tudi vam kaj takega zgod


S tem zadnjim se globoko strinjam, ampak vsaj zase pa tudi vem, da ne bi v takšnih okoliščinah nikoli pobegnil sam na varno, družino pa pustil v nevarnosti, če že, bi prej na vsak način spravil otroke in ženo na varno in ne obratno.
taratara
# 16.11.2017 ob 13:30
Bližajo se volitve. Že tako bolana SDS bo vedno bolj norela, predvsem ker se vedno bolj zavedajo, da bodo spet popušili. Še dobro, da so vajeni. Bodo pač plesali kolo in prižigali svečke.
šurda
# 16.11.2017 ob 13:54
drk
Da, se ne boš od hudega razpočil, dvoja SDS bo izgubila
volitve spomladi, bodi prepričan v to !
šurda
# 16.11.2017 ob 14:13
Forex
" Spoštovani kolega " bodi pozdravljen ! Spet zavajaš, tako
kot SDS vedno znova koga matretirajo pred leti so to bili
izbrisani !
šurda
# 16.11.2017 ob 13:59
Arndovina
Iskrena HVALA za to pojasnilo, pozorno ga preberite ćisto
vsi, ker točno zato gre, tako ( približno ) je povedal v ponedeljek
v Tedniku tudi USTAVNI PRAVNIK Andraž Terček !
šurda
# 16.11.2017 ob 13:24
Binder Dandet
Na čisto vse !
GORILA
# 16.11.2017 ob 12:58
@bb33
tako, kot pri protestih na meji, so se tudi v lj "pacifisti" spravili nad policijo, kaj naj policija stoji in gleda ? Rad bi te videl ja.

...kje v LJ je to bilo?
šurda
# 16.11.2017 ob 12:24
Magister Političnih Znanosti Branko Grims SDS je spet v
svojem elementu ! Mož, ki "kao" ne ve za svoj lažni FB-profil !

Kakšno leto ( ali 2 ) nazaj je sklical podobno sejo, pa NE zato,
ker bi šlo ZA kakšnega begunca, ampak ZATO, ker je
policija obiskala njihov štab na Trstenjakovi v Ljubljani !

ZAKAJ je že notranja ministrica "fasala" interpelacijo s strani
SDS-a ?? ZATO, ker so policisti na podlagi mednarodne
"tiralice" aretirali bivšega Kosovskega predsednika vlade
Hardiana ( vojnega zločinca )
alcatraz
# 16.11.2017 ob 15:01
Kaj ste pa potem dežurali pred sodišči in Dobom, ko je šel Janša sedet?

To ja. Pa še s tistimi svečami so svinjali po Ljubljani.
garmond
# 16.11.2017 ob 14:20
Tudi sodniki se ne bi smeli striktno držati vsake črke zakona, pri obsodbah bi morali upoštevati tudi humanost. Tako se ne bi nekomu zaradi 150 evrov dolga rubilo hiše - edinega doma ki ga ima.
Upam, da razumete, zakaj sem to napisal pod tem člankom. Je pa namenjeno predvsem Grimsu in njemu podobnim.
Forex
# 16.11.2017 ob 14:15
Binder
Na mmcju jih je veliko,ki šuntajo druge,že kar deset let. Plan jim tokrat ne sme uspeti,ker bomo zopet dokazali svetu kako diktatorski smo in da državo vodi mafija z ali brez pridevnika na U spredaj.
gesan
# 16.11.2017 ob 14:03
Ne vem kaj morajo razpravljat!
Ubežnikov pred vojno vihro, se ne vrača na vojno območje!

Če je lahko prišel v Slovenijo, ne razumem, zakaj ne bi smel ostat tukaj, vsaj dokler se ne more brezskrbno vrnit domov.
Razen, če je storil kaj takega, da bi ga morali obravnavat kot kriminalca ali zločiinca!

Ampak, eni imajo kot zgleda premalo kisika v podstrešju...
Predlagam, da gredo na intenzivne vaje dihanja.
PA malo več vode namesto kofeta pit...
šurda
# 16.11.2017 ob 13:49
Kaj pa pišete nekateri ?, vas res ni čisto nič sram ?
Jaz bi se osebno v zemljo pogreznil ob takih komentarjih !

Lahko se tudi vam kaj takega zgodi, KDO je napadel Sirjo
( Afganistan, Irak, Libijo..... ) tudi vemo, to je NATO na
čelu z ZDA !
alesi1
# 16.11.2017 ob 12:43
Mislil sem na človekoljube, domoljubi itak vem da niso kaj prida!
qwertz
# 16.11.2017 ob 14:35
Pa poglejmo kaj o tem pravi nekadnji ustavni pavnik Matevž Krivic.. povzeto po časniku Delo:
Nekdanji ustavni pravnik Matevž Krivic je zapisal, da tako Miro Cerar kot Milan Brzglez pri tem nista opozorila na pravico, za katero ima Slovenija pravno podlago v dublinski uredbi, in sicer da lahko sama kadarkoli sprejme pristojnost za odločanje o Ahmadovi prošnji za azil in ga ne vrača na Hrvaško. »Še vedno, nobena dosedanja sodba v tej zadevi tega ne preprečuje,« je v zapisu Krivic opozoril, da izjave o (ne)spoštovanju sodb sodišč v primeru Ahmada Shamieha ne držijo.
Kazalo