Ustavno sodišče je že novembra 2009 odločilo, da je 22. člen zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti protiustaven. Foto: RTV SLO
Ustavno sodišče je že novembra 2009 odločilo, da je 22. člen zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti protiustaven. Foto: RTV SLO

Pozdravljamo pogumno potezo sodnice, saj takih odločitev ni veliko.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

Na koprskem okrožnem sodišču je stranka vložila tožbo zaradi ugotovitve dedne pravice po pokojni kot njeni neregistrirani istospolni partnerici. Sodišče je ugotovilo, da je ureditev protiustavna, primer pa je romal na ustavno sodišče, poročata Dnevnik in Delo.
Partnerici sicer nista bili registrirani. Kljub temu tožeča stranka želi uveljavljati dedno pravico s tem, da je z istospolno partnerico živela v dalj časa trajajoči življenjski istospolni partnerski skupnosti, piše v sporočilu za javnost vlade po zadnji seji.
Tožeča stranka se sklicuje na odločbo ustavnega sodišča, ki je novembra 2009 odločilo, da je 22. člen zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti v neskladju z ustavo. Do odprave tega neskladja po odločbi za dedovanje med registriranima partnerjema v istospolni skupnosti veljajo enaka pravila kot med zakoncema po zakonu o dedovanju.

Koprsko sodišče: Neregistrirani istospolni partnerji diskriminirani
Tudi po mnenju koprskega sodišča trenutna zakonska ureditev pomeni diskriminacijo partnerjev dalj časa trajajoče neregistrirane istospolne partnerske skupnosti v primerjavi s partnerjema v neregistrirani heteroseksualni skupnosti. Sodišče je zato za mnenje zaprosilo vlado. Poleg 22. člena zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti je za koprsko sodišče protiustaven tudi drugi odstavek 10. člena zakona o dedovanju. Do odločitve ustavnega sodišča je primer na koprskem prekinjen.

Vlada: Pogumna odločitev sodnice
V sporočilu za javnost po zadnji seji vlade je ta pritrdila mnenju sodišča in zatrdila, da se bo ta problematika rešila z novim družinskim zakonikom. V mnenju je vlada na eni strani presodila, da je zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti omogočil registracijo ter priznal določene pravice in obveznosti, predvsem na premoženjskem področju, hkrati pa je izrazila prepričanje, da je veljavna ureditev v neskladju z ustavo.

Zanimivo je, da je vlada pri obrazložitvi uporabila prvo, nekompromisno različico zakonika, kar so pa na vladi pojasnili s tem, da poslanci novih, kompromisnih amandmajev še niso sprejeli, pišeta Delo in Dnevnik. Nova različica družinskega zakonika namreč v zakonsko zvezo uvršča le moškega in žensko, medtem ko istospolni lahko sklenejo partnersko skupnost, v katero bi otroka lahko posvojili le, če je eden izmed partnerjev tudi biološki oče. Taki ureditvi bi lahko bile naklonjene vse parlamentarne stranke z izjemo LDS-a, je sklenil pisec Dnevnika.

Odbor šele pri tretjem od 303 členov
Odbor DZ-ja za delo, družino, socialne zadeve in invalide in bo obravnavo novega družinskega zakonika nadaljeval 17. marca na tretjem od skupno 303 členov. Z novo različico v roki so predstavniki ministrstva že obiskali poslansko skupino SLS-a. Medtem v SDS-u čakajo na različico, okoli katere bodo usklajena celotna koalicija. Kot je znano, ji nasprotuje koalicijski LDS. V SNS-u se ministrstvu še niso odzvali.

Pozdravljamo pogumno potezo sodnice, saj takih odločitev ni veliko.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve