Slovenija
(9)

Poudarki

  • Urejanje premoženjsko-pravnih razmerij med partnerji
  • Končano tretje poglavje zakona
Ivan Svetlik
Svetlik je zatrdil, da podpis predporočne pogodbe ne bo nujen za sklenitev zakonske zveze. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Odbor za delo DZ-ja zaprl tretje poglavje družinskega zakonika

Poslance čakata še 102 člena zakona
31. marec 2011 ob 14:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na odboru za delo, družino in socialne zadeve DZ-ja so nadaljevali drugo branje družinskega zakonika. Razpravo so končali po 200. členu.

S končanim 200. členom zakonika so sklenili tretje poglavje, ki govori o razmerjih med otroki in starši. Sledi razprava o četrtem poglavju, ki ureja družinsko mediacijo, celoten zakon pa je razdeljen na osem poglavij.

Kompromisni zakon
Zakon, ki ga obravnava odbor, je kompromisna različica. Prvi predlog družinskega zakonika, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo, ni imel zadostne podpore niti v vladni koaliciji niti v opoziciji, zato so se odločili, da sprejmejo več dopolnil, s katerimi bi zakon postal sprejemljiv za vse. Ministrstvo pa z novim predlogom zakona ni prepričalo opozicije. V LDS-u pa zatrjujejo, da je novi zakon celo protiustaven.

Glavni kompromis novega predloga zakona naj bi bilo določilo, ki loči zakonsko zvezo in partnersko zvezo. Prvo skleneta heteroseksualna partnerja, druga pa je zveza dveh homoseksualnih oseb, pravice obeh zvez pa so izenačene. Drugi večji kompromis pa naj bi bilo določilo, ki homoseksualnim parom ne omogoča posvojitve otrok, razen če je eden izmed partnerjev v homoseksualni zvezi biološki starš tega otroka.

Predporočna pogodba
Predsednik Komisije za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci Tadej Strehovec je prepričan, da bi bilo iz zakona treba črtati člen, ki ureja premoženjsko-pravna razmerja v med partnerji, ali pa vsaj določilo, ki omogoča podpis predporočne pogodbe. Stališču Komisije za pravičnost se je pridružila tudi Civilna iniciativa za družino in pravice otrok.

Strehovec je izpostavil, da se večina parov večina parov poroči tako civilno kot cerkveno. Cerkvena poroka pa je po besedah Strehovca nemogoča, če se sklene predporočna pogodba. Meni še, da je prav predporočna pogodba velikokrat razlog za razvezo.

Minister Ivan Svetlik je ob tem razložil, da sklenitev predporočne pogodbe ne bo obvezujoča, ampak je taka pogodba samo ena izmed možnosti ureditve premoženjskih razmer zakoncev, ni pa nujno, da se zakonca odločita za podpis take pogodbe.

Ugovor vesti matičarja
SDS je v imenu odbora vložila amandma na že obstoječi amandma, po katerim bi bilo mogoče, da ima matičar ali uradna oseba, ki je navzoča pri sklenitvi partnerske skupnosti, pravico do ugovora vesti zaradi svojega etičnega ali verskega prepričanja, hkrati pa je prepovedana vsakršna diskriminacija zaradi osebnega prepričanja.

Amandma je pri koalicijskih poslancih in aktivistih, ki se borijo za pravice istospolnih, naletel na veliko neodobravanja. Mitja Blažič je prepričan, da je tak amandma namenjen segregaciji istospolnih oseb, ne glede na to, da bi bil državni organ ob ugovoru vesti dolžan zagotoviti drugo uradno osebo, ki bi pri sklenitvi partnerske zveze sodelovala.

"Ali bomo uradniku, ki na upravni enoti sprejema vloge za odmero stavbnega zemljišča, dali možnost, da ustavne pravice posameznika zaradi ugovora vesti ne opravi, ne glede na to, da ima javna pooblastila, na podlagi katerih mora izvrševati zakonodajo ne glede na osebne lastnosti posameznikov?" se ob tem amandmaju sprašuje poslanec SD-ja Matevž Frangež, ki zatrjuje, da ljudem daje pravico enakosti slovenska ustava in sklene: "Tudi pred bogom smo vsi enaki."

Roman Kuhar, ki se tako kot Blažič zavzema za enake pravice homoseksualcev, je opozoril, da je določba o ugovoru vesti diskriminatorna, ker bi veljala le za partnerske skupnost. Predlagal je, da bi vključili tudi zakonsko skupnost.

Ana Vodičar, direktorica direktorata za družino, pa dvomi, da bi pri sklenitvi partnerske skupnosti lahko matičar prišel v resen konflikt zaradi ugovora vesti.

Gašper Petovar
Prijavi napako
Komentarji
tilenson
# 31.03.2011 ob 16:09
Spet saga z Družinsim zakonikom ...

Moram rečt: dober kompromis, ki ima manj podpore kot osnovni predlog! =)
Samo ta vlada temu lahko reče kompromis ...

Poleg tega ima LDS verjetno prav in je "kompromis" res neustaven. Ustavno sodišče bo v tem primeru uvedlo prvotno različico.
In tega se Ministrstvo dobro zaveda. Saj tega kompromisa še niti ni pregledala zakonodajno-pravna služba, koalicijski poslanci ga pa kar sprejemajo. In potem pridigajo drugim o strokovnosti ...

Mislim, da ima prav Primc, ko pravi, da je zadnji vladni predlog kvečjemu "kompromisna prevara"!
ecco
# 31.03.2011 ob 16:39
SDS je v imenu odbora vložila amandma na že obstoječi amandma, po katerim bi bilo mogoče, da ima matičar ali uradna oseba, ki je navzoča pri sklenitvi partnerske skupnosti, pravico do ugovora vesti zaradi svojega etičnega ali verskega prepričanja, hkrati pa je prepovedana vsakršna diskriminacija zaradi osebnega prepričanja.

Kaj pa učitelji , ki verjamejo da je Bog ustvaril zemljo in ljudi ter ne verjamejo v evolucijo. Bodo tudi ti imeli ugovor vesti!? Ne

Vsak, ki se odloči za nek poklic naj ga opravlja profesionalno, osebno stališče pa naj zadrži zase.
a-bra-ka-da-bra
# 31.03.2011 ob 16:42
Predsednik Komisije za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci Tadej Strehovec je prepričan, da bi bilo iz zakona potrebno črtati člen, ki ureja premoženjsko-pravna razmerja v med partnerji, ali pa vsaj določilo, ki omogoča podpis predporočne pogodbe

In to kar moti RKC je pomembno .... zakaj že? A ni RKC ločena od države? Tisti ki se hoče cerkeveno poročiti pač naj ne sklene predporočne pogodbe. Temu se reče možnost izbire.
ecco
# 31.03.2011 ob 16:32
Kompromisa zaradi zahtev "ulice" nebi smeli sklepati!

Sprejeti bi ga morali v prvotni obliki!
tilenson
# 31.03.2011 ob 16:14
Saga z Družinskim zakonikom se nadaljuje ... =)

Moram rečt: dober kompromis, ki ga podpira manj strank kot osnovni predlog ... :)
Temu lahko reče kompromis samo ta vlada!

Poleg tega ima LDS verjetno prav - t.i. kompromis je neustaven. Kar pomeni, da ga bo ustavno sodišče povozilo in bo naknadno uveljavljena prvotna različica. Ampak tega se Ministrstvo in koalicija dobro zaveda!
Konec koncev "kompromisnega predloga" ni pregledala še niti zakonodajno-pravna služba, koalicijski poslanci ga pa kar sprejemajo. In hkrati pridigajo drugim o nestrokovnosti ...

Mislim, da ima Primc kar prav, ko tole vladno skropucalo imenuje "kompromisna prevara" ...
neo
# 31.03.2011 ob 18:58
xit
Kaj je to "cerkvena poroka"?

To je obred kjer pred neobstoječo osebo, ki naj bi imela neizmeno moč (kličejo ga bog), klerik dva razglasi za moža in ženo z namenom da jim pobere čimveč denarja.
xit
# 31.03.2011 ob 17:02
Kaj je to "cerkvena poroka"?
jast123
# 01.04.2011 ob 09:15
Nekja časa sem gledal, oziroma bolj poslušal prenos včerajšnje seje.
Skoraj ves čas sta govorila Strehovec in pa Primc, tako da se že pomoslil, da to ni prenos iz parlamenta. Izgleda, da se je ulica preselila v parlament, in izrinila parlamentarce. Edini parlamentarec, ki je veliko polenmiziral, je bil bivši menih in predsednik DZ, ki je s svojim pronicljivih sarkazmom žalil vse, ki ne mislijo tako kot on, in kot zapoveduje Vatikan.
neo
# 31.03.2011 ob 18:55
Strehovec je izpostavil dejstvo, da se večina parov večina parov poroči tako civilno kot cerkveno. Cerkvena poroka pa je po besedah Strehovca nemogoča, če se sklene predporočna pogodba. Meni še, da je ravno predporočna pogodba velikokrat razlog za razvezo.

Popolni kretenizem. Kaj bi porekli na to tisoči Američanov, katolikov, ki imajo predporočne pogodbe in se poročijo tudi cerkveno.
RKC je še enkrat več PROTI samo zaradi nagajanja, saj nimajo nikakršnih utemeljenih argumentov. Sicer pa je urejanje premoženjskih zadev popolnoma civilno področje in ne cerkveno.
Kazalo