Publicist in predavatelj na FDV-ju Vlado Miheljak je poziv za  preklic odpovedi novinarju Dejanu Karbi v imenu Odbora za pravično in solidarno družbo prebral pred stavbo Dela. Foto: MMC RTV SLO
Publicist in predavatelj na FDV-ju Vlado Miheljak je poziv za preklic odpovedi novinarju Dejanu Karbi v imenu Odbora za pravično in solidarno družbo prebral pred stavbo Dela. Foto: MMC RTV SLO
Svoboda je kritična, opozarjajo člani Odbora za pravično in solidarno družbo in KOKS-a. Foto: MMC RTV SLO

Med novinarji in politiki ne more biti ljubezni: Če se ne bodo politiki bali novinarjev, se bodo novinarji morali bati politikov.

Vlado Miheljak
Zgodba novinarja Karbe še odmeva

"S tem bo uprava Dela jasno dala vedeti, da je politizacija medijskega prostora ne zanima, da je storila napako, ki jo obžaluje, ter da spoštuje avtonomijo novinarjev," piše v izjavi, ki jo je v imenu treh organizacij pred stavbo Dela prebral predavatelj na FDV-ju, kolumnist in publicist Vlado Miheljak.

"V kolikor temu ne bo tako, predlagamo, da gospa Marjeta Zevnik razmisli o umiku s svoje funkcije, o svojem odstopu pa bi v tem primeru moral razmisliti tudi vršilec dolžnosti odgovornega urednika Dela Bojan Budja, ki se ni postavil na stran novinarja in njegove profesionalne avtonomije, ampak na stran uprave, oziroma ni preverjal resničnosti novinarjevih argumentov," je dejal Miheljak.

Spomnimo: Dejan Karba je bil prisiljen podpisati odpoved, potem ko je pri tiskovnem predstavniku policije preverjal govorice, da naj bi sin predsednika vlade umrl zaradi uspaval.

Na vprašanje MMC-ja, kaj se bo zgodilo, če se uprava oziroma odgovorni urednik ne odzoveta na poziv, pa je Miheljak odgovoril,da se bodo pritiski nadaljevali. Novinarje je ob tem pozval k čim širši stanovski solidarnosti, civilno družbo in javnost pa na odzivnost. "Dejan Karba je le eden od mnogih primerov, ko so bili novinarji najprej žrtve pritiskov potem pa zarote molka," je navedel Miheljak in spomnil na primere Zgage, Šurca, Mekine, Graha in Sedlarjeve. "Novinarji ne smejo delovati kot konkurenca. Ko gre za svobodo govora in pisanja, so vsi na istem," meni Miheljak, ki je prepričan, da bo Karba tudi po pravni poti dosegel svoje.

Nedopustno dejanje političnega pritiska na avtonomijo
Odpoved delovnega razmerja je po mnenju Miheljaka "nedopustno dejanje političnega pritiska na avtonomijo slovenskega novinarstva," saj je Karba "v skladu s strokovnimi in etičnimi standardi opravljal raziskovalno delo in v konkretnem primeru zgolj preverjal resničnost neke informacije pri službi za odnose z javnostmi policije". Resnični razlogi so po njegovem mnenju v "zastraševanju in pritiskih", ki pa so posledica nekdanjega novinarjevega dela, zlasti pokrivanje afer Patria in Rode.

Zastraševanje drugih urednikov in novinarjev
"Način odpovedi je bil izpeljan pod prisilnim odrekanjem pravnega varstva in izsiljevanja. Tovrstna oblika pritiska uprave na svojega novinarja pa je zastraševalna gesta za preostale urednike in novinarje, ki bi utegnili preiskovati cerkveni in posvetni oblasti ter politikom in dostojanstvenikom zoprne zgodbe," sklene Miheljak.

Mediji se sami uklonijo pritiskom politike
Odbor, DSP in KOKS bodo dosledno stali na braniku demokratičnih standardov, ki so bili nekoč priborjeni. "Zadnji primer je dokaz, da prostori svobode nikoli niso dokončno izborjeni," je dejal Miheljak. Po njegovem mnenju je najhuje, da pritiski ne prihajajo samo od zunaj, ampak se najpogosteje medijske hiše, njihove uprave in uredništva uklonijo in same izvajajo sankcije na avtonomne novinarje, da bi opravičile pričakovanja politike in drugih stebrov družbene moči.

Med novinarji in politiki ne more biti ljubezni: Če se ne bodo politiki bali novinarjev, se bodo novinarji morali bati politikov.

Vlado Miheljak
Zgodba novinarja Karbe še odmeva